pasty - 13297 przepisów (strona:675/887)

Na bogato. Lau, czyli wietnamski kociołek 202

Bardzo lubimy wietnamski kociołek. Każdy sobie kucharzem, kelnerem i konsumentem. Jesz to co chcesz i co lubisz, chyba, że sąsiad też lubi to samo co ty

slodkokwasnapl
Co to jest: HARISSA Z PŁATKAMI RÓŻY? 146

bazę do marynat (np. do drobiu) lub można nią posypać jedzenie, aby było ostrzejsze.  Aby zrobić marynatę wystarczy stopniowo dodawać do mieszanki tyle oliwy, aby uzyskać konsystencję pasty. Następnie należy wetrzeć przyprawę w mięso i odstawić je do lodówki przynajmniej na noc. Można też połączyć proszek z równymi ilościami ciepłej wody i oliwy i powstanie świetny dodatek do sosów

Przepisy Aleksandry
WYTRAWNE PTYSIE Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 202

Zapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto. Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia, to polecam pastę łososiową . Nadaje się świetnie na farsz do ptysiów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Burrito z chorizo i mango 272

kidney w pikantnym sosie pomidorowym 3 łyżki kukurydzy 0/5 mango szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 1/4 łyżeczki kminu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 6 łyżeczek startego cheddara guacamole: avocado łyżeczka pasty chili szczypta soli pół łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki zielonego tabasco kwaśna śmietana Cebulę drobno siekamy. Chorizo kroimy na małe kawałki i wraz z cebulką podsmażamy na patelni (kiełbasa

Mienta blog
10 miejsc na śniadanie w Lublinie 254

dałam rady się doszukać.  źródło: fanpage Spinacz Cafe Zielony Talerzyk, ul. Królewska 3 Ciekawy wegetariański lokal na kulinarnej mapie Lublina. Codziennie inne menu, a w nim śniadania: pasty do pieczywa, owsianki, naleśniki czy koktajle. Na specjalne zamówienie np. jajecznica. Brzmi świeżo i smakowicie. Czynne od 9:00. Cen zaczynają się od 6 zł. fot. Łukasz Słotwiński Cafe Velo

Pasja Smaku
Mięso do kanapek 236

się rozpadać pod naciskiem. Mięso rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoiczka i jeśli zostało coś wywaru to możemy go też wlać do słoika. Odstawiamy do wystygnięcia. A później smarujemy powstałą pastą chleb. Im tłuściejsze mięso tym lepiej smaruje się kanapki

Miksturownik
Kurczak Curry Panny Dahl 339

Panna Dahl". W troszkę zmienionej formie. Składniki na 2 porcje: Cebula; chili - bez nasion; ząbek czosnku; 1 łyżeczka imbiru; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka curry w proszku; 1 łyżeczka pasty curry zielonej (opcjonalnie); 2 pojedyncze filety z kurczaka; sól, pieprz; 200 ml mleka kokosowego; szczypior.   Drobno posiekaną cebulę, chili i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy imbir i curry. Mieszamy

Miksturownik
Tunezyjski kurczak!!! 317

Tunezji byliśmy z mężem w podróży poślubnej.  Bardzo zasmakowała nam tunezyjska kuchnia. Zwłaszcza kurczak, na który przepis podaję poniżej i harissa, czyli pasta z chili, czosnku i kolendry... Rozsmakowałam się w niej do tego stopnia, że owczarka - a raczej suczkę, którą dostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna

Miksturownik
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 164

nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami ! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe i niezwykłe znajdziemy również receptury na MYDŁO i PASTĘ DO ZĘBÓW :) Ale przepisy to nie wszystko. Jest w książce coś znacznie ciekawszego, a mianowicie historia. I nie mam tu na myśli wyłącznie potraw rodem z Lwowa. Znajdziemy tu opowieść

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem 181

Jedna z moich ulubionych sałatek, ma w sobie coś, co mnie przyciąga, może to kuskus i tuńczyk bardzo do siebie pasują? ;) Choć konsystencją trochę przypomina pastę bardziej niż sałatkę, to jednak nie smarujemy nią chleba, tylko jemy po prostu jak sałatkę. Idealna np. na drugie śniadanie do pracy, choć może być też pozycją w menu na karnawałowej imprezie. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka wiosenna z roszponką, tuńczykiem i przepiórczym jajem 168

dodaje pikanterii, jest zdrowa i ja posypuję nią ostatnio wszystko :) Nie ma nic prostszego do wyhodowania w domu od rzeżuchy :) A już jutro na blogu pojawi się przepis na pastę śniadaniową z tuńczyka, do której możesz wykorzystać pozostałe po sałatce pół puszki :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Hummus w końcu zrobiłam! 183

Jadłam go pierwszy (i ostatni też) raz ponad rok temu u koleżanki. Od tego czasu go robię;) Najpierw nie miałam ciecierzycy, a potem dłuższy czas poszukiwałam (bezskutecznie) pasty tahini. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Smalec/pasta z białej fasoli 169

zrobieniu (i zjedzeniu) hummusu przyszła kolej na pastę, którą znalazłam u Wegetarinki . Tym razem poszło szybko, przepis nie musiał - tak jak w przypadku hummusu - odczekać rok, aż go zrealizuję;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowa chałwa, czyli cud, miód! I orzeszki też:) 250

Pasta słonecznikowa tak mi zasmakowała, że postanowiłam już dłużej nie zwlekać i zrobić w końcu domową chałwę, na którą to sezam zakupiłam zaraz po znalezieniu tego przepisu. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Fasolka adzuki w pieczarkach 168

Rzadko korzystam z fasolki adzuki, do tej pory użyłam jej w deserze i jako dodatek do jaglanej pasty . I znów o niej zapomniałam;) Gdy sobie o niej p rzypomniałam , to od razu zamoczyłam, tym razem z my ś lą przeznaczenia jej na danie obiadowe. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy