After Christmas and New Year I suggest a vegetarian diet for at least a week. Gnocchi are delicius and light and make a fantastic accompaniment to pasta dish. Po świętach Bożego Narodzenia i Sylwestrze proponuję wegetariańską dietę przynajmniej przez tydzień. Gnocchi są samczne i lekkie i fantastycznie smakują z makaronami. Ingredients: Penne, For spinach gnocchi: 450 gr frozen spinach (chopped
Kulinarna rozmowaczekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje
naRuszciemasą - można nakładać je łyżeczką lub rękawem. Gotowe jajka układamy na plasterku szynki, ozdabiamy rzodkiewką i kiełkami, a całość przewiązujemy szczypiorkiem ;) A to co zostanie nadaje się idealnie jako pasta na kanapkę ;) Pyszne
Lawendowe Niebołupinkach aż lekko zmiękną ale nie będą całkiem ugotowane. Szalotki, czosnek, imbir o papryczkę chilli kroję na mniejsze części i wkładam do blendera. Ciekam na drobne kawałki (nie na pastę). Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam na niego posiekane szalotki z czosnkiem, papryczką i imbirem. Podsmażam około 3 minut, aż lekko zbrązowieją. Pomidory parzę i obieram ze skórek
Magiczna kuchnia Dariiwięc po prostu staram się jeść mniej kalorycznie i wyrzucić z mojej diety cukier. Dlatego też od poniedziałku moje śniadania to na przemian: kasza manna z różnymi dodatkami i pasta twarogowa na kanapki. Moja propozycja na dziś to kasza manna z malinami i pestkami granatu. Pyszne i pożywne śniadanie, które na długo stłumi uczucie głodu. Potrzebne nam: - 1,5 szklanki
W poszukiwaniu inspiracjiWystarczy zamienić ziemniaki na makaron i nowe danie z mięsem mielonym gotowe. Odwołuję się do kuchni angielskiej nie bez powodu. To właśnie stamtąd przywiozłam przepis na Greek Pasta Bake. Uwielbiałam czytać angielskie magazyny kulinarne, oglądałam je z namaszczeniem, a rodzina, u której pracowałam nie przywiązywała do nich zbyt dużej wagi. Być może właśnie dzięki temu, kilka drogocennych kartek, wyrwanych tuż
bistro mamapółki i po chwili wiem, które składniki mają się ku sobie :) Wędzoną makrelę lub wędzonego pstrąga kupuję raz na miesiąc, jak nie rzadziej. Najczęściej jednak z wędzonych ryb robię pasty do chleba. Podobny los miał spotkać i tę makrelę... ... gdyby nie ta jedna minuta z nią oko w oko, sam na sam :) Czytaj więcej
bistro mamażaden upał mnie nie powstrzymał :) I nie, nie... nie jestem w ciąży. Ja tylko zachcianki mam w naturze. I ciąży nie potrzebuję do tego, żeby zaraz po zjedzeniu pasty z wędzonej makreli mieć ochotę na czekoladę z rodzynkami. Czytaj więcej
bistro mamabazyliowym pesto. A do tego soczyste pomidorki koktajlowe i świeżo starty grana padano. Danie wzbogaciłem świeżą rukolą, co nadało mu charakteru i wyrazistości. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta, zarówno na obiad jak i kolację. Czekam na Wasze komentarze i opinie. Smacznego :) Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania dania
kulinarnyJaawokado? Zawińcie je w gazetę i odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej. Czas przygotowania
kulinarnyJamiseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Następnie posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku, solą i pieprzem. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Pasta na pieczywo gotowa :) Smacznego
kulinarnyJanaszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia i oprószamy go startą skórką z cytryny. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi pistacjami oraz płatkami grana padano. Smacznego
kulinarnyJarazem smażymy, a sos powinien się zredukować (zagęścić). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron (aldente) przekładamy do sosu, dodajemy posiekaną natką pietruszki i chwilę przesmażamy. Tak przygotowaną pastę przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego
kulinarnyJarobieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów, domowa pasta jest dla mnie wyzwaniem. Najwyższy czas zasięgnąć porady kogoś, kto nie widzi w tym większej filozofii i cichutko, z pobłażliwości uśmiecha się patrząc na tego mojego bloga. Na zachwyt
W kuchni wieczorembrzuchu. Leniwe popołudnie z książką i kubkiem zupy w ręce. Brakuje mi ostatnio takich dni. Składniki: 1kg cukinii 1 duża biała cebula 0,5l bulionu warzywnego 1 łyżeczka pasty curry (łagodnej lub ostrej - wg Waszych upodobań) 2 czubate łyżki śmietanych 18% 1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli) sól do smaku Sposób przygtowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinie kroimy
W kuchni wieczorem