bardzo:) Dzisiejsza sałatka to na pewno ciekawa propozycja dla wszystkich jaglanoholików;) jest smaczna i sycąca:) Bazę stanowi oczywiście kasza jaglana, a dodatki takie jak podsmażone na masełku małe pieczarki, kiełki, bekon i jajko w koszulce tylko dodają jej atrakcyjności. Na około 4 porcje: 1 szkl. kaszy jaglanej 300-350 g małych pieczarek mix kiełków (rzodkiewka, brokuł) boczek w plastrach(...)szklankami wrzącej, osolonej wody (ja dodałam również szczyptę kurkumy). Moc palnika zmniejszamy prawie do minimum i gotujemy kaszę pod przykryciem przez około 12-15 minut. W międzyczasie pieczarki kroimy na ćwiartki – jeżeli mamy większe okazy, kroimy je na plasterki. Następnie podsmażamy na łyżce masła. Plastry boczku rumienimy na suchej i bardzo mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Odkładamy
Smaki Na TalerzuSkładniki (patelnia o średnicy 24 cm - ok. 3-4 porcji) - 5 jaj (L) - 5 łyżek mleka - 2 pieczarki - 5 plasterków szynki - pół niedużej cebuli - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki. Na łyżce masła podsmażyć cebulę i pieczarki, wystudzić. Jajka rozbełtać z mlekiem. Szynkę pokroić w kosteczkę. Do jaj dodać(...)szynkę, cebulę, pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Łyżkę masła rozgrzać na patelni o średnicy 24cm. Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu ok 5-7 minut. Pod koniec posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami
Kulinarne blogowaniecieście to chyba mój ulubiony sposób na jego podanie, pierwszy raz zakosztowany u mojej siostry. Dodać do niego można praktycznie wszystko – co kto lubi. Ja najbardziej lubię z pieczarkami i żółtym serem . Wygląda bardzo elegancko i smakuje wyśmienicie ! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi(...)wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki (na 2 osoby): 1 filet z kurczaka (pojedynczy) ciasto francuskie* 10dkg pieczarek 4 plastry żółtego sera odrobina masła /ewentualnie białko/ Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić na patelni. Jeśli kupiliśmy gotowe ciasto francuskie wystarczy odkroić 1/3 ciasta (całego ciasta
Za drzwiami kuchniKolejna odsłona mojego ulubionego połączenia składników: kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Rewelacyjne danie na każdą imprezę! Smakuje idealnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 łyżki majonezu szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz 1,5 łyżki mąki 350 g żółtego sera Nadzienie: 2 – 3 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek sól, pieprz(...)Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą
Za drzwiami kuchnipochodzi ze strony Smakowe Kubki . Sałatka ta pięknie prezentuje się na stole, aż szkoda ją zjadać dodatkowo jest smaczna, trochę podobna do warzywnej. Polecam wypróbować. Składniki: 2 małe słoiki pieczarek marynowanych pęczek kopru pęczek szczypiorku marchewka z groszkiem ze słoika jeden duży pojedynczy lub mały podwójny filet z kurczaka 4-5 szt. ogórków konserwowych (można zamienić na kiszone) 3 jajka(...)ktoś lubi to 2-3 małe ziemniaki ugotowane majonez sól, pieprz, przyprawy Miskę wykładamy folią spożywczą. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z dowolnymi przyprawami i smażymy. Pieczarki dobrze odcisnąć, żeby nie puściły soków. Układamy je kapeluszem do dna. Koperek i szczypiorek drobno siekamy i wsypujemy pomiędzy pieczarki. Na pieczarki wykładamy marchewkę. Staramy się dobrze docisnąć lekko upychając
Mam apetyt na ...tymianku szczypta oregano 2 ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty i dusimy na wolnym ogniu(...)się zagrzeje,dodajemy tarty parmezan i śmietankę. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor. 3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente. 4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a następnie na wierzch
Raj dla Podniebieniadodatkiem świeżego koperku jest niesamowicie smaczna, kremowa i aromatyczna. Gorąco polecam ją wypróbować, ponieważ jest po prostu przepyszna! Węgierska zupa pieczarkowa Składniki: 3 łyżki masła 1 cebula 500g pieczarek 2 płaskie łyżki mąki 1 płaska łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 250ml mleka 250ml wody sok z cytryny 1 łyżka świeżego(...)koperku 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz Jak zrobić zupę pieczarkową: 2 łyżki masła rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Pieczarki obrać i pokroić na grubsze plastry. Dodać pozostałą łyżkę masła i pokrojone pieczarki i smażyć do czasu aż grzyby puszczą wodę, a następnie aż ta odparuje. Dodać mąkę, paprykę i sos sojowy i dokładnie
Codzienne Gotowaniejest równie pysza. Pod warukiem, że użyjecie makaronu 100% durum i ugotujecie go al'dente. Składniki: - opakowanie makaronu świderki 100% durum - 600g mięsa mielonego z łopatki - 1/2 kg pieczarek - 2 duże, czerwone papryki - średnia cebula - 400g ulubionego sera żółtego - oliwa z oliwek - bazylia, oregano - sól, pieprz, czosnek granulowany Makaron gotuję al'dente w dużej ilości osolonej wody z łyżką(...)mieszam. 3/4 tak przygotowanego makaronu wykładam na dno naczynia do zapiekania. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy. Szklę posiekaną w kostkę cebulę. Dodaję oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Duszę pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, zwiększam ogień i smażę aż woda odparuje, a pieczarki lekko się zarumienią. Wykładam
Cook&LoveBardzo smaczne klopsy, chciałam wykorzystać schab w inny sposób. Szybko się je robi, każdy sobie poradzić. Schab pokroić w drobną kostkę, dodać jogurt, sól pieprz i wymieszać. Pieczarki umyć i pokroić w kostki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć pieczarki. Pieczarki muszą zmięknąć i cała woda musi wyparować. Odstawić do ostudzenia. Brokuła podzielić na drobne kwiatki, odciąć łodygi(...)wodę, lekko osolić. Gotować aż brokuł będzie prawie miękki. Odcedzić i przelać zimną wodą. jajka z mąką dokładnie wymieszać na gładką masę. Wlać do miski z mięsem. Dodać brokuły, pieczarki, posiekany koperek i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlać porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu do momentu aż będzie można przewrócić. Na drugiej stronie smażyć
Kuchnia Pokoleńrzędu. Słoneczna pogoda sprawia, że mam ochotę odżywiać się lekko, kolorowo i bezmięsnie. Leczo z ciecierzycą to takie typowo polskie leczo – oprócz papryk zawiera cukinię i pieczarki – niespotykane w oryginale, a często występujące w tym daniu w naszych rodzinnych stronach. Ciecierzyca jest już mniej typowym dodatkiem, lecz w połączeniu z wędzoną papryką wspaniale zastępuje mięsną wkładkę – dzięki(...)puszka/karton krojonych pomidorów z ziołami (np. bazylią i oregano) 1 puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca w słoiku – ja używam jej najczęściej) 1 cukinia 1 świeży pomidor 5-6 pieczarek 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia
Poezja smakupassatę pomidorową. Co kto lubi. Danie robi się szybko, jest bardzo smaczne i jest dobrą alternatywą dla zwykłego schabowego. Składniki na 2 porcje: 300 g schabu 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5-6 korniszonów 1 puszka pomidorów* sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, cukier * ja dałam 1 mały słoik domowego przecieru pomidorowego Pieczarki(...)się zrumieni. Zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tej samej patelni. Dorzucamy ząbek czosnku w całości. Gdy cebula zmięknie dodajemy z powrotem mięso i dorzucamy pieczarki oraz paprykę.Dusimy przez kilka minut aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Wówczas dodajemy pomidory oraz korniszony. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru czy odrobiną
My simple kitchenRoladki z pieczarkami przepyszne idealne na obiad, świetnie będą smakowały z ziemniakami pieczonymi oraz np. z sałatką leśna polana Składniki: 1 kg piersi z indyka, 70 dag pieczarek, cebula, 3 jajka, bułka tarta, olej, sól, pieprz. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso doprawić i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach cebule pokroić
RAROSSAkroimy w kostkę 3x3cm i zwijamy w rulonik i kładziemy na jajku. Kapar na samej górze jest dodatkiem idealnym. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 5. Faszerowane jajka z pieczarkami Składniki : 6 jajek 3 średnie pieczarki pół czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu łyżeczka chrzanu tartego sól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę podobnie postępujemy(...)czerwoną cebulą. Przekładamy do patelni dodając łyżkę masła i podsmażamy aż cebula będzie szklista a pieczarki nabiorą lekko brązowej barwy ( ja dodaję kilka kropel Magi do smażenia), studzimy. Przekładamy do misy, dodajemy żółtka, majonez oraz chrzan tarty. Mieszamy doprawiając do smaku. Jajka faszerujemy z użyciem woreczka foliowego z odciętym rożkiem. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 6. Faszerowane jajka
Mechanik w kuchniprzepisu dołączam filmik. Zapraszam :-) Składniki (ilość sosu na około 5-6 osób): 250 g makaronu spaghetti (lub więcej) 500 g mielonego mięsa 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek garść zielonych oliwek 1 litr passaty pomidorowej sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka czerwona słodka, pół łyżeczki cukru garść świeżej bazylii oliwa ser grana padano do starcia Wykonanie: 1. Zaczynamy(...)przemielenia mięsa przez maszynkę. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy na oliwie. 3. Pieczarki obieramy, myjemy, siekamy i dorzucamy do smażącej się cebuli. Solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo oregano, mieszamy i dalej smażymy. Następnie kroimy w plasterki oliwki i też dodajemy je do cebuli i pieczarek. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy na bok. 4. Na dno dużego
Kawa z mlekiemdłużej poleżeć w lodówce nie łączce jej z majonezem. Dodajcie go dopiero w dniu kiedy będziecie ją jedli. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duży por 20 dag pieczarek 3 łyżki posiekanego szczypiorku masło sos: 2 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze części. W rondelku rozgrzewamy(...)masło i podsmażamy pieczarki. Gdy będą gotowe lekko je doprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Por (białą i zieloną część) drobno siekamy i przekładamy na sitko. Przelewamy go dwa razy wrzątkiem i następnie zimną wodą. Do miseczki przekładamy pieczarki, por oraz jajka pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szczypiorek, śmietanę, majonez, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy
Życie ze smakiem