pasty - 13297 przepisów (strona:660/887)

Klasyczna Tapenada 131

Tapenada to pasta z hiszpańskich oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami.   Tapanade to danie kuchni francuskiej wywodzące się z Prowansji, niemniej   jednak istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie!   Składniki: 1 ząbek czosnku 125g czarnych oliwek bez pestek 7 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa Verde 129

minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy solą do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 201

tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle

Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 201

przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami

Smakowity Blog Kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 329

się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 189

kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki: 150 g serka Almette z chrzanem 1/2 pęczka posiekanego koperku świeżo mielony pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 248

gryczanej ugotowane gęsie podroby- wątróbka, żołądek, serce 1 cebula 150 g boczku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Sól, majeranek, czosnek i pieprz ucieramy w moździerzu na pastę, którą nacieramy wnętrze gęsi. Całą gęś nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawiamy na 24 godziny w lodówce. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Farsz:  Boczek kroimy w drobną

Smakowity Blog Kulinarny
Różowo mi... 133

wszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić rabarbaru malinowego, więc wyszła mi taka masa w sumie bez koloru. Dodałam więc odrobinę (!) czerwonego barwnika w paście. Pierwszy raz go używałam, i pomijając fakt, że prawie dostałam zawału, że ucięłam sobie palec, bo kolor barwnik ma iście krwisty, to i tak dałam go za dużo - curd jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 154

jajka krem na bazie bezy szwajcarskiej: 2 białka 110 g cukru 155 g miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: 250 g curdu rabarbarowego cukrowe serduszka Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do masy maślanej miksując aż do otrzymania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztuka kuchenna: makaroniki 163

strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie. Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 80 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 170

łyżka likieru amaretto dodatkowo: 3 łyżki dżemu wiśniowego bez owoców Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 144

strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie. Do migdałów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Happy birthday to You! 162

masy kajmakowej z puszki jabłka w karmelu: 6 małych jabłuszek 250 g cukru 50 ml wody 20 g miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii odrobina czerwonego barwnika spożywczego w paście Mąki przesiać, wymieszać. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 328

może wiśniowy, albo jagodowy...? Zobaczymy. Cytrynowe ciepłe lody Składniki: (na 10 sztuk) 80 ml soku z cytryny 40 ml wody 330 g cukru 3 białka żółty barwnik spożywczy w paście polewa: 150 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka oleju dodatkowo: 10 wafli do lodów Sok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenne babeczki jaśminowe 156

mleka 2 jajka krem: 150 ml śmietany kremówki (38%) 55 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżki likieru limoncello odrobina zielonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: cukrowe jajeczka Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać miękkie masło, dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać mleko i wodę jaśminową. Dokładnie wymieszać. Wlać 3/4 mokrych składników do suchych

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania