pasty - 13297 przepisów (strona:674/887)

Muffinki z amarantusem - "perełka" dietetyczna! 246

kuchni amarantus można wykorzystywać jako dodatek do musli czy granoli, do słodkich wypieków czy pieczywa lub jako zamiennik mąki. Nasiona można też samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past. Od łacińskiej nazwy amarantusa pochodzi nazwa koloru szkarłatnego - czerwieni z domieszką różu i fioletu - taką barwę właśnie przyjmują amarantusowe kwiatostany. Przepis zapożyczyłam od Sandry z bloga Poranek na słodko , modyfikując

Grunt to przepis!
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 309

byliby z niej dumni, gdyż podaje swoim dzieciom potrawy z dużą ilością soli, cukru, a czasem i alkoholu. Jak nie kochać takiej niepoprawności. Przepis, który wybrałam, to - spaghetti ladacznicy - pasta alla puttanesca (w dokładnym tłumaczeniu - kurewskie spaghetti - ubóstwiam tę dosłowną nazwę jest równie intensywne jak smak potrawy, która rzeczywiście przez parę błędów, które popełniłam okazała się spaghetti alla puttanesca). Skąd

Brzuszki Łakomczuszki
Jaki był ten rok? 230

przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę z kurczakiem, serem p l eśniowym i orzechami pinii n a szpinaku oraz kiełbaski m usztardowo miodow e, które przygotowałam na mecz jednak

Brzuszki Łakomczuszki
Szybki obiad na wieczorny głód. 338

Może zdjęcia nie są najpiękniejsze ale późnym wieczorem marzyłam o tym, żeby zjeść coś ciepłego i nareszcie coś zjeść więc zupełnie się przyłożyłam. Nie mniej bardzo

Brzuszki Łakomczuszki
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 221

czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym 158

cudowną pizzę o 22 albo pakuje się do łóżka z chipsami. Mimo to wszystko staram się być twarda i jeść mądrze. Pokazywałam już Wam przepisy na: Minikanapeczki z trzema pastami Genialną kanapkę z boczniakami i papryką Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: pasztet z soczewicy. 221

Następnie wsypujemy soczewicę, imbir starty na drobnych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Ja trzymałam na patelni do czasu aż ciecierzyca zrobiła się pastą. Zdejmuję z ognia, dodaję jajka i pistację. Masę przelewam do keksówki wyłożonej papierem. Piekę 30 min w 160 st (tutaj najlepiej zrobić test suchego patyczka, może nie suchego ale sprawdzić

Brzuszki Łakomczuszki
Cudowne curry rybne. 178

dobry wybór, bo ja postanowiłam zjeść curry rybne. Składniki: 4-5 płatów białej ryby pomidory w puszce 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka gorczycy szczypta kminu rzymskiego (można wykorzystać więcej ale od jakiegoś czasu mój organizm nie przepada za tą przyprawą) olej kokosowy (można wykorzystać inny ale ja się zakochałam

Brzuszki Łakomczuszki
Hummus w dwóch wersjach - z pieczonym burakiem i bazylią 183

Przy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chińska zupa z jajkiem 280

moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej się zupy dodajemy roztrzepane jajka. Uwaga – jajka wlewamy do zupy bardzo powoli, jednocześnie mieszając je w zupie widelcem

OstryKęs
SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 202

śniadanie. Otwierasz lodówkę, drapiąc się w głowę. Znów nie ma nic ciekawego. Jak to nie? A smarowidło z bakłażana? Roboczo nazwałam je smalczykiem, a to dlatego, że po schłodzeniu pasta się zestaliła. Jest wyrazista w smaku, pikantna i dość ciekawa. Bardzo intrygujące, acz przyjemne doznanie. Zrezygnowałam jednak z owej nazwy, bo smalec i bakłażan w jednym równoważniku zdania mija się

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w sosie śliwkowym 311

gotowy w 30 min. Zapraszam :) Składniki: 500 gr piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 25 gr cashew 1 łyżka curry 1 łyżka pasty imbirowej lub starty imbir 6 ząbków czosnku 5 łyżek hoisin sosu lub powideł śliwkowych 2 łyżki ketchupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli ryż  Wykonanie: Hoisin sos, ketchup

Smaki Edyty
Tagliatelle z polędwiczką, pomidorami i szpinakiem 200

makaron. Ponieważ w karcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron, "którego nie mamy co prawda w karcie, ale możemy zrobić – tagliatelle ze szpinakiem, borowikami i szynką parmeńską, w sosie z oliwy z oliwek

Gotuj z Misiem
Farfalle z wędzoną makrelą, groszkiem i kaparami 239

stoiska z rybami słyszę "Taatooo... kup makrelę" :) Jest trochę zabawy z filetowaniem, ale warto. Szkodniki jedzą po prostu kanapki z makrelą. Ja wolę zrobić z niej jakąś pastę albo sałatkę. Ostatnio postanowiłem zrobić wersję „na bogato”: z makaronem, dodatkiem groszku i kaparów. Smakowała wybornie, a jak widać na załączonym obrazku, prezentowała się też całkiem nieźle. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Śledź z jabłkiem 264

Czyli kolejny stuletni przepis w mojej kuchni. Tym razem był to szczególnie ciekawy eksperyment – pasta ze śledzi i jabłek. Muszę przyznać, że smakowała dość nietypowo. Co do wspomnianego w przepisie podobieństwa do kawioru... raczej bym polemizował:) Szkodniki, tak jak się spodziewałem, nie doceniły tego specjału. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem