właśnie sałatkę...wkładała do salaterki,dodawała oliwy z oliwek,trochę oregano na świeżo, i siekanej ryby-makreli atlantyckiej, która tam jest mimo wszystko rarytasem. Wychodzila taka jakby mokrzejsza pasta warzywno rybna. Przekrawała własnoręcznie wypiekane w piecu chlebowym ciabatty, od serca nakładała takowej sałatki, aż oliwa po niej spływała, zamykała bułę, zawijała w specjalny papier śniadaniowy, broń Boże- jak mówiła
Z Kuchni Do Kuchnipleśnią...też byłoby super. Ale najpierw eksperyment w kuchni polegał na czymś lekkim, takim zwyczajnym-nie-zwyczajnym. Przygotowałam z wafli kolację. Inna kolację. Najpierw przygotowałam specjalną rybną pastę, ze śledzia w oleju, twarogu, pomidora,ogórka oraz prażonych aromatycznych ziaren! Oczywiście nie było chleba na kolacje. Były wafle. I co? I udało się. W ten sposób wafle genialnie się sprawdzają
Z Kuchni Do Kuchnibyć skomplikowane, drogie. właśnie z tego słyną Włosi- z niewielkiej ilości dostępnych składników, zrobią wspaniały makaron. Serdecznie Was zatem zapraszam na konkurs z makaronami MALMA!-per l'amore della pasta! Konkurs trwa od dnia 31 lipca do godziny 23.59 dnia 24 sierpnia 2014 1/ Zrób włoskie danie z makaronu 2/ Zrób zdjęcie lub kilka zdjęć i wyślij na adres
Z Kuchni Do KuchniDziś po raz pierwszy miałam do czynienia z pasztetem 100% roślinnym Polsoja. Trzymałam w dłoni, małe zgrabne pudełeczko .W opinii wielu konsumentów jest to najsmaczniejsza na rynku wegetariańskia pasta do pieczywa, razem z dwoma innymi smarowidłami, ale o nich kiedy indziej . Bogactwo przypraw i ziołowych aromatów sprawiają, że smakują zarówno jaroszom, jak i osobom o tradycyjnych gustach. Ja jestem osobą
Z Kuchni Do Kuchnipadano – dajesz ile chcesz. Zetrzyj na dużych oczkach -beszamel Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów tartych. Mieszając doprowadziłam do zagęstnienia. Beszamel należy
Z Kuchni Do Kuchnidodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. 2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują. 3. W szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu z pieczarkami i mieszamy, żeby nie było grudek, teraz dodajemy to do bulionu z pieczarkami. 4. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, redukujemy. W razie
Malowane smakiemłyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 0,5 szklanki natki pietruszki 0,5 szklanki bazylii 4 kromki pieczywa tostowego 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 2 łyżki śmietany
Kulinarne przygody Gatityprażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodają po chwili oliwę. Upieczoną dynię, obrany czosnek, zmiksowany sezam i ciecierzycę miksujemy na gładką pastę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy do smaku. Ewentualnie możemy dodać odrobinę oliwy, jeżeli hummus jest zbyt suchy
Sto kolorów kuchnikmin zmielony W/w składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem
SMYKWKUCHNIMakaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty, a nie pastę. Unikniesz kombinowania czy dolewać ciągle wody. 5. Główka czosnku – musisz kupić główkę, ale potrzebujesz 3 ząbki. Resztą odstraszaj wampiry. 6. Ser twardy typu parmezan – masz do wyboru Dziugas, Parmezan, Szafir, Grana
ladykitchenwyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową. The post Kotleciki drobiowe smażone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZaintrygowana przepisem na chlebki z rozmarynem z bloga Krystyny9 postanowiłam je upiec sama, bo akurat jak ulał pasowały mi do mojej pasty z bakłażana. Przy okazji też dołączam z tym przepisem do co miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach , która prowadzi na swoim blogu Wisła. Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można
Kulinarne przygody Gatityłyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) sok z 1/2 małej cytryny Wykonanie: Cebulę
Kulinarne przygody Gatitykolejną ulubioną zupę w moim domu. Barszcz ukraiński Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatityprosta, z niewielką ilością składników. Może i Wam posmakuje ? Grochowa zupa-krem Składniki: 475 g suchego łuskanego grochu 2 litry bulionu warzywnego ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1 marchewka 1 mała pietruszka sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula ok. 200 g cienkiej kiełbasy olej do smażenia Wykonanie: Groch płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą
Kulinarne przygody Gatity