pasty - 13297 przepisów (strona:675/887)

Chińska zupa z jajkiem 265

moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej się zupy dodajemy roztrzepane jajka. Uwaga – jajka wlewamy do zupy bardzo powoli, jednocześnie mieszając je w zupie widelcem

OstryKęs
SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 198

śniadanie. Otwierasz lodówkę, drapiąc się w głowę. Znów nie ma nic ciekawego. Jak to nie? A smarowidło z bakłażana? Roboczo nazwałam je smalczykiem, a to dlatego, że po schłodzeniu pasta się zestaliła. Jest wyrazista w smaku, pikantna i dość ciekawa. Bardzo intrygujące, acz przyjemne doznanie. Zrezygnowałam jednak z owej nazwy, bo smalec i bakłażan w jednym równoważniku zdania mija się

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w sosie śliwkowym 307

gotowy w 30 min. Zapraszam :) Składniki: 500 gr piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 25 gr cashew 1 łyżka curry 1 łyżka pasty imbirowej lub starty imbir 6 ząbków czosnku 5 łyżek hoisin sosu lub powideł śliwkowych 2 łyżki ketchupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli ryż  Wykonanie: Hoisin sos, ketchup

Smaki Edyty
Tagliatelle z polędwiczką, pomidorami i szpinakiem 195

makaron. Ponieważ w karcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron, "którego nie mamy co prawda w karcie, ale możemy zrobić – tagliatelle ze szpinakiem, borowikami i szynką parmeńską, w sosie z oliwy z oliwek

Gotuj z Misiem
Farfalle z wędzoną makrelą, groszkiem i kaparami 234

stoiska z rybami słyszę "Taatooo... kup makrelę" :) Jest trochę zabawy z filetowaniem, ale warto. Szkodniki jedzą po prostu kanapki z makrelą. Ja wolę zrobić z niej jakąś pastę albo sałatkę. Ostatnio postanowiłem zrobić wersję „na bogato”: z makaronem, dodatkiem groszku i kaparów. Smakowała wybornie, a jak widać na załączonym obrazku, prezentowała się też całkiem nieźle. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Śledź z jabłkiem 259

Czyli kolejny stuletni przepis w mojej kuchni. Tym razem był to szczególnie ciekawy eksperyment – pasta ze śledzi i jabłek. Muszę przyznać, że smakowała dość nietypowo. Co do wspomnianego w przepisie podobieństwa do kawioru... raczej bym polemizował:) Szkodniki, tak jak się spodziewałem, nie doceniły tego specjału. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Na bogato. Lau, czyli wietnamski kociołek 195

Bardzo lubimy wietnamski kociołek. Każdy sobie kucharzem, kelnerem i konsumentem. Jesz to co chcesz i co lubisz, chyba, że sąsiad też lubi to samo co ty

slodkokwasnapl
Co to jest: HARISSA Z PŁATKAMI RÓŻY? 144

bazę do marynat (np. do drobiu) lub można nią posypać jedzenie, aby było ostrzejsze.  Aby zrobić marynatę wystarczy stopniowo dodawać do mieszanki tyle oliwy, aby uzyskać konsystencję pasty. Następnie należy wetrzeć przyprawę w mięso i odstawić je do lodówki przynajmniej na noc. Można też połączyć proszek z równymi ilościami ciepłej wody i oliwy i powstanie świetny dodatek do sosów

Przepisy Aleksandry
WYTRAWNE PTYSIE Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 200

Zapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto. Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia, to polecam pastę łososiową . Nadaje się świetnie na farsz do ptysiów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Burrito z chorizo i mango 268

kidney w pikantnym sosie pomidorowym 3 łyżki kukurydzy 0/5 mango szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 1/4 łyżeczki kminu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 6 łyżeczek startego cheddara guacamole: avocado łyżeczka pasty chili szczypta soli pół łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki zielonego tabasco kwaśna śmietana Cebulę drobno siekamy. Chorizo kroimy na małe kawałki i wraz z cebulką podsmażamy na patelni (kiełbasa

Mienta blog
10 miejsc na śniadanie w Lublinie 252

dałam rady się doszukać.  źródło: fanpage Spinacz Cafe Zielony Talerzyk, ul. Królewska 3 Ciekawy wegetariański lokal na kulinarnej mapie Lublina. Codziennie inne menu, a w nim śniadania: pasty do pieczywa, owsianki, naleśniki czy koktajle. Na specjalne zamówienie np. jajecznica. Brzmi świeżo i smakowicie. Czynne od 9:00. Cen zaczynają się od 6 zł. fot. Łukasz Słotwiński Cafe Velo

Pasja Smaku
Mięso do kanapek 230

się rozpadać pod naciskiem. Mięso rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoiczka i jeśli zostało coś wywaru to możemy go też wlać do słoika. Odstawiamy do wystygnięcia. A później smarujemy powstałą pastą chleb. Im tłuściejsze mięso tym lepiej smaruje się kanapki

Miksturownik
Kurczak Curry Panny Dahl 336

Panna Dahl". W troszkę zmienionej formie. Składniki na 2 porcje: Cebula; chili - bez nasion; ząbek czosnku; 1 łyżeczka imbiru; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka curry w proszku; 1 łyżeczka pasty curry zielonej (opcjonalnie); 2 pojedyncze filety z kurczaka; sól, pieprz; 200 ml mleka kokosowego; szczypior.   Drobno posiekaną cebulę, chili i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy imbir i curry. Mieszamy

Miksturownik
Tunezyjski kurczak!!! 311

Tunezji byliśmy z mężem w podróży poślubnej.  Bardzo zasmakowała nam tunezyjska kuchnia. Zwłaszcza kurczak, na który przepis podaję poniżej i harissa, czyli pasta z chili, czosnku i kolendry... Rozsmakowałam się w niej do tego stopnia, że owczarka - a raczej suczkę, którą dostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna

Miksturownik
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 161

nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami ! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe i niezwykłe znajdziemy również receptury na MYDŁO i PASTĘ DO ZĘBÓW :) Ale przepisy to nie wszystko. Jest w książce coś znacznie ciekawszego, a mianowicie historia. I nie mam tu na myśli wyłącznie potraw rodem z Lwowa. Znajdziemy tu opowieść

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania