łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki zioła świeże lub suszone: tymianek, majeranek, rozmaryn 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 8 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia, a więc nie może być extra virgin!) lub oleju 1 łyżeczka białego octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny z młynka 15 dag wyrazistego(...)żółtego sera Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą sporządzoną z tymianku, rozmarynu, łyżeczki octu, płaskiej łyżeczki soli i 2-ch łyżek oliwy. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam. Cukinie umyłam, pokroiłam w talarki, przełożyłam do drugiej miski, zalałam marynatą z płaskiej łyżeczki soli, cukru, ziół prowansalskich i 2-ch łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam
Kuchnia Prezydentowejsobą. I już, gotowe. Prościej naprawdę nie można. Jeśli nie macie ręcznego blendera, śliwki trzeba bardzo drobno posiekać i starannie wymieszać wszystko ze sobą. Najwygodniej zacząć mieszanie od cukru, octu i sosu Worchestershire – cukier się dokładnie rozpuści. Znakomity do skrzydełek i karkówki z grilla, do kanapek z wędliną, do pieczeni, do kurzej i indyczej piersi. Niezastąpiony składnik w soczystych kanapkach(...)plastikowej butelce) 2 czubate łyżki stołowe musztardy Dijon (używam Develey) 1 czubata łyżeczka ostrej wędzonej papryki 3 łyżki sosu Worchestershire 2 łyżki ciemnego cukru Muscovado (to melasa z cukru nada kolor) 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka cebuli granulowanej 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego z Modeny 6 polskich wędzonych śliwek (od biedy mogą być suszone kalifornijskie) namoczonych
Karo in the Kitchenświeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 goździki sól pieprz Sposób przygotowania: Serca dokładnie umyć, tak by usunąć pozostałości krwi. Odciąć i odrzucić górną część każdego serca, w której są osadzone naczynia krwionośne. Drobno pokroić, zalać wodą z dodatkiem 2 łyżek octu i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie serca odsączyć
W SMAKśledziowych 2 szt.cebuli 1-2 łyżki majeranku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 6 szt. suszonych śliwek garść namoczonych rodzynek (jak już pisałam ja nie dodałam) olej słodka czerwona papryka kolorowy pieprz sól Marynata: 1 szkl.octu winnego 1,5 szkl.wody ziarna gorczycy pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego liść laurowy pieprz szczypta cukru W tym miejscu napiszę,że powyższej marynaty(...)ęcznikiem papierowym. Pokroiłam na części. Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie. Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju. Podlewałam ją wodą,żeby zmiękła podczas duszenia. Trochę posoliłam i dodałam majeranek. Dodałam pokrojone suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy
potrawyregionalnemłoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki. Smakowita ta wiosna:) Składniki: 500 g młodej marchewki 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Dodatkowo: sałata (mix sałat lub rukola) ser typu bałkańskiego z koziego mleka garść(...)szczypta soli morskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Marchewkę obieramy, wkładamy do miski, doprawiamy solą morską i dodajemy składniki marynaty: imbir, starty czosnek, ostrą paprykę, kurkumę, oliwę, sok z cytryny. Wszystko mieszamy, obtaczając marchewkę w marynacie. Układamy
Smakowity Blog Kulinarnyryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki(...)chińskich, najważniejszy jest sos. Tutaj sos jest lekko gęsty, słodkawo-kwaśny z nieco octowym posmakiem i doskonale wiąże całą potrawę. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebulę z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem
Świat Domowej Kuchnisosu sojowego1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)½ łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka octu ryżowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy
Mania Gotowaniałyżeczki płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka listków rozmarynu świeżego - dodatkowo do dekoracji 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Sos Balsamiczny i Truskawki: 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy Skworcu 2 łyżeczki(...)szklanki wody sól 1 łyżka oleju lub masła u mnie sałatka z nagietkiem Wykonanie: Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką natrzeć filety. Filety wstawić do lodówki na około godzinę, można też na dłużej. Do miski włożyć wszystkie składniki sosu
Blondynka Gotujełyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka octu ryżowego szczypta płatków chili ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego 1 łyżka ciekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sezamu Dodatkowo: 200 g roszponki 2 marchewki 1 awokado garść rzodkiewek Prażona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki
Food SquareKolejne ogórki kanapkowe. .już kiedyś robiłam, ale z dodatkiem papryki i curry...te są ciut inne , a przepis znalazłam tutaj. 2 kg ogórków 2 szkl.octu
Moje domowe kucharzeniemusztarda, chrzan tarty Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania składników: Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasionka i kroimy w większą kostkę. Ogórka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wraz ze skórką na półplasterki. Oliwki odsączamy z zalewy i kilka sztuk kroimy w plasterki. Natkę pietruszki oraz szpinak myjemy i osuszamy. Grzybki odsączamy z octu. Frankfurterki kroimy w grubsze plasterki. Kiełbasę jałowcową kroimy
Kuchnia MagdaLenyzdrowo. Polecamy! Warzywna sałatka z zieloną soczewicą Składniki sałatki: 2 kolorowe papryki (np. żółta i czerwona) 3 buraczki 1 czerwona cebula 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki sosu do sałatki: 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól do smaku
Moja Mama Gotujeskładniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki
Mix smakujest spowodowany obecnością tłuszczu, która zwyczajnie się wytrąciła. Tak jak wcześniej wspomniałam nie ma tu zmielonej na gładką masę pasty. Kasza występuje w całości, dobrze widać kawałki marchewki i papryki. Paprykarz pachnie paprykowo z domieszką pomidorów. Słoność jest minimalna i praktycznie jej nie wyczuwam. Za to czuć dość mocną słodycz, która według mnie powinna być bardziej stonowana. Mimo to paprykarz(...)jest to spowodowane, ale po chwili zapach nieco opadł i po occie nie było już śladu. Natomiast w smaku poczułam lekką kwaśność, ponownie nie wiedząc czym jest spowodowana. Bakłażan z orzechami jest przygotowany w nieco ostrzejszym wariancie i faktycznie widać niewielkie czerwone cząstki, które podejrzewam, że są papryką. Pasta jest trochę tłusta, dobrze przyprawiona, a smak bakłażana gdzieś mi umknął
Zdrowie na języku :Ppikantniejsze smaki, to zawsze możecie dodać jej więcej. Rodzaju papryki też nie piszę, gdyż pewnie każdy ma swoją ulubioną. Składniki: 1 kg żółtych pomidorów 1 kg ogórków 2-3 ostre papryczki (według uznania) gorczyca ziele angielskie sól olej zalewa: 1 szklanka cukru 3 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 szklanka octu spirytusowego 10% Ogórki umyć i pokroić w średniej grubości
Codzienna kuchnia niecodzienna