Jajka faszerowane pieczarkami, posypane przyjemnie pikantnym szczypiorkiem to ciekawy pomysł na jajeczną przekąskę imprezowego stołu. Świetnie sprawdzą się również w roli dania śniadaniowego. Składniki: 7 jajek 400g pieczarek 3 cebulki dymki 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki majonezu 1 pęczek szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż(...)pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu. 2. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, a cebulki i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia
Szalona Kuchnia Ewelinyprzepisy na dwanaście różnych farszy do jajek. Jeden z nich jest zapiekany publikowany wiele lat temu, ale postanowiłam powtórzyć. Farsze są z soczewicą, kaszą jaglaną, brokułem rzodkiewką, z rybą, pieczarkami, chrzanem, serkiem wiejskim i wiele wiele innych równie smacznych. I. Farsz z czerwonej soczewicy ( świetna jako pasta do kanapek przy większej ilości) 100 gram czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju rzepakowego(...)wlać olej i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Połówki jajek faszerować masą. Posypać świeżym oregano i natką pietruszki. Farsz pieczarkowy 4 jajka gotowane na twardo 6 średnich pieczarek łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz ziołowy natka pietruszki i szczypiorek ząbek czosnku Pieczarki zetrzeć na tarce i udusić z czosnkiem na oleju. Pod koniec dodać sól i pieprz ziołowy
AZgotuj!urozmaicać obiady. Dzisiaj mam dla Was przepyszny krem pieczarkowy z grzankami, które nie do końca są takie oczywiste. Krem pieczarkowy z grzankami z pesto pietruszkowym 700 g pieczarek 1 mała pietruszka 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka mały por mała cebula 700 ml bulionu (ja kiedy potrzebuję bulionu na szybko korzystam z mojej pasty bulionowej, którą możecie znaleźć(...)pęczek natki pietruszki 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego parmezanu lub sera grana padano oliwa z oliwek ok. 3-4 łyżek Jak przygotować krem? Ja zawsze zaczynam od obrania pieczarek, a następnie kroję je w ćwiartki. Następnie kroję cebulę, i pora. Cebulę w kostkę, a pora w krążki. W garnku nagrzewam sobie oliwę z oliwek, a kiedy będzie już
Kuchnia moimi oczaminieco innego wnętrza roladek niż do tej pory. I wiecie, co? Wyszło niesamowicie pysznie! <3 Z podanych składników wyszło mi 10 roladek. Składniki: 2 kg schabu 300 g pieczarek 10 plastrów wędzonego sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 butelka passaty pomidorowej 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curku 1 łyzeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól(...)sobą chili, 1 łyżkę oleju i sól do smaku. 8. Do miseczki wkładamy paski mięsa i mieszamy dokładnie z marynatą - odkładamy na bok. 9. Pieczarki kroimy na pół, następnie w plastry. 10. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy pieczarki, doprawiając solą i pieprzem. 11. Dodajemy do pieczarek natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i przekładamy
Prosto z KotłaSkładniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 duża cebula 50g żółtego sera 6-7 szt. pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka masła Przygotowanie: 1. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Łączymy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ (góra-dół) przez 1 godzinę. 6. W czasie, gdy kotlety się pieką, kroimy pieczarki na grube paski i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia (gdy pieczarki całkiem wchłoną masło) dodajemy na patelnię sos sojowy i szczyptę pieprzu. 7. Ser ścieramy na tarce
Prosto z Kotłaprodukowana jest z pszenicy durum, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Te dwa bardzo zdrowe składniki postanowiłam połączyć w lekkim , a zarazem sytym daniu jednogarnkowym. Dodałam mocno pachnące, brązowe pieczarki, słodką czerwoną cebulę i wyszło naprawdę bardzo smacznie, a zarazem zdrowo. Danie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale jak większość jednogarnkowych ( jednopatelniowych ; ) dań, jest ekspresowe w przygotowaniu. 400 g mięsa(...)indyka (może być z piersi lub udźca) 250 g brązowych pieczarek 1 i 1/2 czerwonej cebuli 2/3 szklanki kaszy bulgur (u nie z Vermicelli, ale może być zwykła) sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka rzepakowego oleju Mięso z indyka umyć osuszyć i pokroić w kostkę
Krylowa Kuchniatylko od święta. Można je przygotować w sezonie letnim z owocami, na przykład z truskawkami, czereśniami czy jagodami. Ja dzisiaj jednak postawiłam na farsz wytrawny. Jest to szpinak z pieczarkami. W moim przypadku jest to szpinak świeży, ale może on być też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem(...)wędzonym smakują jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g pieczarek 200 g świeżego szpinaku (może być mrożony) 1/2 opakowania sera feta 1 cebula sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Okrasa: 150 g boczku wędzonego 1 cebula opcjonalnie 2-3 łyżki
Danka PichciObiadowa klasyka zawsze smakuje:). Dlatego dziś proponuję ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami. Ja przygotowuję ją dzień wcześniej i porcjuję w aluminiowych foremkach. Przepis na 4 duże porcje. 1,5 kg ziemniaków 500g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 filety z kurczaka 200g tartego sera 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa olej(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. 2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i filety w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety i cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy czosnek i pieczarki. Dusimy do odparowania wody. Studzimy. 3. W osobnej misce mieszamy dokładnie jajka, śmietanę, sól, przyprawy i 1/2 sera. Ziemniaki łączymy z kurczakiem, cebulą, czosnkiem i pieczarkami
Szefowa kuchniŁopatka wieprzowa pieczona z warzywami to pyszne i mało wymagające danie jednogarnkowe. Smaczny obiad bez dużego wysiłku. Dobrze przyprawione mięso z pieczarkami i delikatne pieczone warzywa. Przygotowanie łopatki wieprzowej pieczonej z warzywami jest łatwe i nie wymaga dużych umiejętności ani zbyt wiele czasu. Mięso z warzywami jest pieczone pod przykryciem, dlatego jest soczyste, a warzywa zachowują swoje wartości odżywcze(...)przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami: 1200 g łopatki wieprzowej 6 średniej wielkości ziemniaków 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 500 g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki
Kuchcik gotujeSzybka propozycja obiadowa. Najwięcej czasu, zajmuje krojenie pieczarek, później już idzie szybko :) Jeśli lubicie piersi i pieczarki to polecam. Taki obiad, możecie podać na różne sposoby. Z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami, czy ziemniakami. Sos pasuje do wszystkiego. Ja tym razem, podałam z ziemniakami. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek) 500 g. pieczarek 1 cebula(...)wzdłuż na plastry. Ja zrobiłam po 3 z każdej piersi. Przyprawić i odstawić, na czas przygotowania sosu. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojony czosnek i pieczarki, pokrojone w plasterki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, żeby pieczarki puściły sok. Wlać śmietanę, a po chwili wodę. Wymieszać. Podgotować kilka minut. Dodać serek. Co chwilę przemieszać, aż serek się
Agusiowe smakołykiMoskiewsku, to potrawa niebanalna. Same placki nie są tradycyjne i zwierają kilka niekonwencjonalnych dodatków, które czynią je jeszcze bardziej smakowitymi. Podawane w towarzystwie gęstego sosu z kurczakiem i pieczarkami duszonymi w maśle to już istna rozpusta. Niebiańsko pyszne i banalnie proste, czyli wszystko czego człek chce od obiadu, dodatkowym bonusem jest fakt iż cena, przygotowania tej potrawy też jest niewysoka(...)duża marchewka 1/2 małej cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku sos z kurczakiem i pieczarkami: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8 pieczarek, jędrnych i świeżych 1 średnia cebula 150 ml słodkiej śmietany, najlepiej kremówki 100 ml mleka 1 łyżeczka musztardy miodowej, słodkiej ( np. Roleski) sól
Ogrodnik w podróżyzawartością skrobi, a zaokrąglone ziarna ułatwiają równomierne ugotowanie ryżu. Podczas przygotowywania risotto należy pamiętać, aby bulion był ciepły. Natomiast dodatki możecie zmieniać według uznania. Dzisiejsze moje risotto przygotowałam z pieczarkami i kurczakiem. Całość posypałam natką pietruszki i żółtym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g pieczarek 1 szklanka (200 g) ryżu arborio(...)łyżki masła sól, pieprz posiekana natka pietruszki do posypania starty żółty ser do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Na patelnię dodać cebulę. Zeszklić, dodać
Danka PichciDzień dobry :-) Jak nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam naleśniki nadziewane kurczakiem i warzywami, to wszystko zapieczone pod pierzynką z pieczarek i sera. Frasz to kurczak w przyprawie kebab - gyros, zielone oliwki, kukurydza, czerwona papryka, cebula, czosnek i natka pietruszki. Pierzynka to usmażone pieczarki, dwa rodzaje serów z dodatkiem kurkumy. Całość wyszła pyszna, polecam i miłego dnia(...)kurczaka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy kilka zielonych oliwek 1 pęczek natki pietruszki przyprawa kebab-gyros Pierzynka: 500 g pieczarek 100 g startej mozzarelli 50 g sera grana padano (startego) 1/3 łyżeczki kurkumy sól masło klarowane do smażenia 1. Z podanych składników miksujemy ciasto na naleśniki i smażymy
kruche babeczkiKlasyka na polskim stole – mięso z pieczarkami i serem. 2 pojedyncze piersi kurczaka około 250 g pieczarek 2 małe cebule około 100-150 g tartej mozzarelli słodka papryka mielona majeranek sól, pieprz olej/masło klarowane Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Delikatnie rozbijamy je, nadając kawałkom podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem oraz(...)żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucamy cebulę (jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę masła). Oprószamy ją roztartym w dłoniach majerankiem oraz szczyptą mielonej papryki. Po chwili dodajemy pieczarki. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy porcję farszu pieczarkowego, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekamy przez
Smaki Na Talerzupieczywem. Warto wypróbować ten przepis i gwarantuję, że będziecie często do niego powracać. SCHAB PO BAŁKAŃSKU Składniki: 500g schabu bez kości, 2 czerwone papryki, 1 zielona papryka, 250g pieczarek lub grzybów leśnych, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ogórki kiszone, 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, Sól, pieprz do smaku, Olej(...)kawałek schabu obtaczamy w mące. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i siekamy jak najdrobniej, papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w paseczki, pieczarki myjemy i kroimy, ogórki kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i smażymy do zrumienienia. Gdy mięso będzie gotowe zdejmujemy je z patelni dolewamy oleju i wrzucamy cebulkę
Księga-Smaku