wreszcie skompletowałam wszystkie potrzebne składniki. Składniki na ciasto: - 250g mąki pszennej - 150g zimnego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2 łyżki lodowatej wody Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej - 700g pieczarek - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię) - 2 łyżki oliwy (dałam olej arachidowy) - 300g twarogu ( dałam domowy ) - 5 łyżek śmietany kremowej 30% - 2 jajka + 1 białko (pozostałe(...)kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do wyparowania wody
mojewypiekiinietylkodrodze powrotnej jedliśmy zapiekanki z budki. Oczywiście można takie zapiekanki wzbogacić o dodatki, ale u mnie dziś w wersji podstawowej :) Składniki: 2 półbagietki lub 1 duża bagietka 50 dag pieczarek 2 cebule sól, pieprz tarty żółty ser ketchup Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Obrane cebule kroimy w kosteczkę. 3. Na oleju obsmażamy cebule, następnie(...)dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda z pieczarek wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Bagietki przekrawamy wzdłuż, smarujemy pieczarkami i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku. 5. Podajemy polane ketchupem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipyszną pastę pieczarkową.Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku,a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów,wypełniaczy i polepszaczy smaku.Nie zawiera również nadmiaru soli.Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę.Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni. Składniki: 300-400 g pieczarek 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy,oleju 5 g suszonyh podgrzybków lub prawdziwków 2 łyżeczki suszonego majeranku(...)sól,pieprz odrobina soky z cytryny 1 łyżka creme fraiche 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy-opcjonalnie 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Wykonanie: papierowym ręcznikiem oczyścić pieczarki i pociąć w 0,3 mm plasterki.Obrać 2 żąbki czosnku i pokroić również w plasterki.Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek oleju i na mocnym ogniu podsmażyć pieczarki z czosnkiem około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!też wykorzystuję je bardzo często w moich kuchennych podbojach! A to na słodko … a to na ostro …. Dziś mam dla Was przepis na pyszne rogale z dodatkiem pieczarek … jajka … i pachnącego szczypiorku! Na zimno i na ciepło smakują rewelacyjnie! A podane z gorącym czerwonych barszczykiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki: - ciasto francuskie(...)pieczarki – ok. 300 g – szczypiorek – 1 pęczek – jajko – 2 szt - masło – 1 łyżka – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Jedno jajko gotujemy na twardo , drugie roztrzepujemy ( będzie do posmarowania ). Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na trójkąty ( wielkośc zależy tylko od naszych upodobań ). Pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Podsmażamy 10 min na maśle
Ostra na Słodkopysznym obiadem! SKŁADNIKI: KOTLETY: - makaron ( ja użyłam łazanek ) – 200 g – dowolna wędlina – 100 g – papryka czerwona – 100 g – cebula – 1 szt – pieczarki – 50 g – jajko – 2 szt – bułka tarta – 50 – 80 g – sól – do smaku – pieprz – do smaku SOS: - pieczarki(...)lubczyk – 1 szczypta – sól , pieprz – do smaku – olej – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki dorzucamy na patelnię , żeby się podsmażyły. Dolewamy śmietankę i wodę rozrobioną z mąką. Dodajmy przyprawy i mieszam na małym ogniu aż sos zgęstnieje. KOTLETY : Uwaga! Wszystkie składniki muszą być
Ostra na SłodkoPapryka faszerowana kaszą jęczmienną... Pyszne, zdrowe i sycące danie. Czerwone, pieczone papryki. Farsz z kaszy jęczmiennej. Towarzystwo zielonego groszku, pieczarek i cebuli. Całość doprawiona ziołami prowansalskimi. Zapraszam do stołu! Składniki: 6 średnich, czerwonych papryk; 2 duże cebule; 250 g pieczarek; 1/2 puszki groszku konserwowego; 1 szklanka kaszy jęczmiennej; Łyżeczka ziół prowansalskich; Łyżeczka ostrej papryki; Łyżeczka słodkiej papryki; Odrobina wody; Sól(...)jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Papryki umyć, osuszyć, odciąć ogonek tak, aby powstała z niego przykrywka i wydrążyć papryki z nasion. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Groszek odsączyć z zalewy. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej pieczarki. Całość posolić i chwilę razem poddusić. Ugotowaną kaszę odsączyć
Gospodyni MiejskaZupa pieczarkowa z makaronem... Pieczarkowa, mocno pieczarkowa. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem. Pychota! Składniki: 800 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup lub 1 kostka rosołowa; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki oleju; 1 litr przegotowanej, ciepłej wody; 150 g makaronu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej i rozgrzać. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż większość wody odparuje. Następnie dodać przyprawę do zup/kostkę rosołować i zalać 1 litrem wody. Gotować razem
Gospodyni Miejskazrobić. Od wczoraj została mi druga pierś z kurczaka, więc postanowiłem ją dodać, długo zastanawiałem się co jeszcze, po przemyśleniach zdecydowałem się na pomidorki cherry, pieczarki i szalotkę. Składniki : ok 50g makaronu Tagliatelle z papryczką chilli 1 filet z piersi kurczaka 3 pieczarki 5 pomidorków cherry 1 szalotka 1 łyżka startego(...)łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią i ziołami dalmatyńskimi i znów mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem na bok. Pieczarki myjemy, obieramy daszek i kroimy w plasterki. Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na sitko i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry myjemy. Do parowaru wkładamy na tacce aluminiowej kawałki piersi kurczaka i włączamy
Parowar Facetazupę pieczarkową: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1 malutki seler 1 mała cebula 1 liść laurowy 1 ziarnko ziela angielskiego 1,3 l wody 200 g umytych, obranych pieczarek 1 łyżka masł a 100 g makaronu, np. muszelki 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz +świeża pietruszka do posypania 1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy(...)Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy. 2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy, aż pieczarki zmiękną, a płyn wyparuje. 3. Odłożoną marchewkę
My Culinary ArtPrzepis : Skład: 400 g piersi z kurczaka 400 g Pieczarków 275 g Ciasta Francuskiego light żółtko Wartosci odzywcze calej potrawy : Kalorie 1362 Węglowodany 117,2 g Białko 114,4 g Tłuszcze(...)Pierś z Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka Pieczarki myjemy i kroimy w paski Pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy . Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie kurczak i również smażymy :) Odstawiamy pieczarki i pierś do czasu aż ostygnie . Jak już składniki ostygną do temp pokojowej na ciasto francuskie nakładamy pierś z kurczaka
Sylwetka Od KuchniFaszerowane pieczarki z grilla robiłem już nieraz ale przyznaję zawsze im czegoś brakowało. Pomysł na grillowane pieczarki który tym razem wykonywałem jest wreszcie trafiony. To jest właśnie to czego szukałem i co mogę Wam zaproponować. Pieczarki faszerowane - czym ? Zobacz w przepisie jakich składników użyłem. Składniki : ( proporcje ) 5 pieczarek ( o średnicy 5-6 cm ) 2 łyżeczki pesto bazyliowego(...)sera pleśniowego Lazur Przygotowanie : Z pieczarek odrywam nóżki. Ser pleśniowy Lazur kruszę w małe kawałeczki, dodaję 2 łyżeczki pesto i mieszam razem. Pieczarki wykładam na dobrze rozgrzanego grilla wpierw kapeluszem do góry na ok 4-5 minut po czym wyjmuję, napełniam kapelusze farszem i z powrotem daję na grilla na ok 6-7 minut. Pieczarki które widzicie na zdjęciu grillowałem
Mechanik grillujeOstatnio cos za mna uparcie chodzilo i dosc dlugo nie mialam pojecia co. W koncu bedac na zakupach wpadlam wrecz na stoisko z pieczarkami. Zazwyczaj kupuje bardzo male pieczareczki, a tym razem ze skrzynek wrecz wdzieczyly sie do mnie olbrzymie pieczarki. Prawie wolaly "kup mnie" ;) Wtedy wlasnie naszla mnie mysl, ze to jest to na co mam ochote. Pomyslalam(...)potem pomyslalam sobie, ze moglam nadziac je czyms innym. No, ale nic straconego, nastepnym razem wymysle do nich jakies inne nadzienie. Teraz bylo bardzo prosto, ale smacznie. Lubie polaczenie pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu. skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda
Przysmaki KarolkiSkładniki: 3 cebule 400 g pieczarek 600 g wątroby drobiowej łyżka klarowanego masła do podsmażenia cebuli i pieczarek olej do smażenia wątróbki sól pieprz majeranek Wykonanie : Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Pieczarki również obieramy i kroimy w półplasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy do niej pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy(...)minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz i sporą ilość majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. U smażoną cebulę z pieczarkami podajemy obok wątróbki lub mieszamy całość. Możemy posypać zieleniną
Walijskie PichcenieMaślane fileciki z kurczaka w kremowym sosie z papryką i pieczarkami Soczyste i delikatne mięso drobiowe otulone bogatym i aksamitnym sosem, w którym słodycz papryki idealnie łączy się z kremową konsystencją oraz subtelna nutą masła. To danie jest zarówno eleganckie, jak i komfortowe, świetne na rodzinny obiad, jak i na specjalną okazję. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt zachwyca(...)pieczywo, idealne do maczania w aromatycznym sosie. Składniki: 3 filety z kurczak Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra ok 3 łyżki masła klarowanego 1 cebula 20dkg pieczarek 3 papryki: czerwona, żółta i zielona 150ml słodkiej śmietanki 30% 100ml bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanego koperku *** Pieczarki kroimy w plasterki, a papryki w paseczki
Blog z Apetytemwymaga godziny medytacji przed wejściem do kuchni? Oto ona – tarta ziemniaczana ! W roli głównej: ziemniaki w mundurkach, które zamiast wylądować jako nudny dodatek, zostają bohaterami całej sceny. Do tego pieczarki, serek wiejski i garść przypraw, czyli wszystko, co dobre, zamknięte w jednej formie. Prosto, bez mięsa i z charakterem. Bo kto powiedział, że obiad nie może być jednocześnie prosty(...)wojnę, tylko z misją pokojową i aromatyczną ofensywą na Wasze kubki smakowe. A tarta? Tarta to nie tylko danie – to stan ducha, manifest kulinarnej niezależności. Do środka wjeżdżają pieczarki: białe jak poranny optymizm i brunatne jak wieczorne przemyślenia przy winie. Do tego serek wiejski, który swoją teksturą robi dokładnie to, co espresso robi z poniedziałkiem – stawia wszystko na nogi. Przyprawy
codojedzenia