marynowanych płatów śledziowych kilka liści sałaty rzymskiej opakowanie pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 4 korniszony 1 mała czerwona papryka 1 cebula czerwona kostka twardej fety mały słoik oliwek (użyłam nadziewanych migdałami) garść kiełków Sos: 1/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego pół łyżeczki miodu pieprz 2 łyżeczki posiekanego koperku
Czerwień i błękitJakie potrawy królują u Was na Wigilijnym stole? Moja rodzinka bardzo lubi ” rybę w zalewie „. To smażone kawałki ryby przełożone cebulą, konserwowymi ogórkami i papryką, a następnie zalane zalewą. Ryba w zalewie to smaczny pomysł na Wigilijne postne potrawy. Pamiętajmy, że zgodnie z tradycją powinno znaleźć się ich 12, no i koniecznie każdej należy spróbować. Zazwyczaj(...)Save Recipe Print Zalewa 2 szklanki wody pieprz, ziele angielskie, sól, liść laurowy koncentrat 200 g 1/2 szklanki oleju 3 łyżki octu 2 łyżki cukru Warzywa 3 cebule 0,5 l słoik ogórków koncerowych 0,5 l słoik papryki konserwowej 1- 1,5 kg ryby. Dorsz lub miruna Instructions Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w jajku i mące. Usmażyć. Cebulę
Rusty Forkłopatki) 1 łyżeczka soli 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki kefiru z dobroczynnymi bakteriami 1 łyżeczka cukru trzcinowego płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego 2 ziarna ziela angielskiego szczypta tymianku 5 ziaren jałowca szczypta papryki czerwonej, słodkiej olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula Przygotowanie(...)mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem) Przygotować marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie wymieszać. Połową soli natrzeć mięso i polać je marynatą Patyczkiem od szaszłyka ostrą końcówką
Proste Potrawyzalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu ciasto do obtaczania ryby: - 3/4 szklanki mąki pszennej(...)chwili zagotowania zostawiamy na małym ogniu do 3 minut. Ogórki kroję w kostkę. Gdy mamy już wszystko gotowe, to przekładamy poszczególne składniki do słoika. Zaczynamy od ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny. Moja rybka natomiast zaczeka do Wigilii w lodówce. Oczywiście zostanie
Kuchnia co dniaryżu Sos: 1 marchew 1 papryka czerwona 1 nieduża cebula 5 plastrów (150 g) ananasa z puszki 2-3 łyżki (50 g) pędów bambusa 1/2 szklanki (125 ml) zalewy z puszki z ananasem 1/2 szklanki (125 ml) przecieru pomidorowego 1 (ok. 250 g) pomarańcza 1 limonka lub ok. 2 łyżki octu ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka(...)patelni rozgrzać olej. Najpierw wrzucić cebulę, a po chwili marchew, paprykę, tarty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa, sok z pomarańczy oraz sok z limonki (lub ocet ryżowy), przecier pomidorowy i zagotować. 6) Do gotującego sosu dodać pokrojonego
Fitsweet.meryżu Sos: 1 marchew 1 papryka czerwona 1 nieduża cebula 5 plastrów (150 g) ananasa z puszki 2-3 łyżki (50 g) pędów bambusa 1/2 szklanki (125 ml) zalewy z puszki z ananasem 1/2 szklanki (125 ml) przecieru pomidorowego 1 (ok. 250 g) pomarańcza 1 limonka lub ok. 2 łyżki octu ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka(...)patelni rozgrzać olej. Najpierw wrzucić cebulę, a po chwili marchew, paprykę, tarty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa, sok z pomarańczy oraz sok z limonki (lub ocet ryżowy), przecier pomidorowy i zagotować. 6) Do gotującego sosu dodać pokrojonego
Fitsweet.mepomidory bawole serce 5 dojrzałych pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 1 czerwona cebula 1 zielona papryka (dodałam też garstkę czerwonej, bo miałam a dodała słodkości) kilkanaście czarnych oliwek 150 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego świeża natka pietruszki i świeże oregano - nieduża garstka tego i tego połowa pęczka listków świeżej mięty pieprz do smaku
Zasmakuj Kuchniłyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta soli i mała kropla octu Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, odcinamy błonkę i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie smażymy polędwiczki przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone
Gotuj z Mąkąsłoik kilka baldachów kopru zalew a : 1,5 l wody 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 1,5 płaskiej łyżki soli 2 średniej wielkości cebule Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra , można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika . Układamy w słoikach ogórki
Ogrodnik w podróżyśrednie udka z kurczaka 1-2 cm kawałek imbiru 1/3 szklanki orzeszków ziemnych 1 mała papryka 3 cebulki dymki Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie: 2 papryczki chili (lub więcej, jeśli chcemy aby wypaliło nam buzię :D) Sos: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego – używamy takiego jaki mamy w domu) 1 łyżka sosu piri-piri albo pasty(...)razie tylko solą, pieprzem i imbirem (oczywiście startym ;)). Smażymy, aż wszystko ładnie zbrązowieje. Zajmie to pewnie około 10-15 minut. W tym czasie kroimy dymki, chili (jeśli używamy) i paprykę w kawałki – jakie nam się podoba, większe bądź mniejsze. Siekamy też pobieżnie orzeszki ziemne. Pamiętajmy od czasu do czasu zamieszać kurczaka, żeby się nie przypalił ;) Pewnie jeszcze mamy chwilę czasu
Jak gotować i nie zwariowaćszklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Do farszu: * 50 dkg mięsa mielonego * duża cebula * 1/2 szklanki kefiru * 3 ząbki czosnku * przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pół łyżeczki papryki słodkiej i połowę tego ostrej - no chyba, że ktoś lubi odwrotnie 1 szklankę wody zagotowałam z solą
Pieprzyć z Fantazjąznaleźliśmy w lodówce i w szafkach a co do siebie pasowało. Efekt pikantny!!! Składniki dla 4 osób: - 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej) - 0,4 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 1 duży pomidor - 1 cebula czerwona - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende * - szczypta przyprawy karaibskiej(...)czosnku, cebuli, kolendra, pieprz, kumin Przygotowanie: Krok 1: "Myjemy" kurczaka pokrojonego w kawałki w w soli i occie. Nastepnie kawałki kurczaka przyprawiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, startym czosnkiem oraz przyprawą karaibską. Krok 2: Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula
Smaki Brazyliiśrednie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka jogurtu naturalnego pieprz zioła do sałatek (my używamy Kamis) Ryż : 1 szklanka ryżu Basmati 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki imbiru (sypkiego) Papryki myjemy pod ciepłą wodą i odcinamy górną cześć tak, aby mieć mały kapelusz :) Ze środka wycinamy pestki(...)niepotrzebne włókna. Odstawiamy. Farsz : Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg, starty ser żółty, kukurydzę, drobno posiekany seler naciowy, drobno posiekaną papryczkę chili (możemy zamienić to na sypką paprykę ostrą). W rękach rozcieramy 1 łyżeczkę tymianku i 1 łyżeczkę lubczyku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, soli nie dodajemy, ponieważ w farszu jest ser żółty. Mieszamy do uzyskania zwartej masy i delikatnie nadziewamy papryczki
vegetaniepaseczki) świeżych warzyw: marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli. Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej papryki, kaparów, oliwek, ugotowanych krewetek czy kurczaka. Sałatkę spożywa się na zimno i obowiazkowo musi “przegryźć się(...)średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane udko kurczaka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy ½ łyżeczki octu winnego( jeśli lubicie) sól/pieprz/odrobina sproszkowanego czosnku 1 łyżeczka posiekanej pietruszki Warzywa obieramy, myjemy. Oliwki kroimy w krążki. Ser i warzywa na cienkie paseczki o długosci 4-5 cm (użyłam plastikowej
Mia Cucina Sofietazielonych pomidorów 3 sztuki większej cebuli 3-4 sztuki czerwonej papryki Składniki na sałatkę z dodatkiem marchewki: 2 kg zielonych pomidorów 3 sztuki większej cebuli 5-6 większych marchewek pokrojonych w grubsze plasterki Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu 6 płaskich łyżeczek soli 12 łyżek cukru Do każdego słoika
Aromatyczne Podróże