Lauraceae). Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Awokado znajduje zastosowanie w różnych kuchniach świata: wegetariańskie sushi (Japonia/Kalifornia), napoje mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate, Brazylia), pasta z awokado (guacamole, Meksyk) Post Awokado – właściwości, przepisy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiekawą smakowo alternatywą do pieczarek, są boczniaki. Tym razem chciałam zaprezentować z nimi ekspresową pastę kanapkową, w sam raz na sobotnie śniadanie, ale wyszła sałatka, nadal ekspresowa, a nie mniej pyszna :) Składniki: 25 dag boczników, 4 jaja, 2 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, Boczniaki kroimy w kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy i studzimy. Dodajemy jaja pokrojone w kostkę
Delicious Titbitsdrożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym
Pudełko rozmaitościSprawdza się jako dodatek do warzyw np. kalafiora, brokuła itp. ale także do past i cannelloni. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta ale może być też mielona) W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Pozostawiamy
Pudełko rozmaitościkostce) 8 żółtek (białka wykorzystałam do zrobienia bezy 20 dag masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka śmietany kremówki 36% ( używając 30% też wychodzi) 250 g cukru pudru pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki rodzynków ( zamiast rodzynków można użyć np. suszonej żurawiny) pół szklanki posiekanych migdałów W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem
Pudełko rozmaitościJajka faszerowane to jajka ugotowane na twardo podane z farszem. Farsz do jajek przygotować można z gotowanych lub pieczonych warzyw, wędlin, owoców morza bądź ryb. Najprostszy
MeCooksTempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w
MeCooksMakrela to dość dobrze znana ryba, chociaż głównie dostępna jako wędzona. Prawdopodobnie dlatego że bardzo szybko się psuje a wędzenie przedłuża jej okres ważności. Ostatnio
wysmienityŚwietny lukier o idealnej konsystencji do ozdabiania ciastek czy pierniczków. Pięknie kryje wszystkie powierzchnie ciasteczkowe – powstaje równa, gładka, biała warstwa. Dodatkowo można posypać wszelkimi posypkami
Bardzo Gruby SmokDla dzieciaczka i mnie rewelacja!!! Mąż kreci nosem ☺️ Składniki: Jeden średni seler, 2 średnie gruszki, oliwa Seler kroimy w plastry, kropimy oliwą, owijamy folią
Pasja tworzeniaW tym roku Sylwestra będziemy obchodzić inaczej niż zazwyczaj. Zamiast imprezy w klubie, na stoku czy na balu Polacy spędzą go w domach. Dlatego warto przygotować
My Chcemy JeśćSkładniki (dla 4 osób): 250 g boczku, 500 gr makaronu typu spaghetti, 1 cebula, ok. 200-250 gram mascarpone, ok. 150 gram sera parmezanu (lub typu
rozgotowanaFoie gras to przysmak kuchni francuskiej przygotowywany z wątróbki kaczej lub gęsiej. W odróżnieniu od zwykłej wątróbki kaczej oraz gęsiej, foie gras ma nie tylko inny
MeCooks