pieczarki - 22435 przepisów (strona:167/1496)

Zupa pieczarkowa z makaronem 144

Dziś kolejny przepis na pyszną, aromatyczną zupę. Tym razem padło na  pieczarkową,  taką z dużą ilością pieczarek podsmażonych na maśle z dodatkiem makaronu  i obowiązkowo zabielana.  Sam przepis jest banalnie  prosty,   a zupa  bardzo sycąca. Polecam 😊 Składniki: 2 udka z kurczaka 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 liście laurowe(...)angielskie oraz liść laurowy. Zalać 2 l wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, całość gotujemy do miękkości mięsa. W międzyczasie oczyścić i pokroić pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Z gotowego wywaru wyjąć mięso, dodać pieczarki z cebulą, przykryć garnek i gotujemy około

magiczna kuchnia Kasi
Papryki faszerowane kaszą, pieczarkami, serem i żurawiną 153

słońca. Pola pełne żółtych kółek. Sierpniowe, nastrojowe wieczory... Paprykę można faszerować niemalże wszystkim. Kaszą, mięsem, ryżem, serem, warzywami czy bakaliami. U nas tym razem zagościły w wydaniu z kaszą, pieczarkami, żółtym serem i słodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy na Papryki faszerowane(...)sosie pomidorowym , Papryki faszerowane po wiejsku i Papryki faszerowane ryżem, serem i pieczarkami . Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 100 g kaszy jęczmiennej 30 dag pieczarek 12 dag żółtego sera 1 łyżka żurawiny sól, pieprz, słodka papryka Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Posypać je szczyptą soli, pieprzu słodkiej papryki

My simple kitchen
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym 153

małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu  250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól do smaku  Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, wsypujemy(...)bulion. Wkładamy delikatnie pulpety, zmniejszamy ogień i  gotujemy  przez 20 minut. Od czasu do czasu można je przemieszać. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje z nich woda. Pulpety wyjmujemy z wywaru i przygotowujemy

Qchnia po prostu
Zapiekany dorsz 85

Jakoś tak się utarło w mojej rodzinie, że piątek jest dniem ryby i dlatego pewnie sporo ryb jadamy :). Dzisiaj zapiekanka z ryby w towarzystwie marchewki i pieczarek. Nie podaję celowo ilości składników, niech każdy użyje wedle swoich własnych upodobań. Ja dałam sporo marchewki bo wszyscy ją lubimy, zapiekanka bardzo nam zasmakowała więc szczerze polecam. Zapiekany dorsz filet z dorsza pieczarki(...)cebula marchewka majonez ser sól, pieprz Rybę doprawić, panierować w mące i usmażyć na złoty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w talarki, pieczarki pokroić na grubsze talarki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwowo część marchewki, pieczarek, rybę, marchewkę i pieczarki. Całość posmarować majonezem i na wierzch potarkować

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z jajkami i pieczarkami 141

chcielibyście urozmaicić swoje menu o nowe danie, to szczególnie polecam te pierogi. Moja rodzina zachwycona – a wiedzą co dobre:). Dzięki Olu za wspaniały przepis! Pierogi z jajkami i pieczarkami Farsz 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól, pieprz Ciasto 0,5 kg mąki 0,5 l maślanki naturalnej(...)szczypta soli Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Pieczarki i cebulę pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na maśle i pozostawić do ostudzenia. Jajka pokroić w kostkę, dodać do nich ostudzone pieczarki z cebulą i surowe jajko. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać

Pieguskowa Kuchnia
SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 271

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie obiadowe, które wszyscy w mojej rodzinie uwielbiamy. Schab faszerowany papryką i pieczarkami jest fajną alternatywą dla mięsożerców. Znajdziecie w nim oprócz mięsa dość sporą porcję warzyw, których ciągle jemy zbyt mało. Takie mięso nafaszerowane warzywami to propozycja nie tylko na niedzielny obiad , ale na każdy dzień tygodnia. Nie zajmuje zbyt wiele czasu(...)smakuje wyśmienicie. Polecam:) SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI schab sól, pieprz FARSZ 1 duża papryka 2 średnie cebule 0,5 kg pieczarek sól, pieprz PANIERKA 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem dość cienko, najlepiej przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa do farszu pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać nieco

Pieguskowa Kuchnia
Łosoś z makaronem ryżowym i szpinakowym pesto 181

Łosoś z pesto szpinakowym, makaronem ryżowym i pieczarkami… To wszystko jest zawarte w tym daniu! Przygotowuje się je szybko, ponieważ kiedy łosoś gotuje się na parze, można przygotować pesto i ugotować makaron. Maksymalnie 30 minut i potrawa gotowa! Może się nie wydaje, jednak jeśli nie spróbujecie, nie przekonacie się. Zaskakuje kremową konsystencją łososia i lekką chrupkością spowodowaną poprzez dodanie(...)łososia 90 g makaronu ryżowego 2 garście szpinaku 2 łyżki pestek dyni 5 łyżek oliwy z oliwek sól/pieprz 3 łyżki startego parmezanu łyżka soku z cytryny 5 pieczarek ząbek czosnku mała cebula Przygotowanie: Łososia gotować na parze przez około 15 minut ( to zależy od grubości ryby, jeśli jest dość gruba, to należy gotować około 20 minut ). Lekko posolić

Jaglusia
Tarta z wędzonym boczkiem, dynią i pieczarkami 137

znudziły wam się standardowe składniki na tarcie gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ pasują one do siebie idealnie. Najbardziej wyczuwalnym składnikiem jest wędzony boczek ale oczywiście nie brakuje aromatu pieczarek i dyni. Dodatkowo trzeba przyznać, że po wyjęciu z pieca świetnie pachnie i prezentuje się rewelacyjnie. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 1/3 szklanki wody Łyżka oliwy(...)oliwek Szczypta soli Szczypta cukru Góra: 200 g boczku wędzonego 250 g pieczarek Mały kawałek dyni Sos: 2 jajka 300 ml śmietany 12% Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie Mąkę przesiewamy. Do tej samej miski dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru, 1/3 szklanki wody oraz drobno posiekane pół kostki zimnego masła. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy

Programista w kuchni
Chrupiące grzanki z pieczarkami 459

Tęsknicie za grzankami z serem? Mam dla was super alternatywę! Zapiekanki z pieczarkami. Są bardzo sycące i pyszne. około 8 małych pieczarek pół cebuli jajko pieprz sól do smaku Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę. Gdy zrobi się szklista dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem(...)kilka minut. Patelnię zdejmujemy z gazu i czekamy około 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy patelnia lekko ostygnie pieczarki solimy i doprawiamy pieprzem, a następnie wbijamy jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy. Taką przygotowane warzywa nakładamy na chleb i wkładam do piekarnika na 10 minut. Gotowe

Dieta bez mleka
Duszony schab z pieczarkami 175

Schab z pieczarkami to świetna alternatywa dla kotletów schabowych. Po ugotowaniu mięso jest mięciutkie. Danie to można podawać dzieciom, które ukończyły 18 miesięcy. 250 g pieczarek (ok. 7-8 średnich pieczarek) 3 plastry schabu grubości 1-2 centymetrów 2 cebule łyżeczka mąki ziemniaczanej Zaczynamy od przygotowania warzyw. Pieczarki kroję w talarki, cebulę w piórka. Umyty i pokrojony w plastry schab(...)tłuszczu i przekładam mięso razem z tłuszczykiem do rondelka. Na patelnię wlewam ponownie olej i podsmażam na niej cebulę pokrojoną w piórka aż nabierze złotego koloru. Później dorzucam pieczarki i smażę 5 minut. Przyprawiam warzywa solą i pieprzem i przekładam do rondelka. Zalewam całość wodą tak, by mięso było całkowicie zanurzone. Po zagotowaniu przykręcam ogień. Schab duszę się przez około

Dieta bez mleka
Domowe Mini Pierogi Szwedzkie 325

Drożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki w postaci uroczych małych pasztecików to smakowita przekąska idealna niemal na każdą okazję. Połączenie pieczarek, kapusty oraz ciekawej przyprawy nadaje "pierogom" niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku.   Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz(...)pieczarek 2 duże cebule połowa kapusty oregano czosnek w proszku sól, pieprz ponadto:  masło (ok. 3 łyżki) czarnuszka jajko Pierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania:  Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie "wygniatamy" pozbywając się nadmiaru wody. (Kapustę najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas). Drożdże rozpuszczamy w wodzie

Słodka Strona
Żółta cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami 243

Pomysł na lekki obiad - pieczona cukinia nafaszerowana mięsem mielonym z indyka, pieczarkami i startym serem mozzarella. Farsz nie będzie suchy, ponieważ dodałam do niego świeże pomidory, które podczas smażenia utworzyły aromatyczny sos pomidorowy.    Składniki na 2-3 porcje: 250 g mięsa mielonego z indyka 2-3 małe pomidory 1 mała cebula 3 duże pieczarki sól, pieprz tymianek przyprawa(...)pomocą noża oraz łyżeczki, z każdej części wydrążyć miąższ (uwaga - nie można przedziurawić cukinii!). W międzyczasie na patelnie wlać olej i dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko zmieni kolor dodać pieczarki. Całość chwilę smażyć. Gdy pieczarki lekko puszczą sok to dodać mięso mielone. Całość wymieszać i smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Pod sam koniec smażenia, dodać pokrojone pomidory, miąższ

Ugotować
Bakłażan faszerowany warzywami 197

Składniki: 2 średnie bakłażany; 1 duży pomidor; 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 1 duża cebula; 150 g startej mozzarelli (100 g do farszu i 50 g do posypania po wierzchu); 2 ząbki czosnku; Kilka listków bazylii; 1 łyżeczka suszonego oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miąższ(...)umyć, osuszyć, naciąć w krzyż na czubku, sparzyć (zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut), obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany

Gospodyni Miejska
Puszysty omlet z pieczarkami i serem 147

Kolejny przepis na pyszny omlet, tym razem na słono. Z pieczarkami, cebulką (chociaż ją można pominąć, ja dałam tylko do zapachu). A gdy polejemy całość keczupem to wyjdzie nam prawie pizza. Dzieciom taka forma podania posmakowała najbardziej. Smakowity na gorąco i na zimno. Na śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Bardzo Wam polecam! 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżka mleka kilka(...)pieczarek 1 łyżka startego, żółtego sera pół małej cebuli szczypiorek (do posypania) sól pieprz bazylia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Pieczarki pokroić w półplasterki, dorzucić do cebulki i smażyć na wolnym ogniu, aż woda z nich odparuje. Następnie pieczarki ułożyć na środku patelni i zalać masą jajeczną. Masa jajeczna: białka ubić ze szczyptą soli

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanki „krakowskie” 134

Chyba każdy go zna i wielu go uwielbia. Mało kto wie, że pochodzi on z Polski, a dokładnie z Krakowa;) Oczywiście mowa o …. ZAPIEKANKACH. Pyszne, długie bułki z dodatkiem pieczarek i ser, a wszystko to polane ketchupem. No kto z nas ich nie próbował. Ja osobiście je uwielbiam, są tanie, sycące i szybkie w przygotowaniu, idealnie nadają się na szybki(...)obiad lub kolację. Zamiast kupować je w barach lub mrożone spróbujcie przygotować je sami. Są niepowtarzalnie lepsze:) Zapiekanki „krakowskie” Składniki: (4 sztuki) duża bagietka ok 500 g pieczarek 1 łyżka masła 300 g sera żółtego (może być gouda lub cheddar) sól pieprz ketchup Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. W rondelku topimy łyżkę masła i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy

PatiGotuje