SAŁATKA '' FIOŁEK" Pyszna sałatka o zróżnicowanych smakach. Znajdziemy tu wędzoną pierś kurczaka, śliwki suszone, ogórek, smażone pieczarki i marchewkę po koreańsku. Składniki filet wędzony z piersi kurczaka 250 g suszone śliwki 160 g pieczarki 400 g młody świeży ogórek 300 g marchew po koreańsku 200 g kilka rzodkiewek + sok z buraka żółtko jaja młode liście szpinaku majonez(...)łyżka cukier 3/4 łyżki sól, pieprz, imbir po 1/3 płaskiej łyżeczki 1 ząbek czosnku olej 20 ml Przygotowanie 1 Obwód sałatki ok. 17 cm, potrzebujecie nieco większy półmisek. Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy z solą i pieprzem. Studzimy. Śliwki zalewamy gorącą wodą na 30 minut, potem przekładamy na sitko. Rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki z zalewamy sokiem z buraka
Smaczne mojesałatka wyszła po prostu przepysznie. Mam nadzieję, że skusicie się i spróbujecie zrobić ją u siebie. Mamy tutaj warstwy kapusty pekińskiej, marynowanych pieczarek, wędzonego kurczaka, pomidorów i boczku, przełożone sosem majonezowo-ketchupowym. Prosto, a jak smacznie! To kolejna propozycja dla wielbicieli sałatek warstwowych, sałatek z wędzonym kurczakiem czy sałatek z boczkiem. No i dobra wiadomość, na drugi dzień jest równie(...)smaczna, co tuż po przygotowaniu. 1/2 główki kapusty pekińskiej 1-2 wędzone piersi kurczaka 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 200 g pomidorków koktajlowych 100 g surowego boczku wędzonego 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki ketchupu sól, pieprz zioła prowansalskie Kapustę pekińską szatkujemy. Kurczaka wędzonego kroimy w drobną kostkę. Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół
Smaki Na TalerzuKotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami, albo jak kto woli: roladki z piersi kurczaka z pieczarkami, to jedno z ulubionych dań obiadowych w mojej rodzinie. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 25 dag pieczarek 5 plastrów żółtego sera 0,5 litra oleju do smażenia roladek 2 łyżki masła 1 jajko mąka do panierowania tarta bułka sól,pieprz,słodka czerwona(...)papryka Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić,pokroić na 5 plastrów. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą,pieprzem i papryką. Pieczarki pokroić w plasterki ,podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Na rozłożone filety nałożyć farsz oraz plaster sera. Zwijamy. Tak przygotowane rolady obtaczamy delikatnie najpierw w mące,potem w jajku,a na koniec w tartej bułce. Rozgrzewamy olej ,do rozgrzanego wkładamy
Olcia gotuje!Makaron z kiełbasą i pieczarkami to smaczne, proste i tanie danie przygotowane ze składników, które często zalegają nam w lodówce. Jest to sycąca i pożywna propozycja, która nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 300 g ugotowanego makaronu 250-300 g kiełbasy 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia(...)żółtego sera 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki czarny pieprz sól przepis Kiełbasę kroimy w kostkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki. Pieczarki kroimy w półplasterki. Do dużego garnka z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Do kiełbasy dodajemy cebulę, czosnek oraz pieczarki
Smakowite DaniaPrzepis na chrupiące tosty z pieczarkami, serem, jajkiem i szynką. Smaczne i szybkie śniadanie dla całej rodziny. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 1 osoby Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 2 kromki chleba tostowego 20g sera cheddar 2 jajka 1/4 małej cebuli 2 pieczarki papryka szpiczasta szczypiorek 1/2 łyżeczki sosu sojowego masło pieprz 1. Na patelni(...)rozgrzewamy masło. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Pieprzymy i dodajemy sos sojowy. Zdejmujemy z ognia. 2. Chleb tostowy smarujemy z dwóch stron masłem i kładziemy na rozgrzanej patelni. W misce roztrzepujemy jajka. Podnosimy chleb, wlewamy jajka i kładziemy na środku tosty. 3. Odwracamy całość na drugą stronę. Na jednej części tosta układamy podsmażone pieczarki, szynkę, ser, papryczkę i szczypiorek
karolgotujeKultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u Czy pamiętasz kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u? W tamtych czasach, to był z pewnością prawdziwy rarytas, taki pierwszy nasz polski street food, bo zapiekanki były sprzedawane na ulicy wprost z przyczep kempingowych Niewiadów. Zapiekanki były robione tylko z sera i pieczarek, taki był skład tych tradycyjnych, choć dziś można przeczytać(...)swoim składzie miały też cebulę, to niestety nie jest prawda. Cebula była w bułkach z duszonymi pieczarkami podawanymi w bułkach do hot dogów 😊. I na koniec jeszcze jedna uwaga, pamiętaj aby pieczarki i ser posilić w ostatniej chwili, jeśli zrobisz to wcześniej, grzyby puszczą sok i masa zrobi się wodnista. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatitypłaska łyżka mąki 3 łyżki mleka 2-3 łyżki tartego parmezanu 50 g szynki 50 g papryki (może być tylko czerwona, lub po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej) 2 pieczarki sól, pieprz masło Szynkę oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Jajka wybijamy do garnuszka, dodajemy mleko, mąkę, tarty parmezan, szynkę oraz paprykę. Doprawiamy szczyptą(...)soli i pieprzu, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, wrzucamy pieczarki i smażymy. Podsmażone pieczarki zalewamy mieszanką jajeczną. Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, z obu stron do lekkiego zarumienienia
Smaki Na Talerzupyszne pizzerinki na cukinii. Do ich przygotowania wykorzystałam cukinię z domowej plantacji. Pozostałe składniki to te same, które dajemy na tradycyjne pizzerinki drożdżowe, czyli uduszone pieczarki, szynka oraz ser żółty. Takie pizzerinki z cukinii świetnie smakują z ketchupem czy sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzą się na kolację czy jako ciepła przekąska na rodzinnych imprezach(...)również posypać świeżym szczypiorkiem. PIZZERINKI NA CUKINI – PRZEPIS Liczba porcji: 12 | Czas pieczenia: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 12 krążków cukinii 12 łyżeczek ketchupu 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g szynki 150 g żółtego sera zioła prowansalskie sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy
Przepiski.plPyszna, chrupiąca sałatka z fasolki szparagowej, jajek i marynowanych pieczarek. Prosty w przygotowaniu pomysł na zdrową i pożywną przekąskę lub dodatek do obiadu i dań z grilla. Sałatka świetnie smakuje na zimno jak i w temperaturze pokojowej. Składniki możesz uzupełnić również o takie dodatki jak suszone pomidory, ser feta lub grillowany kurczak. Dzięki temu sałatkę z łatwością dopasujesz do własnych(...)tego, co aktualnie masz w spiżarni. Podstawą naszej sałatki jest ugotowana, żółta fasolka szparagowa, pokrojona na kawałki wielkości kęsa. Fasolkę połączyliśmy następnie z ugotowanymi na twardo jajkami, marynowanymi pieczarkami oraz czerwoną cebulką i pomidorkami. Wszystkie smaki łączy natomiast musztardowy sos winegret. W sałatce lubimy również używać kombinacji posiekanej natki pietruszki i koperku. Czasami lubimy ją podać z pysznym sosem cytrynowo
Kuchnia Na Wypasiesmak. To dojrzewający ser podpuszczkowy, który słynie z mocno serowego, słonego smaku z mlecznymi nutami. Idealnie sprawdza się w gorących daniach bo świetnie się topi. Do tego podsmażone pieczarki, i bób, na który w końcu przyszedł sezon. Zapraszam do wypróbowania przepisu: PRZEPIS TAGLIATELLE Z SOSEM SEROWYM I BOBEM Składniki: 4oog makaronu tagliatelle 200 g pieczarek 300g bobu 1 marchewka oliwa(...)sosem serowym i bobem: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, odcedzamy. Następnie zostawiamy do przestygnięcia i obieramy ze skórek. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i przesmażamy na oliwie. Na drugiem patelni przesmażamy na oliwie przez 2 minuty pokrojoną w zapałkę marchewkę. Wszystkie te dodatki – bób, pieczarki, marchewkę odkładamy
Dorota Smakujepiekarnika wyjedzie mi iście pyszna potrawa! A co jest potrzebne do zapiekanki? dla 4 -5 osób Składniki 1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo 50 g sera żółtego niewielka(...)jajeczny 2 jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano Wykonanie Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry. Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry
Raj dla Podniebieniaprzygotowaniu. Taki gulasz możemy podać z kluskami, ziemniaczkami lub kaszą. Palce lizać! Składniki: ok 300g łopatki wieprzowej ok 300g surowego boczku wieprzowego 2 cebule kilka pieczarek 6-10 sztuk 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) pół szklanki bulionu lub wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Przyprawy: sól(...)smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej zieleniny (u mnie pietruszka) *** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę oraz pieczarki *** *** Gdy cebula się zeszkli a pieczarki zrumienią, zdejmujemy całość z patelni, dolewamy olej i podsmażamy mięso *** *** Na mięsie
Blog z Apetytemcoraz częściej zdarza mi się robić z jej udziałem dania na ciepło. Jednym z nich jest leczo z młodej kapusty. W skład tego dania oprócz tytułowego warzywa wchodzą też pieczarki, kiełbasa i różnokolorowe papryki. Młoda kapusta jest delikatna w smaku i idealnie współgra z papryką. Leczo z młodej kapusty możemy też wzbogacić dodając cukinię i świeże pomidory, a jeżeli pominiemy(...)kasza. To danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień po odgrzaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Leczo z młodej kapusty: 1/2 główki młodej kapusty 200 g kiełbasy 200 g pieczarek 1 średniej wielkości biała cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub mniej) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Danka Pichcitradycyjnych dań składających się z mięsa, ziemniaków i surówki a także świetnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. składniki na żaroodporną formę 23 cm x 35 cm 500 g pieczarek 2 cebule 150 g żółtego sera olej do smażenia 3 jajka 4 zupki chińskie o smaku kurczaka ( po 70 g ) 250 ml gorącej wody czarny pieprz sól przepis Umyte(...)oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię z rozgrzanymb tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy
Smakowite DaniaGołąbki z kaszą i pieczarkami w aksamitnym sosie maślanym. Świetny sposób na wykorzystanie dużych liści botwinki. Pyszne nie banalne połączenie prostych nie wyszukanych składników. około 15 małych gołąbków 15 dużych liści botwinki 100 g kaszy wiejskiej 300 g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz ząbek czosnku 1 jajko Łyżka masła Sos maślany 3 solidne łyżki masła(...)słodkiej śmietanki 30 % sól pieprz szczypta czosnku granulowanego Kaszę ugotować. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, następnie dodać rozdrobnione pieczarki i dusić co jakiś czas mieszając do momentu aż woda odparuje. W misce wymieszać ugotowaną kaszę z podsmażonymi pieczarkami. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać
Andzia Pichci