pasty - 13297 przepisów (strona:656/887)

Cielęcina w sosie sardelowym 244

Roberta Makłowicza   składniki 4 cielęce sznycle  mąka pieprz sól 100 g masła klarowanego 100 - 150  ml białego wina 4-5 filecików anchois (lub 2-3 łyżeczki pasty sardelowej) 150 ml śmietanki przygotowanie Umyte i osuszone mięso  posolić, popieprzyć i z obu stron otoczyć  w mące. Nadmiar mąki strzepać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć sznycle

Stare Gary
Krokiety z wędzonej makreli 184

Ostatnio regularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może  kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne!  Będę robiła częściej. składniki krokiety 170 g ziemniaków, ugotowanych 100 g makreli wędzonej, obranej 1 mała cebula, pokrojona

Stare Gary
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 161

tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta. Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.) No dobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka śródziemnomorska 264

lekka. Składniki -sałatka- listki botwinki i rukoli -jaja na twardo - ocet jabłkowy  Ponti -ser głęboko dojarzały u mnie Rycki Cezar - oliwa z oliwek Olitalia - zielone oliwki nadziewane pastą paprykową - zielone oliwki - glassa sojowa Ponti -pomidorki koktajlowe -sól - prażone ziarna od Ziarenkowo ZIOŁOWO MI Umyj listki botwinki i rukoli wyłóż na talerz. Dodaj jajka ugotowane na twardo. Skrop aromatycznym octem

Z Kuchni Do Kuchni
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 141

Polsce  pozostalo jeszcze jedno  opakowanie lazanek.I to sa skladniki na dzisiejszy obiad.Troche zapomniane  polskie danie Szybkie i bardzo proste do przygotowania.Przy dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki. Skladniki na porcje: 500 g lazanek 500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk,kminek 2 cebule 200 g boczku wedzonego olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Greckie pełnoziarniste wianuszki sezamowe-Griechische Sesamringe 113

bogate w wartosci odzywcze ziarno .Zawiera ponad 50 % bardzo cennego tluszczu,okolo 20 % bialka.Jest jednym z najbogatszych zrodel wapnia.Zawiera ponadto lecytyne,fosfor,niacyny,witaminy z grupy E.Ziarno sezamowe i pasta sezamowa -tahini sa bardzo szybko trawione.Zalecane na wzmocnienie osobom po przebytych chorobach,wychudzonym.Wzmacnia nerki,wspomaga wzrok,sprzyja laktacji,wzmacnia wlosy i paznokcie. Skladniki na 6 buleczek lub 3 b.duzych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 190

jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow. Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc rownomiernie paste. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila. Zycze smacznego! Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku. Bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 252

lyzeczka miodu 250 ml cieplej wody 2 lyzeczki suchych drozdzy 2 lyzki platkow gorskich do posypania Wykonanie: Platki owsiane zalac goraca woda i odstawic do wystudzenia.Powinny miec konsystencje gestej pasty. Odmierzyc pozostale skladniki i z przestudzonymi platkami owsianymi umiesic w misie robota i wyrobic na gladkie,spojne ciasto.Wyrabiac okolo 10 minut,az pojawi sie gluten. Konsystencja ciasta nie pozwala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchup z dynii 211

dynii-Hokkaido 100 ml soku z pomaranczy (swiezy sok z 1 pomarynczy) 2 lyzki octu 50 g cukru 1/2 lyzeczka curry 1/4 lyzeczka cynamonu 1/2 lyzeczki Harissy (marokonska ostra pasta przyprawowa) sol-2 szczypty Wykonanie: Dynie pokroic ,ugotowac do miekkosci lub juz gotowa przy pomocy blendera zmiksowac na puree. Wycisnac sok z pomaranczy.Do puree dodac sok i wszystkie pozostale przyprawy.Ostroznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozgrzewajaca zupa z soczewicy i mleka kokosowego-Kokos-Linsensuppe "Asia" 119

porcje: 1 por 3 srednie marchewki 40 g swiezego imbiru 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 150 g czerwonej soczewicy (niecala szklanka) 1-2 lyzeczki pasty curry sol,pieprz do przybrania-listki kolendry,szczypiorek Wykonanie: Wyplukac por i pokroic w 2 cm paski.Umyta,obrana marchew pokroic w krazki.Imbir obrac i pokroic w malenka kosteczke lub zetrzec na tarce.Soczewice

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prezenty.....ksiazka Tima Mälzera "Greenbox" 95

ktora uczyni szczesliwymi takze wszystkich nie jedzacych miesa,bo to kuchnia ,w ktorej niczego nie brakuje: swiezych warzyw,salatek,owocow,aromatycznych ziol i przypraw,chrupiacych panierek,mieszanek przyprawowych,intensywnych past ziolowych i aromatycznych sosow. Czytam,przegladam i juz mam ochote przygotowac i wyprobowac pierwsze przepisy. Przepisy sa proste i nie odstraszaja nadmiarem trudno dostepnych skladnikow.Ta ksiazka z pewnoscia nie bedzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos pomidorowy- II warianty light 164

zabielac,tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do wloskiej pasty.Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej przyprawy z tego przepisu: klik Skladniki na wariant I do wloskiej pasty: 1 puszka pokrojonych pomidorow (400g) 2 lyzki oliwy 1 lyzka domowej przyprawy do sosu pomidorowego Wykonanie: Na patelni podgrzac 2 lyzki oliwy,dodac 1 lyzke przyprawy i krotko poddusic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RZEZUCHA-WIELKANOCNA BOMBA WITAMINOWA 118

kielkowanie.Po 10-ciu dniach rzerzucha osiaga pelna dojrzalosc.Nalezy dbac ,by nie zakwkitla,bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.Wyrosnieta scinaj nozyczkami i dodawaj do kanapek,zup,sosow,salatek,surowek,past i masla.Zalecana dzienna porcja to 2-3 lyzeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan i marchewka w sosie curry z ciecierzycą 149

Skladniki na 4 porcje: 2 spore baklazany 250 g marchewki 2 cebule 300g ciecierzycy (cala puszka) 400 ml mleka kokosowego 150-200 ml bulionu warzywnego 1,5 lyzeczki czerwonej pasty curry pieprz z mlynka 1 lyzka sosu sojowego mielona kolendra mielony kumin-jesli lubisz 1 lyzka oleju zielona natka pietruszki Przygotowanie: baklazana umyc,przekroic wzdluz na 4 grube plastry ,posolic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowy pasztet z wedzonej makreli 200

Makrela,niewielka ryba o smacznym i tlustym miesie,szczegolnie wedzona cieszy sie w Polsce najwiekszym powodzeniem.Nic dziwnego,mozna z niej przygotowac na wiele sposobow pyszne pasty do kanapek.Dzsiejsza jest idealnie kremowa.Jesli tylko lubicie wedzona makrele,ten pasztet bedzie z pewnoscia Wam smakowal.Do tego swiezy domowy chleb i...wlasciwie pasuje do niego wszystko co tylko lubicie.Swienie smakuje z truskawkami i roszponka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!