grzybami. Przygotowuję ją kilka dni przed wigilią aby osiągnęła dobrze odpoczęła i osiągnęła głęboki smak. SKŁADNIKI 2 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 5 dkg suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 15 dkg masła 1 mały ziemniak PRZYGOTOWANIE Kapustę dokładnie płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą i gotują aż zmięknie. W tym czasie suszone grzyby zalewam zimną wodą(...)gotuję do miękkości około 15 minut. Po tym czasie wyciągam grzyby natomiast do wywaru wkładam pokrojone w plasterki pieczarki i całość gotuje około 5 minut aby pieczarki nabrały ciemnego koloru i przeszły smakiem leśnych grzybów (taki mój sposób na "leśne pieczarki kiedy mam mało grzybów leśnych). Kiedy kapusta zmięknie odlewam ją dokładnie a następnie zalewam wywarem z grzybów (w razie
Magiczna kuchnia Dariikilku dni przymierzałem się, żeby zrobić danie z cukinii i mięsa mielonego. W końcu się udało :) Doszły do tego jeszcze pieczarki. Przeważnie kupuje je bardzo duże, takie jak na zdjęciach, wtedy mniej z nimi pracy :) W innych daniach są pokrojone, a tu w końcu widać, jakiej są przeważnie wielkości :) Składniki : 4 duże pieczarki 1 mała cukinia 200g(...)mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka startego parmezanu szczypiorek Przyprawy : natka pietruszki curry chili pieprz cayenne papryka ostra czosnek granulowany Pieczarki myjemy, obieramy daszki i odrywamy nóżki. Cukinie myjemy, odkrajemy górną i dolną część, a resztę kroimy na 4 mniej więcej równe części i wydrążamy łyżeczką środek. Można na spodzie każdego kawałka zostawić cienką
Parowar Facetagospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu. Pappardelle na 3 sposoby UNO. Sos z pieczarkami Składniki: 15 średnich pieczarek 2 średnie cebule 300g piersi z kurczaka 200g śmietany 18% kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwek pieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki(...)dodane na końcu Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek kurczaka z cebulą, na dużym ogniu, żeby kurczak się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać pieczarki, posolić i solidnie popieprzyć. Smażyć aż odparuje cała woda, która wypłynęła z pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim
W kuchni wieczoremwreszcie skompletowałam wszystkie potrzebne składniki. Składniki na ciasto: - 250g mąki pszennej - 150g zimnego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2 łyżki lodowatej wody Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej - 700g pieczarek - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię) - 2 łyżki oliwy (dałam olej arachidowy) - 300g twarogu ( dałam domowy ) - 5 łyżek śmietany kremowej 30% - 2 jajka + 1 białko (pozostałe(...)kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do wyparowania wody
mojewypiekiinietylkodrodze powrotnej jedliśmy zapiekanki z budki. Oczywiście można takie zapiekanki wzbogacić o dodatki, ale u mnie dziś w wersji podstawowej :) Składniki: 2 półbagietki lub 1 duża bagietka 50 dag pieczarek 2 cebule sól, pieprz tarty żółty ser ketchup Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Obrane cebule kroimy w kosteczkę. 3. Na oleju obsmażamy cebule, następnie(...)dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda z pieczarek wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Bagietki przekrawamy wzdłuż, smarujemy pieczarkami i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku. 5. Podajemy polane ketchupem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipyszną pastę pieczarkową.Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku,a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów,wypełniaczy i polepszaczy smaku.Nie zawiera również nadmiaru soli.Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę.Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni. Składniki: 300-400 g pieczarek 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy,oleju 5 g suszonyh podgrzybków lub prawdziwków 2 łyżeczki suszonego majeranku(...)sól,pieprz odrobina soky z cytryny 1 łyżka creme fraiche 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy-opcjonalnie 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Wykonanie: papierowym ręcznikiem oczyścić pieczarki i pociąć w 0,3 mm plasterki.Obrać 2 żąbki czosnku i pokroić również w plasterki.Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek oleju i na mocnym ogniu podsmażyć pieczarki z czosnkiem około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!też wykorzystuję je bardzo często w moich kuchennych podbojach! A to na słodko … a to na ostro …. Dziś mam dla Was przepis na pyszne rogale z dodatkiem pieczarek … jajka … i pachnącego szczypiorku! Na zimno i na ciepło smakują rewelacyjnie! A podane z gorącym czerwonych barszczykiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki: - ciasto francuskie(...)pieczarki – ok. 300 g – szczypiorek – 1 pęczek – jajko – 2 szt - masło – 1 łyżka – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Jedno jajko gotujemy na twardo , drugie roztrzepujemy ( będzie do posmarowania ). Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na trójkąty ( wielkośc zależy tylko od naszych upodobań ). Pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Podsmażamy 10 min na maśle
Ostra na Słodkopysznym obiadem! SKŁADNIKI: KOTLETY: - makaron ( ja użyłam łazanek ) – 200 g – dowolna wędlina – 100 g – papryka czerwona – 100 g – cebula – 1 szt – pieczarki – 50 g – jajko – 2 szt – bułka tarta – 50 – 80 g – sól – do smaku – pieprz – do smaku SOS: - pieczarki(...)lubczyk – 1 szczypta – sól , pieprz – do smaku – olej – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki dorzucamy na patelnię , żeby się podsmażyły. Dolewamy śmietankę i wodę rozrobioną z mąką. Dodajmy przyprawy i mieszam na małym ogniu aż sos zgęstnieje. KOTLETY : Uwaga! Wszystkie składniki muszą być
Ostra na SłodkoPapryka faszerowana kaszą jęczmienną... Pyszne, zdrowe i sycące danie. Czerwone, pieczone papryki. Farsz z kaszy jęczmiennej. Towarzystwo zielonego groszku, pieczarek i cebuli. Całość doprawiona ziołami prowansalskimi. Zapraszam do stołu! Składniki: 6 średnich, czerwonych papryk; 2 duże cebule; 250 g pieczarek; 1/2 puszki groszku konserwowego; 1 szklanka kaszy jęczmiennej; Łyżeczka ziół prowansalskich; Łyżeczka ostrej papryki; Łyżeczka słodkiej papryki; Odrobina wody; Sól(...)jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Papryki umyć, osuszyć, odciąć ogonek tak, aby powstała z niego przykrywka i wydrążyć papryki z nasion. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Groszek odsączyć z zalewy. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej pieczarki. Całość posolić i chwilę razem poddusić. Ugotowaną kaszę odsączyć
Gospodyni MiejskaZupa pieczarkowa z makaronem... Pieczarkowa, mocno pieczarkowa. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem. Pychota! Składniki: 800 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup lub 1 kostka rosołowa; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki oleju; 1 litr przegotowanej, ciepłej wody; 150 g makaronu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej i rozgrzać. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż większość wody odparuje. Następnie dodać przyprawę do zup/kostkę rosołować i zalać 1 litrem wody. Gotować razem
Gospodyni Miejskazrobić. Od wczoraj została mi druga pierś z kurczaka, więc postanowiłem ją dodać, długo zastanawiałem się co jeszcze, po przemyśleniach zdecydowałem się na pomidorki cherry, pieczarki i szalotkę. Składniki : ok 50g makaronu Tagliatelle z papryczką chilli 1 filet z piersi kurczaka 3 pieczarki 5 pomidorków cherry 1 szalotka 1 łyżka startego(...)łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią i ziołami dalmatyńskimi i znów mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem na bok. Pieczarki myjemy, obieramy daszek i kroimy w plasterki. Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na sitko i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry myjemy. Do parowaru wkładamy na tacce aluminiowej kawałki piersi kurczaka i włączamy
Parowar Facetazupę pieczarkową: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1 malutki seler 1 mała cebula 1 liść laurowy 1 ziarnko ziela angielskiego 1,3 l wody 200 g umytych, obranych pieczarek 1 łyżka masł a 100 g makaronu, np. muszelki 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz +świeża pietruszka do posypania 1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy(...)Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy. 2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy, aż pieczarki zmiękną, a płyn wyparuje. 3. Odłożoną marchewkę
My Culinary ArtPrzepis : Skład: 400 g piersi z kurczaka 400 g Pieczarków 275 g Ciasta Francuskiego light żółtko Wartosci odzywcze calej potrawy : Kalorie 1362 Węglowodany 117,2 g Białko 114,4 g Tłuszcze(...)Pierś z Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka Pieczarki myjemy i kroimy w paski Pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy . Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie kurczak i również smażymy :) Odstawiamy pieczarki i pierś do czasu aż ostygnie . Jak już składniki ostygną do temp pokojowej na ciasto francuskie nakładamy pierś z kurczaka
Sylwetka Od KuchniFaszerowane pieczarki z grilla robiłem już nieraz ale przyznaję zawsze im czegoś brakowało. Pomysł na grillowane pieczarki który tym razem wykonywałem jest wreszcie trafiony. To jest właśnie to czego szukałem i co mogę Wam zaproponować. Pieczarki faszerowane - czym ? Zobacz w przepisie jakich składników użyłem. Składniki : ( proporcje ) 5 pieczarek ( o średnicy 5-6 cm ) 2 łyżeczki pesto bazyliowego(...)sera pleśniowego Lazur Przygotowanie : Z pieczarek odrywam nóżki. Ser pleśniowy Lazur kruszę w małe kawałeczki, dodaję 2 łyżeczki pesto i mieszam razem. Pieczarki wykładam na dobrze rozgrzanego grilla wpierw kapeluszem do góry na ok 4-5 minut po czym wyjmuję, napełniam kapelusze farszem i z powrotem daję na grilla na ok 6-7 minut. Pieczarki które widzicie na zdjęciu grillowałem
Mechanik grillujeOstatnio cos za mna uparcie chodzilo i dosc dlugo nie mialam pojecia co. W koncu bedac na zakupach wpadlam wrecz na stoisko z pieczarkami. Zazwyczaj kupuje bardzo male pieczareczki, a tym razem ze skrzynek wrecz wdzieczyly sie do mnie olbrzymie pieczarki. Prawie wolaly "kup mnie" ;) Wtedy wlasnie naszla mnie mysl, ze to jest to na co mam ochote. Pomyslalam(...)potem pomyslalam sobie, ze moglam nadziac je czyms innym. No, ale nic straconego, nastepnym razem wymysle do nich jakies inne nadzienie. Teraz bylo bardzo prosto, ale smacznie. Lubie polaczenie pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu. skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda
Przysmaki Karolki