pasty - 13297 przepisów (strona:659/887)

Andrzejkowe szybkie przysmaki 224

zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Danie na specjalne okazje! 150

przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem.    Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut.  Większe zwinięte roladki kroję na pół

NA MOIM TALERZU
Cebula 194

mięsa.  W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp. zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz

Klaudynkowa kuchnia
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 239

wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje  się  je z pastą  jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!!       /źródło "Kuchnia

Anioły w kuchni
Makaroniki - esencja Paryża 136

pudru 80 g drobnego cukru do wypieków 120 g obranych ze skórki migdałów (lub od razu mielonych) 12 g kakao oraz zielony i czerwony barwnik spożywczy w proszku lub paście Białka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Obrane migdały wkładamy do malaksera z cukrem pudrem, aż do uzyskania mąki

Food Square
Makaroniki z lemon curd 139

pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia) 110 g cukru pudru 40 g drobnego cukru do wypieków 60 g mielonych migdałów żółty barwnik w proszku lub paście Białka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym

Food Square
Pszczeli tort z jagodami 217

lodówki, a w tym czasie przygotować pszczółki. Pszczółki z marcepanu (składniki na 20 sztuk) : 200 g masy marcepanowej* 50 g białego lukru plastycznego** żółty barwnik w proszku lub paście płatki migdałów 4 kostki gorzkiej  czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%) Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia koloru. Podzielić na 20 równych części

Food Square
Tartaletki z kremem i figami 150

garnek zdjąć na chwilę z ognia. W osobnym garnuszku połączyć żółtka z 50 ml mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlać otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadzić. Wstawić z powrotem na palnik i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Gotowy krem ostudzić, wstawiając garnek do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając

Food Square
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 135

pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem maślany: 200 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru 200 g serka typu Philadelphia czerwony barwnik w proszku lub paście (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić

Food Square
Klasyczna Tapenada 135

Tapenada to pasta z hiszpańskich oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami.   Tapanade to danie kuchni francuskiej wywodzące się z Prowansji, niemniej   jednak istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie!   Składniki: 1 ząbek czosnku 125g czarnych oliwek bez pestek 7 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa Verde 133

minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy solą do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 205

tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle

Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 205

przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami

Smakowity Blog Kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 336

się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 196

kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki: 150 g serka Almette z chrzanem 1/2 pęczka posiekanego koperku świeżo mielony pieprz

Smakowity Blog Kulinarny