pieczarki - 22435 przepisów (strona:205/1496)

Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym 149

Taki makaron robię często, bo moje dzieciaki go bardzo lubią. Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Składniki: 500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella 1 podwójna pierś z kurczaka 40 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany 18 % przyprawa do makaronu sól pieprz bazylia oregano Cebulę kroimy(...)półtalarki i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem

Kuchnia u Bietki
Pasztet z pieczarek i soczewicy 120

Próbowaliście kiedykolwiek pasztetu z pieczarek i soczewicy? Jest naprawdę pyszny! Domowe pasztety są nie tylko pyszne, ale dużo zdrowsze niż te ze sklepu, które są nafaszerowane różnymi szkodliwymi substancjami. Upieczony pasztet może leżeć w lodówce przez kilka dni, także będziemy mieli pyszny dodatek do pieczywa na cały tydzień. Miłego kucharzenia :-)  Składniki: pieczarki 350 g, soczewica czerwona 1,5 szklanki(...)szklanki osolonej wody. Następnie soczewicę łączymy z kaszą i olejem i miksujemy na gładką masę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują całą wodę. Pieczarki łączymy z soczewicą i kaszą. Dodajemy sos sojowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie

kulinarne odsłony pati
Sos pieczarkowy 143

Składniki – porcja dla dwóch osób: 1 cebula, 3 – 4 ząbki czosnku 3 duże pieczarki grillowe, 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz do smaku, kilka gałązek lubczyku. Krok 1 Cebulę, czosnek i lubczyk kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Krok 2 Cebulę smażmy na złoty kolor, następnie dodajemy pieczarki i smażmy jeszcze(...)przez 5 minut. Krok 3 Dodajemy 1 szklankę wody oraz lubczyk i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości pieczarek. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem. Krok 4 Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklance wody i dodajemy do sosu dokładnie mieszając. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

Coś bym zjadła
Sos tatarski 152

Idealny sos tatarski? A może jako sałatka? To już zdecydujcie sami. Pewne jest, że dobrze smakuje i chętnie sięga się po dokładkę! Koniecznie spróbujcie !  Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 1/2 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą(...)gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie zlewam wodę, a pieczarki umieszczam na sicie, aby woda ściekała. Kiedy już pieczarki ostygną kroję je w drobną kostkę i wkładam do miski. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ogórkom odkrajamy końcówki i również kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski z pokrojonymi pieczarki. Przygotowujemy

Gotuj z Mąką
Pieczarki faszerowane bazyliowym pesto i serem pleśniowym 127

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na aromatyczną przystawkę w postaci pieczarek faszerowanych bazyliowym pesto z dodatkiem sera camembert i słonecznika. Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy: - 1 opakowanie pieczarek do grillowania (5 szt.) - 1 opakowanie świeżego pesto bazyliowego (120 g) - 1 opakowanie sera pleśniowego camembert (120 g) - garść nasion słonecznika - sól i pieprz - olej 1. Pieczarki obieramy, płuczemy i osuszamy, a następnie(...)układamy  w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. 2. Tak przygotowane oprószamy solą oraz pieprzem, po czym nakładamy do nich porcję pesto. 3. Pieczarki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. 4. 5 minut przed końcem pieczenia na grzyby dodajemy porcję sera pleśniowego i ponownie wstawiamy do piekarnika. 5. Gotowe pieczarki posypujemy nasionami słonecznika. SMACZNEGO! :) Pesto

Bez Cebuli
Kurczak Cacciatore 454

Włoskie danie- kurczak Cacciatore, czyli kurczak duszony na patelni, zatopiony w sosie pomidorowym, z pieczarkami i oliwkami. Podajemy go z makaronem, ryżem lub bagietką. Danie aromatyczne, pyszne i bardzo proste do zrobienia. Składniki: 6 udek z kurczaka (około 700 g) sól pieprz oliwa z oliwek, do smażenia- kilka łyżek 2 cebule 250 g małych pieczarek 4 ząbki czosnku(...)udka obsmażamy na gorącej oliwie. Powinny się lekko zarumienić. Po obsmażeniu odkładamy je na talerz. Na tą samą oliwę wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Solimy ją i podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Pieprzymy je i obsmażamy około 10 minut. Z pieczarek musi odparować  woda, a one same powinny się lekko przyrumienić.  Pieczarki często mieszamy

Smak mojego domu
Poniedziałkowy "fit" - Potrawka z kurczaka z pieczarkami 254

Dziś pozycja klasyczna w naszym menu obiadowym, czyli potrawka z kurczaka. Tym razem wersja dla lubiących grzyby, czyli z dodatkiem pieczarek. Jogurt możemy zastąpić oczywiście śmietaną, ale wówczas danie już nie będzie takie "fit". Potrawka z kurczaka z pieczarkami Składniki: 2 filety z kurczaka 400 g pieczarek ( u mnie same małe główki) 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)uniwersalnej (u mnie vegeta natur) 1 łyżka oleju mały jogurt naturalny  sól zielenina Przygotowanie: Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy uniwersalnej do smaku.  Pieczarki, właściwie u mnie to same małe główki gotujemy 8-10 minut w lekko osolonym wrzątku i odcedzamy. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i posypujemy przyprawą do kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 166

roboty” . Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 4 domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni(...)Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając

Lamarida.pl
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 166

roboty” . Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 4 domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni(...)Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając

Lamarida.pl
Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem 214

wtorkowy wieczór polecam przepis na pyszną rybę zapiekaną z brokułem, pieczarkami i żółtym serem. To doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Potrawa z całą pewnością pozytywnie zaskoczy niejedne kubki smakowe.  SKŁADNIKI: 2 płaty ryby miruny (świeżej lub mrożonej), ½ brokuła, 200g pieczarek, 1 cebula, 50g sera żółtego, kilka gałązek zielonego koperku, 2 łyżki masła, mąka, oliwa(...)mące. Na maśle podsmażam rybę po 2 minuty z każdej strony. 2. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła dzielę na różyczki i ugniatam widelcem. 3. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Koperek

Tradycyjna kuchnia Kasi
NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KIEŁBASKAMI, PIECZARKAMI I SEREM +FILMIK 143

Naleśniki to jedno z expresowych dań które możemy przygotować wcześniej a przed podaniem zapiec. Dzisiaj nadziałam je kiełbaskami, pieczarkami i serem, oraz posmarowałam sosem pomidorowym i zapiekłam w piekarniku. Wyszły mega pyszne i pachnące. Do takiego dania nie trzeba nikogo zachęcać bo samo znika po upieczeniu. SKŁADNIKI : 500 ml mleka 100 ml wody 2 jajka około(...)DODATKOWO : 10 cienkich kiełbasek śląskich albo parówek 150 g żółtego sera 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka makaronowa bez sera i śmietany 365

wersję dla alergików – bez sera i śmietany. Zapiekanka wyszła przepyszna. Sos jest kremowy i wyrazisty. Doskonale komponuje się z makaronem. 250 g makaronu (np. rurek, świderków) 3 kiełbasy* 14 pieczarek (niedużych) 2 cebule pół litra mleka owsianego 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Z kiełbas usuwamy osłonkę i kroimy je w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i drobno szatkujemy(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy kiełbasę, aż do wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy cebulę. Gdy się zarumieni dorzucamy pieczarki. Po chwili pieczarki puszczą sok. Całość dusimy kilka minut. Pod koniec duszenia odrobinę solimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu z paczki. Odcedzamy go, gdy jeszcze będzie al dente. W międzyczasie do rondelka wlewamy pół litra

Dieta bez mleka
Szybki bigos z kapusty pekińskiej + film 188

Szybki bigos z kapusty pekińskiej, kiełbasy, pieczarek i pomidorów to znakomity przepis dla zapracowanych i zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie, gdyż wykonanie takiego bigosu zajmie nie więcej niż 30 minut. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie.     składniki(...)porcji 1 duża kapusta pekińska 400 g cienkiej kiełbasy 300 g pieczarek 3 cebule 6 pomidorów olej do smażenia 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w niewielką kostkę a pieczarki w półplasterki, kapustę pekińską szatkujemy. W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy pokrojoną cebulę od czasu do czasu mieszając

Smakowite Dania
Kurczak z pieczarkami i parmezanem 198

Przepis z kategorii - zwykły obiad :) Mało wyszukane składniki, danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dziś na danie główne polecam filet z kurczaka z pieczarkami i parmezanem a do tego zapiekane ziemniaczki czosnkowe. Składniki na 2 porcje: 4-5 średnich ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 4 pieczarki papryka ostra, przyprawa do kurczaka pieprz czosnkowy, tymianek bułka tarta jajko olej(...)dodatkowo: tarte buraczki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 240°C  - opcja grill. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki - gotuj 10 min od momentu zagotowania wody. W tym czasie obierz pieczarki i przygotuj mięso. Kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze kawałki (u mnie wyszło 5 szt.) - mięso zamocz w rozbełtanym jajku, dopraw papryką i przyprawą do kurczaka a następnie

Alutka-Gotuje
Kotlety z ryżem i pieczarkami 149

kotletów.     Szereg pomysłów, które Agnieszka proponuje, jako kotlety wegetariańskie lub wegańskie zamiast mięsnych, śmiało przebija smakiem klasyczne kotlety schabowe lub mielone... Warto eksperymentować... ! Składniki: 200g ryżu 250g pieczarek 1 duża cebula 3-4 kopiaste łyżki mąki ryżowej lub innej sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sezam  do obtaczania kotletów tłuszcz do smażenia(...)Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy (ok. 7 minut) na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy obrane i drobniutko pokrojone pieczarki. Wszystko smażymy do momentu aż wyparuje nam woda z pieczarek. Gdy już cebula i pieczarki są miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu aby smaki się połączyły i zestawiamy z ognia

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania