Pesto z natki selera 292Składniki: natka z 2 selerów orzeszki arachidowe (2 łyżki) oliwa z oliwek (1/4 szklanki) sól do smaku Czas przygotowania: 5 minut Przygotowanie: Natkę selera myjemy i
Weganka gotuje
Wegańskie kiełbaski z przyprawą berbere 210We wrześniu, na straganach, zaczyna pojawiać się młoda fasola. Najpopularniejszą odmianą jest „Piękny Jaś”. Wraz z Jasiem na polskie stoły wjeżdża jedno z popularniejszych dań
Gotuj z Blue Raven
Sos karmelowy z nutą wanilii 193Maksymalnie wciągający sos karmelowy o waniliowej nucie, dodatkowo 'podkręcony' cukrem muscovado, który naturalnie ma karmelowy posmak. Dzięki sporej ilości kremówki i masła ma kremową i aksamitną
Kraina Miodem Płynąca
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i kapustą 499Pomysł na taką roladę podsunęła mi teściowa. Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Także z powodzeniem sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad/kolacj
IMPRESJA SMAKU
Sos do pizzy 321Sos do pizzy Oj, sos pomidorowy na pizze nie witał u mnie już ponad rok. Ostatnio przed rozpoczęciem studiów w rodzinnym mieście, bo w domu mam
Blendman
Sałatka z kalafiora i kurczaka 525Sałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKU
Powidła śliwkowe 198Śliwkowych szaleństw ciąg dalszy. Dziś przedstawiam powidła śliwkowe, mega pyszne, mega zdrowe, bez cukru, gotowane metodą babci. Moja babcia gotowała je w wielkim żeliwnym garnku aby
Moje Małe Czarowanie
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 306Kuchnia tajska zdobywa w Europie coraz większą popularność. I chociaż i tak najbardziej znaną kuchnią azjatycką będzie kuchnia chińska, to kuchnia tajska dzięki oryginalnym walorom smakowym
Jacob Tastes
Pieczone warzywa 237Warzywa zrobione w ten sposób jemy bardzo często, oczywiście jako dodatek do mięsa. Warzywa możemy dodać takie jakie lubimy, nie podaję ilości, bo oczywiście kroimy tyle
IMPRESJA SMAKU
Sałatka z buraków i fety 272Lekka, lekko słodka sałatka z buraków. Niestety przez wielu z nas to warzywo jest kojarzone jedynie z ćwikłą, a szkoda. Nasze polskie buraczki... mega zdrowe ... mega
IMPRESJA SMAKU
Spaghetti śródziemnomorskie 211SKŁADNIKI: 1/2 opakowania makaronu spaghetti MALMA garść czarnych oliwek bez pestek 200 g marynowanych kalmarów (można kupić w marketach na dziale z orientalnym jedzeniem, pakowane w
ClauditteMissCooking
Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi 230Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi Przechadzając się po targu, chodziło mi po głowie, żeby zrobić pesto bazyliowe , ale tylko pod jednym warunkiem. Założyłem
Blendman
Dip z bakłażanu, soku z granatów i tahini 193Parę lat temu przez kilka miesięcy szalałam na punkcie kuchni tureckiej. Dip z bakłażanu, soku z granatów i tahini to przepis prosto z tejże kuchni. Zdjęcie
Magiczny Garnek
Surf and turf czyli świnka i krewetki 262Surf and turf, czyli mięso i owoce morza. Mięso – najczęściej wołowe, a owoce morza – to już różnie. My postawiliśmy na polską świnię. A dokładniej
slodkokwasnapl
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 610Do pasztetów warzywnych można dodawać przeróżne składniki. Ograniczają nas tylko smaki i upodobania. Są wspaniałą alternatywą dla wegetarian. Połączenie smaków jest naprawdę rewelacyjne. Połączyłam w dzisiejszym
potrawyregionalne