porcje: 1 por 3 srednie marchewki 40 g swiezego imbiru 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 150 g czerwonej soczewicy (niecala szklanka) 1-2 lyzeczki pasty curry sol,pieprz do przybrania-listki kolendry,szczypiorek Wykonanie: Wyplukac por i pokroic w 2 cm paski.Umyta,obrana marchew pokroic w krazki.Imbir obrac i pokroic w malenka kosteczke lub zetrzec na tarce.Soczewice
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ktora uczyni szczesliwymi takze wszystkich nie jedzacych miesa,bo to kuchnia ,w ktorej niczego nie brakuje: swiezych warzyw,salatek,owocow,aromatycznych ziol i przypraw,chrupiacych panierek,mieszanek przyprawowych,intensywnych past ziolowych i aromatycznych sosow. Czytam,przegladam i juz mam ochote przygotowac i wyprobowac pierwsze przepisy. Przepisy sa proste i nie odstraszaja nadmiarem trudno dostepnych skladnikow.Ta ksiazka z pewnoscia nie bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zabielac,tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do wloskiej pasty.Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej przyprawy z tego przepisu: klik Skladniki na wariant I do wloskiej pasty: 1 puszka pokrojonych pomidorow (400g) 2 lyzki oliwy 1 lyzka domowej przyprawy do sosu pomidorowego Wykonanie: Na patelni podgrzac 2 lyzki oliwy,dodac 1 lyzke przyprawy i krotko poddusic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kielkowanie.Po 10-ciu dniach rzerzucha osiaga pelna dojrzalosc.Nalezy dbac ,by nie zakwkitla,bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.Wyrosnieta scinaj nozyczkami i dodawaj do kanapek,zup,sosow,salatek,surowek,past i masla.Zalecana dzienna porcja to 2-3 lyzeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki na 4 porcje: 2 spore baklazany 250 g marchewki 2 cebule 300g ciecierzycy (cala puszka) 400 ml mleka kokosowego 150-200 ml bulionu warzywnego 1,5 lyzeczki czerwonej pasty curry pieprz z mlynka 1 lyzka sosu sojowego mielona kolendra mielony kumin-jesli lubisz 1 lyzka oleju zielona natka pietruszki Przygotowanie: baklazana umyc,przekroic wzdluz na 4 grube plastry ,posolic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makrela,niewielka ryba o smacznym i tlustym miesie,szczegolnie wedzona cieszy sie w Polsce najwiekszym powodzeniem.Nic dziwnego,mozna z niej przygotowac na wiele sposobow pyszne pasty do kanapek.Dzsiejsza jest idealnie kremowa.Jesli tylko lubicie wedzona makrele,ten pasztet bedzie z pewnoscia Wam smakowal.Do tego swiezy domowy chleb i...wlasciwie pasuje do niego wszystko co tylko lubicie.Swienie smakuje z truskawkami i roszponka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!babeczek) : 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki cukru pudru 200 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowej kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie) zielony barwnik w proszku lub paście Dodatkowo: cukrowe posypki cukier puder lub srebrny barwnik w proszku Masło utrzyj do białości, a następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, nie przerywając miksowania. Analogicznie postąp z serem. Po uzyskaniu
Food Squaredrobną kostkę. Bryndzę rozetrzeć, połączyć z papryką i doprawić pieprzem do smaku. Bryndza jest wystarczająco słona, nie ma konieczności dosalania :) Przestudzoną cukinię smarować pastą serową i zwijać. Prawda, że szybko i prosto? :) W Wyzwaniu oprócz mnie wzięły udział: Dorota http:// doodorka.blogspot.com/ Iwona http:// izioni-smaki.blogspot.com/ Magda http:// only-my-simple-kitchen.blog spot.com/ Marta http://www.magicznezyciemarty.pl/ Sabina http:// kobietywsieci.blogspot.com/ baner
Codzienna kuchnia niecodziennadzień wcześniej) 2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni) 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody Do zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin. Sprawdzić czy zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy
UgotujmyTo.plkoloru. 6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody. Smacznego Wpis
UgotujmyTo.plPrzepis na dip paprykowy przyda się i na grilla, ale również na każdą mniejszą lub większą imprezę towarzyską. Można go używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowy Dip paprykowy Składniki: 1 ser feta 200g 2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe) 1-2 łyżki
UgotujmyTo.plstole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :) Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże Narodzenie, na prowansalski stół wjeżdża 13 deserów , przypominających o 12 Apostołach i Jezusie
Chilli Czosnek i Oliwaczerwone 2 papryki żółte 2 cukinie 1/2 kg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 3/4 szklanki ketchupu 2 łyżki śmietany 12% przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka łagodna, pasta chili SAMBAL) Leczo to takie danie, że ile jest gospodyń - tyle wersji na jego przygotowanie :) Dzisiaj przedstawię swoją ulubioną wersję z dużą ilością papryki i kiełbasą. Cebulę obrać i pokroić
Świat Domowej Kuchnikilka sposobów, m.in. : - chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem ) - chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa moda na gruzińskie
Ostra na Słodkorównej mierze przyczyniali się do powstawania kolejnych smakołyków! I tym sposobem spod naszych rąk wyszła : - ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „ ( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) ) - ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „ - ” Surówka z buraczków „ - ” Surówka z marchewki i pora „ - ” Surówka z selera „ ( zrobione przez Mamę i Ewelinę ) - „Leniwa
Ostra na Słodko