pieczarki - 22435 przepisów (strona:193/1496)

Kotleciki Z Kurczaka Z Pieczarkami I Serem 132

szybko się je robi, nie wiele składników a smakują wybornie i są świetna alternatywą dla schabowych ! Składniki na około 4-6 kotlecików: 250 g pierś z kurczaka 150 g pieczarek 1/3 główki cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 jajko kl L lub XL 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki startego żółtego sera ulubiona wasza przyprawa do kurczaka(...)pieprz do smaku 1. Fileta myjemy osuszamy i kroimy w kostkę,  następnie przekładamy do miski solimy i pieprzymy i doprawiam przyprawą do kurczaka i odstawiam na czas smażenia pieczarek jakieś 10-15 minut. 2. Następnie obieram i kroje pieczarki.  Przesmażam oleju z cebulkę, dodaje czosnek czosnkiem,  a kiedy lekko się podsmażą dodaje pieczarki doprawiając lekko solą

Gotowanie...to proste !
Sałatka z kalafiorem, marynowanymi pieczarkami, jajkiem i zielonym groszkiem + film 95

Pyszna sałatka z kalafiorem, marynowanymi pieczarkami, jajkiem i zielonym groszkiem to efektowna propozycja na letnią kolację. Kalafior, pieczarki, jajka i zielony groszek idealnie się ze sobą komponują a dodatek sosu jogurtowego i koperku nadaje jej ciekawego smaku.     składniki na 3 porcje 1 kalafior 5 ugotowanych na twardo jajek mały słoiczek marynowanych pieczarek 2-3 garście zielonego groszku(...)gotujemy na parze około 5 minut, po czym studzimy. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka kroimy w ćwiartki. Opłukany koperek drobno siekamy. Na płaskich talerzach układamy różyczki kalafiora, marynowane pieczarki oraz ćwiartki jajek, na wierzchu sałatki umieszczamy zielony groszek. Całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy posiekanym koperkiem. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki.   Artykuł Sałatka z kalafiorem

Smakowite Dania
Pieczarki z warzywami w rustykalnym wydaniu - pizza pełnoziarnista 163

Wakacje to słońce które mocno grzeje, a ja w wolnej chwili w kuchni szaleję. Wspaniały chlebek rustykalny przygotowałam w którym farsz z pieczarek, sera i pasty warzywnej z grillowaną cukinią i curry schowałam. Ni to pizza pełnoziarnista, ni chlebek rustykalny, ale zapewniam Was, że smak ma idealny. Zakręcone danie na wspólne biesiadowanie.  Składniki: nadzienie: 3 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn(...)oregano, bazylia KUJAWSKI, 1 biała cebula, 500 g białych pieczarek, 1 słoiczek pasty warzywnej z grillowaną cukinią i curry WAWRZYNIEC, 100 g startego żółtego sera mozzarella, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 g mąki

Moniki Smakołyki
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kalarepą, cukinią, kapustą i pieczarkami 68

zupa jarzynowa powinna zawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa. Co potrzeba: 3 udka kurczaka, 8 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 dużego selera, Duża garść fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 1 większa kalarepa, 1/4 główki mniejszej młodej kapusty, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki(...)pokrojoną w drobniejszą kostkę, marchewkę pokrojoną w ćwierćplasterki. Wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kucharka, zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką, gotujemy na mniejszym płomieniu. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, smażymy na patelni z 1 pełną łyżką masła. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu. Gotowe pieczarki przekładamy do zupy. Cukinię kroimy w drobną

Bułka z Chlebem
KOTLECIKI PIECZARKOWO-JAJECZNE 124

Bardzo lubię takie lekkie, bezmięsne kotleciki .  Dziś kolejna ich wersja z dodatkiem  pieczarek oraz kolorowej papryki. Takie kotleciki mogą być fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco. Składniki: (na 11 niewielkich kotlecików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) 300 g pieczarek 2 cebule(...)ścieramy na tarce, na oczkach.  Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy posiekany czosnek i pokrojone drobno papryki. Smażymy całość chwilę po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy podsmażamy, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy. Studzimy. W dużej misce mieszamy starte jajka, przesmażone pieczarki z cebulką i papryką, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: sól

Walijskie Pichcenie
Wołowina po burgundzku 104

Magda Wołowina po burgundzku może nie należy do najszybszych możliwych sosów, ale zdecydowanie jest warta czekania. Jej pyszny, wyrazisty, z rozpadającymi się kawałkami mięsa, słodką marchewką i aromatyczną pieczarką. Wszystko to łączy sos na bazie czerwonego, wytrawnego wina i to cały sekret tego wspaniałego dania. Dla mnie to propozycja na naprawdę wyjątkowy obiad, podany z jedwabistym purée z ziemniaków(...)masłem i mlekiem. Składniki (na 4 duże porcje): 1kg wołowiny 150g wędzonego boczku 400g średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki 3 marchewki 250ml czerwonego, wytrawnego wina – użyłam 500ml bulionu wołowego 100ml passaty pomidorowej 2 listki laurowe sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju posiekana natka pietruszki do posypania łyżka

Smaczna Strona
Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym 61

Przepis na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym Risotto, jest to dla mnie jedno z tych dań, które przygotowuje się najprzyjemniej. W trakcie, gdy ryż spija bulion, ja mam czas, żeby przygotować dodatki, które wzbogacą całe danie. Tym razem postawiłem na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym. Towarzystwa pieczarkom dotrzymały suszone pomidory i zielona pietruszka. Jak dla mnie… Petarda(...)Risotto z pieczarkami – kilka porad Masło roślinne możesz zrobić samodzielnie lub kupić. Jeśli nie masz masła, możesz użyć np. zwykłego oleju rzepakowego. Ilość octu balsamicznego zależy od tego, czy i jak bardzo go lubisz. U mnie były to 2 łyżki. Do zdjęcia trafiło tylko kilka plasterków pieczarek. Ty sobie ich nie żałuj, bo WYMIATAJĄ! Jeśli lubisz takie dania

Blendman
Bakłażany faszerowane kaszą i warzywami 69

Bakłażany faszerowane kaszą i warzywami. Lubicie bakłażany? Dzisiaj w wyjątkowej wersji obiadowej bakłażany faszerowane kaszą bulgur i warzywami (cebula czerwona, pieczarki, papryka, pomidory koktajlowe i ajvar), oraz odrobiną boczku . Całość doprawiłam skomponowana przeze mnie mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano), wykorzystałam też twardy ser z ziołami, który przywiózł mi syn z Holandii. Faszerowany bakłażan(...)Zdrowy, smaczny, wygląda apetycznie, a nie wymaga dużo pracy. Składniki na 3 porcje po 2 połówki bakłażana na osobę: 3 średnie bakłażany ½ szklanki bulgur 1 kopiasta łyżka ajvaru puszka pieczarek 1 czerwona cebula 1 żółta papryka 1-2 łyżki chudego, siekanego boczku wędzonego domowa ognista mieszanka przypraw (płatki chili, pieprz ziarnisty, sól różowa, oregano, tymianek) olej twardy ser Jak zrobić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki zapiekane z wędliną, serem i pieczarkami 146

podanych składników przygotowałam ok. 8 naleśników. Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 3 łyżki oleju szczypta soli 16 plastrów wędliny 16 plastrów żółtego sera ok. 16 pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1.   Łączymy ze sobą mleko(...)mąkę, jajko, olej i sól - smażymy naleśniki. 2.   Pieczarki kroimy w pół-plastry, a cebulę w piórka. 3.   Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. 4.   Dodajemy pieczarki i smażymy ok. 3 minuty. 5.   Dodajemy bazylię, granulowany czosnek, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6.   Smażymy

Prosto z Kotła
Zupa pieczarkowa z ziemniakami 152

Mówi się, że pieczarka to nie grzyb a śledź to nie ryba- znaczy można jeść. U mnie w domu pieczarkowa bywa , a że teraz można kupić całkiem ładne pieczarki postanowiłam ją popełnić. Zdaję też sobie sprawę , że dla niektórych pieczarkowa z ziemniakami to profanacja - proszę zachować otwarty umysł i spróbować i tak . Moja kuchnia - jak sama nazwa wskazuje niesie(...)sobą całą gamę emocji - również zaskoczenie. Porcję podaję na duży 3,5l garnek - jak się gotuje to można i na dwa dni. Składniki : - 1,5 kg pieczarek białych - 3 duże cebule -  1 duża marchewka - kawałek korzenia selera - 6- 7 dużych ziemniaków - 2-3 łodygi selera naciowego wraz z listkami - 1 duża pietruszka - 2 łyżki masła - sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa pieczarkowa 94

Uwielbiana zupa w moim domu, pyszne, aromatyczne pieczarki zaprawione słodką śmietanką. Nic, tylko jeść i brać dokładkę Co potrzeba: 2 ćwiartki z kurczaka mniejsze, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/8 średniego selera, 500 g pieczarek, 200 g śmietanki 30% słodkiej, 4 mniejsze ziemniaki, Przyprawa Kucharek, 2 łyżki masła, Pieprz, sól Wykonanie: Do garnka, najlepiej z podziałką, dajemy umyte ćwiartki kurczaka, marchewkę(...)kostkę, zalewamy zimną wodą do 2,5 l, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 pełne łyżeczki kucharka, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień, gotujemy 1,5 godziny. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki razem z ogonkami, smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Mieszamy często, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dajemy płaską łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Usmażone pieczarki

Bułka z Chlebem
Pierogi z mięsem z pieczarkami 88

prostu pierogi z mięsem , pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , różnego rodzaju paszteciki , pierogi ruskie , pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami. nadzienie: 450 g mięsa wołowego gotowanego, 2 cebule, 500 g pieczarek, sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 200 ml bulionu, tłuszcz do smażenia (u mnie masło), ciasto: 300 ml mąki(...)ciepłej wody, 2 łyżki roztopionego gorącego masła, szczypta soli Cebule pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby obrać. Pokroić. Cebulę poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie dodać pieczarki i przesmażyć. Mięso zemleć razem z pieczarkami z cebulą. Zmielone mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i poddusić. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać

królestwo garów
Sałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi 82

Sałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi to sałatka bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba specjalnie się natrudzić by ją przygotować. Ja osobiście uwielbiam szynkę konserwową i pieczarki marynowane, więc takie połączenie jak dla mnie jest idealne. Kupiłam szynkę i ser w plastrach. Plastry sera były odrobinę grubsze niż te szynki. Te składniki pokroiłam … Czytaj dalej Sałatka(...)szynką i pieczarkami marynowanymi Artykuł Sałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z kurczaka z groszkiem, cukinią i pieczarkami 111

SKŁADNIKI: ·        500 g filetów z kurczaka/ indyka ·        400-500 g pieczarek ·        ok. 300 g groszku mrożonego ·        1 średnia cebula ·        1 ząbek czosnku ·        2 cebule(...)Przygotować składniki: Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i odstawić. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, odstawić. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić. Przełożyć do misy. W większym garnku, na średnim ogniu  podsmażyć cebulkę na maśle. Po chwili dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić mięso, doprawić solą i pieprzem

Calzonella.com
Zapiekanka Po Nelsońsku 88

jajek więc na pewno spodoba się wielu osobom, a żeby było jeszcze zdrowiej możemy podać ją ze swoją ulubioną surówką. Składniki na 3 osoby: 800 g ziemniaków 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szkl bulionu warzywnego   Vegeta Natur   (może być z kostki)   1/2 szkl kwaśnej śmietany 18 % 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej(...)smażenia 1 łyżeczka masła 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 20-25 minut. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce lub kroimy w plasterki. 3. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pieczarki  doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda odparuje

Gotowanie...to proste !