pieczarki - 22435 przepisów (strona:190/1496)

Krokiety z pieczarkami 88

Krokiety z pieczarkami. Z tej porcji nadzienia powinno wyjść około 10 krokietów. Naleśników wyjdzie więcej , ale to nie problem. Naleśniki : 400 g mąki pszennej luksusowej, sól, 4 jajka, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, tłuszcz do smarowania patelni farsz : 1 kg pieczarek lub grzybów leśnych mrożonych lub ze słoika , 1 – 2 cebule (około 150 g), 150 ml śmietany(...)podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać. Farsz : pieczarki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić ze szczyptą soli i cukru. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż odparuje wytworzony podczas smażenia płyn

królestwo garów
Luzowane udka kurczaka z pieczarkami wg Aleex 78

sposób zaoszczędzić nieco czasu. Przy tym musiało to być takie danie, które po zamrożeniu nie straci na smaku nawet trochę. Wymyśliłam, że zrobię luzowane udka kurczaka nadziewane pieczarkami. Niedawno przygotowałam je na obiad, no bo przecież musiały przejść próbę, zanim trafią na świąteczny stół. Próba wypadła znakomicie. Mięso nie tylko dobrze smakowało, ale dodatkowo ładnie wyglądało. Przygotowane roladki można zamrażać(...)następnego dnia upiec. Będzie pysznie. Moje roladki już czekają na świątecznych gości.   Składniki:   • 10 udek – ilość zależy od ilości gości i od apetytów  • 1 kg pieczarek • sól, pieprz, delikat do mięs, czosnek granulowany  • olej  • woda  • sos sojowy (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:   1. Udka (większa część bez pałeczek) wyluzować – ostrym nożem pozbyć się kostki

W mojej kuchni
Kotlety mielone z pieczarkami i ostrą papryczką 85

Dzisiaj zaproponuję kotlety mielone z charakterkiem :) Tradycyjne mielone zna każdy, ale nie wyczuwa się w nich żadnych mocniejszych akcentów smakowych, postanowiłam więc wzmocnić je dodatkiem pieczarek smażonych z cebulką oraz odrobiną ostrej papryczki. Smakują wyśmienicie serwowane zaraz po przygotowaniu z dodatkiem ziemniaczków i mizerii. To będzie pyszny, domowy obiad w rodzinnym gronie :) Składniki: 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 250g pieczarek(...)duża cebula, ½ ostrej papryczki, 1 jajko, 3 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku mielonego, sól, pieprz. Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia. Pieczarki dokładnie umyć. Cebulę obrać. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem na rozgrzanym oleju, do momentu odparowania wody.  Ostrą papryczkę również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski

Świat Domowej Kuchni
Śledzie po węgiersku 82

mnie do tego aby ich spróbować, aż do momentu gdy na przyjęciu u mamy spróbowałam śledzi po węgiersku . Ryba jest podana w sosie pomidorowo paprykowym z dodatkiem cebuli i pieczarek, niby proste połączenie, ale jakie pyszne. Jeżeli nie lubicie śledzi to polecam wypróbować ten przepis, a fanom ostrzejszych smaków polecam dodać trochę chili, ja oczywiście należę do grupy która lubi(...)przechowywać w lodówce do tygodnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po węgiersku Co nam będzie potrzebne do przygotwania śledzi po węgiersku: 3 solone płaty śledziowe a’la matias 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 biała cebula 1/4 łyżeczki soli lub mniej 1/2 łyżeczki cukru 6 łyżek wody 5 łyżek octu spirytusowego 10% 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Do Garów!
Rolada schabowa z pieczarkami i papryką 84

Przepyszna rolada z kotletów schabowych nadziana pieczarkami i czerwoną papryką. Świetna propozycja na rodzinny obiad. 800 gramów schabu pokrojonego na 4 kotlety ok. 250-300 gramów pieczarek pół dużej papryki pół małej cebuli sól pieprz słodka papryka w proszku olej rękaw do pieczenia pół szklanki wody Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, następnie podsmażyć na odrobinie masła wraz z cebulą(...)koło siebie w kształt prostokąta na tak zwaną zakładkę. W miejscu łączenia delikatnie zbić tłuczkiem aby mięso się połączyło w jeden płat. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Rozłożyć równomiernie pieczarki i paprykę. Można posypać tartym żółtym serem. Następnie zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Piekarnik nagrzać do 200  stopni. Rękaw do pieczenia związać z jednej strony włożyć roladę

Andzia Pichci
Śledzie po węgiersku 2799

pierwszy śledzie po węgiersku i jestem pewna, że na jednym razie się nie skończy. Są to solone filety śledziowe w sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem cebuli i pieczarek. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki to do sosu możecie dodać szczyptę chili tak, jak ja. Śledzie po węgiersku przygotować najlepiej 2-3 dni przed podaniem, a przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Przepis(...)myślę, że przygotuję je również na Święta Bożego Narodzenia lub Sylwestra. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Śledzie po węgiersku: 3 solone płaty śledziowe a’la matias 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 biała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku szczypta chili (w zależności od upodobań) 1/4 łyżeczki soli lub mniej

Danka Pichci
kotlety pieczarkowo-ryżowe... 106

Składniki: ryż 3 woreczki, pieczarki 70 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sól 1-2 łyżeczki, tarta bułka 1-1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba Ryż ugotować w nie osolonej wodzie do miękkości(...)dobrze odcedzić z wody, pieczarki rozdrobnić w rozdrabniaczu. Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem, do cebuli dodać pieczarki, kostkę rosołową i podsmażać z 10 minut na średnim ogniu co jakiś cza mieszając. Wystudzone pieczarki dodać do ryżu, wsypać sól, pieprz ziołowy i czarny, paprykę słodką, natkę pietruszki. Wsypać tartą bułkę, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti Bolognese 84

przygotować z różnego rodzaju mięsa, u nas najczęściej wieprzowo – wołowe. Ważne są także świeże warzywa takie jak papryka, cebula, czy czosnek.  Do sosu dodaję także kilka pieczarek, niektórzy tego nie robią, w naszym domu jednak każdy lubi delikatny aromat pieczarek w sosie bolognese.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne spaghetti(...)głowy!  PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE Skadniki: mięso mielone – 500 g czosnek – 2 ząbki papryka czerwona – 1 sztuka cebula – 1 sztuki pieczarki – kilka sztuk koncentrat pomidorowy przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w paseczki. Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać

Przepiski.pl
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym 76

kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy ten przepis na Gimmesomeoven poczuliśmy mocny dysonans poznawczy, bo jak tak łączyć pieczarki z mleczkiem kokosowym? No i jeszcze jedna kontrowersja: zupa pieczarkowa w zestawie składników ma i marchew i batata. Słodko robi się od samego czytania. Z tych powodów strona z przepisem(...)drażniąc i prowokując myśl o wypróbowaniu nieoczywistego połączenia smaków. No i w końcu spróbowaliśmy i się opłaciło. Grzyby delikatnie pokrywają zapach i smak kokosa, który z kolei łagodzi aromat pieczarek. To samo dzieje się ze słodyczą warzyw, którą mleczko doskonale tonuje. Zupa pieczarkowa jest łagodna i aksamitna, ale warto ją podkręcić ostrymi przyprawami. Odrobina papryczki chilli nadaje jej charakteru

Niedzielny kucharz
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym 81

kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy ten przepis na Gimmesomeoven poczuliśmy mocny dysonans poznawczy, bo jak tak łączyć pieczarki z mleczkiem kokosowym? No i jeszcze jedna kontrowersja: zupa pieczarkowa w zestawie składników ma i marchew i batata. Słodko robi się od samego czytania. Z tych powodów strona z przepisem(...)drażniąc i prowokując myśl o wypróbowaniu nieoczywistego połączenia smaków. No i w końcu spróbowaliśmy i się opłaciło. Grzyby delikatnie pokrywają zapach i smak kokosa, który z kolei łagodzi aromat pieczarek. To samo dzieje się ze słodyczą warzyw, którą mleczko doskonale tonuje. Zupa pieczarkowa jest łagodna i aksamitna, ale warto ją podkręcić ostrymi przyprawami. Odrobina papryczki chilli nadaje jej charakteru

Niedzielny kucharz
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 65

kotlety podałam z ziemniaczkami oraz pieczonymi burakami, co złożyło się na smaczny i pożywny posiłek. Składniki na około 10 kotletów: 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej), 500-600g pieczarek, 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1/2 średniej cebuli, 2 średnie ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka sosu sojowego tamari (opcjonalnie), sól(...)wrzenia, po czym gotować na minimalnym ogniu (nie mieszać), pod przykryciem, aż do wchłonięcia płynu przez kaszę. Ugotowaną kaszę pozostawić do wystudzenia, po czym przełożyć do osobnego naczynia. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, smażyć partiami na niewielkiej ilości tłuszczu, na umiarkowanie dużym ogniu, do zrumienienia. 1/4 usmażonych pieczarek odłożyć i posiekać, resztę dodać do ugotowanej kaszy. Cebulę i czosnek

Even Better Food
Warzywa w tempurze 87

wodzie. Być może przyjdzie Wam dodać do niego nieco więcej mąki niż jest to podane w składnikach. Ciasto powinno być dosyć gęste, aby ładnie oblepiło warzywa. Ja najbardziej lubię pieczarki. Najlepiej wybrać takie niezbyt duże. Koniecznie twarde, bielutkie, z niewidocznymi blaszkami. Nóżek nie odłamujemy, a odkrawamy nożem. Mam wrażenie, że używając takich starszych pieczarek, z widocznymi blaszkami puszczają one znacznie(...)więcej wody, co utrudnia smażenie (olej zbyt mocno pryska i dosłownie strach podejść do patelni, a podłoga wokół pieca wygląda jak pobojowisko) 2 cukinie 2 papryki kilkanaście pieczarek 200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej duża szczypta proszku do pieczenia 2 jajka sól opcjonalnie np zioła prowansalskie sos chilli olej do głębokiego smażenia Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Cukinię kroimy

Smaki Na Talerzu
Makaron w sosie pomidorowym z pieczarkami i boczkiem 142

lodówce brakujące składniki i kolejna ciekawa nuta pojawi się w daniu. Gorąco polecam takie kulinarne eksperymenty. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – użyłam dużych świdrów Cavatappi 250g pieczarek – użyłam brunatnych 100g plasterków wędzonego boczku szklanka passaty pomidorowej 100ml śmietanki kremówki 100ml białego wytrawnego wina 1 średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka oleju sól(...)pieprz do smaku szczypta cukru łyżka siekanej natki pietruszki tarty ser do podania – użyłam sera Cheddar   Przygotowujemy składniki na danie – boczek kroimy w cienkie paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy.   Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na niego boczek, smażymy

Smaczna Strona
Pulpety Stroganoff z makaronem soba 92

pierwszy pod koniec XIX w. w rosyjskim poradniku dla gospodyń domowych, składało się tylko z mięsa i śmietany, bez dodatku alkoholu i grzybów. W naszym przepisie jest koniak, pieczarki i śmietana. No niestety, śmietana musi być. Próbowaliśmy wersji mniej kalorycznej, czyli zrobiliśmy sos na bazie jogurtu, ale wyszło średnio. Sosu jogurtowego nie da się zbyt długo dusić, bo się lubi(...)mała cukinia 1 starty ząbek czosnku ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 200 g pieczarek lub boczniaków 250 ml śmietany 12 proc. 1 szklanka groszku (może być mrożony) 50 g koniaku (opcjonalnie) 1 łyżka oleju Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zetrzyj

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania