prosta odmiana innej bułgarskiej słynnej sałatki, Sałatki Szopskiej , na którą przepis znajdziesz tutaj . Do sałatki Szopskiej, która składa się z ogórka, pomidorów, cebuli, papryki i sera dołożony szynkę i pieczarki, tak powstała sałatka Ovcharska. Pieczarki natomiast są mojego pomysłu, by nadać im lekko kwaśnego smaku 😉. Jak również pomysł z mrożona fetą, która po starciu na grubych oczkach, wygląda rewelacyjnie(...)minut 🇧🇬 – Bułgaria 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🥗 – Sałateki Świata Oczywiście potrzebujemy kilku składników Ogórek zielony Pomidory Cebula czerwona Papryka czerwona Szynka Pieczarki – masło, ocet winny czerwony, sól, pieprz Jajka ugotowane na twardo Feta – włożona do zamrażalnika Świeża pietruszka Sól Pieprz świeżo zmielony Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego Jeśli mamy
RafalCookcieście francuskim to pyszna i prosta przekąska, którą szybko się robi. Na ciasto można wrzucić różne składniki. U mnie dwa zestawy-szynka, pomidorek i mozzarella oraz ser pleśniowy i pieczarki. Ciasto posmarowałam domowym keczupem z cukinii. Małe zapiekanki dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 12 plastrów szynki dojrzewającej(...)pomidorków cherry 12 kulek małej mozzarelli 5-6 pieczarek 150 g serka bawarskiego z przerostem pleśni lub camamberta domowy keczup jajko do posmarowania brzegów ciasta garść listków rukoli Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 12 prostokątów. Prostokąty ułożyć w odstępach na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy mały prostokąt posmarować na środku keczupem. Pomidorki i mozzarellę przekroić
Monia miesza i gotujeForszmak cysterski z kurczakiem, pieczarkami, papryką i parówkami to smaczne, aromatyczne i sycące danie przypominające gęstą zupę lub gulasz, które można podać na obiad dla całej rodziny. Nie mam pojęcia skąd wzięła się jego nazwa, gdyż przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy z dopiskiem, że pochodzi z gazety Tele Tydzień, pewnie jeszcze z lat 90. Niemniej nazwa na tyle(...)forszmak cysterski (około 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 2 cebule 3 parówki drobiowe (najlepiej takie, które w składzie mają 100% mięsa) czerwona papryka 2 ogórki kiszone 200 g pieczarek 2 czerwone papryczki pepperoni 400 ml szklanki wody 80 g koncentratu pomidorowego łyżeczka musztardy natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy
e-PrzepisyKulinarnepotraw, która lepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień. Czas wykonania: 1h 15 min Ilość porcji: 6 Składniki: 500 g ziemniaków 300 g kiełbasy 1 duża czerwona cebula 200 g pieczarek 1 mała zielona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju (do smarowania) Sos: 200 g sera żółtego 200 g kwaśnej śmietany(...)łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki ugotować na półtwardo (tak, aby się nie rozpadały podczas krojenia). Ostudzić i pokroić je w plastry. Pokroić cebulę, pieczarki i kiełbasę w grube pół plastry, czosnek posiekać i podsmażyć wszystko na maśle. Sos: Ser żółty zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki połączyć ze sobą tworząc jednolitą konsystencję. Dodać ser i ponownie
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: I. Tost z mozzarellą i pomidorami: 4 kromki chleba tostowego 125 g sera mozzarella w kulce 4 suszone pomidory kilka oliwek II. Tost z pastę orzechowo-serową i pieczarkami: ½ pasty orzechowo-serowej ( Przepis ) 100 g pieczarek III. Tost z salami i papryką: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki salami 4 plasterki oscypka kawałek papryki 1 mały ogórek kiszony ketchup(...)wyłożyć suszone pomidory i posiekane oliwki. Tosta zapiec w tosterze. Tosty z pastą serowo – orzechową: Wykonać pastę serowo – orzechową (Przepis na blogu). Chleb posmarować z dwóch stron pastę. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Farsz z pieczarek wyłożyć na pastę. Tosta zapiec w tosterze. Tosty z salami i papryką: Plasterki sera oraz salami ułożyć na chlebie. Paprykę i ogórka pokroić
KuchniaWeDwoje.plmąki 2 łyżki jogurtu naturalnego 10 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka mąki krupczatki Farsz: 200 g mięsa mielonego 130 g pieczarek (4 duże sztuki) ½ papryki czerwonej 1 pomidor ½ cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju ½ kulki mozzarella (60 g) 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu szczypta kuminu (można pominąć(...)sprószyć mąką, przełożyć do miski i odstawić na 45-60 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość. Farsz: Na łyżce masła zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Całość dusić przez 10 minut. Przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnie wlać kolejną łyżkę oliwy i podsmażyć na niej mięso. Gdy mięso będzie już gotowe dodać podduszone
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 500 g sera żółtego (pakowany próżniowo, bez dziur) 200 g serka kanapkowego (w bloczkach) 1 papryka (ja dałam po kawałku z 3 kolorów) 1 cebula czerwona 300 g pieczarek 150 g szynki 3 łyżki majonezu 3 ugotowane jajka 2 łyżki masła Przygotowanie: Ser w opakowaniu włożyć do gorącej wody na 25 – 30 minut. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić(...)małe kawałki i podsmażyć na maśle. W miseczce wymieszać serki kanapkowe z majonezem i żółtkami. Pokroić paprykę oraz szynkę w kostkę, białko zetrzeć na tarce. Do pieczarek dodać paprykę, szynkę oraz białko. Wszystko wymieszać. Dodać masę serową i mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Ser wyciągnąć z wody, przełożyć na stolnicę i rozwałkować na cienki ½ cm płat
KuchniaWeDwoje.plwystępować w naszym menu. O zaletach wynikających z ich spożywania pisałam tutaj . W mojej kuchni goszczą one bardzo często. Tym razem mam dla Was przepis na jajka sadzone na pieczarkach i porze. Jest to bardzo proste, pyszne i sycące danie, które sprawdzi się jako śniadanie albo kolacja. Fantastycznie smakuje podane z fetą, szczypiorkiem i żytnim pieczywem. Polecam, bo jestem pewna(...)danie skradnie także Wasze podniebienie Składniki (2 porcje): 4 jajka od szczęśliwej kurki, 1 por, 300g pieczarek, łyżeczka masła klarowanego, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw umytego pora pokrój w talarki, a pieczarki w plasterki. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło klarowane. Przesmaż warzywa. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Natka Pietruszkigłówki czosnku 3 suszone papryczki chili liść laurowy liść limonki kaffir 4 ziarna ziela angielskiego goździk szczypta suszonego imbiru sól pieprz łyżka sosu sojowego 3 duże marchewki 12 małych pieczarek pietruszka o. 200 g brokułu 12 marynowanych mini kolb kukurydzy 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki groszku 3 liście natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki agaru Wodę zagotować z czosnkiem, chili, szczyptą(...)imbiru, zielem angielskim, liściem laurowym i liściem kaffiru. Doprawić płaską łyżeczką soli i ćwiartką łyżeczki pieprzu. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na talarki. Pieczarki pokroić na połówki. Brokuł podzielić na różyczki. Do wrzątki wrzucić marchew, pietruszkę, pieczarki i brokuł. Wlać sos sojowy. Gotować al dente. To jest czas, żeby ewentualnie doprawić całość do smaku. Warzywa, przyprawy i pieczarki wyłowić
Weekendy w domu i ogrodziemożesz ja także wzbogacić innymi warzywami takimi jak pokrojone w kostkę ziemniaki czy seler naciowy. Przepis na Sałatkę makaronową z parmezanem Składniki: 300 g pomidorków koktajlowych 300 g niewielkich pieczarek 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia liście botwinki lub szpinak baby 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży lub suszony tymianek sól, pieprz do smaku łyżka masła mały słoiczek przecieru(...)pomidorowego Szybka wiosenna zupa jarzynowa – przepis Wszystkie warzywa dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Szczególnie pieczarki i liście botwinki (szpinaku). Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Pomidorki i pieczarki na połówki. W rondelku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę (może się odrobinę przypalić, da tym samym bardziej intensywny smak). Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki na wątróbkę a la strogonow: ok. 700-800 g wątróbki drobiowej około 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 250 g pieczarek średniej wielkości cebula papryka czerwona 3 ogórki konserwowe 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (80 g) 2 łyżeczki musztardy (dałam stołową, może też być ostrzejsza jeśli lubicie) 3 łyżki śmietany(...)wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pieczarki przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy najpierw cebulę, po kilku minutach dorzucamy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Na koniec
e-PrzepisyKulinarneCzyszczenie lodówki czyli pizza z czerstwego chleba 🙂 Dzisiaj zrobimy pizzę z czerstwego chleba z dodatkami jakie zalegają nam w lodówce. Ja zrobiłam z pieczarkami, parówką, kabanosami i dwoma różnymi serami. Wy możecie dodać co Wam zalega w lodówce i dokupić tylko to na co mamy ochotę. Pizza którą zrobiłam jest bardzo sycącą i niezwykle smaczna, a mój syn często prosi(...)dziwię, bo smakuje pysznie, jak ta kupiona 🙂 Zaczynamy Składniki: czerstwy chleb, lub bułki ( około pół bochenka ) 0.5 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz oregano Dodatki: 400g pieczarek 1 duża cebula 400g sera żółtego wędliny, kabanosy, parówki sos pomidorowy, lub ketchup sól pieprz oregano Przygotowanie: Chleb rozrywamy na małe kawałki, zalewamy mlekiem i mieszamy aż powstanie jednolita masa
NiePieprz.plkeksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze keksówki, wtedy pasztet wyjdzie niski, jak u mnie: 250 gr suchej ciecierzycy lub 550 gr ugotowanej i odsączonej ** 200 gr pieczarek 1 cebula ok 100 gr 1 mały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka(...)godzin na małym gazie pod przykryciem. Ciecierzyca ma być na tyle miękka aby można ją było łatwo zgnieść palcami. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę, pieczarki i por umyć, pokroić w grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły
moj przepis na