Pasta alla carbonara to słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też
Smaczna Pyzawcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy
OstryKęspatelni z szczyptą soli. Ugotowany kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami. Oliwki, nać pietruszki (umyta i osuszoną), 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, miksujemy przy pomocy misy blendera na gładką pastę. Na talerz przekładamy pesto pietruszkowe, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę i kuskus z ziarnami. Dodajemy papryczkę przekrojoną na ćwiartki i doprawiamy pieprzem do smaku. Smacznego
Moniki Smakołykim.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych. 3. Mąka Ziemniaczana Mąkę ziemniaczaną wytwarza się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym zapachem. Nie jest sypka. Mąkę ziemniaczaną wykorzystuje
NaKońcuJęzykaMożna nie lubić kuchni chińskiej, japońskiej czy też wschodnio- europejskiej ale na pewno większość z nas kocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne
NaKońcuJęzykamoździerzu" Do tej metody potrzebujesz oczywiście moździerza:) Takie pesto będzie mieć gładszą konsystencję niż "pesto siekane". Do moździerza włóż czosnek i szczyptę soli i rozetrzyj na gładką pastę. Liście bazylii grubo posiekaj i dodaj do czosnku i soli (prawdopodobnie będziesz musiał/a zrobić to partiami) i rozetrzyj. Teraz dodaj orzechy (większe najpierw posiekaj) i rozetrzyj w moździerzu razem z pozostałymi
Chilli Czosnek i Oliwablasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę odpowiednio 30 minut, przewracając w połowie burgery na drugą stronę. Podaję w świeżej bułce z sałatą, ulubioną pastą. Świetnie smakują same jako przekąska czy podane z sałatką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimamy inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki są przepyszne, szczególnie z pastami do chleba , albo z dojrzałym pomidorem. Rozdrobnione czerstwe pieczywo dodaję także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem
Chilli Czosnek i Oliwabulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie do sushi
Brzuszki Łakomczuszkiminut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy i układamy na talerzu, podajemy kuskus z kurczakiem i pastą paprykową. The post Kuskus z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżką miękkiego masła na gładką masę i przekładamy do kokilek. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie na patelni topimy resztę masła i odstawiamy do ostygnięcia. Na pastę z wątróbki wykładamy żurawinę i sklarowane masło. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Gotowe
My Culinary Artdodatkiem gorzkiej czekolady i całusków czekoladowych. Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków z gorzkiej czekolady Piekarnik nastawić
wyzwania kuchennerosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, dodajemy do kapusty. Kiedy wszystko jest już miękkie, dodajemy ok. pół puszki pasty pomidorowej lub pokrojone pomidory obrane ze skórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego
W kuchennym oknie EwyCostagne Speziate alla Nicola Taurino - dziki królik w miodzie z przyprawionymi kasztanami a la Nicola Taurino) Kalabria (np. Minestra di Cipolle di Fropea - zupa z cebulami z Tropei, Pasta Brasata con le Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne
Brzuszki Łakomczuszkioraz pieprzem cytrynowym. Na petelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu. Smażymy przez chwilę, po czym uzyskaną "pastą" smaryjemy rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Podajemy z rukolą. Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami
Moje Kuchenne Rewelacje