pasty - 13297 przepisów (strona:650/887)

Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 160

podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka masła 50 ml warzywnego bulionu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta cukru Przygotowujemy pastę z groszku. Na łyżce masła szklimy cebulkę i czosnek. Dodajemy groszek i smażymy aż stanie się miękki. Wlewamy bulion i wyłączamy gaz. Całość blendujemy na gładko. Doprawiamy sokiem i skórką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smaki Indii: Kurczak balti 364

łyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego Marynata: 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 cm imbiru, starty na tarce 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka wiórków kokosowych

Tajskie smaki
Niecodzienny krem z marchewki. Z tahini i sumakiem 146

zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mało obiektywna recenzja - Karczma Obrochtówka Zakopane. 201

Polsce i wyglądają jakby odcięły się od Zakopanego w tym pseudo, neo zakopiańskim stylu; szkoda tylko, że otoczenie jest mniej malownicze, a i w środku z reguły podana rozgotowana pasta z kuchni włoskiej. Żal. Wracając. Stolik, a w zasadzie bardzo przyjemną wnękę znaleźliśmy sobie sami. Było też tam miejsce dla dzieciaków, więc czuliśmy się faktycznie jak w prywatnej loży. Nikt

BaRepas
Curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i marchewką! 234

chili, pietruszka, olej kokosowy czy też kasza jaglana. Tak więc mogę Wam rzec: Na zdrowie i Smacznego! ;-) SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka podwójna - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki pasty z dyni - chili z ziarenkami (ostre! ;-) ) - odrobina imbiru świeżego - puszka mleka kokosowego - natka pietruszki - curry oryginalne - kasza jaglana ugotowana  - sól,  - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki oleju rzepakowego

SMYKWKUCHNI
Słodkie bułki z serem i ananasem 116

łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej(dałam pszenną) Nadzienie: 250 g twarogu zmielonego 1 żółtko 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii (pominęłam) duża puszka ananasów, owoce dokładnie odsączone z syropu i sparzone wrzątkiem Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać łyżeczkę cukru oraz 4 łyżki

O kuchni z uczuciem
Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico 124

świeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.   CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych

UgotujmyTo.pl
Chleb - pan Rustico 159

świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych

Proste Potrawy
Rustykalny chleb Hiszpański 154

wodę do miseczki.  Wsypać cukier, rozmieszać.   Dodać drożdże i ponownie wymieszać.  Odstawić na 10 minut.  Następnie dodać mąkę i wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta pasta.  Przykryć i odstawić na 24 godziny. Wodę nalać do małej miski. Dodać cukier i drożdże.  Wymieszać i odstawić na 10 minut.   Do misy robota wsypać mąki

Sto kolorów kuchni
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 230

świeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu około 10 minut. Mieszamy z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykrywamy folią i zostawiamy w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) 225 g mąki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia 164

Oetker'a - 1 opakowanie – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)  użyłam drożdży instant

Stare Gary
Bliskowschodnie bakłażany podawane z sosem tahini, granatem i pietruszką 147

rozsmaruj równomiernie na bakłażanach. Posyp je następnie sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200 °C , aż bakłażany staną się miękkie. Sos z tahiny: 1/4 szklanki pasty tahini 1/4 szklanki wody 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki cynamonu świeżo mielony pieprz sól Do kielicha blendera wlej tahinę i powoli dodawaj wody, cały czas

Food Square
Zupa z fasolą borlotti 184

kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego  barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa  z serii "bez bulionu", banalnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta peperonata czyli Makaron z sosem paprykowo pomidorowym 183

też stało się i wczoraj. Sięgnęłam tym razem po przepis sprytny i szybki z "Gotuj sprytnie jak Jamie". Makaron z tym sosem nabiera wyrazu i nęci zapachem! Jest pyszny!!! Pasta peperonata 2 duże lub 3 małe czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 1 łyżka octu balsamicznego 2 puszki krojonych pomidorów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka krabowa i mini kanapeczki 166

Prawda że prosta genialna przekąska , a jak szybko znika:))  A jak nie lubicie serów pleśniowych to zawsze możecie zastąpić je pasztetem, serkiem białym z dodatkiem ziół lub jakąkolwiek pastą:)  Buziaki  Kasia

Cukier&Puder