zmielony pieprz czarny, kilka kropel maggi ewentualnie mała garść pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie : Cebulę pokroić dość drobno, obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach Odsączoną fasolę zmiksować na pastę, w trakcie dodać około 2 łyżek wody Cebulę, zmiażdżony czosnek i jabłko usmażyć na oliwie w rondelku, około 5-10 min Fasolę i przesmażone składniki połączyć, dołożyć orzechy, dobrze wymieszać
Proste Potrawycały czas ubijając (ważne jest, aby cukier zacząć dodawać dopiero, gdy piana będzie bardzo sztywna - dodatek cukru spowalnia proces ubijania). Na koniec dodajemy ODROBINKĘ barwnika w proszku lub w paście i aromat waniliowy, mieszamy łyżką. 2. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy małe serduszka lub inne kształty. Możemy również zrobić małe kółeczka przy
My Culinary Artzostaną natychmiast usunięte nam z pod nosa. ( np. w lecie ) Cebulę łatwiej jest obrać z łupin po sparzeniu ich wrzącą wodą. Zapach cebuli z rąk można usunąć smarując je pastą do zębów, a następnie umyć ręce w letniej wodzie
Przepisy i porady kulinarneczubata szklanka mąki pszennej 1czubata szklanka mąki ryżowej 250 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej jabłka prażone (około 1½-2 litrowego słoika ) 6 łyżek cukru (do piany z białek) cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem
w mojej kuchniDzisiaj Walentynki, ale na blogu nie pojawi się słodki, różowy wypiek, ale danie indyjskie, moja wariacja na temat pasty tikka masala. Obiad łatwy w przygotowaniu, ze składników które często są w domu pod ręką. Danie to możecie spokojnie przygotować na walentynkową kolacje, zaskoczyć nim ukochaną osobę znajomością indyjskiej kuchni, niecodziennym smakiem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikolej do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Łososia kroimy w kostkę, a następnie mielimy blenderem nie zbyt dokładnie. Uzyskana pastę łączymy z ziemniakami, startą na dużych oczkach marchewką oraz żółtkiem, skórką cytryny i kolendrą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 6 burgerów. Odtaczamy je w mące i odkładamy
Przysmaki Karolkilodówki na 1-2 godziny imir obrać i pokroic drobniutko.Kolendrę z gruboziarnistą solą rozetrzeć w moździerzu kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,skórą do dołu.Pastę z kolendry rozłożyć równomiernie na rybie,przykryć plasterkami cytryny.Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu piec w 200`C przez 15 minut,następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsa mielonego 4 duże marchewki 1 korzeń selera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego ryż olej do smażenia Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić
Kuchcik gotujezwiązku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy o wodospady Kravica - po prostu przepiękne. Niestety z powodu pogody nie było nam dane się tam kąpać :( Wracamy
Kolejny blog o gotowaniubyły dość cienkie, o średnicy około 18 cm. Następnie palcami uciskamy dołeczki (w miejscu na przyprawy), pomijając brzegi. Za'atar mieszamy z oliwą z oliwek, tak aby powstała pasta, którą smarujemy placki, pomijając brzegi. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 8 minut, brzegi powinny być lekko przyrumienione
Smakowity Blog Kulinarnynadzieję, że Wy chociaż troszkę tęskniliście. I tak wracam z deserem, który wykonałam ostatnio. To moja wariacja na temat tiramisu z orientalną nutą pandanowca i kokosu. Kto nie ma pasty pandanowej może użyć sproszkowanej herbaty matcha. Efekt wizualny będzie podobny, tylko smak troszeczkę inny, ale gwarantuje że i tak wyśmienity. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczęści 1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry 1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół kilka plastrów czerwonej cebuli zioła do pizzy rukola do dekoracji Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 1/2 łyżeczki
Czerwień i błękitcieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło uwieńczyła gałka lodów waniliowych i świeżą melisą. Produkty FRoSTA nie są nowością w naszej kuchni, chętnie z nich korzystamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej szczypiorek 1 słoik sosu indyjskiego curry 1 cytryna 5x5 cm imbiru 2 łyżeczki przyprawy 'papryka ostra' 5 ząbków czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry pieprz 1 duża cebula Przygotowanie: Nóżki dokładnie myjemy i umieszczamy w głębokiej misce. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i zalewamy nimi nóżki z kurczaka. Górę obsypujemy
ClauditteMissCooking