pieczarki - 22435 przepisów (strona:175/1496)

Pieczarkowa kombinacja 110

Składniki: pieczarki (5 dużych) cebula (1 szt. duża) pomidor (1 szt.) jarmuż (5 dag) kasza kukurydziana (1/4 szklanki) woda margaryna (do smażenia) sól bazylia Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy 3/4 szklanki wody. Gotujemy aż wchłonie wodę.  W tym czasie obieramy i kroimy cebulę. Wrzucamy na patelnię z już roztopioną łyżką(...)margaryny i smażymy na małym ogniu. Solimy. W razie potrzeby dodajemy więcej margaryny. Pieczarki myjemy i obieramy. Pozostawiamy kapelusze, a nóżki odrywamy, kroimy i dorzucamy do smażących się pieczarek. Kapelusze solimy i smażymy. Najpierw od wewnętrznej strony. Następnie odwracamy spodem do góry i każdą pieczarkę napełniamy kaszą. W te sposób podgrzejemy kasze. W trakcie smażenia przygotowujemy sałatkę. Jarmuż gotujemy

Weganka gotuje
Leczo 195

dodatkiem świeżych pomidorów, aromatycznej kiełbasy i delikatnej cukinii. Kolorowy bukiet smaków lata. Jeśli wolicie, możecie zamiast kiełbasy użyć mięsa lub wykorzystać zarówno mięso jak i kiełbaskę. Składniki: 20 dag pieczarek 2 papryki czerwone 3 kiełbasy śląskie (30 dag) 1,2 kg pomidorów 60 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki(...)sól, pieprz, cukier, słodka papryka bazylia koperek Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać trochę oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Gdy cebula nabierze złotego koloru dorzucić pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić aż pieczarki będą miękkie. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną

My simple kitchen
Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms 167

Ostatnio odkrywam uroki roślin strączkowych, a soczewica posmakowała nawet mojemu ukochanemu, który jest bardzo wybredny:) Dziś przedstawiam świetny pomysł na soczewicę z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Doskonały pomysł na zamiennik standardowych ziemniaczków, no i zdecydowanie zdrowszy. Pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybka soczewica z pieczarkami (2 porcje) Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy(...)ząbki czosnku, posiekane 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Umieść soczewicę w małym rondlu, zalej wodą, posól i gotuj przez 12-15 minut, aż zmięknie, po czym odcedź. W międzyczasie rozgrzej na małej patelni oliwę i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj

karmelowy
Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem 222

Wielkie pieczarki, które hodowane są z przeznaczeniem na grilla. Ja napełniłam je kaszą jęczmienną z bobem, obłożyłam plasterkami pomidora i upiekłam w piekarniku :) Są na tyle soczyste, że można je zjeść solo bez sosów, jako przystawka lub lekki obiad. SKŁADNIKI: 6 sztuk dużych pieczarek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Mazurska Perłowa Średnia Kupiec 200g bobu 2 jajka sól pieprz czarny(...)cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek. Do wystudzonej kaszy dodać jajka i wymieszać. Wsypać natkę pietruszki, bób i przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełnić pieczarki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pociąć na plasterki. Przykleić do kaszy, a na wierzchu każdej pieczarki położyć oliwkę. Posmarować całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Kotleciki ryżowo-fasolowe 133

kotlecików): - 1 woreczek ryżu brązowego - 1 woreczek ryżu parboiled - 2 łyżki kurkumy do zabarwienia ryżu - 1 szklanka suchej fasoli (u mnie drobnej) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kilka pieczarek - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne* - pół łyżeczki kminku - 1 jajko - 3,4 łyżki bułki tartej z ciemnego pieczywa - olej rzepakowy Fasolę namocz przez noc w wodzie w proporcji woda(...)minut, na małym ogniu. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem razem z 2 łyżkami kurkumy. Ostudź ryż i fasolę. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, to samo z czosnkiem. Pieczarki również pokrój drobno, najpierw odcinając zdrewniałe końcówki nóżek. Na patelni z 2 łyżkami oleju zeszklij cebulkę, dodaj czosnek i po chwili dodaj pieczarki. Przyprawy wedle uznania, podsmażaj tak długo, aż pieczarki

Corner With Recipes
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 267

Makaron w towarzystwie szpinaku, kurczaka i pieczarek - propozycja na  pyszny obiad :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje) 400g makaronu tagliatelle 1 duża podwójna pierś kurczaka 6 średnich pieczarek 300 g świeżego szpinaku (może być też mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g serka ricotta 50 ml śmietanki 30% sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron(...)gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka pozbawiamy tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szpinak myjemy i siekamy na mniejsze kawałki.  Na dużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy olej.  Dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoto. Dorzucamy pieczarki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy jeszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym 151

posmakują każdemu Składniki na ciasto: - 400 g mąki - 1 jajko - 2 żółtka - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody Składniki na nadzienie: - 100 g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 jajko - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz Składniki na sos: - 1 łyżka masła - 1 por - 4 pieczarki - sól, pieprz Najpierw robimy ciasto na ravioli. Na stolnicę(...)przygotowujemy nadzienie. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie na łyżce masła dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z pieczarkami. Gdy pieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Teraz robimy sos – w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego

Kuchenne Wariacje
Zupa pieczarkowa 138

miłośników zup i pieczarek mamy pyszną zupę pieczarkową, która na pewno trafi w Wasze podniebienie Składniki: - 500 g pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 por - 2 łyżki masła - 1 l wody - 100 g śmietanki 30% - 100 g śmietany 18% - sól, pieprz - 1 pęczek natki pietruszki - makaron Porcja dla 4 osób Najpierw w jednym garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy(...)talarki. Warzywa dusimy do miękkości. W drugim garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dajemy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki lekko solimy i posypujemy pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pora uduszonego z marchewką i wlewamy wodę. Gdy zupa się zagotuje dodajemy pietruszkę drobno posiekaną oraz śmietany

Kuchenne Wariacje
MAKARON NA ZIELONO 146

TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja obiadowa ~100g makaronu tagliatelle (użyłam pełnoziarnistego) ~200g rozdrobnionego szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić) ~150g pieczarek ~łyżeczka oliwy z oliwek ~sól, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, kardamon  Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy makaron będzie się gotować przygotuj pozostałe składniki; szpinak wymieszaj z solą, pieprzem(...)cayenne, ziołowym i czosnkiem (nie piszę ilości, bo to sprawa indywidualna, ale przyznam że dałam dużo pieprzu kajeńskiego, bo lubię pikantne dania :)) Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pieczarki, posypać solą i dusić na małym ogniu do miękkości. Makaron odcedzić, wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami. Można całość jeszcze przez chwilę podgrzać. Smacznego :) Wartość energetyczna

chili & sugar
chow mein z tofu, fasolką i orzechami 148

kiedy zjadłam "warzywa na patelnie" z jej udziałem. Nie, nie kupiłam od razu 3kg, spokojnie! :) Wiem, gdzie się w nią zaopatrywać, wiec nie muszę robić wielkich zapasów :) Dodałam kilka pieczarek, które znalazłam w lodówce. Całość posypałam siekanymi orzechami ziemnymi, które wspaniale się tu wkomponowały i fajnie chrupały :) CHOW MEIN Z TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLKĄ MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI ZIEMNYMI(...)VEGAN) przepis autorski // 1-2 porcje ~70g makaronu chow mein ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego Polsoja ~do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, łyżka oliwy ~2-3 pieczarki ~100g fasolki mamut (można użyć zwykłej zielonej szparagowej) ~2-3 łyżki orzechów ziemnych Tofu owinąć w ręcznik papierowy i nieco odsączyć z wody. Pokroić w kostkę i zamarynować przez

chili & sugar
Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami i sosem czosnkowym 169

było takowych już w piekarni. Brały więc gały co widziały i padło na zwykłe kajzerki.  Porcją, którą robiłam, spokojnie zapchamy brzuchy czterech głodomorów :) Składniki: Warstwa pieczarowa: 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz   Dodatkowo: 9 kajzerek masło czosnek granulowany(...)sera żółtego Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko mieszamy i smażymy dopóki pieczarki nie zmiękną. Kajzerki kroimy na połówki i rozkładamy na blaszczce. Każdą połówkę smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem

My simple kitchen
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 147

makaronu - nie zachwyca on może swoim wyglądem, ale za to nadrabia smakiem. Pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Składniki na 2 porcje: 200-250 g makaronu 250 g pieczarek 200 g szpinaku mrożonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa, vegeta Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać(...)posiekać w kostkę. W rondlu rozgrzać trochę oleju. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać czosnek. Chwilę podsmażyć i dorzucić pieczarki. Doprawić je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dusić do miękkości. W osobnym rondlu umieścić mrożony szpinak i na średnim ogniu go podgrzewać, aż nabierze papkowatej konsystencji. Gotowy szpinak dorzucić do pieczarek i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć

My simple kitchen
Bułki z pieczarkami i serem 121

bułeczki upiekłam dla mojego M kiedy wybrał się ostatnio na ryby. I okazały się strzałem w dziesiątkę. Wszyscy byli nimi zachwyceni, nawet jego kumpel, który za pieczarkami nie przepada. Ja również jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Bułeczki są mięciutkie, puszyste i po prostu pyszne. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Skorzystałam z niezawodnego przepisu z Moich Wypieków (klik(...)pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru   Farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, papryka słodka kilka plasterków żółtego sera  Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczki

My simple kitchen
Sos pieczarkowo-koperkowy 185

sądziłam, że taki zwykły sos pieczarkowy odniesie taki sukces :) Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos koperkowy . Wyszedł pyszny. Polecam! Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz odrobina cukru garść siekanego koperku 1,5 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plasterki(...)rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pieczarki i całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy. 3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 298

warzywami korzennymi i zarazem „na lekko kwaśno”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600-700g karczka z dzika 1 średnia marchewka (150g) kawałek (100g) korzenia selera 150g pieczarek garść suszonych leśnych grzybów 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości czerwone cebule 3 łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego(...)wszystkich stron marynatą. Umieszczamy w misce, przykrywamy i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie marynowania się mięsa namaczamy suszone grzyby w szklance z ciepłą wodą. Pieczarki obieramy i dzielimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i dzielimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania