przygotowaniu i niezwykle pyszne. Z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wykonanie zapiekanki naleśnikowej nie wymaga dużo pracy i jest świetną opcją na wykorzystanie zalegających w lodówce pieczarek i parówek. Doskonale sprawdzi się jako awaryjny obiad, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Jeśli poszukujecie pomysłu na obiad bądź kolację, która zachwyci domowników, to zapiekanka naleśnikowa(...)wasze oczekiwania. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ NALEŚNIKOWĄ Składniki Naleśniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody 2 jajka szczypta soli Pozostałe : 8 dobrej jakości parówek 300 g pieczarek 1 cebula 200 g żółtego sera sól, pieprz pęczek szczypiorku Przygotowanie 1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i wszystko razem zmiksować. 2. Patelnię rozgrzać i posmarować
Alle Dobre!Rolady mielone z pieczarkami zapiekane w boczku, to jeden z moich pomysłów na wykorzystanie mięsa mielonego na obiad. Czasem warto zmienić zwykłego mielonego w coś niezwykłego. Takie roladki dzięki dodaniu pieczarek i zapieczeniu w boczku smakują wyjątkowo. Są niesamowicie soczyste w środku, a z wierzchu chrupiące. Danie bardzo proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Polecam :) Składniki(...)500g mięsa mielonego - 150g pieczarek - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - ok. 150g boczku wędzonego, surowego w plastrach ( po dwa na roladę ) - czosnek mielony - kminek mielony - majeranek - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Do mięsa mielonego dodaję starte na dużych oczkach tarki pieczarki, surowe jajko, kaszę mannę i przyprawy. Całość mieszam na początku łyżką, potem wyrabiam masę ręką aż składniki
Kuchnia z widokiem na ogródPomysłów na wykorzystanie piersi z kurczaka na blogu jest już dość sporo. Dziś zapraszam na jeden z najprostszych. W sosie jogurtowym z pieczarkami i papryką. Danie bardzo smaczne, błyskawiczne w przygotowaniu. Trochę lżejsze niż tradycyjny gulasz. Sos na bazie jogurtu doskonale sprawdzi się w letnie, upalne dni, jako obiad, czy szybka kolacja. Ja swojego kurczaka podałam z ryżem(...)makaronem będzie równie smacznie. Polecam :) Składniki - 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze ) - 200g pieczarek - po pół czerwonej i żółtej papryki - 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - czosnek mielony - papryka mielona słodka i wędzona - majeranek - domowa wegeta - olej Wykonanie Piersi z kurczaka oczyszczam ze zbędnych błonek, kroję w większą kostkę. Papryki kroję w paski, pieczarki w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewam łyżkę
Kuchnia z widokiem na ogródRolada z polędwicy wieprzowej faszerowana pieczarkami i serem to mięso idealne na obiad . Podane z młodymi ziemniakami, posypane koperkiem, a do tego ulubiona surówka. Polędwiczka wieprzowa to niezwykle delikatne mięso, podana w formie rolady z dodatkami w środku smakuje wybornie. Taką roladę przygotowuje się bardzo szybko i polecam ją na smaczny obiad :) Rolada z polędwicy wieprzowej faszerowana pieczarkami i serem(...)składniki: * około 450 g polędwicy wieprzowej * 300 g pieczarek * 1 mniejsza cebula * garść startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * przyprawa do wieprzowiny do smaku * 2 łyżki masła Wykonanie: Z polędwicy odkroić błonki. Przeciąć ją nożem wzdłuż przez środek, ale nie rozcinać do końca. Powinien powstać jeden duży płat mięsa, które
Zrób to smacznieprzejść do rzeczy potrzebnych czyli do przepisu.. Przepis dla tych co lubią mięso i dla tych co go unikają, polecam! składniki na średnią formę do pasztetu: 1 kg pieczarki białej 4 średniej wielkości cebule 1 korzeń pietruszki, średniej wielkości mały kawałek selera korzeniowego ( mniej więcej tyle, ile pietruszki) 4 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki masła ( pełni(...)jajka 1/2 płaskiej łyżeczki od herbaty, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki, suszonego tymianku 1 łyżka gęstej śmietany kremówki 36 % sól, czarny pieprz do smaku Dwa jajka ugotuj na twardo. Pieczarki pokrój drobno i zrumień małymi porcjami na maśle. Z wyciśniętym praską czosnkiem i gałką muszkatołową, tak żeby mocno się przypiekły i nie puściły soku. Osiągniesz to jeśli użyjesz jednej łyżki
Ogrodnik w podróżyniepełna łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia Co potrzeba na potrawę: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg – 1,2 kg) 500 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 pełne łyżki posiekanego koperku, 1,5 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu, Sól, Pieprz Wykonanie: Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy(...)Gotowe przekładamy na talerz bez tłuszczu. Na patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem dajemy pokrojoną drobno cebulę, dusimy, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Do gotowej przekładamy pokrojone pieczarki, smażymy na rumiano, pod koniec smażenia dajemy szczyptę soli i pieprzu. Do usmażonych pieczarek dajemy pokrojoną kapustę, mieszamy, wlewamy wywar mięsny, dodajemy posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie, mieszamy, przykrywamy
Bułka z ChlebemSchab z pieczarkami w sosie musztardowym Mięso delikatne, soczyste ze schabu w aromatycznym musztardowym sosie z pieczarkami, to moja propozycja na niedzielny obiad, również można podać na najróżniejsze uroczystości rodzinne. Proste, łatwe do przygotowania, podajemy z ziemniakami. 6 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg schabu(...)pieczarek · 1 cebula · Olej do smażenia · 4 łyżki musztardy sarepskiej · 1 łyżka maki pszennej · 330 ml śmietany 30% · Sól
Kulinarna Chwilamięsem, idealny pomysł dla jaroszy. Sos pieczarkowy może być dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków czy mięs. składniki na 3-4 porcje 300 g makaronu 400 g pieczarek 2 małe cebule 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 2 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1,5 szklanki bulionu ( może być z kostki ) pęczek posiekanej natki pietruszki czarny pieprz(...)sól przepis Obraną cebulę dość drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Na dużą patelnie z rozpuszczonym masłem i olejem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy około 5 minut, całość doprawiamy czarnym pieprzem. Następnie do pieczarek i cebuli wlewamy gorący bulion i wszystko zagotowujemy. Do miseczki przekładamy
Smakowite DaniaDanie specjalnie dla wielbicieli podrobów, pyszne, aromatyczne i nieco pikantne Co potrzeba: 1,5 kg żołądków kurzych, 500 g pieczarek, 1 duża czerwona mięsista papryka, 1 papryczka chili z pestkami, 125 g sera pleśniowego typu camembert lub bree, Masło, Sól, Pieprz Wykonanie: Żołądki płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, dajemy na dużą patelnię bez tłuszczu. Na początku smażymy na mniejszym płomieniu(...)trzeba dolewać wody. Po tym czasie sprawdzamy, czy żołądki są miękkie. Jeśli są jeszcze twarde, dolewamy odrobinę wody i dusimy jeszcze ok. 30 minut. W trakcie duszenia żołądków obieramy pieczarki ze skóry, płuczemy, kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Do osobnego naczynia kroimy czerwoną paprykę w mniejsze kawałki i papryczkę chili drobno. Kiedy żołądki są miękkie, przekładamy je bez płynu
Bułka z ChlebemSpaghetti z mięsem mielonym, pieczarkami i pomidorami to doskonała propozycja na szybki, smaczny i pożywny obiad czy kolację. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 180g makaronu spaghetti - 400g mięsa mielonego - 200g pieczarek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - puszka pomidorów krojonych bez skóry - pół łyżeczki majeranku - pół łyżeczki kminku mielonego - po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej - sól, pieprz do smaku(...)olej Wykonanie Cebulę kroję w kostkę, pieczarki w półplasterki. Czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam cebulę, chwilę smażę, dodaję pieczarki, smażę na wolnym ogniu aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią. Do podsmażonych pieczarek dodaję mięso mielone, rozdrabniam go widelcem, dodaję czosnek, kminek, paprykę mieloną i sól. Smażę mięso na wolnym ogniu, aż straci różowy
Kuchnia z widokiem na ogródsurowe białe kiełbasy 1 kromka czerstwego ciemnego chleba 1 jajko 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka posiekanej kolendry Składniki na grillowane pieczarki; 10 dużych pieczarek 3 łyżki kaszy jaglanej 1/4 papryki czerwonej 3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz do smaku odrobina czosnku granulowanego przyprawa do grilla Przygotowanie; Kiełbasę wyciągamy(...)lodówki aby masa się lekko ścięła. Przygotowujemy patyki do szaszłyków. Następnie oblepiamy je na około mięsem. Grillujemy z każdej strony po kilka minut. Kaszę gotujemy do miękkości. Pieczarki obieramy, usuwamy nóżkę. Środek pieczarek posypujemy przyprawą grillową. Kaszę odcedzamy, studzimy. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną paprykę i starty żółty ser. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem, Mieszamy. Nadziewamy
Radość kipiąca uśmiechem.Kruche mięso w towarzystwie aromatycznych pieczarek w delikatnym sosie doskonale sprawdzi się na obiad Co potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 kg mniejszych pieczarek, 6 szt. średniej cebuli, 200 g śmietany słodkiej 30%, 50 g masła, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 płaska łyżeczka pieprzu, Olej do smażenia, Sól, Wykonanie: Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w plasterki razem z ogonkami(...)płaską łyżeczką soli, smażymy na większym płomieniu, aż do delikatnego zrumienienia, bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliła. Do usmażonej cebuli dajemy masło, czekamy, aż się roztopi, dajemy pieczarki, delikatnie wszystkie mieszamy z cebulą. Smażymy na większym płomieniu cały czas mieszając, aż zaczną puszczać płyn. Posypujemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, smażymy, aż do wysmażenia płynu. Wówczas dolewamy
Bułka z Chlebembitki. Wyszły idealnie, ale to nie był ten przepis. Nie, nie pasował mi na 1000 wpis. Myślałam, myślałam, rozmawiałam, myślałam. I uparłam się na zwykłe zapiekanki z serem i pieczarkami. Bez dziwacznych dodatków, proste. To było to. Nie kombinowałam z serami, nie dodawałam żadnych czosnków i innych suszonych ziół. Wyszły w punkt. Bloga prowadzę od 7 lat, miałam więc sporo(...)czapy. Dziś jednak klasyka. Mam nadzieję, że dzisiejszym przepisem sprawiłam Wam trochę radości. Mnie tego typu smaki zawsze kojarzą się dobrze. Raczcie się. Składniki: 2 półbagietki 500 g małych pieczarek 200 g żółtego sera (ja użyłam goudy) 1 cebula sól pieprz olej rzepakowy Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy dużą szczyptę soli, smażymy
Kardamonovytrzeba? 1 kg ziemniaków mąka pszenna- 200-300g 2 jajka 1 duża cebula sól i pieprz Olej do smażenia Farsz (na 2 talerze placków) Opakowanie 200g małych pieczarek brązowych (mogą być białe) 2 czubate łyżki masła kawałek dobrej kiełbasy swojskiej mała cebula sól, pieprz czarny ketchup Robimy! Farsz! Pieczarki myjemy i tniemy na ćwiartki. Cebulę siekamy na wiórka Kiełbaskę(...)kroimy w kostkę (cienką) rozgrzewamy łyżkę masła na patelni. Wrzucamy na nie pieczarki, obsmażamy, dodajemy cebulę i kiełbasę, podlewamy lekko wodą, dusimy 10minut. Odkrywamy, odparowujemy wodę i dodajemy drugą łyżkę masła. Opruszamy solą i pieprzem Placki! Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę. Tak samo traktujemy cebulę. Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru
LatosiowydomWegetariańskie pulpeciki z tofu, pieczarek, kaszy jaglanej, orzechów i kilku jeszcze dodatkowych składników to danie lekkie i łatwe do zrobienia. Niech cię nie przeraża długa lista składników! Czas : 25 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji : 2 Lista składników jest rzeczywiście dość długa, ale to dlatego, że jeśli chcesz zrobić dobre, wegetariańskie pulpety to trzeba popracować nad odpowiednim smakiem(...)wspomnianym sosem oraz z cienkim makaronem ryżowym. Możesz je też podać z ryżem, zwykłym makaronem lub makaronem soba. Wypróbuj też przepis na wegetariańskie pyzy z nadzieniem z tofu i pieczarek Składniki: Opakowanie makaronu ryżowego Duża garść rukoli 1 podłużna czerwona papryka Kiełki do posypania Siekany szczypiorek do posypania Pulpety : ½ kostki sera tofu 100 g pieczarek ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ½ szklanki
Niedzielny kucharz