gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć końcówki z fasolki szparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze al dente. Odstawić(...)sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Dodać dwa ząbki
Pasja Smakuswojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cukinii 1 kg papryki ( różne ) ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 pęczek zielonej pietruszki 1 główka czosnku 1 łyżka soli Zalewa: 5 szklanek wody 1 i 2/3 szkl. octu 1 i 2/3 szkl. cukru 3 i ½ łyżki soli 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego Liść laurowy Olej(...)maszynki do mięsa), tak samo postępujemy z cukinią ( jeżeli jest to młoda cukinia, nie obieramy jej gdy jest starsza obieramy i usuwamy nasiona ). Cebulę kroimy w pół plasterki, paprykę w słupki ( 3 na ½ cm ), marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, pietruszkę siekamy, czosnek w plasterki. Całość zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Całość puści
Smaki EwyMój Mąż z tego powodu wcale nie narzeka ;) 'Papryka faszerowana' Składniki (na 4 porcje): - 4 czerwone papryki o płaskim spodzie - 0,5 kg mięsa mielonego - 100 g białego ryżu - 3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero - ilość wg uznania - 1 cebula - 1/4 szklanki octu winnego - 0,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej(...)czosnek, ocet, kmin rzymski, papryczkę chilli/habanero. Pastę wymieszać z mięsem i odstawić w chłodne miejsce - najlepiej na całą noc. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Doprawić cukrem, cynamonem, sosem sojowym, oregano i bazylią. Pod koniec smażenia dodać ryż i puszkę pomidorów. Smażyć na średnim ogniu. Doprawić do smaku. Papryki dokładnie umyć
CookYourselfodstawić do wystygnięcia i zmiksować na papkę. Następnie dodajemy: 2,5 szkl. cukru 1 szkl. octu 10% 500 g przecieru pomidorowego (najlepszy domowej roboty) 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne Przyprawy dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez
Kolorowa kuchnia Elkiśrednia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, pomarańczowa papryka; 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem ; 1/3 szklanki nieprażonych orzechów nerkowca (u mnie z braku - niesolone orzeszki ziemne); 1 łyżeczka płatków chili; 2 łyżki oleju. SOS: 2 łyżki octu ryżowego; 2 łyżki dobrej jakości ketchupu; 4 łyżki jasnego sosu sojowego(...)Sposób przygotowania: SOS: Do miseczki wlać ocet ryżowy, ketchup, sos sojowy i wodę. Dodać cukier trzcinowy i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek. KALAFIOR KUNG PAO: Makaron ugotować, w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na niewielkie różyczki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w kostkę. Szczypiorek
Gospodyni Miejskajajka 6szt (wedle upodobania) majonez 3-4 łyżki łyżeczkę musztardy sól, pieprz do smaku słodka papryka do posypania szczypiorek kiełki ulubione mix sałat wedle upodobania barwiki spożywcze w żelu lub proszku (z każdego koloru wystarczy ociupinka) po łyżeczce octu dla intensywności koloru (można pominąć, ocet nie zmieni smaku białka) ciepła woda po ok 3/4 szklanki(...)ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy uważając, aby nie uszkodzić białka. Przekrawamy na pół, żółtko wyciągamy do miseczki. W szklankach przygotowujemy nasze barwinki, woda ciepła, szczyptę barwika(polecam rękawiczki),łyżeczkę octu. Do tak przygotowanych barwików wkładamy nasze białka, odstawiamy na chwilkę, wyciągamy, jeśli już intensywność koloru nam odpowiada. Wyciągamy na ręcznik papierowy dziurką do góry. Między czasie szykujemy nasze żółtka. Żółtka
Basia w kuchniSkładniki: (na 2 porcje) 1 średniej wielkości kalarepka 2 jajka 1/3 łyżeczki octu 1 awokado pół opakowania kosteczek Apetina snack pack z chilli około 6-8 oliwek zielonych szczypta soli szczypta pieprzu szczypta słodkiej papryki czerwonej szczypta bazylii garstka suszonych pestek dyni dwa cienkie plasterki pleśniowego sera typu camembert pokrojone w kosteczkę Dekoracja: kiełki- dowolne, ja użyłam mix kiełków cieciorki(...)Awokado umyć dokładnie i przekroić wzdłuż, pozbyć się pestki, nie obierać. 2. Do otworka po pestce, nałożyć Apetinę, chilli, oliwki i ser camembert 3. Doprawić bazylią, solą, pieprzem, słodką papryką 4. Całość posypać pestkami dyni 5. Podczas pieczenia przygotować kalarepę oraz jajko Piec: 20-25 min. w temperaturze 200 stopni. Kalarepka: 1. Kalarepkę umyć dokładnie i obrać ze skórki
KreatywnePinymacie ochotę zajrzyjcie do Malwiny na jej wersje sushi. Składniki : Ryz : 300g ryżu do sushi 5 łyżek octu ryżowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Farsz : płaty prasowanych alg - nori zielony ogórek łosoś wędzony paluszki krabowe (surimi) czerwona papryka awokado wasabi Dodatki : sos sojowy marynowany imbir wasabi czarny sezam Inne : mata do zawijania miseczka z wodą do maczania(...)zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut nie zdejmując pokrywki. W międzyczasie przygotować zaprawę do ryżu - niewielkiej miseczce wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą. Gorący ryż przełożyć do dużego płaskiego naczynia, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przygotowanie sushi Na macie do zawijania sushi położyć płat prasowanych
Codzienne Gotowanieplastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek Sos: 2 czerwone papryki 1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól i pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy(...)czas smażenia powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem. Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze
Mania Gotowaniaduże szklanki) cukru 250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki soli 4 goździki 4 ziarna ziela anielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu cayenne (tylko jeżeli lubicie ostre potrawy) Przygotowanie ketchupu z cukinii: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)czasu mieszając. Pomidory obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i gotuj wraz z ketchupem przez 30 minut, aby odparowała woda. Kolejno dodaj cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotuj tym razem pod przykryciem przez 20 minut na niewielkim ogniu. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy
KuchniaWeDwoje.plłyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża
DefinicjaSmakułyżki ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki octu jabłkowego Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszone oregano pieprz cayenne Dodatki do pizzy: 1 średni bakłażan 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 1/2 kg pieczarek kapary w zalewie Przygotowanie Ciasto: Mleko roślinne lekko podgrzewamy, następnie(...)część podgrzanego mleka roślinnego. Do większej miski przesiewamy mąkę. Małymi porcjami dodajemy do przesianej mąki mieszankę z nasionami lnu oraz drożdże. Ugniatamy na gładką masę. Mieszamy sodę oczyszczoną z octem jabłkowym, dodajemy szybko do ciasta. Ciasto wykładamy na płaską formę do pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Gotowe pizzę
Moja Mama Gotujepomidorowy 1 litr, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, koperek 1 pęczek, ząbki czosnku 2 sztuki duże filety śledziowe przeciąć na połowę, posypać papryką, kucharkiem, pieprzem, koperek z czosnkiem zmiksować w rozdrabniaczu na bardzo gorącym oleju smażyć obsypane mąką filety śledziowe
W Mojej Kuchni Lubięfiletów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli 1/3 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren(...)soli. Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie
Miód i pieprzSkładniki: • 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłem dorsza) • 1 czerwona papryka • 1 zielona papryka • 2 cebule • 5 ogórków konserwowych • sól, pieprz • mąka do obtoczenia ryby Zalewa: • 1 szklanka wody • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki octu • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu • słoiczek przecieru pomidorowego (190 g) Przygotowanie: Filety dokładnie myjemy. W przypadku gdy zawierają większe ości, usuwamy(...)następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Złociste filety ściągamy na talerz do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Ogórki konserwowe również siekamy w paseczki. Po zagotowaniu zalewy, warzywa przekładamy do garnka. Całość gotujemy
KUCHNIA POLSKA