papryka w occie - 3457 przepisów (strona:148/231)

Ketchup z cukinii 125

duże szklanki) cukru 250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki soli 4 goździki 4 ziarna ziela anielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu cayenne (tylko jeżeli lubicie ostre potrawy) Przygotowanie ketchupu z cukinii: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)czasu mieszając. Pomidory obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i gotuj wraz z ketchupem przez 30 minut, aby odparowała woda. Kolejno dodaj cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotuj tym razem pod przykryciem przez 20 minut na niewielkim ogniu. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy

KuchniaWeDwoje.pl
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 195

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża

DefinicjaSmaku
Bezglutenowa pizza sycylijska 167

łyżki ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki octu jabłkowego Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszone oregano pieprz cayenne Dodatki do pizzy: 1 średni bakłażan 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 1/2 kg pieczarek kapary w zalewie Przygotowanie Ciasto: Mleko roślinne lekko podgrzewamy, następnie(...)część podgrzanego mleka roślinnego. Do większej miski przesiewamy mąkę. Małymi porcjami dodajemy do przesianej mąki mieszankę z nasionami lnu oraz drożdże. Ugniatamy na gładką masę. Mieszamy sodę oczyszczoną z octem jabłkowym, dodajemy szybko do ciasta. Ciasto wykładamy na płaską formę do pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Gotowe pizzę

Moja Mama Gotuje
śledź w sosie pomidorowym... 168

pomidorowy 1 litr, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, koperek 1 pęczek, ząbki czosnku 2 sztuki duże filety śledziowe przeciąć na połowę, posypać papryką, kucharkiem, pieprzem, koperek z czosnkiem zmiksować w rozdrabniaczu na bardzo gorącym oleju smażyć obsypane mąką filety śledziowe

W Mojej Kuchni Lubię
całkiem inny śledź po cygańsku 123

filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli 1/3 pęczka natki pietruszki marynata  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren(...)soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie

Miód i pieprz
Ryba po japońsku 351

Składniki: • 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłem dorsza) • 1 czerwona papryka • 1 zielona papryka • 2 cebule • 5 ogórków konserwowych • sól, pieprz • mąka do obtoczenia ryby Zalewa: • 1 szklanka wody • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki octu • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu • słoiczek przecieru pomidorowego (190 g) Przygotowanie: Filety dokładnie myjemy. W przypadku gdy zawierają większe ości, usuwamy(...)następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Złociste filety ściągamy na talerz do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Ogórki konserwowe również siekamy w paseczki. Po zagotowaniu zalewy, warzywa przekładamy do garnka. Całość gotujemy

KUCHNIA POLSKA
SUSHI 137

ryżu: 125 ml octu ryżowego (lub jabłkowego) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Składniki do roladek: płaty wodorostów nori, marynowany imbir, wasabi, sos sojowy Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi,  sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego łososia,  krewetki,  awokado,  marynowaną rzodkiew, ogórka,  paprykę,  paluszki krabowe(...)Nori układamy błyszczącą stroną do dołu. Ręce namoczyć w wodzie z octem. Powinno się pozostawić około 4 cm pustego płata wodorostu. Posypałam ryż sezamem. Na środku posmarowałam wasabi. Rozłożyłam na środku płaty różowego imbiru marynowanego. Następnie na nim ułożyłam wędzony łosoś. Kolej na pozostałe składniki. Surimi, awokado, paprykę, żółtą rzodkiew. Teraz należy unieść kciukiem makisu, przytrzymując składniki pozostałymi palcami

potrawyregionalne
szakszuka – mój własny „bałagan” 213

słowo to idealnie oddaje charakter tego dania. Składniki: 2 jajka, 2 dojrzałe pomidory, 1 mała cebulka, pół papryki, 1 ząbek czosnku, inne ulubione dodatki (patrz niżej), pęczek szczypiorku lub inne świeże zioła, sól, pieprz oraz inne przyprawy (np. odrobina chilli czy octu do smaku, kmin rzymski itp.). Na patelnię możemy dodać również domową wędlinę, bakłażan, cukinię czy oliwki. Wszystko(...)wczorajszego obiadu. Dania wyszło jeszcze bardziej sycące. Przygotowanie: Pomidorki obieramy ze skórki i siekamy. Nie musimy tego robić dokładnie, ponieważ na patelni i tak się rozlecą. Cebulkę i paprykę siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy przez 3 minuty, aż się zeszkli i dodajemy resztę warzyw

Gar Zdrowia
Surówka z kapusty pekińskiej 148

przez praskę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie : Kapustę pekińską podzielić - poodrywać liście. Z każdego liścia wykroić głąba, zostawić tyko miękką część. Liście kapusty pekińskiej poszatkować i wrzucić do dużej miski. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę.  Rzodkiewki zetrzeć na tarce

Codzienne Gotowanie
Rybne Vindaloo 170

kurkumy 1 -2 suszone papryczki chili 1 łyżka winnego octu białego 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru Ponadto: 3-4 pomidory z zalewy lub 1/2 rozdrobnionych z puszki wraz z sokiem 150-200 g mleczka kokosowego (można nie dawać, a zamiast dać więcej pomidorów) szczypta cynamonu po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i czerwonej (u mnie zielona ostra!) zielona(...)łyżkach masła ghee. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik.  2. Papryki pokroić w dużą kostkę, również krótko obsmażyć na łyżce masła ghee i odstawić. 3. Pieprz, papryczki chili, kolendrę, kardamon i kmin rozdrobnić w moździerzu, połączyć z pozostałymi suchymi przyprawami, następnie dodać ocet winny i olej, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. 4 . Na czystej, dużej patelni (lub garnku

Kuchnia Prezydentowej
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 264

łyżka granulowanego czosnku albo 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1-2 łyżki octu z czerwonego wina wymieszanego z octem balsamicznym MOJE DODATKI (NA 3 PIZZE) 1 opakowanie prosciutto 2 kule sera mozzarella 3 dojrzałe figi 5 papryk peperoni z zalewy świeża bazylia oliwa z przeciśniętym przez praskę wędzonym czosnkiem

Karo in the Kitchen
Makaronowa sałatka w greckim stylu 211

ogórek tzw wąż 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki 1 mały słoiczek czarnych oliwek garść pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta Sos czosnkowo-musztardowy: około 100 ml oliwy 3 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki musztardy starofrancuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 mały ząbek czosnku

Smaki Na Talerzu
Grillowany kurczak curry i sałatki 153

sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia, 5 szt. cebuli szalotki, po ½ papryki: żółtej, zielonej, czerwonej, 1 batat, kilka młodych kolb kukurydzy, sól, pieprz, świeża mięta, świeży tymianek, ponadto: młode, małe ziemniaki, sól, świeży

Moniki Smakołyki
TARTA KEBAB-GYROS 161

oleju z dodatkiem przyprawy kebab-gyros (ok. 1 łyżeczka) do momentu aż nie będzie surowy. Odsączamy na sitku i studzimy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Ogórki odsączamy z octu i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie pokrojone składniki wykładamy na podpieczonym cieście. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy

Kuchnia MagdaLeny
Soczysty karczek wieprzowy 153

bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety natur 1/3 szklanki octu winnego Przygotowanie: umyte i osuszone karczki przyprawiłam, dodałam pokrojone w plasterki ząbki czosnku, zalałam olejem i octem (dzięki czemu mięso będzie bardzo

Zasmakuj Kuchni
Dwie sałatki z cukinii i papryki 201

przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml. Składniki: 3 cukinie (1,5 kg) 2 papryki (0,5 kg) ew. natka pietruszki (można pominąć) do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy Zalewa: 2 szklanki wody (0,5 litra) 0,5 szklanki octu spirytusowego (10%) 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka kurkumy 0,5 łyżki

Codziennik Kuchenny
Ryż z kurczakiem po azjatycku 165

Składniki: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 niedużej cukinii 1 cebula 1 słoik kiełków soi w zalewie przyprawa do dań chińskich sos sojowy ocet ryżowy curry … Czytaj dalej Ryż z kurczakiem po azjatycku

czarrna od kuchni
Fasolka konserwowa MEXICO! 243

może też być świeże pokrojone w paseczki) - 1 łyżka kurkumy - 1 łyżka utartych przypraw w moździerzu: kminu rzymskiego, nasion kopru, papryki suszonej (każdej przyprawy dajemy około 3/4 łyżeczki i razem ucieramy) ZALEWA: - 1 litr przegotowanej wody - 1/2 szklanki octu spirytusowego - 3/4 szklanki cukru - 1 duża łyżka miodu - 2,5 łyżki soli W/w składniki łączymy ze sobą, uzyskujemy gotową zalewę. Fasolkę

SMYKWKUCHNI
Pachnący tymiankiem krem z pieczonej papryki 127

następnie dodaję wędzoną paprykę, łyżeczkę tymianku, paprykę upieczoną, pomidory oraz wyciśnęty z łupinek czosnek, który piekł się razem z papryką. Chwilę przesmażam, a potem dodaje bulion i gotuję  zupę około 10 minut. Następnie ją miksuję i doprawiam octem balsamicznym, cukrem/syropem, solą i pieprzem.  Smacznego!   Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz

Simple Dish
Sałatka grecka - na polski sposób 216

Sałatka taka, zwana przez Greków chłopską, składa się z grubo krojonych warzyw: dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli pociętej w piórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli i pieprzu. Składniki proste i sezonowe i z pewnością najlepiej smakują w słonecznej Grecji, gdzie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Dietetyczna sałatka z brzoskwinią 148

Zawsze do pracy biorę ze sobą obiad. Najczęściej jest to sałatka. Dzisiaj taką proponuję. składniki: - sałata - szpinak - pomidorki - ser bałkański - papryka czerwona - łyżka orzechów: nerkowca, ziemne, laskowy, włoski - troszkę suszonej żurawiny, rodzynek, ziaren słonecznika - brzoskwinia polska dojrzała - dresing: ocet morelowy, oliwa z oliwek

SMYKWKUCHNI