pasty - 13297 przepisów (strona:662/887)

Szynka pieczona w ziołach 246

papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka  pieprzu młotkowanego 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Ze wszystkich ziół, musztardy i oleju robimy pastę, którą potem nacieramy szynkę. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szynkę przez

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light 229

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna galantyna drobiowa 244

selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu    domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 198

żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek   2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki bulionu przygotowanego na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie: W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy.  Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z białymi szparagami 202

czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 30 g masła 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu Wykonanie: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Odcinamy główki i odkładamy je na bok. Szparagi kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka na zakwasie buraczanym 187

Zapraszam do wypróbowania ! Botwinka na zakwasie buraczanym Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka  zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą 186

Składniki na 3 porcje Czas przygotowania wraz ze studzeniem: 60 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego drobnego bulguru ok. 1 szklanki bulionu warzywnego  przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 opakowanie mozzarelli kilka żółtych pomidorów koktajlowych 1 dojrzały czerwony pomidor 1 ogórek sok z  cytryny sól świeżo zmielony

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy II 267

porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie   domowej pasty bulionowej ) 2-3  łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia Wykonanie: Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę

Kulinarne przygody Gatity
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami 170

Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego pęczaku 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek  suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem 158

porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dojrzałych pomidorów średniej wielkości 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu  (u mnie zrobiona na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) szczypta soli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki serka śmietankowego  sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy i odcinamy górną

Kulinarne przygody Gatity
Sos awokado z jogurtem 182

oliwek, sól do smaku, pieprz kolorowy do smaku.   Przygotowanie: Należy obrać awokado ze skórki, wyjąć pestkę i pokroić miąższ w kostkę. W moździerzu lub miseczce rozgnieść na pastę awokado, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem świeżo zmielonym. Całość wymieszać z jogurtem, koperkiem i oliwą. Sos idealnie pasuje do paluszków z ciasta półfrancuskiego oraz mięsa

Moniki Smakołyki
Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową 258

przez 25-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ptysie w piekarniku do ostygnięcia. Ptysie przekrajać na pół. Serek Almette zmiksować z łososiem na pastę. Każdego ptysia napełniać masą serowo-łososiową. Udekorować wedle uznania, np kawałkiem łososia, bazylią, rukolą. Ptysie ułożyć na liściach rukoli. Smacznego

kolorowotorcikowo
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 267

smażenia  Przygotowanie: Ugotuj ryż, na patelni usmaż mięso dodaj cebulę, posiekany szczypiorek, paprykę, pietruszkę i ryż - przypraw do smaku ( jeżeli chcesz aby było bardziej ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej)  Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję

Niezły Młynek
Suszone pomidory w zalewie 278

Suszone pomidory w zalewie, będzie można potem wykorzystać do przygotowania innych dań. Suszone pomidory można jeść jak chipsy, zmiksowane można podać do makaronu. Z suszonych pomidorów można przygotować pyszną pastę do kanapek. Przepis na najlepsze domowe Suszone pomidory w zalewie: 2 kg pomidorów Lima sól morska ziołowa cukier trzcinowy czosnek granulowany zioła prowansalskie oliwa + olej świeży rozmaryn świeży tymianek ząbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony w całości 381

było tu )    Co robić? 1. Nastawić piec na 180 C termoobieg 2. Kurę dokładnie umyć i wytrzeć 3. Dokładnie wymieszać przyprawy z oliwą i powstałą pastą wysmarować mięso 4. Na dno brytfanki lub innego odpowiedniego do pieczenia naczynia, wlać wodę i włożyć kurę. 5. Przykryć folą aluminiową, tak aby zostały niewielkie szpary 6. Piec pod folią 40 minut

Matka Żywicielka

Proponowane wyszukiwania