pieczarki - 22435 przepisów (strona:177/1496)

wiosenna sałatka z brokułami 308

Idealna na każdą okazję! Lekka, chrupiąca i pyszna… SKŁADNIKI 1 szt. brokułów 30 dag pieczarek (najlepiej drobnych) 1 duża papryka 1 puszka kukurydzy 4 jajka 4-5 łyżek majonezu pieprz sól PRZYGOTOWANIE W dwóch garnkach zagotować wodę – jedna na brokuły, druga na pieczarki. Ma być jej tyle, by przykryła warzywa. Wodę posolić. Brokuły podzielić na różyczki, pieczarki umyć(...)zostawiamy w całości. Na gotującą się wodę wrzucić do jednego garnka brokuły, do drugiego pieczarki. Gotować ok. 4-5 min. Odcedzić i wystudzić. Paprykę pokroić w kostkę ok. 1 x 1 cm. Jajka włożyć do garnka z zimną wodą i gotować na twardo ok. 10 min, a następnie wystudzić. Kukurydzę odcedzić. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub ósemki (zależy

zabawa smakiem
Duszona wątróbka z warzywami 173

Duszona wątróbka z pieczarkami, papryką i cebulą to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie przygotujecie w niecałą godzinę (już z pokrojeniem warzyw). Wątróbka przyrządzona w ten sposób będzie bardzo miękka i soczysta. Na prawdę, jeżeli nie jedliście duszonej wątróbki to poniższe danie musicie wypróbować! Składniki na 4 porcje: co najmniej 0,5 kg wątróbki drobiowej(...)pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej olej do smażenia sól, pieprz majeranek posiekana zielona pietruszka 2 łyżki śmietany do zup i sosów lub 30%   Na samym początku wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Do wątróbki dodać 1 łyżkę musztardy i wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać, przekroić i pokroić w półtalarki. Paprykę

Ugotować
Makaron z pieczarkami i boczkiem w sosie serowo-ziołowym 140

Makaron z pieczarkami i boczkiem w sosie serowo-ziołowym Tysiąc planów, pomysłów i rzeczy na liście do zrobienia. Irytująca świadomość, że wszystkiego naraz zrobić się nie da. Kolejna doba, która w żaden sposób nie daje się naciągnąć i ma tylko 24 godziny. Maksymalnie 30 minut do wyrwania na przygotowanie obiadu. Ostatnio spotykam wiele osób,które mogłyby się podpisać pod tymi(...)makaronową prostotę. Zamiast śmietany sos zrobiłam na bazie ziołowego serka twarogowego. To mój ulubiony serek ze wszystkich smaków rodziny Almette, odkąd tylko pojawił się na rynku. Z makaronem pieczarkami i boczkiem stworzył naprawdę smaczną kompozycję. Serek rozmieszany z mlekiem stał się gęstym sosem, który świetnie otulił makaron. Zresztą możecie sprawdzić sami. Polecam :) Składniki dla 4 osób: 400 g makaronu

Pełny talerz
Udka faszerowane pieczarkami 148

Miękkie i delikatne udka z kurczaka faszerowane pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad. Niestety, w przygotowaniu są trochę czasochłonne, ponieważ udka z kurczaka należy wyluzować (tj. pozbawić kości i chrząstek). Składniki: udka z kurczaka pieczarki cebula sól pieprz przyprawa do kurczaka starty ser *wykałaczki Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso. Następnie udka bez kości(...)lekko rozbić (pozostawić skórki!). Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.  W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki i zalać je odrobiną wody. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, a gdy pieczarki będą już miękkie - zdjąć

Ugotować
Pizza z sadzonym jajkiem 176

minut i dopiero po takim czasie na sam środek wbić surowe jajko. Taka domowa pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.  Składniki: spód na pizzę  kukurydza z puszki pieczarki cebula pomidory suszona bazylia szynka lub boczek wędzony jajko sól, pieprz starty żółty ser  Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić(...)solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Gdy patelnia się rozgrzeje przesmażyć cebulę, a na koniec dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż większość soku

Ugotować
Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola 188

Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie gorgonzola. Naprawdę ser gorgonzola jest rewelacyjny do zagęszczania i zabielania sosów. Wbrew pozorom nie dominuje w daniu.  Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 1 cebula 50 g gorgonzoli 50 g pieczarek sól, pieprz mąka do obtaczania ewentualnie kilka łyżek śmietany 30% posiekany świeży koperek olej Polędwicę umyć(...)plasterki. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej i gdy będzie rozgrzany przesmażyć plasterki polędwicy wieprzowej. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Gdy polędwiczki uzyskają lekko złoty kolor - zdjąć je z patelni.  Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć

Ugotować
Zupa warzywna z pulpecikami i serkiem topionym 216

litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga selera naciowego 1 biała część pora 100 g pieczarek 300 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz ewentualnie 1 łyżka bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpecików Warzywa umyć i obrać. Korzeń pietruszki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać 2 l wody, dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i por) i gotować pod przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki. Od razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone mięso przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru) 348

przepis z użyciem szybkowaru - schab w sosie pieczarkowym. Danie idealne na niedzielny obiad. Jeżeli macie schab, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe to wypróbujcie poniższy przepis. Jeżeli nie macie pieczarek to możecie spróbować przygotować schab z warzywami  lub w sosie własnym.  Składniki: co najmniej 0,5 kg schabu 100 g pieczarek, np. brunatnych 1/2 czerwonej cebuli(...)stron (solą, pieprzem oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Mięso obtoczyć w mące. Do szybkowara wlać odrobinę oleju (musi przykryć dno garnka) i przesmażyć kawałki schabu na złoty kolor. Przesmażone mięso wyjąć, a następnie

Ugotować
Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą 406

nadać jakiś fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka. Składniki:      500g mąki      1 i 1/4 szklanki ciepłej wody      45g drożdży(...)łyżeczka cukru      1 łyżeczka soli      3 łyżki oleju      białko     500g pieczarek     2 cebule     sól     pieprz świeżo mielony     2 kiełbasy     starty parmezan Przygotowanie:     Zaczyn : drożdże rozkruszyć, dodać 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki wody

Amatorka kuchenna
Wege łazanki 215

makaronu, co niewątpliwie ma swój urok. Jak na chwilę obecną jestem jednak zbyt leniwa, kto wie, może następnym razem?  Składniki: ¾ średniej białej kapusty 500g makaronu łazanki 600 g pieczarek 4-5 szt. suszonych grzybów 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka warzywnej przyprawy-naturalnej, bez glutaminianu sodu sól, pieprz do smaku Kapustę umyj i poszatkuj(...)Pieczarki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dość drobną kostkę.  Makaron ugotuj wg zaleceń na opakowaniu, wybierając krótszą opcję czasu gotowania, tak, aby był al’dente. Odcedź. Suszone grzyby zalej 300 ml wrzątku i pozostaw na jakiś czas, aby zmiękły.  Przygotuj większy rondel lub patelnię, wlej łyżkę oliwy i rozgrzej. Wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy nieco zmięknie, dorzuć plastry

Roślinna - blog wegański
Zapiekanki z pieczarkami 193

mieście.  Ale kiedy znalazłam ten przepis na wż , nie kupujemy, robię sama, są jeszcze smaczniejsze :) Musicie spróbować ,polecam bo warto.  Chrupiące, przepyszne, zapiekanki z serem i pieczarkami. Przygotowane w domu są o niebo lepsze niż z przydrożnej budki. Zapraszam :) Zapiekanki z pieczarkami  2 bagietki  40 dag żółtego sera  1,20 kg pieczarek  3 cebule(...)Masło  Papryka słodka  Sól  Pieprz Najpierw przygotowuję pieczarki, obieram je, przepłukuję, kroję w cieniutkie plasterki. Zawsze najpierw je obgotowuję, odcedzam i przesmażam na masełku z drobno pokrojoną cebulą , całość solę do smaku.. Smażę do momentu aż woda całkiem odparuje. Bagietki przecinam na połówki i każdą dzielą na trzy ( z jednej bagietki mam 6 porcji) Każdą kromkę

Takie tam pichcenie
Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem 142

sobotni poranek pada pytanie "Co na śniadanie?" chóralnie odpowiadamy "Jak to co, jajka!":) Dziś chciałam pokazać Wam właśnie jedno z takich naszych sobotnich śniadań - jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem. Idealne na późne śniadanie, którym dobrze zaczniecie weekend:) P.s. Polecam Wam również przepis na jajka w kokilkach z botwinką i parmezanem . Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim(...)serem przepis własny Składniki (na 2 sycące porcje lub 4 mniejsze): 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 350 g pieczarek, obranych i pokrojonych na plasterki 200 g liści szpinaku, umytych i pokrojonych 2 ząbki czosnku, posiekane 50 g koziego sera 4 jajka 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Na patelni

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru 196

długie gotowanie wpłynie na smak zupy pieczarkowej. Wyszła bardzo smaczna i intensywna. Oczywiście można ją ugotować tradycyjnie - na pewno wyjdzie równie smaczna - polecam! składniki (na 8 porcji) 500 g pieczarek   1 cebula 1 marchewka 1pietruszka 2 ziemniaki 1-2 listki laurowe kilka gałązek natki pietruszki parę ziarenek pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1,5 litra wywaru(...)bulionu drobiowego (6 szklanki)  śmietana 18% przygotowanie   Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć, osuszyć  pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, lekko zrumienić cebulę  - na małym ogniu, żeby nie przypalić. Cebulę przełożyć do miseczki, na patelnię dolać nieco oliwy i podsmażyć pieczarki - można to robić partiami, tak aby nie puściły

Stare Gary
Jem zdrowo: Jajko sadzone na jarmużu z pieczarkami 140

nadzieję, że jeszcze nie znudził Wam się jarmuż, bo mam parę nowych pomysłów:) Szybki śniadanie dla zapracowanych:) Albo kolacja bo treningu. Jem zdrowo: Jajko sadzone na jarmużu z pieczarkami Drukuj przepis Składniki 4 liście jarmużu 5 małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 średnie jajko 2 łyżki tartej mozzarelli przyprawy tymianek, bazylia, oregano, pieprz, sól(...)listonic_name = "Jem zdrowo: Jajko sadzone na jarmużu z pieczarkami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 liście jarmużu 5 małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 średnie jajko 2 łyżki tartej mozzarelli przyprawy tymianek, bazylia, oregano, pieprz, sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pieczarki kroimy na ćwiartki, smażymy na maśle, skrapiamy 1 łyżką

CoolinarniePL
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 125

znam nikogo, komu nie smakowałyby dobrze doprawione klopsiki wieprzowe z pieczarkami i pietrzuszką. A z brązowymi pieczarkami są naprawdę rewelacyjne! Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z  boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz i sól do smaku olej do smażenia Sposób wykonania: Na  klarowanym  maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażać razem ok. 5 minut na średnim ogniu, po czym dodać natkę pietruszki i dusić pod przykryciem ok. 1 minuty. Zestawić z ognia i zostawić do przestygnięcia. Do miski włożyć mięso

W SMAK

Proponowane wyszukiwania