oszczędzenie sobie trochę czasu w przedświątecznym popłochu Składniki: 1 opakowanie dużych kwadratowych wafli – 5 sztuk olej do smażenia Farsz: 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczarek 1-2 cebule 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona, 1 łyżeczka miodu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia Panierka: 2 jajka 1/2 szklanki mleka(...)garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy *** *** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Pieczarki kroimy w kosteczkę lub siekamy malakserem. Pokrojone pieczarki dodajemy do cebuli i całość smażymy ciągle mieszając, aż cała woda z grzybów wyparuje *** *** Kapustę drobno kroimy lub siekamy w malakserze *** *** Na patelnie
Blog z Apetytemnajlepsze z możliwych pasztecików na święta. Delikatne, idealnie kruche, no i z pieczarkami, które uwielbiam :) Dodatek listków szałwii na pasztecikach jest totalnym srzałem w dziesiątkę. Smak szałwii super aromatycznie dopełnia paszteciki. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP(...)Składniki (16 sztuk): 450 g pieczarek 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 275 g ciasta francuskiego kilkanaście listków szałwii (opcjonalnie) sól, pieprz Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj starte pieczarki
Delicious PlaceKarkówka po cygańsku Składniki: 1kg karczku wieprzowego Sól Pieprz Papryka słodka w proszku Mąka pszenna do obtaczania mięsa Olej do smażenia 4-5szt ogórków kiszonych (około 200g) 250g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona Sos pomidorowy: 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Karkówka po cygańsku Przygotowanie: Karczek kroimy(...)kotlety z karkówki obtaczamy w mące , obsmażamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, po 3-4min z obydwu stron na złoty kolor. Ogórki kiszone kroimy w półcentymetrowe talarki Pieczarki płuczemy, oczyszczamy i kroimy na ćwiartki Cebulę kroimy na połówki następnie w piórka Z papryki czerwonej usuwamy gniazdo nasienne a miąższ kroimy w słupki. Przygotowujemy sos pomidorowy . K olejno
Księga-Smakupyszny a'la gulasz z mięsem i warzywami. Będzie idealny do ryżu, pieczywa czy ziemniaków. Składniki: 3 niewielkie piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 200-250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego wędzona mielona papryka sól, pieprz dowolny bulion lub rosół 1 ząbek czosnku olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić(...)pokroić w kostkę. Posypać wędzoną papryką i solą, wymieszać. Odstawić na bok. 2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć z obu stron. Zdjąć mięso z patelni, dodać odrobinę oleju i wrzucić cebulę, a następnie zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać pokrojone pieczarki, dusić, aż woda
Kuchnia domowa AniBardzo szybkie do zrobienia danie obiadowe z wołowiny. Zrobisz je w 10 minut. W mojej wersji beef Stroganoff jest z dodatkiem boczniaków i pieczarek. Pyszne połączenie, które bardzo Wam polecam. Aby wołowina była bardzo smaczna trzeba poddawać ją obróbce termicznej bardzo krótko lub gotować kilka godzin. Osobiście lubię kiedy mięso smażymy krótko i jest ono soczyste i kruche. Składniki(...)wołowiny 1 średnia cebula 400 g boczniaków i pieczarek 2 łyżki oliwy 1 1/2 łyżki masła 3 gałązki świeżego tymianku sol i pieprz do smaku opcjonalnie 1/4 szklanki brandy około 1/4 szklanki bulionu wołowego lub wody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy Zapraszam do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w piórka. Grzyby
Pani M - kuchnia smakowitakuskusem perłowym: 800 g wołowiny gulaszowej (np: udziec, karkówka, łopatka) 1 duża lub 2 mniejsze cebule 2 średnie marchewki 2 duże papryki (u mnie czerowne) 6-8 dużych pieczarek 6 liści laurowych 150 g kuskusu perłowego (izraelskiego; mhammas) – w zastępstwie można użyć drobnego makaronu przyprawy do mięsa: papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi, tymianek (można użyć innych np. majeranku(...)Posypujemy przyprawami (ok. 1 – 1,5 łyżeczki każdej): wędzoną papryką, czosnkiem niedźwiedzim, czosnkiem granulowanym (lub wyciskamy 3-4 ząbki) oraz tymiankiem. Mieszamy (najlepiej rękoma) i odstawiamy. Marchewki i pieczarki obieramy. Marchewkę kroimy w plastry, pieczarki na mniejsze części. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Na bardzo gorący wrzucamy mięso i przesmażamy z każdej strony
Poezja smaku