pieczarki - 22435 przepisów (strona:201/1496)

USZKA Z PIECZARKAMI 296

Kochani przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Dziś pobawiłam się troszkę i ulepiłam uszka z pieczarkami. Wystarczą chęci i odrobina czasu, bo ich przygotowanie wcale nie jest bardzo pracochłonne (zależy ile ich lepimy ;)). Idealne do barszczu. Uszka przygotowuję nie tylko na Wigilię, jednak w ten dzień obowiązkowo goszczą na moim stole.  Składniki na około 70 uszek: * 1 szklanka mąki(...)pszennej+ ewentualnie do podsypania * około pół szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki soli Farsz: * pół kg pieczarek * sól, pieprz do smaku * odrobina masła do podsmażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto do uszek łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych

Zrób to smacznie
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 349

Paszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w piekarniku lub mikrofali. Niedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce(...)świeżych drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 100 g roztopionego masła 400 g mąki pszennej (plus 2 łyżki na posypywanie) Farsz 800 g pieczarek 2 cebule sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Masło rozgrzać w rondlu Podsmażyć chwilę  cebulę, a następnie

O kuchni z uczuciem
Krem pieczarkowy 118

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 8 pieczarek (ok. 160 g), - pół szklanki mleka (ok. 125 ml), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g), - przyprawy: domowa kostka warzywna, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na maśle. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki(...)domową kostkę warzywną, szczyptę soli i pieprzu. 3. Całość dusimy kilka minut. 4. Pieczarki miksujemy na gładki krem. 5. Do pieczarek dodajemy mleko (jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy przegotowaną wodę). 6. Krem pieczarkowy podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki. Krem pieczarkowy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z pieczarek), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
3 przepisy na smaczne leczo 128

kolejne 5 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Na sam koniec wlać do podduszonej całości pomidory w puszce. Leczo doprowadzić do gotowania. Leczo z pieczarkami Inną wariacją na temat tego dania jest wersja z pieczarkami. Można ją przygotować bez mięsa. Potrzebne będą: 3 papryki (żółta, zielona, czerwona), papryka w proszku, 1 cebula(...)pieczarek (w zależności od potrzeb), jedna puszka pomidorów, oregano, sól i pieprz. Przyrządzenie wygląda podobnie jak w przypadku leczo z cukinią. Na początku należy zeszklić na oliwie cebulę, a następnie dodać do niej pokrojone i umyte pieczarki oraz papryki. Całość dusić pod przykryciem kilka minut, a następnie odkryć, aby woda z pieczarek mogła wyparować. Na koniec dorzucić pomidory oraz doprawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ZAPIEKANE PULPECIKI Z PIECZARKAMI 132

Pulpety można przygotować na bardzo dużo sposobów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu,  a efekt końcowy wyśmienity. SKŁADNIKI: Pulpety: - mięso mielone  (wieprzowo-wołowe 500g) - jajko - bułka tarta (3 łyżki) - cebula (1 duża) - sól (1 łyżeczka) - pieprz (1/2 łyżeczki)) - olej do smażenia Sos: - mleko(...)mąka (2 łyżki) - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz (około 1/2 łyżeczki) - gałka muszkatołowa (około 1/4 łyżeczki) - parmezan (120 g) - pieczarki (200 g) WYKONANIE: 👌  jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌  do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌  z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego

RITA food channel
Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce 183

Były już na moim blogu pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej, które są u mnie hitem, więc przedstawiam dzisiaj przepis na pieczarki ale w sosie śmietanowo-serowym. Tak samo szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, a komponują się doskonale z każdym daniem głównym. Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów np. leśnych lub boczniaków i efekt też będzie bardzo satysfakcjonujący. Zapraszam(...)przepis! Scroll down for recipe in English Grzyby w sosie śmietanowo-serowym (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 400 g pieczarek, w całości lub przepołowione jak są większe 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ szklanki śmietanki 36% ¼ szklanki startego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz świeża posiekana pietruszka do serwowania Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię na średnim

karmelowy
Świąteczne paszteciki z kapustą i pieczarkami 167

świątecznym stole zawsze pojawiają się paszteciki! Jedne z kapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis(...)wlewamy do pozostałych składników. Składniki mieszamy najpierw łyżką i zagniatamy ciasto.  Elastyczne i miękkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  FARSZ kapusta kiszona 0.5 kg.  pieczarki 300-400 g.  cebula 1 szt. sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3 łyżki masło 1 łyżka woda 1/2 szkl. Kapustę drobno siekamy. Pieczarki i cebulę obieramy

Kuchnia Paulettes
Pstrąg z pieczarkami i sosem grzybowym 111

Świąteczny pstrąg z pieczarkami, porem i sosem grzybowym. Szybkie, proste i jakie dobre danie świąteczne. Sos pieczarkowy podkręciłam w smaku pudrem grzybowym. Dzięki czemu ma jeszcze bardziej intensywny smak. 2 pstrągi 1 por biała część 25 dkg pieczarek 3 łyżki natki pietruszki posiekanej 1 cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb sól, pieprz czarny i czerwony 1 marchewka ugotowana(...)majerankiem. Ryby odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną por. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki i smażę chwilę. Połowę odkładam na talerz, zrobimy sos z pieczarek. Dodaję por, natkę, doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi nadziewam farszem, spinam wykałaczkami. Układam w naczyniu do zapiekania, dodaje gałązki rozmarynu, pieprz czerwony

wesoła kuchnia
ZAPIEKANE PULPECIKI Z PIECZARKAMI 156

Pulpety można przygotować na bardzo dużo sposobów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu,  a efekt końcowy wyśmienity. SKŁADNIKI: Pulpety: - mięso mielone  (wieprzowo-wołowe 500g) - jajko - bułka tarta (3 łyżki) - cebula (1 duża) - sól (1 łyżeczka) - pieprz (1/2 łyżeczki)) - olej do smażenia Sos: - mleko(...)mąka (2 łyżki) - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz (około 1/2 łyżeczki) - gałka muszkatołowa (około 1/4 łyżeczki) - parmezan (120 g) - pieczarki (200 g) WYKONANIE: 👌  jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌  do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌  z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego

RITA food channel
Gulasz wieprzowy 187

Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z dowolnymi dodatkami. Może to być kasza gryczana, kasza jęczmienna, ziemniaki czy ryż. Do takiego obiadu świetnie będą pasować również buraczki. Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie jest czasochłonne, a jej smak z całą pewnością(...)składników i przepis krok po kroku jak zrobić gulasz wieprzowy… Składniki na gulasz wieprzowy 1 kg łopatki wieprzowej 500ml piwa pszenicznego 3 marchewki 1/2 szklanki passaty pomidorowej 200g pieczarek oliwa 10 plasterków wędzonego boczku szklanka bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku cebula Przyprawy do gulaszu 4 ziela angielskie 2 liście laurowe sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami 115

szynki i ciągnący się ser. Jest to sycąca, szybka i prosta w wykonaniu propozycja na obiad – na pewno posmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki bułki(...)tartej   Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.   W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki – duże pieczarki kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.   Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, od czasu do czasu

Smaczna Strona
Kotlety mielone faszerowane pieczarki 166

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami  to pomysł na szybki i tani obiad. Kotlety wyszły soczyste i bardzo smaczne. A tu zapraszam na faszerowane fetą  lub  cukinią . Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie:  Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć(...)Pieczarki, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i połowę cebuli z eszklić na oleju. Jajko, bułkę i pozostałą cebulę dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę, spłaszczamy i nakładamy pieczarki z cebulą. Zlepiamy formując kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 225

Gołąbki to moje ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu. Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie. Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki robicie(...)jakie lubicie? Pochwalcie się swoimi przepisami i zdjęciami. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 400 g ryżu 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia oregano sól pieprz   Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną

O kuchni z uczuciem
Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g) 106

Propozycja przygotowania Uwagi: - ciecierzyca w zalewie – ½ puszki (110 g) - pomidory w puszce – ½ puszki (160 g) - bakłażan (50 g) - cukinia – ½ szt. (100 g) - pieczarki – 4 szt. (80 g) Warzywa pokroić w plasterki, dusić z ciecierzycą i pomidorami pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą. Przyprawić wedle uznania. DZIEŃ 2   ŚNIADANIE     Pancake proteinowy z jogurtem jagodowym(...)posmarować jogurtem, złożyć na pół.        II ŚNIADANIE   115 kcal - jabłko – 1 szt.   OBIAD     Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną i pieczarkami w pomidorach (1 porcja) 688 kcal (B:56,3 g W:79,4 g T:16,2 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania Uwagi: - Kasza gryczana – 1 woreczek

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
3 proste makarony, które zrobisz w 15 minut. Przepisy na Światowy Dzień Makaronu! 138

wszystko wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.  Na koniec wmieszaj rukolę. Twój makron jest już gotowy! Tagliatelle aglio, olio e peperoncino z jarmużem i pieczarkami Składniki / na 4 porcje: 200 g jarmużu (wybrałam jarmuż już umyty i pocięty na kawałki) 350 g makaronu tagliatelle lub innych wstążek 4 łyżki oliwy Monini Classico 5 ząbków czosnku(...)posiekanych 250 g pieczarek pokrojonych na plasterki 1/2 łyżeczki płatków chilli sól, pieprz do podania: starty parmezan Przygotowanie: Zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć do niego jarmuż na 2 minuty. Następnie wyłów go łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.  Wodę w garnku ponownie zagotuj i wrzuć do niego makaron. Ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa