Uwielbiam te placuszki i odkąd przyrządziłam je po raz pierwszy to w moim domu zagościły na stałe. Są naprawdę przepyszne, delikatne oraz dodatkowo proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie pieczarki - koniecznie skorzystajcie przepisu. Pamiętajcie też o tym, że możecie dodać cebulę surową lub lekko zeszkloną. Surowa w usmażonych plackach będzie lekko chrupiąca. Kto się skusi? (około 10 sztuk) 100g pieczarek(...)cebula (mała) 2 jajka 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) sól, pieprz Ponadto: olej do smażenia Obrane i umyte pieczarki oraz cebulę należy pokroić w kostkę. (Aby placki były łagodniejsze to cebulę najlepiej dodatkowo zeszklić na odrobinie oleju.) Jajka, mleko i mąkę wymieszać na jednolitą masę. Na końcu wmieszać pieczarki z cebulą. Całość doprawić według smaku. Na patelni
Di gotujegotuje się makaron! Proponuję zacząć przygotowywać danie właśnie od niego. No i doskonałe smażone frankfurterki, które nadają charakteru. Usmażone krążki tych soczystych kiełbasek smakuję naprawdę doskonale! :) Potrzebujemy: 500 g pieczarek 1 czerwona cebulka 2 łyżki masła 200 g śmietanki 30% 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 opakowanie frankfurterek Henryk Kania sól, pieprz W niewielkim garnku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Solimy i szklimy co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy nasze pieczarki na mniejsze kawałki. Mogą to być zarówno plasterki jak i pieczarki podzielone na 4 - 6 części. Pieczarki podsmażamy około 3 minuty, po czym dodajemy śmietankę i lekko ją odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbaski kroimy w talarki i podsmażamy na suchej patelni
MamaOskarkadowolnie, wg swoich preferencji. U mnie na dwie porcje: 4 kromki chleba tostowego 2 jajka 4-6 cienkich kiełbasek (u nas tzw piwoszki) kilka pomidorków koktajlowych kilka małych białych pieczarek kilka plasterków cienkiego boczku (u mnie surowy) 1/3-1/2 puszki białej fasolki w pomidorowym sosie masło sól, pieprz Na suchej, rozgrzanej patelni grillowej rumienimy boczek. Pieczarki rumienimy na osobnej patelni(...)Jaja sadzone przygotowujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Chleb tostowy rumienimy w opiekaczu lub na suchej, rozgrzanej patelni. Na talerze wykładamy połówki pomidorków (je też można podsmażyć, np z pieczarkami), pieczarki, boczek, ciepłe kiełbaski, jajko sadzone oraz podgrzaną fasolkę z puszki. Podajemy ze zrumienionym chlebem tostowym
Smaki Na TalerzuWytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem. Pyszne, sycące, proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście gofrów w formie wytrawnej, to zdecydowanie Wam je polecam. Sprawdzą się doskonale w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Można np. pociąć je na mniejsze kawałki i zrobić z nich szybkie przekąski (mini kanapeczki) itd. Doskonale smakują same, jak i w towarzystwie ulubionych sosów(...)pieczenia 1 jajko klasy M szczypta soli 3/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju (do ciasta) + odrobina do posmarowania gofrownicy 1/2 opakowania kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania 1 pieczarka 3 łyżki startego żółtego sera np. Gouda Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko, 2 łyżki oleju i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Następnie
Słodkie okruszkiOgromniaste pieczarki portobello, lekko pikantny farsz i to wszystko schowane pod serem mozzarella, czego chcieć więcej :) Składniki : 4 pieczarki portobelo 50 gr boczku wędzonego 2 białe kiełbasy 1 większa cebula 2 papryczki jalapeno łyżka masła klarowanego łyżeczka Maggi opakowanie 150 gr sera mozzarella do zapiekania Przygotowanie : Pieczarki obrałem ze skórki, wyrównałem nierówno przycięte nogi i skropiłem sokiem(...)zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w półplasterki białą kiełbasę i cebulę. Chwilę podsmażamy, mieszając dodajemy łyżeczkę Magi i pod koniec pokrojoną papryczkę jalapeno. Gotowy farsz nakładamy na pieczarki i posypujemy serem mozzarella do zapiekania. Zapiekamy ok 20 minut w 190oC, przez pierwsze 10 minut najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej
Mechanik w kuchniPierwsze kasztany. Pierwsze kolorowe liście spadające z drzew. Jesień nadchodzi... :) Kotlety mielone w takiej wersji są przepyszne. Pieczarki doskonale podbijają smak mięsa i sprawiają, że zwykły klasyk nabiera charakteru. Rzadko zdarza nam się jeść mielone w wersji smażonej (zazwyczaj wolimy gotowane pulpety), jednak ta wersja jest na prawdę godna powtórki :) Składniki: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 500 g pieczarek(...)mała bułka namoczona wcześniej w mleku 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, koperek 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor, studzimy. Do miski dodajemy mięso, usmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko oraz dorzucamy odciśniętą z mleka bułkę
My simple kitchenDosyć szybka w przygotowaniu sałatka z groszkiem, kukurydzą, marynowaną papryką, kawałkami wędzonego kurczaka oraz pieczarkami. Te ostatnie dodajemy do sałatki zblanszowane – nie są więc całkiem surowe, ale nie są podsmażone, i w takiej formie w sałatce świetnie się według mnie prezentują. Sałatka jest dobra, ale do mojego TOP 10 sałatkowego niestety nie wchodzi;) 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy(...)upodobań) słoika grillowanej papryki konserwowej kilkanaście małych pieczarek 2 wędzone udka kurczaka 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy na sito, by nieco ją osączyć. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki
Smaki Na TalerzuStrogonow mniej klasycznie, bo z wykorzystaniem indyczej piersi, z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. To kolejna smaczna propozycja wykorzystania mięsa z indyka. Aromatyczne, pyszne danie idealne na letnie dni. Jest lżejsze od tradycyjnego i na pewno dużo szybciej je przygotujesz. Składniki: 400 g filetu z indyka 250 g pieczarek 1-2 papryki 1 cebula olej/masło ghee 1/2 l bulionu(...)plastry, następnie w paski. Obsypać przyprawami, wymieszać z 1 łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na około 20 minut w międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w plasterki i obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę w paski na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę, dołożyć pieczarki i smażyć, aż z grzybów odparuje woda. Na koniec dodać paprykę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Roladki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem Naleśniki zapiekane z pieczarkami, szynką i porem, pod pierzynką z beszamelu i sera żółtego to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe lub imprezową zapiekankę. Polecam! Składniki: 7-10 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ 4 łyżki startego żółtego sera nadzienie: 1 duży por 20dkg szynki 20dkg pieczarek beszamel: 3 łyżki masła 5dkg mąki 2 łyżki(...)bulionu warzywnego w proszku 1 szklanka mleka *** Smażymy naleśniki *** *** Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** Szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Pora myjemy, drobno kroimy, przekładamy na sitko, parzymy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą. Odsączamy *** *** Pieczarki, szynkę oraz pora mieszamy ze sobą tworząc farsz. Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu *** *** Naleśniki
Blog z ApetytemSchabowy po królewsku to przepis na tradycyjne schabowe w nieco innej odsłonie, gdyż marynowane w musztardzie i miodzie oraz zapiekane z cebulą, pieczarkami, papryką i serem żółtym. Tak przygotowany jest bardzo pyszny, z pewnością zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Palce lizać! Danie jest idealne na imprezę lub szybki obiad, gdyż wszystko można przygotować nawet dzień wcześniej, a w momencie podania tylko(...)można wykorzystać również pierś z kurczaka, będzie równie smacznie. [embed]https://youtu.be/R7rMeLrgLzA[/embed] Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji): około 600 g schabu bez kości 7-8 średnich pieczarek papryka czerwona cebula 100 g sera żółtego łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy na plastry grubości około 2 cm, myjemy, osuszamy i lekko
e-PrzepisyKulinarneWieprzowy Boeuf Strogonow Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz wieprzowy z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Idealne danie na rodzinny, niedzielny obiad. Strogonowa możemy podać z pieczywem, pyzami, ziemniaczkami lub z ryżem. Polecam! Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 2-3 szklanki bulionu lub wody 1 czerwona papryka(...)oliwą i oprószamy przyprawami, mieszamy *** *** Następnie kawałki mięsa obtaczamy w mące *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką *** *** Następnie do pieczarek dokładamy mięso oraz przeciśnięty czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz
Blog z ApetytemKrokiety najpyszniejsze z czystym czerwonym barszczem, ale solo również świetnie smakują. Składniki: 8-10 usmażonych naleśników Farsz: 1/4 dużej główki młodej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebulka kilka pieczarek sól, pieprz tarty żółty ser + jajko, mleko, bułka tarta do panierowania + olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości(...)wystudzeniu kapustę odcisnąć z nadmiaru wody. 2. W międzyczasie obrać cebulę, marchew i pieczarki. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a pieczarki pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania wody, następnie dodać marchewkę. Całość lekko posolić. Dorzucić kapustę, dokładnie wymieszać, chwilę dusić razem, doprawić solą i pieprzem do smaku
Kuchnia domowa AniWitajcie. Żar się leje z nieba i naprawdę człowiek nie ma ochoty na gotowanie. Ale przepis Wam podrzucam. To super łazanki z dodatkiem pieczarek i boczku. A słodka młoda kapusta świetnie sprawdziła się w tym daniu! Składniki: 250 g makaronu łazanki 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 150 g boczku wędzonego lub gotowanego sól, pieprz siekany koperek(...)Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulę i lekko przyrumienić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i chwilę razem smażyć. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić, aż pieczarki będą dobre. Dodać kapustę, kminek i całość doprawić solą i pieprzem. 4. Kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem, dosypać siekany koperek i wymieszać. Smacznego
Kuchnia domowa AniCześć! Opcji na faszerowane cukinie jest milion i za każdym razem robię inaczej. Dzisiaj mam dla Was przepis na cukinie faszerowane ryżem i pieczarkami. Na ciepło jak i na zimno rewelacyjnie smakują. Polecam. cukinie faszerowane Przepis w formie video czyli wykonanie krok po kroku pokazałam w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. A kto woli przepisy(...)cukinie (w miarę proste) 👌 2 szkl. ryżu ugotowanego (ja dałam ryż Karolina) 👌 6 łyżek przecieru pomidorowego 👌 250 gr. żółtego sera tartego 👌 2 pomidory 👌 1 bakłażan 👌 2 cebule 👌 200 gr. pieczarek 👌 5 listków bazylii 👌 1 łyżka oregano 👌 1 łyżka tymianku 👌 2 ząbki czosnku 👌 1/2 łyżeczki pieprzu 👌 1/2 łyżeczki cukru 👌 1 łyżeczka soli WYKONANIE: cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę i łyżeczką
RITA food channelStroganoff, Stroganov, czy wreszcie spolszczony do bólu Strogonow – rosyjski gulasz z wołowej polędwicy, cebuli i pieczarek w pysznym aromatycznym sosie przeszedł już w kuchni wiele. Niektórzy robią go z kurczaka, czasami ze schabu lub wieprzowej polędwicy albo po prostu z innych, tańszych i bardziej przystępnych niż polędwica części tuszy wołowej (łata i antrykot sprawdzają się super!). Ale można go zrobić(...)zupełnie bez mięsa – z samych grzybów, najlepiej mieszanych, żeby zróżnicować faktury i smaki. Bardzo lubię taką lżejszą wersję Strogonowa, szczególnie latem. Pieczarki oczyszczamy z piasku/brudu używając do tego celu wilgotnego, papierowego ręcznika – grzybów nie myjemy – nasiąkają wodą jak gąbka i tracą przez to smak. Odcinamy twarde trzonki u nasady kapeluszy pieczarek i boczniaków i wyrzucamy je, a same kapelusze kroimy
Karo in the Kitchen