pieczarki - 22435 przepisów (strona:222/1496)

Zapiekanka na bagietce ze szpinakiem i pieczarkami 168

budki :) Kupiłam więc bagietkę i stworzyłam zapiekankę jak za starych czasów, tylko ser z polsoi smakował "trochę" inaczej ;p Składniki (dla 2 osób): - 1 długa bagietka, - ok 10 pieczarek, - 2 cebule, - olej do smażenia, - 1 paczka szpinaku mrożonego (liście), - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - opcjonalnie wegański ser. Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania szpinaku, bo mrożony robi się najdłużej. Wystarczy wrzucić(...)garnka, przykryć pokrywką i pozwolić mu się rozmrozić i zagotować. Pieczarki myjemy, kroimy w grube plastry, cebulę w półplastry. Na patelnię wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i razem smażymy, do momentu aż odparuje cały płyn z pieczarek, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku, ja dodałam jeszcze 3 plastry "sera". Szpinak gotujemy do miękkości odparowując

Co na wege obiad?
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I GORGONZOLĄ 148

Jajka uwielbiam w każdej postaci, od jajecznicy po kogel mogel :) Kurze, piepiórcze, kacze... żadnym nie przepuszczę ;) Dziś proponuję klasykę- jajka faszerowane pieczarkami i gorgonzolą, przystawka idealna kiedy pojawią się niespodziewani goście i nie ma czasu stać przy garach. SKŁADNIKI: - 5 jajek ugotowanych na twardo - 1 cebula posiekana w drobną kosteczkę - 7 pieczarek obranych i startych na dużych oczkach(...)gorgonzoli - łyżka masła - sól, pieprz - dymka do dekoracji NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ POŁÓŻ MASŁO , zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie złota zwiększ ogień i dodaj pieczarki. Posól całość i zmaż do momentu kiedy pieczarki całkowicie stracą wodę. JAJKA PRZEKRÓJ NA PÓŁ , wydrąż żółtka. Żółtka i gorgonzolę dodaj do pieczarek, dodaj sól i pieprz do smaku, ale pamiętaj, że gorgonzola jest słona, dlatego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Krokiety drobiowo-pieczarkowe 380

Któż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka(...)łyżki oleju sól do smaku olej do smażenia nadzienie 300 g mięsa gotowanego z kurczaka ( najlepiej wykorzystać mięso po rosole) 500 g pieczarek 100 gram żółtego sera 1 por 1 średnia cebula sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa: pomidory z czosnkiem i bazylią olej Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy

kgwjanczewo
Sałatka pieczarkowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym + film 288

pyszną  przekąską na domowe imprezy, ciekawą propozycją na śniadanie lub kolację . Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik , szczególnie polecam ją miłośnikom pieczarek.  składniki na 3 porcje 50 dag pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych 1-2 małe cebule 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól(...)przepis Oczyszczone pieczarki gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzone pieczarki kroimy na mniejsze części a następnie przekładamy do miski. Ogórki konserwowe kroimy i wrzucamy do pieczarek. Obraną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Na końcu do sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo jajka, dodajemy majonez

Smakowite Dania
Bęc! i Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 123

około tygodnia temu.  Jest sycące, pachnące i niezbyt trudne w przygotowaniu.  Przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę" i jest autorstwa Elizy Mórawskiej. Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 360 g pęczaku 1 l bulionu warzywnego 125 ml cydru 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 300 g pieczarek szczypta chili szczypta tymianku 1/2 pęczka natki(...)pietruszki 10 pomidorków koktajlowych 40 g świeżo startego parmezanu Obraną cebulę drobno kroimy a czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, posypane 1/2 łyżeczki soli. Gdy sok puszczony przez grzyby wyparuje zdejmujemy pieczarki z patelni. Na drugiej łyżce oliwy szklimy cebulę, wlewamy cydr i go lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek a po minucie opłukaną kaszę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krokiety z kapustą i pieczarkami 152

Dzisiaj zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami.  Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy majeranek i podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebulki. Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy i pieprzymy do smaku.  Dolewamy 2 łyżki oliwy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około

Smak mojego domu
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym 209

Puszyste bułeczki z nadzieniem z pieczarek. Są bardzo pyszne i szybko znikają. Można je zajadać same ale można podać też z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 250 ml letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru farsz 400 g pieczarek 100 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 średnia(...)miejsce na ok godzinkę aż podwoi swoją obiętość.  W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę również pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę z kiełbasą. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem

Monia miesza i gotuje
Krokiety z kapustą i pieczarkami 128

Uwielbiam krokiety, więc postanowiłam zrobić z farszem z białej kapusty i pieczarek. Składniki: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli Farsz: 1,2 główki białej kapusty 0,5 kilograma pieczarek 2 cebule sól,pieprz olej do smażenia jajka i bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Składniki ciasta(...)naleśnikowego łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki . Kapustę kroimy j na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Pieczarki myjemy , kroimy w kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju .Dodajemy pieczarki,podsmażamy razem do odparowania wody,doprawiamy solą i pieprzem.Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody,kroimy drobno i dodajemy do cebuli

Bajeczna Kuchnia
karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie 222

Składniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)lodówki karkówkę obsmażyć pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni

Darcia w kuchni
Świderki w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Szybki obiad. 188

szybki, pyszny, aromatyczny obiad. Idealna propozycja na jesienne dni. Takie danie nie wymaga długiego stania w kuchni, a w pełni zaspokaja głód. Spróbujcie świderek w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Pisząc, to aż się zastanawiam, jak ja kiedyś mogłam nie jeść koperku? Dosłownie unikałam go jak ognia ;) A dziś dodaję go do obiadów, sałatek i past kanapkowych. Składniki(...)duże pieczarki 1 marchewka 1 mała szalotka 1 1/2 łyżki posiekanego koperku odrobina oleju do podsmażenia 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce na największych oczkach. Szalotkę drobno

Słodkie okruszki
PIECZARKI Z AROMATYCZNYM ZIOŁOWYM FARSZEM 167

Lekkie danie z grilla,pachnące ziołami,czosnkiem i chili.Coś w sam raz dla smakoszy dań na rozżarzonych węglach.   8 dużych pieczarek 25 dag.twarogu tłustego 1cebula 1cytryna Dodatki: *****-**--*****************;* 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej bazylii  2 łyżki posiekanego tymianku 5 dag.prawdziwego masła 0.5 strączka chili sól morska i pieprz *********************-**--******* Pieczarki oczyścić, opłukać,osuszyć,odciąć nóżki,skropić cytryną.Obrana(...)cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce i dodać do serka razem z posiekanymi ziołami. Doprawiamy skórką otartą z cytryny,rozgniecionym czosnkiem,solą oraz pieprzem .Farsz dokładnie mieszany.Na dno kapeluszy pieczarek wkładamy po kawałku masła,a następnie napełniamy je przygotowanym farszem. Pieczarki układamy na tacce do grillowania i pieczemy na ruszcie przez mniej więcej 20 minut.Dekorujemy według

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tradycyjny sos pieczarkowy 133

pieczarkowy to jeden ze smaków mojego dzieciństwa - idealnie kremowy, pieczarki mięsiste - pychota.  Ostatnio postanowiła go znów zrobić - pierwszy raz od lat i wyszedł taki jak dawniej - polecam. SOS PIECZARKOWY łatwy 30 minut dl 3-4 osób Składniki 1/2 kg pieczarek umytych i pokrojonych w plasterki cebula 1 ząbek czosnku śmietana 30% - 1,5 szlanki czubata łyżeczka mąki pół szklanki(...)mleka sól pieprz mała szczypta tymianku masło Do dzieła!!! W rondelku lub na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki - dusimy chwilę. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dusimy razem ok 15 minut. Jeśli pieczarki puszczą duzo wody to część odlewamy. Mieszamy dokładnie mleko, że śmietaną, tymiankiem i mąką - zalewamy gotową mieszanką pieczarki. Dusimy 5 minut. Przyprawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Leczo pieczarkowe 222

Danie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe(...)grube plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć

Monia miesza i gotuje
Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebeb-gyros 186

Dziś szybki, niewymagający, ale za to bardzo pyszny przepis. Jesień obfituje w zimne dni, dlatego na moim stole często goszczą ciepłe śniadania czy kolacje. Jeśli lubicie pieczarki, to naprawdę zachęcam do spróbowania. Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebab-gyros, to idealna szybka propozycja, która nada się również na niespodziewane przyjęcie czy kibicowanie przed telewizorem. Spróbujcie. Składniki: 2 ciabatty(...)duże pieczarki 1 mała szalotka 1/2 plasterka dowolnego żółtego sera 1 łyżka sosu kebab-gyros 1-2 łyżeczki masła odrobina zielonej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W ciabattach robimy nacięcia na kształt rąbu, wydrążamy środek w obrąbie figury. Pieczarki obieramy i kroimy kostkę. Szalotkę również kroimy w kostkę. Szalotkę smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną masła

Słodkie okruszki
francuska zapiekanka z salami 127

Ekspresowa zapiekanka na cieście francuskim, z dużą ilością pieczarek i moim ulubionym salami. Idealna gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 200 g pieczarek cebula kilka plasterków salami kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki startej mozzarelli łyża oleju sól, pieprz Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, przyprawić(...)Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce z piekarnika , zawinąć boki do środka. Rozłożyć pieczarki, salami i pomidorki. Pospać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto się zarumieni, czyli około 20-25 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania