lubimy jarmuż ale w wersji surowej smakuje nam tylko w koktajlach. Dlatego też postanowiłam przygotować jarmużowe pesto. Wyszło przepyszne i po prostu z samym makaronem smakuje najlepiej. Po pesto z rukoli to będzie drugie nasze ulubione. składniki: 10 średnich liści jarmużu ( ok 100 g bez twardych części) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki pestek z dyni(...)oraz drobno starty ser. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem ( ja dałam tylko trochę pieprzu), dodać też nieco oleju gdyby pesto wyszło za gęste. Jeszcze raz zmiksować. Makaron ugotować al'dente. Osączyć z nadmiaru wody. Do gorącego makaronu dodać pesto. Wyszło mi ok 8 łyżek pesto, do makaronu
Monia miesza i gotujepesto, suszonymi pomidorami i fetą Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu penne (u mnie razowy) 200 g różyczek brokułu (u mnie mrożony) 2-3 czubate łyżki dowolnego pesto ( domowego bazyliowego , z liści natki rzodkiewki , można też dać do niego szpinak , natkę pietruszki czy szczaw) lub pesto ze słoika 8 suszonych pomidorów 100 g sera feta(...)łyżki pestek słonecznika Przygotowanie sałatki makaronowej z pesto, suszonymi pomidorami i fetą: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożone brokuły, które ugotują się razem z makaronem. Jeżeli używasz świeżego brokuła, dodaj go do makaronu na 6-8 minut przed końcem gotowania. Poczekaj aż makaron
Chilli Czosnek i OliwaCzerwone pesto zagościło u nas. Aromatyczne, pikantne z nutą ziół przygotowane zostało z dorodnych suszonych pomidorów. Pesto idealnie nadaje się do dań z makaronem ale nie tylko... Z nim lubię również mięsa i ryby. Przygotowanie jego jest banalnie proste i szybkie. Śmiało możemy przechować je przez kilka dni w zamkniętym słoiczku w lodówce. Inspiracją do mojego pesto był przepis znajdujący się na zaprzyjaźnionym blogu Marcepanowy Kącik. Aromatyczne pesto z suszonych pomidorów z czosnkiem Składniki : około 8 dużych dorodnych suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku bazylia, papryka słodka, pieprz cayenne 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki passaty pomidorowej Przygotowanie : Suszone pomidory przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku oraz przyprawy - bazylia, paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirukoli, jajko w koszulce i kilka pomidorów to pomysł na odczarowanie ciężkich placków ziemniaczanych, które zazwyczaj podaje się z tłustym sosem lub cukrem. Tym razem z delikatnym, zielonym pesto i lekkimi dodatkami. A i same placki w wersji bezglutenowej. Składniki (na 2 -3 porcje): 300 gram ziemniaków 1 jajko szczypta soli i pieprzu 3-4 łyżki mąki jaglanej olej(...)smażenia Pesto z rukoli: garść rukoli 1 łyżka nasion słonecznika 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka parmezanu szczypta soli i pieprzu Do podania: kilka listków rukoli pomidorki koktajlowe jajko ugotowane w koszulce* Ziemniaki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru płynu, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Olej rozgrzewam na patelni i smażę niewielkie placuszki po 2 minuty
Mango Papajawzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy z oliwek 3 łyżki uprażonego sezamu 3 ząbki czosnku spora garść świeżego szpinaku łyżeczka soli szczypta świeżo mielonych płatków chili 0,5 łyżeczki(...)sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie pesto: Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy. Cukinię razem ze skórą kroimy w kostkę, podsmażamy około 10 minut na 100ml oliwy, dodając chili i sól. Kiedy cukinia znacznie zmięknie, przekładamy ją razem z oliwą na której się dusiła, do pozostałych składników w blenderze, doprawiamy sosem sojowym
NiePieprz.plpietruszkowym, łososiem i brokułami Składniki – 2 porcje: Makaron Fusilli Giganti – 200g Brokuły – 300g Łosoś świeży – 300g Suszone pomidory – 10 sztuk Ser parmezan – 2-3 łyżki startego Sól Składniki – pesto pietruszkowe: Pęczek natki pietruszki pietruszki – 2 sztuki Migdały płatki – 1 łyżka Czosnek – 1 ząbek Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek Ser Pecorino Romano – 3 łyżki startego Ser Parmezan(...)łyżki startego Szczypta soli Wykonanie – pesto pietruszkowe: W blenderze umieścić natkę pietruszki, czosnek, migdały i całość zalać oliwą z oliwek. Zmiksować na gładką masę, dodać potarte sery i doprawić do smaku szczyptą soli. W razie potrzeby dodać oliwę, aby uzyskać odpowiednią konsystencje. Wykonanie – zapiekanka: Makaron delikatnie podgotować w osolonej wodzie, tak aby był jeszcze lekko twardy. Brokuły umyć, podzielić
Kuchnia Bon Appetitfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kuskus z pesto z natki pietruszki z warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza kuskus – 100g Pesto z natki pietruszki – 4-5 łyżek Marchew – 1 sztuka Seler – ¼ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka Pierś z kurczaka – 200g Szpinak – 2 garście Granat Jogurt naturalny(...)łyżki Ulubione przyprawy np. garam masala do piersi z kurczaka, suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) do warzyw Oliwa z oliwek – 3 łyżki Sos: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Wykonanie: Kaszę kuskus gotujemy na parze lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż wchłonie całą wodę. Następnie mieszamy z pesto i doprawiamy do smaku
Kuchnia Bon Appetitszybkość w przygotowaniu. Po całym dniu w pracy jest to naprawdę idealne danie na obiad. Nie byłabym jednak sobą, gdybym ciągle robiła je tak samo :) Eksperymentowałam już z pesto z bazylii , ze szpinaku , pieczonej papryki i jarmużu . Dzisiaj nadszedł czas na pesto z awokado. Jego smak jest nieco delikatniejszy niż tradycyjnego pesto z bazylii, a konsystencja bardziej(...)mniejsze kawałki czosnek. Blenderujemy dolewając olej i dokładając natkę pietruszki. Na końcu delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron się ugotuje odlewamy wodę i pozostawiamy go w garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi na patelni nasionami słonecznika. Smacznego
Kolizje Smakówtego kotleciki z ciecierzycy z nutką orientu. Gwarantuję, że spodoba się każdemu. Składniki: porcja dla 2 osób komosa: 3/4 szklanki komosy ryżowej 1 seler naciowy sól pesto pietruszkowe: duży pęczek natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika kilka łyżek dobrej jakości oliwy sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny 3 łyżki tartego parmezanu 1 duży ząbek czosnku puree z groszku(...)łyżki mąki ryżowej 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie: K omosa: Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażyć pokrojony cienko seler naciowy, posolić. Dodać komosę, pesto i wymieszać. Spróbować i jeśli trzeba – dodatkowo doprawić. Pesto: W blenderze zmiksować wszystkie składniki na pesto. Oliwę dodawać w trakcie miksowania, sprawdzając konsystencję sosu. Powinien być
Jaglusiabulionu 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego sól do smaku 300 g spaghetti, waga sucha 100 ml pesto tutaj przepis 4 łyżki wiórów z parmezanu do posypania Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony boczek i smaż aż boczek lekko się zrumieni. Dodaj teraz(...)mięso przestanie być krwiste po czym dodaj pomidory, przecier i bulion. Gotuj sos przez 20 minut. Na koniec dopraw solą. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj pesto według przepisu, kliknij w link. Wymieszaj makaron z pesto i podaj z gotowym sosem posypanym parmezanem. The post Sos bolognese z pesto makaronem appeared first on Blog
codojedzeniabardziej kreatywny sposób niż po prostu poprzez zjedzenie go z pieczywem :) A ponieważ cukinia zaczyna królować na warzywnych straganach - zdecydowałam się połączyć ja wraz z tym pysznym serkiem - rukolą, pesto oraz oliwkami i łososiem. Przystawka ta świetnie nadaje się na przyjęcia. A połączenie smaku łososia z serkiem oraz rukoli smakuje po prostu obłędnie! Składniki: 1 cukinia(...)serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola 100 g wędzonego łososia 2 łyżeczki zielonego pesto czarne oliwki rukola oliwa z oliwek Przygotowanie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. a pomocą nożyka do sera lub obieraczki do warzyw kroimy ją na paski. Układamy paski cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy cukinię
Taste Therapycentrum smaku”. Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek. Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki(...)mała cukinia pokrojona na kawałki garść białej fasoli namoczonej przez noc 500 g fasolki szparagowej 2 litry wody szczypta soli i tymianku 2 łyżki pesto na szaszłyki arbuzowe: opakowanie Apetiny z zielonymi oliwkami i czosnkiem mały kawałek arbuza patyczki do szaszłyków sól na melona z szynką: mały kawałek melona kilka plasterków szynki parmeńskiej Przygotowanie: Składniki
Ugotowane pozamiatanemłode ziemniaki . Premiera, więc musiało być wyjątkowo, ciekawie i oczywiście smacznie. Wymyśliłam młode ziemniaki z salsiccia w towarzystwie szparagowej fasolki i pesto z jarmużu. Młode ziemniaki z pesto smakują wyśmienicie! No cóż nie spróbujesz nie wiesz! Polecam to szybkie i smaczne danie na lato! Mało pracochłonne i tanie. Młode ziemniaki Składniki: 4 porcje 1,5 kg ziemniaków(...)zielonej fasolki szparagowej 400 g surowej salsiccia 3 łyżki pesto z jarmużu , lub wedle smaku 2 młode cebule ze szczypiorem świeży koperek do posypania 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Umyj ziemniaki ocierając o siebie tak aby część skórki odeszła. Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.Odcedź i wymieszaj z pesto. Fasolkę zblanszuj
codojedzenialekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają ich jako dodatek do obiadu, więc myślę, że zgodziliby się z moja wersją ;) Dowolność dotyczy także wyboru pesto. Moje zresztą nie zostało zrobione z jednego zioła, a z wielu. Mój parapetowy ogródek za bardzo się rozrósł, więc po prostu ciachnęłam wszystkie rośliny jak leci :P Przepis na zielone(...)bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka) 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto, np. tradycyjnego bazyliowego lub z liści rzodkiewki Przygotowanie zupy minestrone: W garnku zagotuj bulion warzywny. Staram się przygotowywać własny, ale od czasu do czasu używam także ekologicznych kostek rosołowych
Chilli Czosnek i Oliwakuchnię; po prostu obecna jest wręcz mikroskopijna.) Dzisiaj mam dla Was soczyście zielone pesto. Przepis znalazłam w duńskiej gazecie Spis bedre , nr 6/2016, ale wszyscy wiemy, że idea pesto pochodzi z Włoch. Tym razem tradycyjny, bazyliowy wariant został wzbogacony wyraźną nutą natki pietruszki, która świetnie tutaj pasuje i nadaje całości interesującego posmaku. Mi zabrakło tutaj czosnku, który świetnie(...)wyostrza smak pesto; jeśli więc tak jak ja czosnek lubicie, polecam dodać ząbek. Nie zaszkodzi z pewnością. Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: (na 1 mały słoiczek) 1 pęczek bazylii 1 pęczek natki pietruszki 40 g orzeszków piniowych 25 g parmezanu 100 ml oliwy sok z 1/2 cytryny sól pieprz dodatkowo: oliwa Orzeszki podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Parmezan zetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrze