pasty - 13297 przepisów (strona:655/887)

"Guacamole" z serem pleśniowym i oliwkami 118

oryginalny przepis na guacamole. Ponieważ w tradycyjnym przepisie do awokado dajemy tylko limonkę, sól, czosnek oraz świeżą kolendrę. Ja postanowiłam dodać serek pleśniowy oraz oliwki, dla  zaostrzenia smaku. Pasta idealna do grzanek. Należy ją szybko zjeść bo awokado się utlenia i czernieje, nawet pomimo skropienia cytrynką.  Nie jest to oryginalny, meksykański przepis. jedynie moja wersja

Bon Appetit Małgorzaty
Bliny z łososiem i szpinakiem 178

zakąski po prostu na 1 - 2 kęsy. Nasze polskie koreczki z wykałaczką w środku są idealnym przykładem finger food.   Mogą to być koreczki, kanapeczki, krakersy z pastami, placuszki, roladki i co tam jeszcze przyjdzie nam do głowy. Długo zastanawiałam się, którą z moich mini przystawek Wam przedstawić? Ponieważ na swoim blogu kulinarnym Bon Appetit Małgorzaty, mam mnóstwo takich

Bon Appetit Małgorzaty
Jajko zapiekane w awokado 173

Ziołowy Zakątek, oto link do potrawy:  klik ,  ona natomiast z bloga  White on a Rice Couple  . Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem. Składniki na 1 porcje: 1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki 2 małe jajka  kilka plasterków szynki (można

Bon Appetit Małgorzaty
Karnawał na stole 214

ynkowe z sałatą   Kolorowe kanapki Muffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynką Jajka faszerowane pieczarkami  Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową   Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką

Kuchnia domowa Ani
Oszukane Bajaderki 135

łyżka oleju kokosowego 3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej) wiórki kokosowe do obtoczenia Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz wiórek kokosowych). Powinniśmy otrzymać wilgotną, gęstą, kleistą masę- jeśli jest zbyt sucha dodajemy mleka. Formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wstawiamy

Mango Papaja
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 170

chyba się nie da!) próbowaliśmy przyniesionych przez siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka

Pasja Smaku
Tarta z jogurtem greckim i owocami 169

smalcu 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie jogurtowe: 600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) 1,5 łyżki golden syrupu lub miodu  na wierzch ok 400g owoców  - malin

Stare Gary
Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą 177

przepis lata temu znaleziony w książce 'Lust auf..,Pasta  Step by Step' Linda Fraser, nieco zmodyfikowane, zawsze warte zrobienia składniki:(3 osoby) 21 muszli z makaronu 250 g świeżego szpinaku 250 g ricotty 40 g tartej bułki 100 ml mleka gałka muszkatołowa 1-2 ząbki czosnku orzeszki piniowe lub włoskie parmezan sól  pieprz sos pomidorowy: puszka krojonych pomidorów

Stare Gary
Kaczka długo pieczona 220

solanki, przed pieczeniem, dobrze osuszyć , niektóre przepisy podają, że powinno to zająć parę godzin (ten etap pominęłam). Czosnek rozdrobnić w blenderze. Przełożyć do moździerza, dodać soli i rozgnieść na pastę. Osuszoną kaczkę dobrze natrzeć czosnkiem z solą, posypać ze wszystkich stron majerankiem  (wmasować go w mięso). Kaczkę posolić też w środku, włożyć wydrążone jabłko ze skórką , zaszyć lub spiąć

Stare Gary
Długo pieczona wieprzowina 207

soli 1 kg łopatki wieprzowej (z kością)  2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby) przygotowanie W misce wymieszać przyprawy, dodać sos barbecue, i tę pastę wmasować w umyte i osuszone mięso. Zawinąć mięso w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (można je tak trzymać do 3 dni).  Wolnowar

Stare Gary
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 212

zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan i czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować. Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować na programie

Stare Gary
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 224

kacze nogi 1 cebula pokrojona w plasterki 2 łyżki mąki 450 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki pasty pomidorowej 2 łyżeczki sosu rybnego 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 4 gwiazdki anyżu 375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić ) ryż lub makaron do podania

Stare Gary
Jajka faszerowane z bryndzą 170

Jeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecam składniki 4 jajka 3 - 4 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 2 łyżki bryndzy 2 spore łyżki majonezu   sól, pieprz przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać

Stare Gary
Mielona karkówka na szpadkach - grill 199

czosnku 150 g czerwonej fasoli z puszki 1- 2 łodygi selera naciowego 5 - 6 szt suszonych pomidorów ( suchych) 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 cebula 1 łyżeczka harissy (ostra pasta z papryki) 1 łyżeczka mielonego kminu skórka otarta z limonki sól pieprz oliwa gruszki 4 gruszki garść listków mięty, posiekanych 1 limonka 1 łyżeczka harissy sól oliwa sos 250g jogurtu

Stare Gary
Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur 238

łyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1  - 2 łyżeczki mięty do polania 450 ml bulionu (użyłam baraniego, ale może być wołowy) puszka krojonych pomidorów płatki chili lub pasta paprykowa sól, pieprz. przygotowanie  Przygotować kaszę. Bulgur opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić przykryć i odstawić na 30 minut aby kasza zmiękła. Po kilku minutach sprawdzić

Stare Gary