pasty - 13297 przepisów (strona:665/887)

Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 206

rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin   Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól oraz boczek na pastę. W misce wymieszaj ze wszystkimi składnikami poza winem i oliwą. Dobrze wygnieć masę dłońmi, aby stała się jednolita, po czym dodaj wino i dokładnie wymieszaj je z masą. Przykryj miskę folią

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara . Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów , podobnie jak robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 272

zioła nie mogą tylko rosnąć, zresztą przecież one właśnie po to są aby je jeść), staram się teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 170

wierzchu powinno być chrupiące, ale w środku raczej miękkie. Gdy wstawisz ciasto do piekarnika, zajmij się szykowaniem dodatków. Włóż wszystkie składniki tapenady do robota kuchennego i zmiksuj na pastę. Rukolę umyj i osusz. Anchois odcedź z oliwy.  Upieczoną cocę posmaruj przygotowaną tapenadą. Następnie ułóż na jej powierzchni rukolę, paseczki papryk i fileciki anchois. Pokrój na kwadraty i zajadaj. Jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Tu Burger - opinia 177

września nastąpiło otwarcie nowego lokalu z burgerami w Lublinie. Pierwsze spojrzenie na menu i już wiedzieliśmy, gdzie będziemy jedli obiad. Tu Burger przeją lokalizację po dość nijakim lokalu Pasta Prima (byliśmy tam na kilka tygodni przed ostatecznym zamknięciem, ale postanowiłam nie publikować opinii). W karcie znajdziemy głównie burgery, do tego kilka dodatków i sałatki. Za to burgery mają w dwóch

Pasja Smaku
Relish 194

dodatek do dań, głównie mięsnych potraw ma postać ni sosu, ni pasty, można powiedzieć, że to relish. Relish można spotkać w kuchniach całego świata, tylko nazwy się zmieniają to może być ajwar, lutenica itp . Robi się go głównie z warzyw, ale czasem występuje z dodatkiem owoców, różnych dodatków i przypraw. Ze względu na ilość i różnorodność składników, jego smak może

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 170

dodana została kurkuma, która nadała ciastu żółty kolor. Nadzienie składało się z ugotowanych krewetek, ugotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak wiedziałam, że to nie jest moja pierogowa bajka, wiec takich nie zrobiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z figami i serem pleśniowym 213

zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i serem pleśniowym, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kawałki sera pleśniowego• garść świeżych listków szpinaku szynka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świeże figi z szynką 161

której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory . Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską   składniki na 1 porcję: • garść świeżych listków szpinaku • 1 figa szynka westfalska pieczone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z figami i mozzarellą 191

zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli • garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki schabowe panierowane 195

sposoby. Roladki schabowe panierowane, wyszły bardzo pyszne, jedne roladki przygotowałam z dodatkiem suszonych pomidorów z serem feta, drugie z siekanymi maślakami, boczkiem i cebulką są rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Eklerki 153

piekarnika). Eklerki mają się w tym czasie ładnie zezłocić.  Pozostawiamy do ostygnięcia po czym kroimy na pół. Krok 2: Masa budyniowa Potrzebujemy: - 600 ml mleka - 2 łyżeczki pasty waniliowej, lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii - 6 żółtek - 100 g cukru - 40 g mąki pszennej - 40 g mąki ziemniaczanej W rondelku zagotowujemy mleko z wanilią. W międzyczasie przy pomocy

W mojej holenderskiej kuchni
Pączki 199

miękkiego masła - 360 ml letniego mleka - 820 g mąki pszennej tortowej - 10 g suszonych drożdży - 115 g cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dodaje pastę waniliową) - 0.5 łyżeczki soli - 1 litr oleju do smażenia (np. arachidowego) Na początku mieszamy olej kokosowy lub miękkie masło z mlekiem. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz drożdże

W mojej holenderskiej kuchni
Italian cheesecake 171

tortownicy Na masę serową: - 450 g ricotty - 100 g cukru pudru - 25 g mąki pszennej - 2 jajka - szczyptę soli - 60 ml soku z cytryny - pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej - 100 g truskawek - cukier puder - tortownicę o średnicy +/-16cm Nagrzewamy piekarnik do 225 stopni.  Mieszamy wszystkie składniki na spód, do momentu uzyskania jednolitej masy. Smarujemy masłem

W mojej holenderskiej kuchni
Trochę zdrowsze brownie 196

kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów laskowych      Masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałeczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Dorzucamy garść całych orzechów, większość jednak

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania