Nasza kolejna propozycja na szybki, smaczny i sycący obiad, który z powodzeniem można przygotować po powrocie z pracy. W końcu prosto z piekarnika smakuje najlepiej. Penne z pieczarkami SKŁADNIKI: - 500g makaronu Penne - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 250g mini pieczarek - 3 cebule - 250g ser mozzarella - 200g jogurtu naturalnego - oliwa z dodatkiem chili - przyprawy (pieprz, sól, kminek) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Pieczarki dokładnie myjemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oba składniki wrzucamy na patelnie z oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość smażymy do momentu aż pieczarki będą miękkie, a cebula złocista. Pod koniec smażenia wlewamy jogurt i mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z wcześniej przygotowanym mięsem mielonym, które również smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Związek na patelniwiedzą, to doskonałe doznanie. Doznaniem jest ten talerz. Tu jedno wynika z drugiego. Z francuskiego tosta wynikają dodatki. Z wędzonego łososia mascarpone cytrynowe z koprem. Z całości duszone pieczarki. Pomidorki z pozostałej części dla świeżości. Tutaj ktoś, kto wie o co chodzi, zachwyci się. Kto nie wie, nie oceni w ogóle. Lub powie, jest ok, dajcie ketchup. Rozumiesz(...)Składniki: jedna rustykalna bagietka, chociaż użyjesz pewnie pół masło do smażenia dwa jajka, sól i pieprz do tosta pomidorki koktajlowe roszponka pieczarki brązowe, około 8 sztuk majeranek łosoś wędzony mascarpone, 5 łyżek skórka otarta z połowy cytryny i sok z jednej czwartej odrobina kopru kwiaty cukinii, jeśli masz, kilka sztuk Bagietkę
Mango PapajaGulasz z indyka z warzywami to bardzo szybkie, smaczne i dietetyczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Świeży makaron z oliwą, soczyste pieczarki i kremowy camembert z pieprzem dodającym daniu wyrazistości. Szybko i smacznie :) 250 g świeżego makaronu wstążki 2 łyżki oliwy 200 g pieczarek łyżka soku z cytryny łyżka masła klarowanego sol i pieprz camembert z zielonym pieprzem natka pietruszki Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i nacieramy sokiem z cytryny(...)Dusimy na małym ogniu, aż odparuje z nich woda. Zwiększamy ogień i podsmażamy do zrumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Odcedzony makaron polewamy oliwą. Podajemy z pieczarkami i kawałkami sera. Smacznego :) Artykuł Makaron z pieczarkami camembertem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDzień dobry :-) Nie ma to jak dobra zapiekanka :-) U nas tym razem z boczkiem, pieczarkami, kukurydzą, makaronem, pomidorkami i natką pietruszki :-) Wyszła pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 400 g makaronu (u mnie kolorowe muszle) 250 g mini pieczarek 10 plasterków boczku kukurydza pomidorki koktajlowe starta mozzarella natka pietruszki sól masło klarowane 1. Pieczarki myjemy, małe zostawiamy(...)całe, te większe kroimy na pół. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki, oprószamy solą i smażymy. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki. 3. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany makaron i usmażone pieczarki. Mieszamy drewnianą łyżką. 4. Następnie układamy boczek (ja tak więcej w kilku miejscach), posypujemy kukurydzą i dajemy pomidorki
kruche babeczkiFilet w pysznym sosie z pieczarkami Propozycja na bardzo szybki, pyszny obiad, podany z makaronem. Składniki: · 1 filet z kurczak · Przyprawa do kurczaka · Sól · Olej do smażenia · ½ kg pieczarek(...)rozgrzanym oleju z obu stron. 4. Przekładamy do naczynia. 5. Cebulę obieramy i prużymy na rozgrzanym oleju. 6. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 7. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 8. Paprykę drobno kroimy dodajemy do grzybów. 9. Sos rozrabiamy według przepisu na opakowaniu
Kulinarna ChwilaBardzo delikatne i puszyste bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem to świetna propozycja na ciepłą kolację, ponieważ jedzone na ciepło smakują najbardziej :) Równie dobrze sprawdzą się zapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert . Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :) Składniki(...)suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe jajo Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: ser żółty do posypania (około 100 g) jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie
Kocham..lubię..gotuję..Chrupiąca rumiana skórka a pod nią niespodzianka. Pyszny farsz z jajek z dodatkiem pieczarek. To mój sposób,żeby zwyczajna jajecznica nie była taka nudna. Wystarczy ją podać w takim wydaniu, a zaskoczycie rano swoich bliskich. ŚNIADANIOWE TORTILLE Z JAJECZNYM FARSZEM Składniki: (3 porcje) 200 g pieczarek 3 żółtka 1 jajko 1 mała cebula lub 1/2 pora sól i pieprz(...)smaku 3 tortille dodatki: pomidor szczypiorek Przygotowanie: farsz: Pieczarki kroimy z kostkę, wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i obsmażamy. Do pieczarek dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do usmażonych pieczarek z cebulą dolewamy rozbełtane jajka,sól i pieprz i smażymy jak jajecznicę. Farsz studzimy. Ostudzony farsz zawijamy w tortille. Tortille obsmażamy na złoty kolor z każdej strony
Bon appetit mon amieSkładniki (na 2 porcje – 4 kotlety) - 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 90 g), - mała cebula (ok. 70 ), - łyżka masła (ok. 10 g), - 300 g pieczarek, - ząbek czosnku (ok. 3 g), - jajo (ok. 50 g), - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 8 g), - 2 łyżki bułki tartej (ok. 22 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, sól i pieprz. Sposób przygotowania(...)Soczewicę doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. 3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 4. Do cebuli dodajemy tarte na tarce o grubych oczkach pieczarki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i dusimy do momentu aż pieczarki odparują. 5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną soczewicę z pieczarkami, jajem, posiekaną natką pietruszki, i bułką tartą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdanie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej(...)zimno i potraktować jak makaronową sałatkę. Składniki: 200 g makaronu: rurki, świderki 1 mała cukinia 5-6 łodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól i pieprz Pesto Garść orzechów (laskowych, włoskich) Garść bazylii lub rukoli, szpinaku, albo mieszanka ziół i sałat 6 łyżek tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy
Niedzielny kucharzFaszerowane pieczarki to pyszny dodatek do obiadu,lub zakąska. Myślę,że to połączenie zadowoli każdego smakosza tych grzybków. SKŁADNIKI: 12 raczej większych pieczarek(jak widać moje były nieco małe) 20 dak.mięsa mielonego 2 jajka przyprawy:sól,pieprz,majeranek,cebula pokrojona w drobną kostkę,czosnek przeciśnięty przez praskę- według uznania bułka tarta do panierowania, masło klarowane lub olej do smażenia(...)WYKONANIE: pieczarki czyścimy,odcinamy korzonki,myjemy, mięso mielone przyprawiamy i mieszamy z jednym jajkiem, kapelusze pieczarek wypełniamy mięsem,pieczarkę "kąpiemy" w rozkłóconym jajku, obtaczamy w bułce, smażymy na złoty kolor i gotowe
Kuchnia BeatyGalette z rybą , szparagami i pieczarkami Galette robiłam dzisiaj pierwszy raz . Troszkę się denerwowałam , czy aby mi się nie rozjedzie w piekarniku , więc włożyłam w papierowe kondoniki dla pewności Okazało się jednak że niepotrzebnie panikowałam , utrzymała fason doskonale , sama i do tego ładnie się „zawinęła ” do środka Galette od tarty i kiszu różni się przede wszystkim(...)upieczenia nie potrzeba żadnej formy , po prostu taka rustykalna tarta … Wersja z rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie smaczne na gorąco
Ogrodnik w podróżyupiec pyszne ziemniaczki, które będą idealnie pasować do mięska w warzywach PRZEPIS NA ZIEMNIACZKI (KLIK) . Składniki: 1/2 główki młodej kapusty ok 600g karkówki ok 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 cebula ok. 5 łyżek pikantnego ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry(...)nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 10 minut *** *** Mięso smarujemy z dwóch stron ketchupem, przekładamy do miseczki i odkładamy na około 20 minut *** *** W międzyczasie przygotowujemy pieczarki: myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Marchew i cebulę przekładamy do miski i mieszamy z poszatkowaną kapustą. Całość przyprawiamy
Blog z ApetytemBardzo lubię takie posiłki szybko i smacznie. Z serii dań co było w lodówce. Składniki: 200 g makaronu (użyłam penne) 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 brokuła około 15 pieczarek 1 cebula 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki oliwy lub oleju sos sojowy szczypta imbiru papryka słodka około 1/2 łyżeczki bazylia około 1/2 łyżeczki oregano około 1/2 łyżeczki sól(...)pieprz Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej i chwilę podsmażać. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli, razem podsmażać do chwili, aż pieczarki nabiorą złotego koloru. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente, pamiętając aby nie był za miękki.Tak samo zrobić z brokułem podzielonym na różyczki. Do podsmażonych pieczarek
talerz przyjemnościPrzepis spotkałam wiele lat temu w internecie. Bardzo nam posmakowały te pieczarki i są stale obecne w naszym jadłospisie. Bardzo efektownie wyglądają i pysznie smakują. Doskonały dodatek do wędlin i mięs na zimno. Potrzebujemy: 0/5kg małych pieczarek 1 ogórek szklarniowy lub podobnej wielkości ogórek gruntowy 4 małe cebule 1 duża marchewka Zalewa: 2 szkl wody 6 dużych(...)łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki soli ostra papryka lub chili ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy 1 ząbek czosnku dodatkowo: bułka tarta 1 jajko ol;ej do smażenia Wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, Obcinamy trzonki tak, żeby nie wystawały poza grzybka.Trzonki odrzucamy a grzybki panierujemy w jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pieczarki na złoty kolor. Z podanych
Co w garnkach piszczy