pesto - 2741 przepisów (strona:32/183)

Pesto bazyliowo-pietruszkowe 118

wszystko zalać oliwą? To jest dla mnie właśnie magia kuchni. Łączenie różnych składników, czasem kilka porażek... albo porażający sukces ;) Trzymając się składników powyżej z proporcjami poniżej otrzymacie klasyczne pesto z Genui. Moje pesto jest trochę przerobione. Używam go również do zapiekania, więc zastąpiłam część bazylii pietruszką (żeby nie gorzkniała w wysokiej temperaturze), a orzeszki pinii - słonecznikiem (ze względu(...)pieprzem i ewentualnie solą. W wersji ekspresowej wszystkie składniki (poza oliwą) umieścić w blenderze i zmiksować drobno, ale nie na miazgę. Oliwę dodać na koniec cienkim strumieniem. Doprawić. Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego

Pełny talerz
Makaron z pesto bazyliowym 121

gotującym się makaronie i całość jeszcze raz dokładnie blendujemy. Odcedzony makaron mieszamy z otrzymanym pesto. Całość posypujemy tartym serem, dodajemy dla ozdoby listek bazylii. *Mi najbardziej smakuje pesto robione z pinii - bo właśnie takie jest tradycyjne. Możecie jednak zrobić je w domu z nerkowcami, słonecznikiem lub orzechami arachidowymi.  Zwróćcie również uwagę na skład pesto, które kupujecie(...)sklepie, bo bardzo często nie jest ono najbardziej wartościowe, a jeśli macie możliwość przygotowania własnego pesto w domu - zróbcie to, gdyż jest nieporównywanie lepsze. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca 442

kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia   Przygotowanie: Piersi umyć, oczyścić, osuszyć(...)najgrubszym miejscu (tzw. butterflying chicken), rozłożyć jak książkę, przykryć folią i wałkiem rozwałkować, aby stała się cieńsza. Tak rozwałkowane piersi przyprawiamy solą, pieprzem i rozsmarowujemy na nich po łyżce pesto i posypujemy startą mozzarellą. Każdą pierś zwijamy, owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej na całej długości, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy

Moja Delicja
Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym 334

kupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kilka pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii do dekoracji(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Trzy łyżki pesto mieszamy z dwoma łyżkami gęstej śmietany i odstawiamy. Pierś myjemy, osuszamy, wycinamy zbędne błony i chrząstki (jeśli są). Kroimy na paseczki – mogą być różnej długości, ważne tylko, aby nie były grubsze niż mniej więcej 1,5 cm. Posypujemy je solą oraz pieprzem. Każdy paseczek smarujemy

Poezja smaku
Domowe POLSKIE pesto 253

Idąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry(...)wyrazisty smak z drobnymi nutami naszych wspaniałych Polskich dodatków. Obecnie mamy świetny wybór Polskich makaronów wyrabianych z żyta, orkiszu, owsa i wielu innych wysokowartościowych zbóż. Poleciłbym takie o to pesto Polskie z wybornym makaronem.  Składniki na ok. 200ml pesto Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: Garść świeżej pietruszki bez łodyg 30-35g sera wędzonego rolada ustrzycka Łyżka

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa krem z ziemniaków i pieczonego czosnku z wędzonym pstrągiem i pesto 121

zyskał delikatną słodycz.   Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy Monini z pieprzem Dodatkowo: wędzony filet z pstrąga koperek Przygotowanie: Obieramy ziemniaki(...)dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek.  Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolity krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dodać więcej bulionu. Doprawiamy białym pieprzem. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Gotową zupę przed podaniem dekorujemy kawałkami wędzonego pstrąga, pesto i gałązkami koperku

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti with pesto and bacon 152

delicious served with spaghetti. Ingredients: Fresh basil leaves, 1/2 cup of pine nuts, 2 peeled garlic cloves, 1/2 cup Olive oil, Parmesan, Bacon, Spaghetti.   Serves four Preparation pesto: Put basil, pine nuts and garlic to food procesor and blend to a paste. With the motor still running, drizzle olive oil until the mixture forms a paste. Spoon(...)pesto into a bowl and stir in cup of grated permesan. Heat 1 tbsp of the oil in fry pan and add the diced bacon. Cook over untill crisp. Meanwhile, boil the spaghetti in a large pan of salted water untill tender. Divide the spaghetti among four plates add pesto and bacon and stir gently. Shave Parmesan cheese

Kulinarna rozmowa
Pełnoziarnista makaronowa pizza z pesto i mozzarellą 127

SKŁADNIKI: SOS BESZAMELOWY: - mąka – 1 łyżka – masło – 1 łyżka – mleko – 250 ml – gałka muszkat. – 1 szczypta – sól – 1 szczypta SOS PESTO: - świeża bazylia – 25 g liści – czosnek – 0,5 ząbka – prażone pestki dyni – 30 g – tarty parmezan – 10 g – olej kujawski bazyliowy(...)masła robimy zasmażkę. Powoli wlewamy letnie mleko stale mieszając. Kiedy zacznie gęstniec doprawiamy solą i gałką muszkatałową. Mieszamy z makaronem. Wykładamy na natłuszczonej tortownicy. Wygładzamy delikatnie wierzch. SOS PESTO : Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu ( tak by było czuc drobniutkie kawałeczki ). Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Przygotowanym sosem pesto smarujemy makaron. Układamy przekrojone na pół pomidorki

Ostra na Słodko
Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso 102

aromatyczne! Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone pomidory. W połączeniu z lekkim kuskusem i rukolą tworzy fantastyczny obiad! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) PESTO ROSSO : * suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g MIĘSO: * filet z kurczaka – 400 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku(...)DODATKOWO : * olej rzepakowy do smażenia – 250 ml * kuskus – ok. 200 g * jajko – 1 szt * bułka tarta – 100 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO ROSSO: Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w polędwiczki , delikatnie rozbijamy ( ręką ). Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy

Ostra na Słodko
Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą 121

pesto , suszonymi pomidorami ciągnącą się mozzarellą. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w kierunku pięknej Toskani. SKŁADNIKI : ** ciasto francuskie – 1 arkusz ** suszone pomidory – 100 g ** mozzarella – 150 g ** pesto Rosso – 4 łyżki ** jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : PESTO ROSSO : * Suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g Wszystkie składniki(...)suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. CAŁOŚĆ : Ciasto francuskie kładziemy na blacie. Całość dokładnie smarujemy przyrządzonym wcześniej pesto Rosso. Posypujemy posiekamy drobno suszonymi pomidorami. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Zwijamy delikatnie w roladę. Kroimy plastry o grubości do 2 cm. Tortownicę lub naczynie do zapiekania natłuszczamy. Układamy bułeczki , jedna

Ostra na Słodko
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 220

wyciśniętego soku z pomarańczy,  80g sera gorgonzolla, 100g startej mozarelli , pół szklanki odsączonych z wody kaparów świeżo zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek lub masło do smażenia pesto z rukoli:  50g liści rukoli + ok. 20g na posypanie pizzy po upieczeniu, 1 średni ząbek czosnku pokrojony w plasterki,  1/4 szklanki zielonego groszku odsączonego z zalewy(...)krewetki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie umieszczamy w misce, do której dodajemy sok z pomarańczy oraz świeżo zmielony pieprz. Odstawiamy do lodówki na ok. 10min.  Przygotowujemy pesto: do głębokiego i wysokiego  naczynia wsypujemy uprażone migdały, ziarna słonecznika, plastry czosnku i oliwę, rozdrabniamy za pomocą blendera do "piaskowej" konsystencji. Dodajemy rukolę oraz groszek i dalej blendujemy

Symfonia Smaków
Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich 110

Dzień dobry, Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym(...)oryginale również nie było podanych konkretnych proporcji, a ja uważam, że najważniejsze jest to, aby nam smakowało:) Dlatego zachęcam do wypracowania swoich własnych proporcji. Po spróbowaniu pesto w podstawowej wersji uznałam, że jest nieco za mdłe, dlatego postanowiłam przyprawić go odrobiną czosnku i mięty. Z czosnkiem byłam bardzo ostrożna, ponieważ mógłby łatwo zdominować delikatny smak szparagów. Wystarczyła 1/4 ząbka

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z czerwonym pesto 214

Pyszny, szybki makaron z czerwonym Pesto, które jest sycylijską odmianą tradycyjnego zielonego. Różni się oni głównie obecnością w składzie suszonych pomidorów. Pesto można zrobić samemu lub kupić gotowe. Osobiście często używam tego gotowego, gdy na szybko muszę wyczarować jakiś obiad. Czerwone Pesto bardziej przypadło mi do gustu, niż to zielone, które jak dla mniej jest zbyt ziołowe(...)smaków. Przepis na ten makaron jest naprawdę banalny w przygotowaniu, a w smaku jest rewelacyjny. Zasada prosto i smacznie w tym przypadku sprawdza się doskonale J Penne z czerwonym pesto         Składniki: 250 g makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania