ogórki - 26028 przepisów (strona:660/1736)

Sałatka z ryżem i wędzonym łososiem 152

ogórki konserwowe 1/2 puszki kukurydzy (użyłam Bonduelle ) Dodatkowo: majonez + jogurt grecki/naturalny (w proporcji 1:1) (użyłam majonezu Folwark ) pieprz cytrynowy ( Skworcu ) sól Jajka ugotować na twardo i z ogórkami pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki (wg gustu). Wszystkie składniki wymieszać oraz połączyć z majonezem i jogurtem. Sałatkę doprawić do smaku. Najlepiej smakuje lekko schłodzona

Di gotuje
Szybka pasta z tuńczyka na kanapki 147

Idealna nie tylko na śniadanie czy kolacje ale również do pracy. Pyszna alternatywa dla osób które dbają o linię.   SKŁADNIKI: Puszka Tuńczyka w Sosie Własnym  4 Ogórki Konserwowe 1 Cebula(...)Szalotki sól i pieprz 4 Łyżki jogurtu naturalnego  PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzam z wody, przekładam do miseczki. Cebulkę obieram, kroję w kostkę.  Przekładam do ryby.  Ogórki kroję w drobną kostkę. Wszystko ze sobą łączę.  Do składników dodaję jogurt i przyprawy do smaku. Mieszam wszystko ze sobą.  Wstawiam do lodówki na min 30 min.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Rollsy pizzowe w cieście francuskim 208

płat ciasta francuskiego 2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 1 łyżeczka oregano 3 suszone pomidory z oleju 1 papryka czerwona 2-3 nieduże ogórki kiszone 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy(...)smarujemy koncentratem pomidorowym (lub domowym sosem) i oprószamy przyprawą do pizzy i oregano. Na brzegu układamy połówki suszonych pomidorów, posypujemy drobno pokrojoną paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Całość przykrywamy warstwą żółtego sera i ponownie zwijamy ciasto w roladkę. Kroimy na kawałki grubości 1,5-2cm, następnie tak przygotowane rollsy nadziewamy na patyczki do szaszłyków

Kolorowy Przepisownik
sałatka curry z kurczakiem i pomarańczą 216

imprezę, jak i na domową kolację. składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego ryżu słoik selera konserwowego (mój domowy ) 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich puszka kukurydzy pomarańcza 2-3 ogórki konserwowe sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżeczka curry łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku ponadto: przyprawa curry oliwa Mięso kurczaka pokroić w kostkę, posypać(...)odstawić w chłodne miejsce. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na rumiano, odstawić do wystudzenia. Ryż ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, osączyć, wystudzić. Seler i kukurydzę osączyć. Ogórki pokroić w kosteczkę. Pomarańczę wyfiletować, pokroić na cząstki. Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać sos, wymieszać

6niebo
Mini kanapeczki 220

Taki mini kanapeczki sprawdzą się nie tylko w karnawał :) Składniki: chleb tostowy serek do smarowania (dowolny smak) szynka w plasterkach rzodkiewka ogórki kiszone pomidorki koktajlowe zielone oliwki tary żółty(...)keczup sos lub majonez czosnkowy siekana zielona cebulka Sposób wykonania: 1. Kromki chleba cienko posmarować serkiem, kanapki przekroić na pół. 2. Plasterki szynki pokroić w szerokie paski, pomidorki, ogórki kiszone, rzodkiewkę i oliwki w plasterki. Warzywa ułożyć na kanapeczkach. 3. Na każdą kanapkę dodać odrobinę keczupu i majonezu lub sosu czosnkowego. Wierzch kanapek posypać tartym żółtym serem i zieloną

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z tuńczykiem 353

imprezę ze znajomymi. Sałatkę podałam w miseczce z serii "Malta" od Porcelany Bogucice.  2 puszki tuńczyka w sosie własnym 130g drobnego makaronu, np. ryż papryka 4 ogórki konserwowe 4 jajka(...)puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1/3 szkl słonecznika aól pieprz 2-3 łyżki majonezu Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki, jajka, paprykę i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i przyprawić do smaku. Sałatkę wymieszać i odstawić w chłodne miejsce aby składniki się przegryzły. Słonecznik

Smakołyki Asi
Tatar z łososia 137

imprezkę. Tatar z łososia - przekąska wykwintna, prosta do zrobienia i bajecznie dobra. W sam raz na trwający karnawał :) Składniki (5 porcji): 400 g świeżego łososia 1 czerwona cebula 2 ogórki(...)konserwowe 1 łyżka soku z cytryny pieprz do smaku sól do smaku Wykonanie: Z łososia zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości. Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Łososia, cebulę i ogórki drobno siekamy nożem. Składniki wkładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, pieprz oraz sól do smaku i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany tatar porcjujemy i wkładamy do lodówki

Smak mojego domu
Surówka z kapusty pekińskiej 124

ogórki kiszone, 1 pomidor, 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 jabłko, olej rydzowy Kapustę poszatkować. Ogórki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w cienkie półplasterki. Skropić olejem, wymieszać. Można dodać trochę cukru do smaku. zastawa

królestwo garów
Sałatka z selerem naciowym 525

ogórki kiszone puszka kukurydzy 2 garści prażonych ziaren słonecznika sól pieprz 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Seler naciowy pokroić w drobne półplasterki. Cebulę czerwoną, paprykę oraz ogórki kiszone pociąć w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Smacznego

na moim stole...
Ryba na słodko-kwaśno 347

Składniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli Zalewa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Rybę(...)Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy

Pobite gary Barbary
pyszny tatar wołowy z olejem rzepakowym... 196

Składniki: świeża wołowina na tatar 60 dag, żółtka 3 sztuki "M", 1 sztuka średnia cebula,1 ogórek kiszony, pieczarki marynowane 10 sztuk, olej rzepakowy do 1/2 szklanki, - do smaku przyprawa w płynie, pieprz czarny świeżo mielony 3/4 łyżeczki, mix sałat do ozdoby wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zmielić w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami cebulę, kiszony ogórek(...)osobno wołowinę zmieloną wymieszać dokładnie do kleistej masy z olejem rzepakowym , odłożyć porcję do obręczy do potraw aby zrobić zdjęcia, resztę wołowiny wymieszać z żółtkami również odłożyć porcje cebuli, ogórka, pieczarek a resztę wymieszać z wołowiną do smaku przyprawić przyprawą w płynie/maggi/ - soli nie używam, pieprzem na talerz z obręczy większej wyjąć tatar, umieścić na nim żółtko, posypać pieprzem

W Mojej Kuchni Lubię
SZASZŁYKI Z PANIEROWNYCH PARÓWEK 187

menu.Zapraszam. 4 PARÓWKI cielęce 4 cienkie plasterki szynki gotowanej lub boczku 1 jajko bułka tarta do panierowania+ starty na drobno parmezan 2-3 łyżki mąki olej do smażenia pomidorki ogórek zielony *************************************  Jajko wbić do talerza,dodać łyżkę zimnej wody lub mleka i rozstrzelać widelcem.PARÓWKI obraćz osłonki.Każdą parówkę owinąć plastrem szynki , panierować w mące ,potem zanurzyć w jajku(...)następnie w bułce tartej .Parówki układać na rozgrzanym oleju i smażyć że wszystkich stron na złoty kolor.Każdą szybko pokroić na 3 części .Pomidory umyć i pokroić w ósemki .Ogórki umyć , wydrążyć nasiona ,pokroić w kostkę.Nadziewać na patyczki do szaszłyków kawałki parówek,pomidorów i ogórka.Od razu podawać.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Galaretka jajeczna z zielonym groszkiem 136

Pyszna, kolorowa przystawka. Składniki: 9 jajek 1 łyżka octu 3 szklanki wywaru warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 3 ogórki konserwowe 5 dag szynki natka pietruszki 1 puszka groszku konserwowego sól do smaku Wykonanie: Zagotować jeden litr wody z dodatkiem soli i octu i ugotować jajka w koszulkach, wbijając je nad samą powierzchnią wody. Po chwili jajka wyjąć (gdy białka dobrze(...)zimnej wodzie, a w międzyczasie przygotować wywar (może być z kostki) i rozpuścić w nim żelatynę. W szklanych miseczkach (3 szt.) układać warstwami- jajka po 3 sztuki, groszek, ogórki i szynkę pokrojone w kostkę oraz pokrojoną natkę pietruszki. Po czy zalać ostudzoną galaretką warzywną, odstawić w chłodne miejsce. Podawać z dobrym pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik litewski Roberta Makłowicza 162

dodałam jeszcze rzodkiewkę i wyszedł pyszny. Na pewno jeszcze powtórzę bo to dopiero początek lata.  Chłodnik litewski Roberta Makłowicza Składniki: - duży pęczek boćwiny wraz z małymi buraczkami - 2 ogórki zielone - 1/2 pęczka rzodkiewki - 1/2 szklanki posiekanego koperku - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1-2 ząbeki czosnku - 6 szklanek kefiru  - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki i drobno pokrojoną rzodkiewkę (lub trzemy na tarce), solimy do smaku i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanym jajkiem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Gulasz z burakami i ogórkiem kiszonym 134

Składniki: 1 kg karkówki 25 dag wędzonej kiełbasy 4 buraki 1 duża cebula 5-6 kiszonych ogórków 2 szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe przyprawa bostońska do mięs  RAFEX sól, pieprz ocet tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Buraki w łupinach gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso(...)tłuszczu do czasu aż mięso się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście. Dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania