rukoli 1 pierś kurczaka10 g serka typu włoskiegopomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk)0,5 szklanki kaszy jaglanej1 łyżka masłatymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprzsos:1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku z cytryny0,5 łyżeczki octu jabłkowego1 łyżka oliwysól i pieprz(wszystkie składniki łączymy)Przygotowanie:Kaszę zalewamy w garnuszku 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem
Niezły Młynekkroimy cieńsze paseczki Solimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz. Zalewa : 20 łyżek oliwy z oliwek 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1 łyżka suszonego oregano 2 szklanki cukru 1 łyżka ostrej, mielonej papryki Przygotowanie: Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno) Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkami
Proste Potrawykarkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Pokaż resztę
w kuchni i w ogrodziekarkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Mięso zalewam zimną wodą. Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu
prawdziwe jedzeniepomidorów 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g suchej kiełbasy na sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego 4-5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka pieprzu sól 300 ml wrzątku do kaszki Link do filmu z przygotowania : Kaszka kuskus z cieciorką Przygotowanie(...)skórką na mniejsze kawałki. Umytą i osuszoną zieleninę drobno kroję, Kiełbasę kroję w nie za dużą kostkę. Przygotowanie sosu: Do miseczki przeciskam przez praskę czosnek, dodaję wszystkie przyprawy, ocet, oliwę, sok z cytryny i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie sałatki: Do wystudzonej kaszki dodaję wszystkie składniki sałatki, polewam sosem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam
Uwaga Babcia Gotujenaczynia wlewamy 2 szkl. oleju, dodajemy: jajko, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki octu i blenderem mieszamy na wysokich obrotach 10 s zaczynając od dołu ku górze i z powrotem. Kapustę ucieramy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, paprykę i cebulę kroimy dowolnie w kostkę-piórka-talarki-słupki... jak kto lubi żeby było ładnie. Potem
chleba naszegomamy naszą kiszoną kapustę białą a w Azji mają Kimchi - kwaszoną pekińską kapustę z dodatkiem octu ryżowego. Dodaje się do niej min. bardzo dużo czosnku, cebulę i pastę z dwóch rodzaji ostrej papryki i min. sos ostrygowy. Jest przepysznym dodatkiem w czystej formie do mięs i ryżu, ale i tak jak z naszej rodzimej kapusty kiszonej np. bigos, jest(...)czasie można kapustę przemieszać dłońmi. pasta czosnek+chili: imbir posiekać i wrzucić z czosnkiem do malaksera, zemleć. Dodać chili w proszku i cayennepeper, pastę z fasoli i ocet ryżowy oraz sos ostrygowy i cukier. Dodać następnie też łyżkę wody lub dwie tak by po zmieleniu powstała gęsta pasta. Dodać do pasty cebule i szczypior, wymieszać i marynować tak przez kilka
Sztuka gotowania w/g Samirysię nie zmarnuje! Oj, nie! :) SKŁADNIKI: 2 cykorie (albo i więcej ;) ) 1/2 papryki czerwonej kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli 50 g kaszy jaglanej koperek łyżka soku z cytryny szczypta cukru, soli pieprz kolorowy curry pieprz cayenne podprażone płatki migdałowe mozzarella (np. wiórki) ocet winny balsamiczny oliwa z pestek winogron kilka czarnych oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie(...)kroimy wzdłuż na połówki, usuwając środek, tak by powstały łódeczki, które to umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (z odrobiną oliwy) i pieczemy przez kilka minut. Środek cykorii szatkujemy, podobnie cebulę, paprykę, różyczki brokułów kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na oliwie z pestek winogron, doprawiając do smaku - szczyptą cukru, soli, pieprzu kolorowego i cayenne, skrapiamy cytryną, dodajemy koperek, curry. Ugotowaną kaszę
wege i kropkabasmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską. Doprawiamy danie, dodajemy odrobinę wody, by tylko
Zofianałyżeczki soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 18 małych listków bazylii Mięso mielone dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną dosyć drobno bazylią, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i ok. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego. Papryki i cukinię pokroić w kosteczkę i przesmażyć 2-3 minuty na patelni wysmarowanej delikatnie(...)minut. W tym czasie przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki tj. łyżkę oliwy, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę czerwonego octu winnego. Po upieczeniu na talerz najpierw wyłożyć naprzemiennie pomidory i bakłażana, posmarować dressingiem, posypać listkami bazylii. Na sałatce z warzyw wykładać kotlety. Danie podawać od razu po przyrządzeniu. 1 porcja
Dietologselera 3-4 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki szklanka ugotowanej ciecierzycy po pół papryki w dwóch kolorach 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki mielonego kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować(...)drobną kostkę. Ugotować w osobnym garnku razem z pokrojonymi łodygami z 2 łyżkami octu jabłkowego lub winnego. Liście posiekać drobno i odłożyć. Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W wywarze ze skrzydełek ugotować marchew, seler. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki. Gotować do miękkości. Wlać ugotowane buraki. Dodać odcedzoną ugotowana ciecierzycę. Dodać
Czerwień i błękitobecność puryn Przepis Składniki (2 porcje) 200 g krewetek ugotowanych ½ ogórka długiego 1 pomidor ½ papryki Kilka liści sałaty lodowej ½ cebuli czerwonej Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado Sos winegret: 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku pieprz Oliwę mieszamy z octem, sokiem
Powiedz dietom nieczerwonej fasoli Mała, drobno posiekana czerwona cebula 1 żółta papryka pokrojona w kostkę ½ szklanki startego bursztynu lub parmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu(...)ogniu przez 10 minut. Sos zagęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj wody. Ściągnij z ognia. Dopraw octem winnym, solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie
Niedzielny kucharzłyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Jeśli wymagał gotowania przelej zimną wodą. Krok 2 Posiekaj paprykę w paski, cukinię w pół krążki, brokuła pokrój na różyczki, cebulę w piórka, a czosnek i papryczkę chili
Niedzielny kucharzwody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka wędzonej papryki Tuńczyk z buraka: 2 podłużne buraki(...)żaroodpornego naczynia, wlewamy płynny olej kokosowy, ocet sojowy i wsypujemy glony. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 20-25 minut w 220°C, mieszając od czasu do czasu, aż marchew stanie się miękka, ale nie będzie się jeszcze rozlatywać. Wyjmij i ostudź całkowicie. A następnie zalej olejem lnianym i posyp wędzoną papryką. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 1 dzień
Food Square