pieczarki - 22435 przepisów (strona:217/1496)

Euro 2016: pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 146

Dziś kolejny mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Lionie mecz o wszystko zagra Rumunia i Albania. Proponuję lekkie i smaczne danie, które pochodzi z kuchni rumuńskiej. Pieczarki faszerowane serem owczym - c iuperci umplute cu brinza - umilą niedzielny wieczór meczowy. Składniki 500 g pieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)startego odtłuszczonego sera żółtego  ½ pęczka szczypioru 4 gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy. Ser żółty ścieramy

My Chcemy Jeść
Potrawka z brązowych pieczarek i kiełbasy 165

Pieczarka brązowa - twardsza od białej o bardziej intensywnym aromacie. Zawiera witaminy D i B2 a także związki mineralne, które działają antystresowo i wzmacniająco. Polecam na obiad :) Dzięki przesmażonym brunatnym pieczarkom na klarowanym maśle otrzymujemy niezwykły aromat, a zapach roznosi się po całej kuchni. Od razu jest się głodnym:) Podawaj z makaronem lub ryżem. Możesz też smakować to danie(...)bułeczką. Składniki: 250 g brązowych pieczarek (jeśli nie możecie dostać zastąpcie je białymi) 2 małe cebule 250 g kiełbasy 2 suszone pomidory 150 g jogurtu naturalnego gęstszego, np. Bakoma 1 łyżeczka musztardy sarepskiej łyżka masła klarowanego do smażenia mały pęczek świeżego kopru sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia i lubczyk Wykonanie: Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, kiełbasę też

Zasmakuj Kuchni
Tortille z kurczakiem, serem i pieczarkami 190

Bogato nadziane placki tortilli z soczystym kurczakiem, pieczarkami i zapieczonym serem. Chrupkości nadają świeże warzywa. 4 placki tortilli śr. 30 cm 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 1 ogórek 8 łyżek sosu czosnkowego Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa(...)Pieczarki kroimy w pół plasterki. Kurczaka z pieczarkami smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.   Świeże warzywa, pomidor, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę. Na płatach tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu. Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę posypujemy serem. Placki lepiej zawinąć w folię aluminiową, wtedy

VioletoweKucharzenie
Makaron za Sosem Pieczarkowym 117

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 12 pieczarek 1 czerwona Cebula 10 dag sera żółtego tartego pęczek pietruszki kolendry jogurt naturalny ok 500 ml 1/2 szklanki wody sól ,pieprz,chilli 1 łyżka masła   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cebulę i podsmażam. Pieczarki kroję w plastry i wrzucam do cebuli. Dodaję pieprz,sól i chilli. Wszystko mieszam(...)smażę dalej ok 5 min. Do pieczarek dolewam pół szklanki wody i zaczynam dusić. Po ok 3 minutach dodaję ser żółty mieszając aż się rozpuści. Międzyczasie gotuję makaron. Pietruszkę oraz świeżą kolendrę drobno siekam i dodaję do pieczarek. Pieczarki ściągam z palnika j dodaję jogurt. Mieszam. Na wyłożony makaron wylewam sos. Podaję od razu. Smacznego

Gotowanie Patki
Risotto z pieczarkami i szparagami 145

związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem  na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego dania potrzebne będą nam: pęczek młodych szparagów 5-6 średniej wielkości(...)pieczarek 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 18%  garść drobno posiekanego świeżego kopru odrobina świeżego lub suszonego estragonu 200g ryżu arborio 500 ml naparu z zielonej herbaty 2 łyżki masła 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Na początku zalejcie zieloną herbatę wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie na minimum 10 min. Pieczarki myjemy i obieramy

Kuba Gotuje
Kapusta z grzybami 114

Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu(...)czasie obieramy pieczarki i cebulę, kroimy. Na patelni podgrzewamy olej z jedną łyżką masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, cebulkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Do delikatnie podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Nie spiekamy zbyt mocno. Pieczarki dodajemy do kapusty. Kapustę z grzybami najlepiej jest podgotowywać kilka razy, a krótko, na małym ogniu. Przy końcowym podgrzewaniu dodajemy

Kocham Czekoladę
Łazanki z boczkiem i pieczarkami 164

każdym domu. Teraz kuchnia jest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko. Dziś proponuję przepis na łazanki z boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie Składniki na łazanki: 250g makaronu łazanki 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy 2 cebule 500g kapusty kiszonej łyżka koncentratu pomidorowego(...)opcjonalnie ) 2 ząbki czosnku kilka pieczarek pieprz i majeranek do smaku Przygotowanie łazanek: W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem. Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą i dodatkami, smażymy całość

NiePieprz.pl
Risotto parboiled z pieczarkami. 115

Składniki: 200 g ryżu parboiled około 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pieczarek 1 pęczek koperku 1 cebula 100 g mozzarelli sól, pieprz, czosnek granulowany masło 5 łyżek śmietanki 18% Pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle, kiedy pieczarki nam zmiękną doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smażymy do wyparowania całej wody(...)pieczarek. Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Kiedy będzie już miękki dolewamy do niego śmietankę. Dodajemy pieczarki i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Naleśniki z pieczarkami i ryżem 198

Kiedyś znalazłam na internecie przepis na naleśniki z pieczarkami i ryżem. Ja postanowiłam je jeszcze dodatkowo zapiec w piekarniku i dzięki temu były bardzo dobre. Na pewno zagoszczą w moim domu na stałe. Składniki: -  naleśniki   (lub wg. własnego przepisu) - 500 g pieczarek - 50 g ryżu  - 150 g sera żółtego ( ja dałam mozzarellę ) - 1 cebula  - sól(...)pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone pieczarki dzielimy na dwie części. Pierwszą kroimy w kostkę i smażymy na patelni. W międzyczasie trzemy na tarce o grubych oczkach pozostałe i dokładamy do smażących się już pieczarek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek i smażymy do zeszklenia się cebuli. Po usmażeniu mieszamy z ryżem, przyprawiamy pieprzem

Kulinarne życie
Młoda kapusta z pieczarkami i tymiankiem 185

sosie koperkowym. No i oczywiście surówki, bo młoda kapusta jest tak delikatna, że nie ma lepszej bazy do wiosennych surówek. Tym razem proponuję jednak młodą kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Składniki dla 2-3 osób: 1 młoda kapusta 2 młode(...)większe marchewki 12 pieczarek ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego) 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Marchewkę obrać, pokroić w grube plasterki, a te z kolei na ćwiartki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Kapustę drobno poszatkować. Do dużego garnka z grubym dnem wlać

Trzeci talerz
Pieczarki z czosnkiem 131

czosnkiem obiad. Z dodatkiem świeżej bagietki danie to przywołuje letnie i leniwe klimaty krajów śródziemnomorskich. Przenieście się do słonecznej Italii lub Grecji i smacznego ! Pieczarki z  czosnkiem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g małych pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki masło klarowane do smażenia (jeśli ktos woli może być oliwa(...)oliwek) sól pieprz  sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Pieczarki kroimy na pół, a ząbki czosnku na cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pieczarki i przez chwilę smażymy na dużym ogniu. Ogień zmniejszmy i wrzucamy czosnek. Wszystko smażymy przez 5 minut, aż pieczarki nabiorą ładnego złocistego koloru. Warzywa solimy i pieprzymy, posypujemy natką, dodajemy sok z cytryny, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki z boczniakami, ananasem, cukinią i marynowaną cebulką 111

Można je grillować, smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Jak wolicie i na jaką wersję macie ochotę tak wypróbujcie. Boczniaki i pieczarki w tej wersji są bardzo aromatyczne, cukinia rozpływa się w ustach, wszystko komponuje się pysznie. Polecam:) Składniki: 5 świeżych boczników około 10-12 małych pieczarek (można mieć więcej, można mniej, każdy szaszłyk możecie nadziewać dowoli jeśli chodzi(...)składniki: Wykonanie: Roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, pieprz i obtaczamy w nim pokrojone w mniejsze / średnie kwadraty boczniaki tak jak poniżej: Cukinię kroimy wzdłuż i kroimy w plastry, powstają półksiężyce. Pieczarki myjemy. Na szaszłyk nadziewamy pieczarkę, cebulkę, cukinię, boczniaki, ananas, i tak dalej i tak dalej... Na rozgrzane masło klarowane wkładamy szaszłyki porcjami: Smażymy partiami około 10-15 minut na średnim

Zasmakuj Kuchni
Bigos z Młodej Kapusty z Kurczakiem 224

przepis a bigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka 500 g pieczarek 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)bigos: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku. Umyte i osączone pieczarki kroję w półplasterki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki. Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję bigos: Do garnka z poszatkowaną kapustą wlewam wodę, dodaję listek laurowy

Uwaga Babcia Gotuje
Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami 118

Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem do grilla. Mąż dostał ją jako(...)albo do mięsa zamiast ciecierzycy użyć kaszy lub ryżu. Kuchnia to zabawa i postarajcie się bawić i dostosowywać potrawy do zawartości waszej lodówki. Drukuj Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego 1 mała cebulka 100 gr pieczarek 1/2 puszki ciecierzycy 2+2 łyżki natki 2+2 łyżki sera żółtego

Mieszam w Garnku
Rolada serowa z pieczarkami i filetem z kurczaka 62835

Połączenie pieczarek, sera żółtego i fileta z kurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże kusząco się prezentuje ;) Zapraszam!  Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem Składniki: -30 dag sera żółtego -4 jajka -3 pojedyncze filety -40 dag pieczarek -3 łyżki majonezu -2 łyżki oliwy -sól, pieprz, słodka papryka(...)dużymi oczkami, dodajemy rozbełtane jajka i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach około 40x40 (aby wyszedł dość cienki placek). Piec 30 minut w 160'C. 2. Pieczarki obieramy, kroimy na małe plasterki. Podsmażamy, aż zmiękną. 3. Filety pokroić na podłużne paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rumiano na oliwie. 4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy

Tagebuch po polsku