pieczarki - 22435 przepisów (strona:227/1496)

Śledziowa kopuła 310

się w czasie karnawałowych imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze stołu! Składniki 40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów 1 łyżka soku z cytryny 30 dag pieczarek marynowanych 400 ml małych buraczków marynowanych 2 cebule 3 łyżki majonezu z czosnkiem  KIELECKI sól morska do smaku pieprz czarny gruboziarnisty do smaku natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych(...)pieczarek marynowanych Sposób przygotowania 1. Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki. 2. Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować

Wanilia i Kardamon
Pieczony schab z sosem grzybowym 178

Akurat miałam pod ręką ponad kilogram schabu, pieczarki i suszone grzyby...  Co z tym fantem zrobić? Z fantu powstała pieczeń z sosem i była bardzo dobra :) Zapraszam :) Składniki: ok 1,2 kg schabu garść suszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku(...)bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie:    Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy z czosnkiem mieszamy z oliwą i nacieramy nimi schab. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Siekamy drobno cebulę. Schab obsmażamy z każdej strony na maśle, dodajemy drobno pokrojone grzyby, pieczarki i cebulę. Bulionu z grzybów nie wylewamy. Zalewamy mięso wodą

ChilliJemy
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 316

pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył(...)było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki: 1 batat średniej wielkości, około 350 g 250 g ricotta lub twarogu 2 duże jajka 30 g utartego parmezanu 1 łyżeczka soli 400 – 450 g mąki , ewentualnie troszkę więcej 500 g pieczarek 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego 2 łyżeczki rozmarynu, drobno pokrojonego 3 łyżki

codojedzenia
Krokiety z kapustą i grzybami 123

litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula sól, pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę  (do wysokości połowy kapusty(...)gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś czas mieszając (mi zajęło to około 30 minut, pieczarki się skurczyły, cebula zmiękła, a woda wyparowała)  mieszamy kapustę z pieczarkami w przyprawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki fasolowe o smaku curry z pieczarkami 157

uwagi, że skończyła mi się stewia do słodzenia ;( wczoraj dla odmiany zrobiłam muffinki wytrawne  z mocnym akcentem curry, a że w lodówce zalegało opakowanie pieczarek też zostały wykorzystane ;) Dziś plan dnia podobny do wczorajszego, za to jutro planuję świętować zakończenie sesji! z tej okazji upiekę coś mocno czekoladowego (niedietetycznego:)) Składniki (na 9 muffinek): 3 jajka 3 łyżki otrębów(...)pszennych formy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego jedna puszka czerwonej fasoli 2 łyżki curry 0,5-1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do p. 9 średniej wielkości pieczarek Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pieczarek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 354

Zapraszam was do wypróbowania pysznych pulpecików z dużą ilością pieczarek i kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko(...)duży słoiczek przecieru pomidorowego ketchup sól, pieprz, papryka Przygotowanie: Pieczarki, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą bardziej wyczuwalne w sosie. Wszystko podsmażamy na patelni (kolejność: najpierw cebula, jak zmięknie, dodajemy ogórki a na końcu pieczarki) Mięso mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko

Kulinarna Patilogia
Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami 117

Dzisiaj kolejna ekspresowa i pyszna odsłona dania ze szparagami, czyli tym razem zapraszam na omlet ze szparagami i pieczarkami.  Zrobimy go dosłownie w parę chwil, ponieważ zielone szparagi są gotowe do jedzenia po kilku minutach. Dla urozmaicenia do szparagów dodałam pieczarki. Na blogu, pod hasłem "szparagi" znajdziecie kilkanaście innych przepisów na to pyszne i zdrowe warzywko. Omlet z zielonymi(...)szparagami i pieczarkami Czas przygotowania: 20 minut Składniki na 2 porcje Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 6-7 pieczarek 4 jajka sól morska pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 131

już za mną :) pojedliśmy.... :D lubię tego typu kotleciki, bo można je przyrządzić z czego się ma pod ręką. Ten pomysł przyszedł mi do głowy w przypływie chwili, tylko pieczarek mi brakowało, ale akurat miał kto mi kupić :) Często łączę ryż lub kurczaka z przyprawą curry, więc i tu postawiłam na te smaki - dzięki temu stworzyłam pyszne danie. Dlaczego(...)przecież w boczki by poszły :P Konkursy motywują do działania, a efekty są bardzo zadowalające :) Składniki: 1 cała pierś kurczaka 2 torebki ryżu 4-5 marchewek 6-7 pieczarek 1 duża cebula 2 duże jajka 10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

Kolorowy Przepisownik
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 229

Pierwszy raz roladę jadłam u mojego chłopaka, od razu bardzo mi zasmakowała, jest  delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi czas zabierałam się za zrealizowanie tego przepisu, aż wreszcie nadszedł ten moment. Wyszła idealna, pomimo że wiele razy słyszałam o trudnościach z oderwaniem masy od folii. Właśnie bardzo ważne jest użycie folii zamiast papieru(...)sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki 40 dag sera żółtego 5 jaj 2 łyżki majonezu 3 piersi z kurczaka 1 kg pieczarek 2 łyżki oliwy delikat do mięs, sól, pieprz Sposób Jajka ubić mikserem, dodać majonez oraz starty na tarce żółty ser, gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową (folię dodatkowo

Kuchenne aromaty
Sos pieczarkowy 93

Składniki 1 kg pieczarek  2 cebule 200 ml śmietanki 18% 3 łyżki mąki 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 500 ml wody sól pieprz  olej Sposób Pieczarki umyć, pokroić  dość drobno (ja zazwyczaj kroję w cienkie plastry, większe z plastrów jeszcze przecinam na pół). W garnku na oleju zeszklić posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, dorzucić pokrojone pieczarki, przyprawić(...)solą i pieprzem wszystko razem dusić do miękkości na małym ogniu. Gdy pieczarki zmiękną całość zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Jeśli pieczarki miały w sobie dużo wody bulionu możemy dać mniej. Na koniec sos zagęścić zaklepką przygotowaną z mąki i śmietany

Kuchenne aromaty
Pieczarki faszerowane białym i żółtym serem 158

Składniki 90 dag średniej wielkości pieczarek 6 łyżek masła 25 dag białego sera twarogowego 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki drobno posiekanej cebuli sól Sposób Obcięte trzonki pieczarek drobno posiekać. Kapelusze podsmażyć na maśle (na małym ogniu) 5 minut i odsączyć. Pokrojone trzonki pieczarek wraz z cebulą posiekaną w kosteczkę podsmażyć na oleju. Twaróg wymieszać z pokrojonymi trzonkami pieczarek(...)cebulą i żółtym serem, posolić. Masą tą napełnić kapelusze pieczarek. Ułożone na blasze włożyć do piekarnika i opiekać na złoty kolor. Podawać gorące

Kuchenne aromaty
Razowe Tagliatelle w sosie pieczarkowym z roszponką 133

Składniki: (na 2 porcje) 250 g makaronu razowego typu Tagliatelle 200 g śmietany 36% 1 ząbek czosnku- wyciśnięty 4 duże pieczarki łyżka masła szczypta kolendry odrobina liści świeżej bazylii szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 2 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe opcjonalnie garść świeżych, młodych liści roszponki- nie używaj roszponki jeśli jest stara, zwiędła, bądź jeśli długo leżała otwarta(...)lodówce, smak dania będzie wtedy gorzki. Dekoracja: świeże liście roszponki Przygotowanie: 1. Liście roszponki umyć i osuszyć. 2. Pieczarki wyczyścić, obrać i pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozpuścić masło i smażyć pieczarki na małym ogniu aż zmiękną i się zezłocą. 4. Podczas smażenia dodać czosnek, kolendrę, liście bazylii. sól, pieprz. W połowie smażenia dodać pomidorki koktajlowe. 5. Gdy pieczarki

KreatywnePiny
Szparagi z pieczarkami 173

szparagi, można zajadać same, lub podać z jajkiem sadzonym.   W oryginale były podane na grzance:)  Polecam i czekam na opinie ;) 1 pęczek zielonych szparagów 25 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka  sosu Worcester pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego sól i pieprz  cytrynowy wg smaku Szparagi myję, odrywam twarde/zdrewniałe końcówki(...)kroję na mniejsze kawałki, „łebki zostawiam dłuższe. Pieczarki obieram, przepłukuję, odsączam porządnie z wody. W rondlu lub woku rozpuszczam masło, wrzucam posiekany drobniutko czosnek, następnie pieczarki i szparagi, dodaję sos sojowy, sos Worcester , pieprz cytrynowy i  wszystko przesmażam mieszając około 5 – 6 minut.  Szparagi i pieczarki mają być chrupkie, wtedy są najsmaczniejsze. Na koniec można posolić jeśli jest

Takie tam pichcenie
Rolada z piersi z indyka nadziewana jajkiem pieczona z lubczykiem. 181

daną potrawę przygotowaną tylko przez, na ten przykład, babcie? Babcia Żony Mej robi przy różnych świątecznych wydarzeniach, jak ona to nazywa, gniazdka, czyli roladki z piersi indyczej, pieczone w pieczarkach i cebuli. Inspirowany tym daniem stworzyłem jedną dużą roladę, którą nadziałem pięcioma jajami, a cebulę i pieczarki wykorzystałem również do nadzienia. Samo mięso piekło się w lubczyku i warzywach.... Czego(...)użyłem? -filet z indyka -15 pieczarek drobno posiekanych -2 cebule drobno posiekane -5 jaj od kur zielononóżek -marchewka i pietruszka obrane i pokrojone w grube plastry -świeży lubczyk -liść laurowy -pierz, sól -por część zielona -masło klarowane -sos sojowy Cebulę wrzucamy na rozgrzane masło. Pieprzymy i solimy, po chwili wrzucamy pieczarki. Smażymy na wysokim ogniu 3-4 minuty. Dodajemy łyżeczkę

BaRepas
Kotlet z piersi kurczaka z pieczarkami i serem 667

bardzo proste danie, z którym na pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem pospolitego kotleta ;) Składniki: połówka piersi z kurczaka ( około 400g) 200g pieczarek 100g żółtego sera cebula jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz Mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Pieczarki myjemy(...)kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pół-piórka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem

Czerwona Porzeczka