pieczarki - 22435 przepisów (strona:192/1496)

kotlety pieczarkowo-ryżowe... 91

Składniki: ryż 3 woreczki, pieczarki 70 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sól 1-2 łyżeczki, tarta bułka 1-1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba Ryż ugotować w nie osolonej wodzie do miękkości(...)dobrze odcedzić z wody, pieczarki rozdrobnić w rozdrabniaczu. Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem, do cebuli dodać pieczarki, kostkę rosołową i podsmażać z 10 minut na średnim ogniu co jakiś cza mieszając. Wystudzone pieczarki dodać do ryżu, wsypać sól, pieprz ziołowy i czarny, paprykę słodką, natkę pietruszki. Wsypać tartą bułkę, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti Bolognese 65

przygotować z różnego rodzaju mięsa, u nas najczęściej wieprzowo – wołowe. Ważne są także świeże warzywa takie jak papryka, cebula, czy czosnek.  Do sosu dodaję także kilka pieczarek, niektórzy tego nie robią, w naszym domu jednak każdy lubi delikatny aromat pieczarek w sosie bolognese.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne spaghetti(...)głowy!  PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE Skadniki: mięso mielone – 500 g czosnek – 2 ząbki papryka czerwona – 1 sztuka cebula – 1 sztuki pieczarki – kilka sztuk koncentrat pomidorowy przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w paseczki. Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać

Przepiski.pl
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym 62

kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy ten przepis na Gimmesomeoven poczuliśmy mocny dysonans poznawczy, bo jak tak łączyć pieczarki z mleczkiem kokosowym? No i jeszcze jedna kontrowersja: zupa pieczarkowa w zestawie składników ma i marchew i batata. Słodko robi się od samego czytania. Z tych powodów strona z przepisem(...)drażniąc i prowokując myśl o wypróbowaniu nieoczywistego połączenia smaków. No i w końcu spróbowaliśmy i się opłaciło. Grzyby delikatnie pokrywają zapach i smak kokosa, który z kolei łagodzi aromat pieczarek. To samo dzieje się ze słodyczą warzyw, którą mleczko doskonale tonuje. Zupa pieczarkowa jest łagodna i aksamitna, ale warto ją podkręcić ostrymi przyprawami. Odrobina papryczki chilli nadaje jej charakteru

Niedzielny kucharz
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym 71

kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy ten przepis na Gimmesomeoven poczuliśmy mocny dysonans poznawczy, bo jak tak łączyć pieczarki z mleczkiem kokosowym? No i jeszcze jedna kontrowersja: zupa pieczarkowa w zestawie składników ma i marchew i batata. Słodko robi się od samego czytania. Z tych powodów strona z przepisem(...)drażniąc i prowokując myśl o wypróbowaniu nieoczywistego połączenia smaków. No i w końcu spróbowaliśmy i się opłaciło. Grzyby delikatnie pokrywają zapach i smak kokosa, który z kolei łagodzi aromat pieczarek. To samo dzieje się ze słodyczą warzyw, którą mleczko doskonale tonuje. Zupa pieczarkowa jest łagodna i aksamitna, ale warto ją podkręcić ostrymi przyprawami. Odrobina papryczki chilli nadaje jej charakteru

Niedzielny kucharz
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 48

kotlety podałam z ziemniaczkami oraz pieczonymi burakami, co złożyło się na smaczny i pożywny posiłek. Składniki na około 10 kotletów: 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej), 500-600g pieczarek, 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1/2 średniej cebuli, 2 średnie ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka sosu sojowego tamari (opcjonalnie), sól(...)wrzenia, po czym gotować na minimalnym ogniu (nie mieszać), pod przykryciem, aż do wchłonięcia płynu przez kaszę. Ugotowaną kaszę pozostawić do wystudzenia, po czym przełożyć do osobnego naczynia. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, smażyć partiami na niewielkiej ilości tłuszczu, na umiarkowanie dużym ogniu, do zrumienienia. 1/4 usmażonych pieczarek odłożyć i posiekać, resztę dodać do ugotowanej kaszy. Cebulę i czosnek

Even Better Food
Warzywa w tempurze 73

wodzie. Być może przyjdzie Wam dodać do niego nieco więcej mąki niż jest to podane w składnikach. Ciasto powinno być dosyć gęste, aby ładnie oblepiło warzywa. Ja najbardziej lubię pieczarki. Najlepiej wybrać takie niezbyt duże. Koniecznie twarde, bielutkie, z niewidocznymi blaszkami. Nóżek nie odłamujemy, a odkrawamy nożem. Mam wrażenie, że używając takich starszych pieczarek, z widocznymi blaszkami puszczają one znacznie(...)więcej wody, co utrudnia smażenie (olej zbyt mocno pryska i dosłownie strach podejść do patelni, a podłoga wokół pieca wygląda jak pobojowisko) 2 cukinie 2 papryki kilkanaście pieczarek 200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej duża szczypta proszku do pieczenia 2 jajka sól opcjonalnie np zioła prowansalskie sos chilli olej do głębokiego smażenia Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Cukinię kroimy

Smaki Na Talerzu
Makaron w sosie pomidorowym z pieczarkami i boczkiem 112

lodówce brakujące składniki i kolejna ciekawa nuta pojawi się w daniu. Gorąco polecam takie kulinarne eksperymenty. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – użyłam dużych świdrów Cavatappi 250g pieczarek – użyłam brunatnych 100g plasterków wędzonego boczku szklanka passaty pomidorowej 100ml śmietanki kremówki 100ml białego wytrawnego wina 1 średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka oleju sól(...)pieprz do smaku szczypta cukru łyżka siekanej natki pietruszki tarty ser do podania – użyłam sera Cheddar   Przygotowujemy składniki na danie – boczek kroimy w cienkie paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy.   Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na niego boczek, smażymy

Smaczna Strona
Pulpety Stroganoff z makaronem soba 82

pierwszy pod koniec XIX w. w rosyjskim poradniku dla gospodyń domowych, składało się tylko z mięsa i śmietany, bez dodatku alkoholu i grzybów. W naszym przepisie jest koniak, pieczarki i śmietana. No niestety, śmietana musi być. Próbowaliśmy wersji mniej kalorycznej, czyli zrobiliśmy sos na bazie jogurtu, ale wyszło średnio. Sosu jogurtowego nie da się zbyt długo dusić, bo się lubi(...)mała cukinia 1 starty ząbek czosnku ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 200 g pieczarek lub boczniaków 250 ml śmietany 12 proc. 1 szklanka groszku (może być mrożony) 50 g koniaku (opcjonalnie) 1 łyżka oleju Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zetrzyj

Niedzielny kucharz
Polędwica wieprzowa nadziana kapustą, pieczarkami i serem 82

Pierwszy raz nafaszerowałam polędwicę kapustą z grzybami i wyszło bardzo smacznie. Spróbujcie Składniki: – 1 polędwica wieprzowa (ok 450g) – 1 cebula czerwona (mała) – 300g kapusty – 200g pieczarek – 100g twardej mozarelli – 2 łyżki musztardy (u mnie rosyjska) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, czubryca zielona) Cebulę pokroić(...)drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną tłuszczu, dodać pieczarki starte na tarce na dużych oczkach i smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodać cienko posiekaną kapustę i smażyć przez około 10-12 minut, aż kapusta całkowicie zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie wystudzić, dodać ser starty na tarce

Smaki Armine
Kotleciki a’la pizza 266

Kotleciki a’la pizza Lekko pikantne, kruche, delikatne i wspaniale rumiane kotlety drobiowe z serem i pieczarkami. Pyszne danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 łyżka majonezu 2 jajka 10dkg startego żółtego sera (użyłam gouda) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 10dkg pieczarek pół cebuli 1 papryczka chilli (można pominąć(...)łyżka posiekanej świeżej bazylii i oregano (lub łyżeczka suszonych ziół) 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia     *** Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na niewielkiej ilości oleju *** *** Pieczarki odkładamy do przestudzenia. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pokrojone mięso przekładamy

Blog z Apetytem
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym. 141

Lubicie pierogi? Dziś proponuję z pieczarkami i serem. Fajnie się sprawdzą  na piątkowy obiad. Bardzo lubimy naleśniki z takim farszem.  Postanowiłam wypróbować ten farsz do pierogów. Wyszło bardzo smacznie.  Odkąd jestem posiadaczką wspaniałego robota, który zagniata ciasto za mnie  w 2 minuty, robię pierogi dużo chętniej :)  Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody(...)łyżeczki soli 3-4 łyżki oleju Farsz: 600 g. pieczarek 1 cebula 200 g. sera żółtego masło do smażenia Wykonanie: Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle,  dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda odparuje.  Odstawić do przestudzenia.  Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek i wymieszać

Agusiowe smakołyki
Roladki schabowe z pieczarkami i natką pietruszki 97

schabu w kawałku ok. 1 szklanka mleka + 2 łyżki 2 cebule 1 główka czosnku 1 łyżka rozmarynu 8 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych duża garść pieczarek 1 pęczek natki pietruszki 6 plastrów żółtego sera mielone chili (lub płatki w młynku) 1 łyżka masła 2 jajka sól i pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania wykałaczki Przygotowanie: Kawałek schabu(...)mleka, mieszamy i wkładamy kotelty. W razie potrzeby dolewamy jeszcze mleka - całe mieso powinno być w nim zanurzone. Odstawiamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Pieczarki kroimy w pół-plastry, 1 cebulę w piórka, a czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i smazymy na nim pieczarki z cebulą i czosnkiem przez ok. 7 minut. Natkę pietruszki

Prosto z Kotła
Naleśniki Z Farszem Brokułowo - Pieczarkowym 140

jajka kl L trzy szczypty soli 1/2 szkl wody gazowanej 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego 2 łyżeczki roztopionego masła Farsz: 1/2 drzewka brokuła 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki startego sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut(...)czasie gotujemy brokuł (10-15 min) szklimy cebulkę, oraz czosnek oraz przesmażamy razem z nimi pieczarki. Pieczarki w trakcie smażenia solimy i pieprzymy. 2. Teraz smażymy naleśniki.  Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. 3. Do przesmażonych pieczarek dodajemy brokuł pokrojony na mniejsze kawałki lub rozgniatamy go i taki dodajemy do pieczarek. Możemy jeszcze

Gotowanie...to proste !
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 146

pracy/szkoły. Polecam :) Składniki ( na ok.10 sztuk krokietów ) Naleśniki  - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru Farsz - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 1 jajko - 150 gram sera żółtego np. gouda - 1 płaska łyżka bułki tartej - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie ) - czosnek mielony, sól, pieprz do smaku Dodatkowo - jajko(...)miksuję, odstawiam na ok. 10 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki kroję w drobne kawałki ( kostka, paski ), cebulę w drobniutką kosteczkę. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki, krótko przesmażam, tylko do odparowania wody

Kuchnia z widokiem na ogród