pesto - 2741 przepisów (strona:31/183)

Pesto z bazylii i orzechów włoskich 135

Pesto bazyliowe z orzechami włoskimi (2- 3 porcje) Pesto jest jednym z moich ulubionych dań. Przygotowuje się je tyle ile trwa gotowanie makaronu, a danie jest pyszne. Składniki: listki bazylii z połowy dużego krzaczka 6 całych orzechów włoskich garść startego twardego sera (np.: parmezanu) mały ząbek czosnku lub pół dużego 6- 7 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Tutaj(...)wielkiej filozofii- wszystko wrzucamy do miksera i miksujemy. I pesto gotowe. Kaloryczność: Ilość kalorii w całości wynosi 590 kalorii, jeśli podzielimy pesto na 3 porcje to na jedną będzie przypadało 195 kalorii

Moja Micha
Łosoś z zielonym pesto na brązowym makaronie ryżowym 140

wrzącej wody i gotować minutkę, odcedzić . Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wyłożyć makaron na dno naczynie. Jogurt lub śmietanę wymieszać z pesto i dokładnie wymieszać . Część masy z pesto wlać na makaron, wlać również wodę. Położyć łososia na makaron i przykryć do warstwą masy z pesto. Na makaronie rozłożyć przekrojone na pół pomidorki. Przykryć naczynie i piec

Kuchnia Pokoleń
Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 135

szklanka bulionu 8-10 suszonych pomidorów pół łyżki papryki słodkiej w proszku pół łyżki harrisy brązowy cukier do smaku (opcjonalnie) oliwa suszone oregano sól, pieprz, Do podania: zielone pesto* mozarella grzanki (pieczywo z masłem zwykłym lub czosnkowym i ulubionymi ziołami opiekane przez 5 min. w temp. 220 stopni) Pomidory myjemy, przekrajamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym przekrojoną stroną(...)wrzenia i gotujemy przez ok 10-15 minut. Nastepnie całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy papryka, harrisą, solą, pieprzem i w razie potrzeby cukrem. Zupę podajemy gorącą, udekorowaną pesto i kilkoma plastrami mozarelli, w towarzystwie chrupiacych grzanek. * Pesto (można użyć gotowego, ale polecam zrobić domowe): 1 doniczka bazylii (uzywamy samych listków), można użyć 50:50 liści bazylii

Zawsze głodna!
Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto. Najlepsza. 169

tylko w sezonie pomidorowym. Zapuszkowane pomidory się tutaj nie nadają. Zamiast tradycyjnego makaronu do zupy (u nas panuje frakcja makaronowa, z ryżem nigdy nie było pomidorówki) proponuję grzanki z pesto, które fundują drugie życie czerstwym kromkom chleba. Ci, którzy nie są na diecie mogą dorzucić do grzanek mozzarellę. Gorąco polecam :) Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek(...)bulionu warzywnego sól morska Grzanki 4-8 kromek czerstwego pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego) 80-120 g sera mozzarella - opcjonalnie; dla wegetarian na podpuszczce mikrobiologicznej (używam takiego w kostce, bez zalewy) pesto bazyliowe Piekarnik rozgrzać do 200°C. Pomidory pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. Polać oliwą, skropić octem balsamicznym. Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Pomidory

Pełny talerz
Spaghetti with pesto and bacon 108

delicious served with spaghetti. Ingredients: Fresh basil leaves, 1/2 cup of pine nuts, 2 peeled garlic cloves, 1/2 cup Olive oil, Parmesan, Bacon, Spaghetti.   Serves four Preparation pesto: Put basil, pine nuts and garlic to food procesor and blend to a paste. With the motor still running, drizzle olive oil until the mixture forms a paste. Spoon(...)pesto into a bowl and stir in cup of grated permesan. Heat 1 tbsp of the oil in fry pan and add the diced bacon. Cook over untill crisp. Meanwhile, boil the spaghetti in a large pan of salted water untill tender. Divide the spaghetti among four plates add pesto and bacon and stir gently. Shave Parmesan cheese

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z bobou i pesto 141

mamy świetną sałatkę.  Polecam na te upalne dni. W końcu bób nigdy nie smakuje lepiej niż latem. Składniki na sałatkę: sałata lodowa lub inna, bób, ser pleśniowy, oliwa Pesto: natka pietruszki, orzechy nerkowca, bazylia zielona i czerwona, oliwa, 2 ząbki czosnku, sól Wykonanie: Gotujemy bób. Na talerz wykładamy liście sałaty kropimy je oliwą, nakładamy bób oraz kilka plastrów(...)sera pleśniowego. I odstawiamy do lodówki. Wykonanie pesto: Do blendera wrzucamy liście bazylii oraz pietruszkę. Następnie wsypujemy orzechy nerkowca i czosnek, solimy i dodajemy tak 2-3 łyżki oliwy. Może być więcej. Można dodać suszone pomidory.  Całość blendujemy. Gotowe pesto wykładamy łyżką na talerz z bobem i sałatą

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z bobou i pesto 205

mamy świetną sałatkę.  Polecam na te upalne dni. W końcu bób nigdy nie smakuje lepiej niż latem. Składniki na sałatkę: sałata lodowa lub inna, bób, ser pleśniowy, oliwa Pesto: natka pietruszki, orzechy nerkowca, bazylia zielona i czerwona, oliwa, 2 ząbki czosnku, sól Wykonanie: Gotujemy bób. Na talerz wykładamy liście sałaty kropimy je oliwą, nakładamy bób oraz kilka plastrów(...)sera pleśniowego. I odstawiamy do lodówki. Wykonanie pesto: Do blendera wrzucamy liście bazylii oraz pietruszkę. Następnie wsypujemy orzechy nerkowca i czosnek, solimy i dodajemy tak 2-3 łyżki oliwy. Może być więcej. Można dodać suszone pomidory.  Całość blendujemy. Gotowe pesto wykładamy łyżką na talerz z bobem i sałatą

Kulinarna rozmowa
Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto 121

rękoma, dodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką. Farsz (na 2 blaszki): Pesto: - 150 g świeżego szpinaku** - kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie - 2 ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz(...)bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Pozostałe składniki farszu: - 1 kostka fety (270 g) - 20 pomidorków koktajlowych Składniki na pesto blendujemy, jeśli konsystencja będzie mało płynna dodajemy więcej oleju/oliwy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy równomiernie pesto, posypujemy pokruszoną w rękach fetą. Rozkładamy kawałki pomidorków. Pieczemy

Corner With Recipes
Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto 102

cukinii i kaszy narzekali na zbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie. Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia(...)pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej/oliwę (ok. 3 łyżki) dodaj suszone zioła, a po chwili dodaj cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj fasolkę, przecier i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podduś kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj np. z kaszą jęczmienną

Corner With Recipes
Ryba z czerwonym pesto - 330 kalorii - DIETA 229

być jałowa w smaku.   Potrzebujesz: 110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki) 120 g młodych zmieniaków koperek sól Na pesto: kilka suszonych pomidorów z zalewy dużą garść orzeszków piniowych łyżkę startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii pieprz   Co robić? 1.  Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół(...)Nastawić wodę w garnku do zagotowania. 2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i poprószonej solą i pieprzem.  3. Do blendera wrzucić składniki na pesto i zmiksować - jeśli jest za gęste dolać trochę oliwy. 4.   Wyłożyć pesto na wierzch ryby, zawinąć folię i piec przez około 20 minut. 5. Obrane ziemniaki wrzucić

Matka Żywicielka
Kuskus z granatem i pomarańczowe pesto z rukoli 127

kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus 1 szklanka wody 1 szalotka 1/2 granatu 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny pesto 4 garści rukoli sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli (można pominąć) duża szczypta imbiru sól(...)dodajemy sok z 1/2 cytryny, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną drobno szalotkę, pestki granatu oraz dorpawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem mieszamy. W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki pesto i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.  Na talerz nakładamy sałatkę z kuskus i polewamy ją pesto. Można podawać samodzielnie lub z mięsem czy rybą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Szparagowe pesto z bazylią, parmezanem i migdałami 166

smakuje z makaronem, jako dodatek do grzanek z mozarellą, czy nadzienie do mięsnej rolady - o czym wkrótce się przekonacie :) Jeśli macie w lodówce kilka szparagów koniecznie przeróbcie je na pesto! SKŁADNIKI 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 10-12 migdałów 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia sól pieprz SPOSÓB(...)minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni i kroimy w mniejsze kawałki. Szparagi, obrany czosnek, parmezan, bazylię, migdały i olej rzepakowy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęste pesto. Jeśli chcemy uzyskać rzadsze pesto dolewamy więcej oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Domowe Pesto Rosso! 155

włoskich smaków mam szczególną słabość, postanowiłam więc wypróbować przepis mojej kuzynki Aleksandry na domowe Pesto Rosso. Wyszło wyśmienite :) Poniżej przedstawiam przepis w opcji obiadowej aczkolwiek Pesto Rosso można śmiało przechowywać zamknięte w lodówce także idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, tostów, kanapek, bazę to pizzy (zamiast koncentratu i ketchupu) oraz nadzienie do faszerowania mięs(...)Składniki/ Pesto Rosso: - 100g orzechów włoskich - 140g suszonych pomidorów (Ja użyłam Pomidory Suszone w oleju z ziołami "Sotille Gusto" dostępne w Biedronce) - 2 świeże pomidory - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki suszonej bazylii - 1 limonka - 150g sera długodojrzewającego Stary Olęder (również dostępny w Biedronce) - pieprz i sól - olej rzepakowy (ja używam ten ze słoika z suszonymi pomidorami) Do wersji obiadowej

upichcona
Spaghetti z bazyliowym pesto 156

Prosto i pysznie - czyli przepis na spaghetti z pesto bazyliowym. Szybkie danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :) SKŁADNIKI 350g makaronu spaghetti pęczek bazylii (standardowa doniczka marketowa :)) 4 łyżki orzeszków piniowych (mogą być też pestki z dyni) 2 ząbki czosnku tarty parmezan 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie(...)wrzucamy do blendera. Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu, oliwę  i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę oliwy. Przekładamy pesto do odcedzonego makaronu, dokładnie mieszamy. Podajemy na podgrzanych talerzach. Możemy jeszcze posypać parmezanem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Penne z pesto i cukinią zapiekaną w pomidorach z mozzarellą 177

prosty pomysł na obiad :) Inspirowane kuchnią włoską połączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie(...)się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 450 g mozzarelli 2 duże cukinie Rozgrzać suchą patelnię. Cukinie umyć i obrać, pokroić na plasterki ok. 1 cm. Na patelni ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania