solimy i odstawiamy na chwilę aby zmiękła. Po chwili mieszamy ze sobą składniki, dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. I tak powstaje pyszna pasta o aromatycznym smaku :). Smacznego
KasiekGotujepieprzem. Opcjonalnie majonezem lub jogurtem. Bułkę pełnoziarnistą kroimy na pół, nadziewamy farszem rybnym, dekorujemy połówką jajka i plasterem ogórka. Do dzieła - na 5 minut pracy stać każdego. Taką pastę możesz też przygotować wieczorem, włożyć do lodówki, a rano cieszyć się z pysznego śniadania. CZEKAM NA WASZE OPINIE
Mój Smak na ŻycieGuacamole - sos, salsa, dip, pasta. Ile smakoszy tyle określeń tej fantastycznej propozycji. Jedno jest pewne, pośród wielu modyfikacji i wariacji na temat guacamole, jego niekwestionowanym, głównym aktorem jest zielone awokado. Nie zamierzam przekonywać Cię o jego cudownych właściwościach, bo każdy świadomy konsument wie co dobre i wartościowe. Guacamole znajduje się jako moja propozycja urozmaicenia Twojego codziennego menu. To świetna alternatywa
Mój Smak na Życiewyrazisty, przyjemnie palący skład ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek ) uznałam za idealnie pasujący do domowej wersji paprykarza. Faktycznie świetnie się spisała a domowa pasta z naturalnych składników - bez konserwantów - jest bezkonkurencyjna w stosunku do sklepowych odpowiedników. Składniki: 50 g ryżu ( 1/2 torebki) 1 makrela 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 100 g przecieru pomidorowego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaostrej papryki sól, pieprz Wykonanie: Twaróg ugnieść widelcem na gładko, dodać tuńczyka wraz z zalewą, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie pozostałe produkty. Wymieszać do połączenia się składników. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego
O kuchni z uczuciemCzasem trzeba uzupełnić niedobory magnezu. Nic tak nie pomaga w walce jak duuuża ilość kakao...Staram się unikać przetworzonych produktów, ograniczam ilość zjadanej czekolady, a czekoladopodobnych past kanapkowych w moim domu się nie spotyka. Krem przygotowałam jako zdrowszy i lżejszy zamiennik Nutelli, z zadowoleniem stwierdziłam, iż równie dobrze smakuje jako deser w towarzystwie pełnoziarnistych herbatników. Moim zdaniem jest
Zapiski Młodej Żonyszynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki
Kulinarne przygody Gatityroztopionego niesolonego masła 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru Masa serowa: 900 g miękkiego serka pełnotłustego typu Philadelphia 3/4 szklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180C
Kulinarna rozmowawrzucamy mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\ Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki
W kuchennym oknie EwyPrzepis na prostą w przygotowaniu pastę z tuńczyka i piersi z kurczaka. Najlepiej smakuje z bagietką lub prosto z miseczki ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera) liść laurowy, sól, pieprz 1 puszka tuńczyka (185 g) w sosie własnym 1/2 małego słoiczka delikatnego majonezu (ok. 110 g) szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artszczyptą soli. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem (maks 39 stopni C), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do mąki wlewamy rozczyn, dodajemy miodu i pasty z cukrem i wanilią. Wyrabiamy ok 10 minut, podlewamy ciepłym mlekiem. Wyrabiamy podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo delikatne i pulchne. Nacieramy je oliwą i przekładamy do szklanego naczynia. Odstawiamy
BaRepastrzymamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu (tak 15 min wystarczy). 4. W małej szklaneczce mieszamy na gładko mąkę z powstałym wcześniej bulionem i łyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy. 5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną (tu: niepalona). (Gotowałam w parowarze
Malowane smakiemPasta z makreli często gości w moim domu jako dodatek do pieczywa na kolację (niekoniecznie w piątek). Makrela jest świetnym źródłem białka oraz kwasów omega-3 a cebula i szczypiorek mają właściwości bakteriobójcze i poprawiają odporność organizmu. Składniki 2 średnie makrele 2 szalotki pół pęczka szczypiorku pól puszki kukurydzy majonez biały pieprz Sposób przygotowania Makrele dokładnie obieramy ze skóry
Pyry na Gazgotowe. Podawaj z makaronem, kaszą jaglaną lub ryżem. Mięso z udek ja wykorzystałam do dania drugiego, Ty zrób jak uważasz, podsmaż czy dodaj do zupy, lub zrób pastę na kanapki
Pasje Jolkilodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem. W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą. Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn i pastą z mąki. Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować około 2 minuty. Dodać żółtka i cukier, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie
Kuchnia w opałach