łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 0,5 szklanki natki pietruszki 0,5 szklanki bazylii 4 kromki pieczywa tostowego 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 2 łyżki śmietany
Kulinarne przygody Gatityprażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodają po chwili oliwę. Upieczoną dynię, obrany czosnek, zmiksowany sezam i ciecierzycę miksujemy na gładką pastę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy do smaku. Ewentualnie możemy dodać odrobinę oliwy, jeżeli hummus jest zbyt suchy
Sto kolorów kuchnikmin zmielony W/w składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem
SMYKWKUCHNIMakaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty, a nie pastę. Unikniesz kombinowania czy dolewać ciągle wody. 5. Główka czosnku – musisz kupić główkę, ale potrzebujesz 3 ząbki. Resztą odstraszaj wampiry. 6. Ser twardy typu parmezan – masz do wyboru Dziugas, Parmezan, Szafir, Grana
ladykitchenwyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową. The post Kotleciki drobiowe smażone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZaintrygowana przepisem na chlebki z rozmarynem z bloga Krystyny9 postanowiłam je upiec sama, bo akurat jak ulał pasowały mi do mojej pasty z bakłażana. Przy okazji też dołączam z tym przepisem do co miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach , która prowadzi na swoim blogu Wisła. Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można
Kulinarne przygody Gatityłyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) sok z 1/2 małej cytryny Wykonanie: Cebulę
Kulinarne przygody Gatitykolejną ulubioną zupę w moim domu. Barszcz ukraiński Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatityprosta, z niewielką ilością składników. Może i Wam posmakuje ? Grochowa zupa-krem Składniki: 475 g suchego łuskanego grochu 2 litry bulionu warzywnego ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1 marchewka 1 mała pietruszka sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula ok. 200 g cienkiej kiełbasy olej do smażenia Wykonanie: Groch płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą
Kulinarne przygody Gatitygrubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy
Kulinarne przygody Gatitykarnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna jako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład jajek faszerowanych pastą łososiową . Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam
Kulinarne przygody Gatitypiersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kulinarne przygody Gatitypapryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Ze wszystkich ziół, musztardy i oleju robimy pastę, którą potem nacieramy szynkę. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szynkę przez
Kulinarne przygody GatityZupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy
Kulinarne przygody Gatityselera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra
Kulinarne przygody Gatity