przepis własny ) Składniki dla 2 osób: 60g rukoli 3-4 gałązki bazylii 10 truskawek 100g sera feta z czerwona papryką i chilli 2 łyżki żytnich płatków śniadaniowych 1 łyżka oleju kujawskiego z cytryną i bazylią 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,5 łyżeczki miodu sól pieprz WYKONANIE Umyć truskawki. Pokroić na ćwiartki. Oberwać listki z gałązek bazylii. Razem
Wiem co jemwyboru: boczek około 2 plasterki lub ośmiornica pokrojona w plasterki surimi pokrojone w plasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone w plasterki 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż Sos Okonomiyaki : 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego
KreatywnePinykapusty pekińskiej - 1 łyżka oleju - 1 łyżka świeżego imbiru startego 2 żabki czosnku - świeże chili - 1 łyżka słodkiego octu ryżowego - 4 łyżki sosu sojowego jasnego - 1 łyżka płynnego miodu - 100ml soku pomarańczowego - 2 łyżeczki oleju sezamowego - papryka czerwona pokroić kapustę w wąskie paski, rozgrzać olej dodać imbir, czosnek, oraz chili, dodać kapustę, paprykę, podlać sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i miodem
SMYKWKUCHNIGotuję bo lubię nie zainspirowały mnie do tego przepisu. Zatem dzielę się… Składniki: pasek żeberek dwie łyżeczki papryki słodkiej dwie łyżeczki majeranku łyżeczka soli ziołowej (bo ja nie używam pieprzu) dwie łyżki miodu dwie łyżki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) łyżeczka Maggi średnia cebula dwa spore ząbki czosnku dwa ziela angielskie liść laurowy dwie łyżki oleju do marynaty
Mama z miastacukinii 1 cebula biała 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 szklanka białego wina półwytrawnego sól , pieprz do smaku bulion lub rosół do podlewania ( około 1 l ) 1 łyżka oliwy z oliwek Udka z kurczaka nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , octem balsamicznym , solimy , zwijamy w rulonik , łączymy dla pewności ,żeby się nie rozwinęły wykałaczką
Ogrodnik w podróżyZobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są
naRuszcieząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej 1 – 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, po 1 łyżeczce mielonej kolendry i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru i mielonej kozieradki, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, pieprz i gałka muszkatołowa(...)podania (opcjonalnie) Cebulę posiekać w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, słodką paprykę, kurkumę, imbir, kozieradkę, cynamon, goździki), delikatnie przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Marchewkę pokroić na niegrube plasterki lub w kostkę, dodać je do garnka wraz z łyżeczką soli
Even Better Foodporcje: 300 g filetu z indyka (może być kurczak, jak kto lubi) 1 większa papryka czerwona 1 cebula czerwona 300 g pieczarek pomidorki koktajlowe mała cukinia mix sałat (u mnie z roszponką) pieprz sól olej do smażenia (u mnie kokosowy) Sos winegret: 2 łyżeczki octu winnego 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego szczypta soli szczypta czarnego pieprzu kilka
kruche babeczkimniej jednak wyszła bardzo smaczna :) Mało mam ostatnio czasu na gotowanie, dlatego teraz posty będę dodawać co weekend :) 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 1 łyżeczka czerwonego octu winnego szczypta przypraw: sól, pieprz, oregano i bazylia oliwa z oliwek Do miseczki nalewamy oliwę a do niej dokładamy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę żeby zgęstniało i znowu mieszamy(...)Umytą sałatę kroimy w paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą gotowe
ClauditteMissCookingrównież pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, przekrój na ćwiartki i pooddzielaj poszczególne warstwy. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno paprykę, mięso, cebulę i ananasa. Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej(...)łyżki wody szczypta soli W rondlu zagotuj wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki i gotuj je przez 5-7 minut . Następnie dodaj imbir, sól i czosnek. Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną
Food Squarezgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie z dodatkiem łyżki octu. Wyjąć z wody i wystudzić. Kaszę ugotować w 3 szkl wody , z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny. Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać. Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić
Gotowanie jest łatweSkładniki: około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz) 3-4 płaty papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 2 cebule sól i pieprz olej do smażenia Zalewa: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Ciasto: 1 jajko 1/4 szklanki(...)dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Składniki ciasta ( wodę, mąkę i jajko + szczypta soli i pieprzu) mieszamy razem *** *** Rybę moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor *** *** Paprykę oraz ogórki kroimy w paseczki *** *** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju *** *** Do cebuli dodajemy paprykę oraz ogórki i całość dusimy kilka minut pod przykryciem *** *** W osobnym
Blog z ApetytemSmakowy – 3 łyżki- zimne masło – 1 łyżeczka- ocet balsamiczny – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- cukier – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Filet z indyka oczyszczamy , kroimy na 2 porcje a każdą z nich delikatnie nacinamy.W miseczce rozrabiamy olej smakowy z solą , kolorowym pieprzem i słodką papryką.Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą.Wkładamy(...)jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ).Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił!Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny.Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem.Zagęszczamy bardzo zimnym masłem! Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami! Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica
Ostra na SłodkoSzykujemy dressing, mieszając kolejno masło orzechowe, miód, imbir, sok z limonki, olej, ocet, sos sojowy. Mieszamy aż mikstura będzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną quinoą – powinna część sosu wchłonąć. Drobno kroimy paprykę, selera naciowego, szczypior. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka(...)łyżki stołowe soku Limmi z limonek 1 papryka- pomarańczowa lub czerwona, mięsista 1 łyżka miodu 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa) + 1,5 szklanki wody do jej ugotowania 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, sezamowego, ryżowego lub rzepakowego 1 łyżka czerwonego winnego octu
Karo in the Kitchendalszej obróbki, szalotkę , związane gałązki pietruszki i czosnek wyrzucamy, wywaru nie wylewamy! Dwa ząbki czosnku, pół sporego pęczka pietruszki (bez twardych gałązek), oliwę, połowę papryczki chili bez pestek i ocet winny miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy i dokładnie mieszamy. 1/3 powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę(...)pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili (bez nasion) 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól do smaku DODATKOWO DO PODANIA 4-5 średnich ziemniaków 2 łyżki kaparów z zalewy 1 mały bakłażan 1 cebula szalotka 1 średni pomidor papryka wędzona ostra sól
Karo in the Kitchen