grapefruita, plasterki rzodkiewek i strączki groszku. Do miseczki wlać ocet, wodę wsypać cukier i rozpuścić. Dodać oliwkę, wymieszać dodać biały pieprz i bazylię. Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym. Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce Składniki. sałata lodowa papryka żółta i czerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól(...)pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo w salaterce. Do jogurtu dodać sól, pieprz,czosnek i chilli. Polać sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje. 1 ogórek 1 główka sałaty masłowej 1 garstka rukoli
Kulinarny karnet Christopheramakaronu kokardki 100 g szynki po 1/3 strąka kolorowej papryki 2 małe pomidory pół puszki kukurydzy odsączonej z zalewy świeże listki oregano 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i świeżo zmielony pieprz Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki musztardy 1 duża łyżka octu balsamicznego 1 duża łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Najpierw zrobiłam
Kuchnia u Krysijest głębszy 😍 Składniki: 800g matiasów 3 cebule 4 ogórki korniszony 3-4 płaty czerwonej papryki konserwowej 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Zalewa: (aby zalewa porządnie przykryła śledzie, ja podwoiłam ilość wszystkich składników) 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól do smaku(...)dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia ,po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście
Walijskie Pichceniepióra od Makarony Polskie 6 liści sałaty 1/2 marchewki - dużej 1/2 młodej cukinii - małej 1/2 zielonej papryki - średniej 20 szt pomidorków koktajlowych/papryczkowych - u mnie żółte i czerwone 2 łyżeczki szczypiorku - drobno posiekanego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny - można ewentualnie zastąpić octem jabłkowym, wtedy tylko 1 łyżeczka 1 łyżeczka suszonej bazylii - jak ktoś ma świeżą pod ręka(...)się przyda. Najlepiej przykryć garnek pokrywką, aby zbyt szybko nie ostygła. Wszystkie warzywa dokładnie umyć - a jeszcze lepiej, wyszorować szczoteczką - pod kranem w ciepłej wodzie. Pomidorki przekroić na połówki. Paprykę pokroić w paski. Cukinię oraz marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Sałatę można porwać w ręku na drobniejsze kawałki i wymieszać z reszta składników - ja jednak wolałam
Grunt to przepis!makaronu spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek sałatkowy 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 kostka sera feta (około 270 g) 100 g salami paprykowego (lub chorizo paprykowe) około 20 dużych oliwek na sos: około 6 łyżek oliwy lub oleju do sałatek 3 łyżki octu balsamicznego 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cukru 1 duży ząbek czosnku(...)dodaję ocet balsamiczny, zioła prowansalskie, cukier, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Przygotowanie sałatki: Dokładnie umyty ogórek kroję kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki (w pół plasterki i jeszcze na pół – w ćwiartki) i dodaję do wystudzonego makaronu. Umyte pomidorki kroję w ćwiartki i dodaję do sałatki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję
Uwaga Babcia Gotujeobróbce, ale o tym niżej. SKŁADNIKI (na 4 porcje): mięso z 4 udek kurczaka (ciężko jest dostać samo mięsko, udka trzeba samodzielnie wytrybować, ale to nic trudnego) 1 duża papryka lub 2 małe 1 łyżeczka posiekanego czosnku (najlepiej w zapałki) 1 łyżeczka posiekanego imbiry 1 łyżka posiekanej dymki (raczej nie cebula, a część nad nią do szczypiorku, ładnie wygląda(...)względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA: SOS: 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 jajko 1 łyżeczka jasnego octu ryżowego 5 łyżek wody 1 łyżka wina ryżowego (u nas było to domowe wino z pomarańczy, może być też białe półwytrawne lub wytrawne) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli
Kuchnia od dwojgarukoli 1 mix trzech sałat 1 jabłko 1 gruszka 1 cebula czerwona po pół papryki czerwonej i żółtej 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich pęczek kopru szczypta kardamonu 4 łyżeczki konfitur z borówek łyżka masła Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cukru sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody(...)kroimy w plasterki podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron, posypujemy kardamonem i odstawiamy do wystudzenia. Rozkładamy sałatę na talerzach, skrapiając sosem, posypać pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki. Polewamy delikatnie sosem posypujemy pestkami dyni i rozkruszonymi orzechami. Układamy wystudzone plastry jabłka i gruszki, polewamy pozostałym sosem dekorujemy konfiturą z borówek. Smacznego
kgwjanczewosałat z rukolą; - 1 pomidor; - 2 łyżki kukurydzy; - 1/3 papryki; - 5 sztuk papryczek jalapenos; - 1/4 cukini; - 1 plasterek białej mozarelli; - 2 łyżki parmezanu. Przyprawy do kurczaka: - przyprawa węgierska; - pieprz ziołowy; - pieprz chili cayenne; - 2 łyżki oliwy czosnkowej. Sos: - 1 łyżeczka musztardy franuskiej; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżeczka octu jabłkowego; - 2 łyżki oliwy czosnkowej; - szczypta soli i pieprzu; - posiakana natka pietruszki
MintTastekurczaka 1 nieduża czerwona cebula pół puszki kukurydzy 50g śliwek kalifornijskich 2 łyżki octu winnego sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 filety anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa do mięsa: łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka ziołowego pieprzu pół łyżeczki curry sól tymianek pieprz czarny 3 łyżki oliwy Filet(...)minut, aż woda całkowicie odparuje. Mięso ostudzić. Seler marynowany i kukurydzę osączyć. Seler naciowy pokroić w cienkie ukośne plastry. Śliwki pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać octem, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski, wymieszać. Sos: Fileciki anchois rozetrzeć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i miód, wymieszać. Dodać jogurt, musztardę
Obiad gotowyryżu lub octu ryżowego z odrobiną brązowego cukru 1 łyżeczka kurkumy ( opcjonalnie, do części ryżu) składniki podstawowe 6 płatów nori czarny sezam sos sojowy / słodki sos z węgorza ( jest rewelacyjny do sushi!) 2 łyżki wasabi marynowany imbir dodatki 100g wędzonego łososia 100g wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek majonez(...)zdjąc ryż z ognia, wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 min aby ryż wchłanął całą wodę. 3. Jeszcze ciepły ryż zmieszać z 6 łyżkami gotowego sosu do ryżu lub octem ryżowym z odrobiną cukru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 4. Jeśli mamy wasabi w proszku połączyć je z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. 5. Ogórka pokroić w długie cienkie paski
DefinicjaSmakujeszcze. Sałatka z powodzeniem zastępuje cały obiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek
ladykitchenpolędwiczek z kurczaka MARYNATA: 2 łyżki oleju z winogron 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka octu winnego jasnego sól, pieprz zioła:lubczyk, majeranek, chmali-suneli CIASTO: 2 jajka 2 łyżki mąki pęczek pietruszki lub drobno posiekana papryka vegeta do smaku WYKONANIE: składniki marynaty dokładnie mieszamy, mięso lekko zbijamy i marynujemy przynajmniej 2-3 godz. (najlepiej zostawić na noc), przygotowujemy
Kuchnia Beatyważne. Bo byłam głodna. Skombinowałam ją z tego co miałam w lodówce. Często tak robię. Składniki awokado marchewka papryka żółta, czerwona, zielona oraz igołomska natka pietruszki bazylia czarnuszka olej z ostropestu (łyżeczka na porcję) sól himalajska różowa glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny Podane składniki (w różnych proporcjach ,ile to zależy od Was) umyj i pokrój w paseczki. Marchewkę
Z Kuchni Do Kuchniprzykryciem na ok. 12 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy je gorącą zalewą. składniki na zalewę: sok, który puściły ogórki 375 ml wody 300 ml octu 330 g cukru 1 czubata łyżka curry wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagotowujemy i zalewamy ogórki. Zakręcamy
Domowy Smak JedzeniaZALEWA -1 l. octu 10% -2 kg cukru -1/2 litra oleju -15 g chili pieprz cayenne mielone(opakowanie z Prymat) -1/2 łyżki słodkiej papryki -1 główka czosnku wyciśnięta przez praskę WYKONANIE 6 KG ogórków nie obierać pokroić na grubo 0.5-1 cm w prastry lub paski i zasypać solą 220 g około 8 łyżek i odstawić
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.małe golonki z indyka, ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki, marynata: 2 łyżki octu winnego, 1 płaska łyżka soli, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren
Moniki Smakołykipotraw meksykańskich, zup i sałatek. Większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – niestety solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze i czytajcie skład dodatków wymienionych na etykiecie. Składniki: 2 filety z kurczaka 0,5 główki sałaty lodowej świeża papryka czerwona puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 3 łyżki musztardy 3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Filety dokładnie umyć, osuszyć papierowym
Smaczne Potrawymój smak. Zwykle jadam śledzie w 3 odsłonach - klasycznie, z cebulką i olejem; po kaszubsku z koncentratem i papryką słodką; i chyba moje ulubione po sułtańsku, z rodzynkami. Te śledzie są całkiem inne. Dodatek dużej ilości przypraw, a przede wszystkim octu winnego nadaje im specyficzny - bardzo ,,orzeźwiający" smak. Trzeba troszkę poczekać - bo minimum 5 dni aby delektować się ich smakiem
sierotka maRysia w kuchniduży garnek - gotowałam je w trzech turach. Po ugotowaniu należy zetrzeć je na tarce ( oczka jakie lubimy - u mnie jabłkowe). Zaprawa na cały sort: - 1,5 szkl. octu - 1,5 szkl. cukru - 2 łyżki soli Do zalewy nie dodaję wody - gdyż buraczki podczas tarcia wydzielają dużo soku, który dopełni w odpowiedni sposób roztwór. Zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy starte buraczki(...)buraczki, paprykę i papryczkę umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dusimy do miękkości papryki ( ok. 10 minut). Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw. ................................................................................................................................................................... 3. Buraczki z dodatkiem chrzanu - czyli a'la ćwikła Na 2 kg zaprawionych buraków: - słoiczek ostrego chrzanu tartego - 2 łyżki cukru - 4 łyżki octu Dodatki mieszamy z zaprawionymi buraczkami. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw. Kupując
kawawszklanceskrzydełek z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 1 litr wody 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 4 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ponadto 1 papryka czerwona natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka czyścimy, odcinamy końcówki, podgotowujemy w wodzie około 5-10 minut. Podgotowane skrzydełka obtaczamy
kgwjanczewopół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony, tuńczyk, oliwki. Nad całością, przed polaniem sosem, ścieramy ser długo dojrzewający; u mnie parmezan. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka octu cydrowego -sól, pieprz -świeże posiekane oregano -łyżeczka syropu z mandarynek, lub jabłek Wszystkie składniki mieszamy razem, solimy i pieprzymy
BaRepaspół świeżej (niewielkiej) białej kapusty pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół czerwonej cebuli Kapustę szatkujemy, obie papryki kroimy w cienkie paseczki, Cebulę kroimy w półplastry. Wszystko mieszamy, dodajemy sos z coli. sos z coli: ½ szklanki coli 4 łyżeczki octu winnego białego 2 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Składniki mieszamy i wylewamy na sałatkę
Humanistka w kuchni