pesto - 2741 przepisów (strona:28/183)

Makaron castellane z pesto sycylijskim i krewetkami 154

różni się nieco od tradycyjnego sycylijskiego sosu. Zamiast suszonych pomidorów są w nim słodkie pomidorki koktajlowe. Dzięki temu sos jest niezwykle świeży i lekki. Makaron oblepiony pysznym migdałowo-bazyliowym pesto podałam z pikantnymi krewetkami. Tego trzeba spróbować:)     Składniki na 4 porcje: 12-16 krewetek królewskich (mrożonych) 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 500 g makaronu castellane(...)Barilla pesto: 100 g płatków migdałowych lub całych migdałów bez skórki 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 4 filety anchois (nie będzie ich czuć w sosie) 10-15 pomidorków koktajlowych duży pęczek bazylii 2 czubate łyżki startego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz   Przygotowanie: Do malaksera wrzucić migdały, parmezan, papryczkę chili, anchois, czosnek i bazylię

Kulinarne Inspiracje
Pesto z naci selera, pietruszki i liści pomidora 196

kosza.. a teraz trafiają na talerz! :) Zatem połączyłam oba fakty - zalegająca w lodówce natka selera, nadmiar zielonych listków na krzaczkach, dodałam nieco innych składników i wyczarowałam przepyszne, zielone pesto, idealne do makaronu - i mamy letni obiad! Czego potrzebujemy?  - garstka natki selera - garstka natki pietruszki - zielone listki pomidora - 3 łyżki słonecznika - 2 ząbki czosnku - kilka łyżek oliwy(...)smaku - szczypta chili Na pierwszym planie liście pomidora Przygotowanie:  1. Listki i natki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy. 2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera/malaksera i blendujemy. 3. Gotowe pesto dodajemy do makaronu albo przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce. Rada: Pesto może stać w lodówce dosyć długo. Aby nadal było świeże, należy polać je z wierzchu

two broke sisters
Szybka tarta z pesto, pomidorami, oliwkami i szynką szwarcwaldzką + przepis na pesto 103

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKA TARTA Z PESTO, POMIDORAMI, OLIWKAMI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ Składniki na pesto: - 50 gram orzeszków pinii (można zastąpić włoskimi) - duży pęczek bazylii (liści) - 3 ząbki czosnku - 50 gram parmezanu - 125 mililitrów oliwy - pieprz - sól Przygotowanie pesto: Orzeszki prażymy i studzimy(...)Przekładamy do słoiczka i zalewamy resztą oliwy. Po każdym wykorzystaniu zalewamy świeżą porcją.  Składniki na tartę: - 250 gram ciasta francuskiego - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2-3 łyżki pesto - 100 gram pomidorków koktajlowych - gałązka rozmarynu - szynka szwarcwaldzka - garść oliwek - kilka listków bazylii  - mąka Przygotowanie tarty: Blachę oprószamy mąką. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach około 15x25

Życie zamknięte w smaku
Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką 164

gotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni  neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był pewien, że będzie się musiał z tym daniem pożegnać. Jednak wegańska wersja, jaką przygotowałam, korzystając z jego rad, zaskoczyła smakiem nawet rodowitego(...)bywa w kuchni włoskiej, najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego :) Składniki: - 100g spaghetti z kukurydzy                       PESTO (wegańskie): - 100g mącznych ziemniaków                 - ½ pęczka bazylii - 50g zielonej fasolki szparagowej          - 1 ząbek czosnku - 50g ciecierzycy

Wegańska kuchnia orientalna
Łosoś zapiekany pod pesto z mizerią z rzodkiewki i pieczonymi młodymi ziemniakami 146

ziemniaczków. Moim zdaniem, zestaw idealny, całej mojej rodzince bardzo smakował, także mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Składniki na łososia: - jeden duży filet z łososia - kilka łyżek pesto alla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki  - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu naturalnego (150g(...)marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią filety, które przykrywamy łyżką lub więcej pesto alla genovese - pesto z bazylii. Całość, łososia i ziemniaczki zapiekamy 20minut. W tym czasie rzodkiewkę bardzo drobno kroimy lub umieszczamy w misie blendera. Pokrojoną rzodkiewkę odsączamy przez sitko

Be Fit Be Strong
Pesto brokułowe 180

genialny. Sama szukam sposobów, żeby oswoić się z tym warzywem, bo wiem jak bardzo jest zdrowe. Kolejny plus tego dania to fakt, że od dłuższego czasu nie zjadłam kupnego pesto. Pesto niby zdrowe, ale ostatnio wczytuję się w składy produktów i trochę się przeraziłam… Tym bardziej cieszę się ze znalezienia alternatywy bazyliowego pesto. Jedz cie na zdrowie(...)sekund, żeby złagodniał w smaku, ale nie zgorzkniał. Wszystkie składniki blenduję, jeśli składniki nie tworzą kremowej konsystencji dodaję więcej oleju/oliwy. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, mieszam makaron z pesto, czasami na rozgrzanej patelni. Przed podaniem posypuję suszonymi pomidorami z czarnuszką

Corner With Recipes
ZIELONO MI CZYLI MAKARON Z BAZYLIOWO-SZPINAKOWYM PESTO 280

przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać(...)treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera grana padano lub parmezanu (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik) Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Szpinak, bazylię, orzechy

Walijskie Pichcenie
53. Pesto alla genovese - pesto z bazylii 197

zrobienia, a reszta idzie na łatwiznę kupując sklepową wersję pełną konserwantów. Mam zamiar pokazać Wam, że w parę minut można bez trudu przyrządzić prawdziwe, włoskie i znakomite w smaku pesto, a zarazem przekonać do jego domowego przygotowywania i zrezygnowania z kupowania sklepowych wersji. Składniki na pesto: - 50g liści bazylii (ok. 1,5-2 pęczki lub doniczka) - 50g oliwy(...)bieżącą wodą i osuszamy. Jeżeli mamy parmezan w kostce, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzeszki prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić! Wszystkie składniki na pesto przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Jeżeli podajemy z makaronem, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najlepiej al dente). Po ugotowaniu nie przelewamy go zimną

Be Fit Be Strong
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 135

paczce pozostały tylko znikome ilości nienadające się do niczego; wędrując wzrokiem nieopodal natknęłam się na suszone pomidory, pomyślałam więc: czemu nie? Efekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje słodycz młodej marchwi nieco podkręconej świeżym towarzystwem w postaci imbiru i skórki cytrynowej; do zupy dorzuciłam też czerwoną soczewicę, która zintensyfikowała jej piękny, słoneczny kolor i nadała treściwego(...)charakteru, dzięki czemu z powodzeniem można potraktować ją jako samodzielny posiłek, a nie tylko preludium do dania głównego. Składniki: Pesto: natka z 1 pęczka młodej marchwi ½ szklanki podprażonych migdałów 6 sztuk suszonych pomidorów 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto 115

pewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto miętowo-pietruszkowe. To cudny duet.  Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 2 duże kalarepki 2 spore ziemniaki 1 cebula 1000 ml bulionu 125 g serka mascarpone olej kujawskiego(...)smakiem  bazylia 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1/2 łyżeczka kuminu olej do smażenia Pesto: 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanych listków mięty ok. 1/2 szklanki oleju   kujawskiego ze smakiem  bazylia 2 łyżki ziaren ze  słonecznika sól Wykonanie: Cebulę obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju  w garnku

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z pesto z jarmużu, ze świeżymi ziołami i kremowym serkiem. Pyszne danie w 30 minut! 111

ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól, pieprz garść orzechów nerkowca 3-4 łyżki kremowego serka Arla Apetina "Pesto i Rukola" do podania: kilka listków bazylii, orzechy nerkowca oraz natka pietruszki   Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (najlepiej 1 minutę krócej niż jest napisane(...)pojemniku blendera (lub w malakserze). Dodajemy posiekane niedbale zioła: natkę pietruszki oraz bazylię, orzechy nerkowca, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość miksujemy chwilę, aż uzyskamy pesto. Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy ponownie do garnka, dodajemy pesto oraz kremowy serek Apetina "Pesto i Rukola". Całość dokładnie mieszamy. Porcję makaronu z pesto dekorujemy listkami

Mango Papaja
Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim serem 90

przemówiła wiosna! Zrezygnowałam, więc z ulubionego obiadku na rzecz słonecznego eksperymentu. Z zielonego groszku, aromatycznego czosnku, oliwy, cytryny i świeżej mięty powstało cudowne pesto. A z czym to pesto? Oczywiście z tymi wymarzonymi kluseczkami śląskimi. Składniki: 1 część ugotowanych,wystudzonych ziemniaków 1/5 część mąki na pesto 700 g mrożonego zielonego groszku 6 łodyżek świeżej mięty, tylko(...)niego  kulki jednakowej wielkości. Następnie je spłaszcz i palcem zró w nich wgłębienie. Kluseczki gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pesto: Groszek rozmroź (najlepiej przełożyć go na 4-5 godzin do lodówki). Następnie zmiksuj na jedwabistą masę wszystkie produkty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciepłe kluseczki podawaj z zimnym pesto

Wielki apetyt
Razowe tagliatelle z pesto z jarmużu 183

Bardzo szybki, prosty i smaczny makaron z pesto jarmużowym.  Doskonały pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad. SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego tagliatelle 3 szklanki jarmużu  (mytego, bez twardych ogonków) 150-200 ml oliwy z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania (może być inny twardy ser) 2 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente(...)której się gotował.  Słonecznik prażymy na suchej patelni.  Jarmuż, słonecznik i 2 łyżki parmezanu miksujemy i dolewamy oliwę - do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy pesto na patelnię/do garnka, dolewamy wodę z makaronu. Mieszamy. Podgrzewamy. Przekładamy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy z pesto. Rozkładamy na talerze i posypujemy serem. Smacznego :)    źródło

Moje Kuchenne Rewelacje
Czarny makaron z szynką w pesto z rukoli 119

danie makaronowe, bardzo szybkie bo w 10 min. gotowe. Pesto w czasie gotowania makaronu robimy, szynkę kroimy, potem tylko całość podgrzewamy i mieszamy. Zapraszam :) Składniki na 2 porcje: pesto: 2  garście rukoli, ½ łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, szczypta soli, 50 ml oleju rzepakowego, pozostałe składniki: 200 g czarnego makaronu tagliolini(...)barwionego atramentem,   100 g szynki parzonej Nove, kiełki rzodkiewki, sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki  miksujemy za pomocą blendera, dodajemy  rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Szynkę kroimy

Moniki Smakołyki
Arugula pesto 238

would be a shame to waste it. On the blog there has appearedthe classic recipe for pesto with basil - so today we invite you to arugula pesto - instead of pini peanuts we used the sunflower seeds. Arugula has a distinctive flavor, and roasted sunflower seeds have also a distinctive flavour. Arugula pesto may seem bitter(...)pepper. Pour about 50 ml of olive oil and mix it. 3. During mixing, pour the remaining olive oil in small portions, until you get the desired consistency of pesto. 4. Try prepared pesto, season with salt and pepper eventually. Perfect addition to sandwiches, salads or pasta :) Enjoy your meal

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania