Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z dowolnymi dodatkami. Może to być kasza gryczana, kasza jęczmienna, ziemniaki czy ryż. Do takiego obiadu świetnie będą pasować również buraczki. Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie jest czasochłonne, a jej smak z całą pewnością(...)składników i przepis krok po kroku jak zrobić gulasz wieprzowy… Składniki na gulasz wieprzowy 1 kg łopatki wieprzowej 500ml piwa pszenicznego 3 marchewki 1/2 szklanki passaty pomidorowej 200g pieczarek oliwa 10 plasterków wędzonego boczku szklanka bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku cebula Przyprawy do gulaszu 4 ziela angielskie 2 liście laurowe sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szynki i ciągnący się ser. Jest to sycąca, szybka i prosta w wykonaniu propozycja na obiad – na pewno posmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki bułki(...)tartej Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia. W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki – duże pieczarki kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, od czasu do czasu
Smaczna StronaKotlety mielone faszerowane pieczarkami to pomysł na szybki i tani obiad. Kotlety wyszły soczyste i bardzo smaczne. A tu zapraszam na faszerowane fetą lub cukinią . Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć(...)Pieczarki, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i połowę cebuli z eszklić na oleju. Jajko, bułkę i pozostałą cebulę dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę, spłaszczamy i nakładamy pieczarki z cebulą. Zlepiamy formując kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu
magiczna kuchnia KasiGołąbki to moje ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu. Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie. Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki robicie(...)jakie lubicie? Pochwalcie się swoimi przepisami i zdjęciami. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 400 g ryżu 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia oregano sól pieprz Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną
O kuchni z uczuciemPropozycja przygotowania Uwagi: - ciecierzyca w zalewie – ½ puszki (110 g) - pomidory w puszce – ½ puszki (160 g) - bakłażan (50 g) - cukinia – ½ szt. (100 g) - pieczarki – 4 szt. (80 g) Warzywa pokroić w plasterki, dusić z ciecierzycą i pomidorami pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą. Przyprawić wedle uznania. DZIEŃ 2 ŚNIADANIE Pancake proteinowy z jogurtem jagodowym(...)posmarować jogurtem, złożyć na pół. II ŚNIADANIE 115 kcal - jabłko – 1 szt. OBIAD Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną i pieczarkami w pomidorach (1 porcja) 688 kcal (B:56,3 g W:79,4 g T:16,2 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania Uwagi: - Kasza gryczana – 1 woreczek
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaswszystko wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj rukolę. Twój makron jest już gotowy! Tagliatelle aglio, olio e peperoncino z jarmużem i pieczarkami Składniki / na 4 porcje: 200 g jarmużu (wybrałam jarmuż już umyty i pocięty na kawałki) 350 g makaronu tagliatelle lub innych wstążek 4 łyżki oliwy Monini Classico 5 ząbków czosnku(...)posiekanych 250 g pieczarek pokrojonych na plasterki 1/2 łyżeczki płatków chilli sól, pieprz do podania: starty parmezan Przygotowanie: Zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć do niego jarmuż na 2 minuty. Następnie wyłów go łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Wodę w garnku ponownie zagotuj i wrzuć do niego makaron. Ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy
Chilli Czosnek i Oliwanadszedł sezon na dynię, więc przygotowałam bezmięsne danie, a mianowicie kluski z twarogu z sosem z dyni,pieczarek i cukinii. Dyniowy rarytas przygotowała również Malwina . Sos: 150 g pieczarek 150 g dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu i wypestkowaniu) 1/2 młodej cukinii ok. 70 g drobno tartego sera Grana Padano lub Parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki(...)słodkiej śmietanki 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotować sos. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Dynię pokroić na kawałki, a umytą cukinię w kostkę. Na patelni stopić masło, wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki. Chwilę smażyć. Dodać cukinię i dynię, smażyć do odparowania płynu z pieczarek i cukinii. Dodać mąkę
Czerwień i błękitMięsny pasztet z pieczarkami to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach. Składniki: 1kg ugotowanego mięsa z udek kurczaka 400g pieczarek 1 ugotowana marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko(...)szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki masła sól pieprz oliwa i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i chwilę dusić pod przykryciem. 2. Ugotowane mięso z udek, marchew, namoczoną bułkę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki
Szalona Kuchnia EwelinyNasza wersja. Bo w ogóle wersji jest wiele, a te najpodlejsze zwyczajowo podawane są na imprezach typu wesele, chrzciny lub stypa. Składniki: wołowina cebula małe pieczarki czerwone wino śmietana 36% oliwa z oliwek masło musztarda dijon przecier pomidorowy sól pieprz Wołowinę pokroić w paski o przekroju 1×1 cm, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki. Po pokrojeinu cebuli(...)być na objętośc tyle, co mięsa, pieczarek dwa razy tyle. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso (bez solenia), małymi partiami tak, żeby każdy kawałek był ładnie przyrumieniony. Usmażone mięso odłożyć do miski. Na tej samej patelni rozpuścić masło – sporo – i na maśle zeszklić cebulę, a następnuie dodać pieczarki. Wszystko osolić, popieprzyć i poddusić. Do pieczarek z cebulą
stajnia gołębie od kuchniBardzo lubię te potrawy głównie za to , że zawsze się udają i można je zostawić samym sobie Moi chłopcy kochają je za smak , szczególnie te w śmietanowych sosach z pieczarkami , zielonym groszkiem lub boczniakami Czyli delikatne w smaku, wersje z papryką w meksykańskim czy węgierskim stylu cenią nieco mniej ale też nie odmawiają Poniższy przepis jest właśnie śmietankowy z pieczarkami(...)smakowitym zielonym groszkiem …mniam Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej 6 pieczarek 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 ziemniaki 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką ) 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki sól, pieprz do smaku 1 szklanka białego półsłodkiego wina 1/2 szklanki
Ogrodnik w podróżyRolada serowa z pieczarkami Pyszna rolada serowa na przystawkę. Taką roladę można jeść na ciepło, jak i na zimno. Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Składniki : Farsz : pieczarki - 380 g filet z piersi kurczaka - 550 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt natka pietruszki sól i pieprz przyprawa do kurczaka - 2 łyżki Placek serowy : ser gouda(...)jajka - 3 szt majonez - 3 pełne łyżki. Przygotowanie: Farsz: Pieczarki opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, do podsmażonej cebuli dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem, razem poddusić do odparowania wywaru, ostudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać. Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na większe kawałki, rozbić. Placek serowy: Ser żółty zetrzeć
Kuchnia DanusiLubicie pieczarki - my uwielbiamy, lubicie schab - my go kochamy a co może powstać z połączenia tych dwóch składników, sosu beszamelowego i chwili w kuchni? właśnie takie cudo. Szybki i smaczny obiad dla całej rodziny, to schabik z pieczarkami pod beszamelem. Kilka minut w kuchni wieczorem i mamy obiad na następny dzień. Zje zarówno ten mały jak i większy głodomór(...)osób, zawsze możecie użyć większych proporcji i wtedy obiadek na dwa dni gotowy. Wyśmienicie smakuje z ryżem czy też ziemniakami - tymi gotowanymi oraz pieczonymi. Składniki: - 600g schabu - 250g pieczarek - 100g żółtego sera w kawałku - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz do smaku + sos beszamelowy (przepis na ten sos w przepisie z lasagni) link do przepisu W garnuszku przygotowujemy sos beszamel Schab
Smacznie Pysznie KaloryczniePrzepis z cyklu szybko, tanio i smacznie. Przedstawiam wam na prawdę pyszną zapiekane ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami. Składniki: 500 g - 600 g ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 15 pieczarek 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 200 g sera żółtego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego olej / masło do smażenia majeranek, tymianek, sól, pieprz(...)mundurkach, obieramy, studzimy i kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce. Pokrojoną cebulę w kostkę bądź piórka podsmażamy na oleju / maśle wraz z obranymi i pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawami według własnego uznania i smaku. Nagrzewamy piekarnik do 200*C Masło na sos roztapiamy na małym ogniu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, wlewamy
W Moim Magicznym DomuMięso ugotowane w ten sposób nie jest wysuszone, jest delikatne i soczyste. Podałam je z brązowym ryżem, sosem pieczarkowym i surówką 😊 Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g pieczarek 150 g sera pleśniowego Valbone 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka koperek Na sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 2 cebule olej sól pieprz liść laurowy ziele(...)angielskie śmietana 18% koperek Sos: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki. Mieszamy dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusimy całość około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu śmietanę 18%, zagotowujemy i sos gotowy. Dodajemy zieleninę (koperek lub natkę). Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, czosnek, a następnie drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą
Walijskie PichcenieKrokiety z serem i pieczarkami Takie krokiety z serem i pieczarkami, królują na wszystkich rodzinnych imprezach. Składniki : Ciasto: mąka -1 szkl jajko -1 szt sól- szczypta mleko - 1 szkl woda - 1 szkl Farsz: pieczarki - 0,5 kg ser żółty - 100 g cebula - 1 szt sól i pieprz tłuszcz Panierka: jajko -1 szt bułka tarta Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)Ciasto: Do miski wysypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Smażyć naleśniki na tłuszczu. Farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki opłukać, drobno pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na tłuszczu cebulę, dodać pieczarki, sól i pieprz, razem wszystko podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, wsypać starty ser na tarce, dokładnie wymieszać. Nakładać porcję farszu na każdego naleśnika, zwijać
Kuchnia Danusi