zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem. Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut. Większe zwinięte roladki kroję na pół
NA MOIM TALERZUmięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp. zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz
Klaudynkowa kuchniawyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!! /źródło "Kuchnia
Anioły w kuchnipudru 80 g drobnego cukru do wypieków 120 g obranych ze skórki migdałów (lub od razu mielonych) 12 g kakao oraz zielony i czerwony barwnik spożywczy w proszku lub paście Białka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Obrane migdały wkładamy do malaksera z cukrem pudrem, aż do uzyskania mąki
Food Squarepozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia) 110 g cukru pudru 40 g drobnego cukru do wypieków 60 g mielonych migdałów żółty barwnik w proszku lub paście Białka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym
Food Squarelodówki, a w tym czasie przygotować pszczółki. Pszczółki z marcepanu (składniki na 20 sztuk) : 200 g masy marcepanowej* 50 g białego lukru plastycznego** żółty barwnik w proszku lub paście płatki migdałów 4 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%) Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia koloru. Podzielić na 20 równych części
Food Squaregarnek zdjąć na chwilę z ognia. W osobnym garnuszku połączyć żółtka z 50 ml mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlać otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadzić. Wstawić z powrotem na palnik i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Gotowy krem ostudzić, wstawiając garnek do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając
Food Squarepieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem maślany: 200 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru 200 g serka typu Philadelphia czerwony barwnik w proszku lub paście (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić
Food SquareTapenada to pasta z hiszpańskich oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami. Tapanade to danie kuchni francuskiej wywodzące się z Prowansji, niemniej jednak istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie! Składniki: 1 ząbek czosnku 125g czarnych oliwek bez pestek 7 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka
Smakowity Blog Kulinarnyminut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy solą do smaku
Smakowity Blog Kulinarnytylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle
Smakowity Blog Kulinarnyprzeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami
Smakowity Blog Kulinarnysię rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka
Smakowity Blog Kulinarnykasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki: 150 g serka Almette z chrzanem 1/2 pęczka posiekanego koperku świeżo mielony pieprz
Smakowity Blog Kulinarny