odsączyć i przełożyć do garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie. * 2 szklanki cukru * 3/4 szklanki octu Gotować aż cukier się rozpuści - około 20 minut. * 400g koncentratu pomidorowego * łyżeczka czarnego mielonego pieprzu * 2 łyżeczki słodkiej papryki Gotować 20 minut. Wszystko zmiksować i gorące przekładać do słoiczków
Magiczne Życie Martyskładniki: 550 g świeżych pomidorów 1 papryka, czerwona 2 ogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 250 ml wody 1 łyżeczka soli do podania: listki bazylii ser feta grzanki opcjonalnie: 2 kromki chleba wykonanie: Pomidory i ogórki obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z solą
Domowy Smak Jedzeniaprezentem opisałem na blogowym fanpejdżu . Porcja dla ok. 6 osób: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorów 3 cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól opcjonalnie 2 łyżki octu Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy
Marder&Marder Manufacturewyciąć nasionka i błonki. Pokroić w podłużne paski. Na dno słoika włożyć kwiat kopru ogrodowego, cebulkę. Poukładać na przemian paprykę i cukinię. Dodać jeszcze kawałek świeżego korzenia chrzanu ( 3 x 1 cm) Zalewa – do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować, wymieszać i lekko przestudzić. Zalać tak żeby wszystko w słoiczku było przykryte. Zakręcić słoiczki
Kuchnia Pokoleńkoreczki z ogórków Składniki: 4 kg małych ogórków ze skórką ćwiartkowy słoiczek cebuli dymki 3 czerwone papryki 3 żółte papryki 1 duży seler 1 szklanka soli ziele angielskie liść laurowy gorczyca 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu Sposób przygotowania: Warzywa pokroić w grubsza kostkę, zalać solanką na 3 godziny. (Solanka to 1 szklanka soli i wody tyle
Darcia w kuchniobiadu, grilla, kolacji ... Czasem zjadam pomidory tylko z pokrojoną drobno cebulką lub szczypiorkiem, czasami wzbogacam wersję o ser feta, czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka. Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji
Walijskie Pichceniesoli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy 1 szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Wkładać do słoików, pasteryzować 10 minut
Jadło i czytadłogłówka czosnku Składniki na marynatę (wszystko zmiksować): 3 łyżki miodu rzepakowego 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mielonej papryki ostrej garść suszonych moreli 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 szklanki ciemnego piwa 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo
ClauditteMissCookingProporcje na około 1,5 litraCzas przygotowania z chłodzeniem: 140 minut Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 350 g pieczonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku 100 g szalotki 75 ml oliwy z oliwek EV 75 ml octu winnego 100 ml wody sól świeżo zmielony pieprz Dodatkowo po 2 łyżki drobno pokrojonych: pomidorów ogórków Wykonanie:Pomidory myjemy
Kulinarne przygody Gatityszkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i kroję w dość małe kawałki
Co w głowie piszczykwaśne, jak i pikantne! Polecam! Składniki na 3 porcje: - 3 średnie marchewki - cebula - cukinia - 1/3 pora - papryka czerwona - świeże chili - imbir świeży około 1 cm korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny- 2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka - łyżeczka marynaty tajskiej - 1 torebka ugotowanej kaszy Wszystkie warzywa kroimy
SMYKWKUCHNIświeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: sok z ½ limonki sok z ½ cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorku Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury i umieszczamy na ruszcie czerwoną paprykę. Grillujemy ją, aż ze wszystkich stron się ładnie zwęgli. Następnie zdejmujemy ją z rusztu
naRuszciesłoiki po 135 ml 2000 g pomidorów Lima 1 duża czerwona cebula 4 - 5 łyżek octu winnego 6% 50 g ksylitolu lub cukru 2- 3 łyżeczki soli 2 starte ząbki czosnku 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chili albo ostrej papryki 2 łyżeczki sosu rybnego pieprz do smaku 2 -3 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie. Pomidory umyć(...)małym ogniu do miękkości. Dodać przetarte pomidory i starte ząbki czosnku. Gotować na małym ogniu tak długo aż masa odparuje i uzyska odpowiednią gęstość. Gdy sos będzie gęsty, doprawić octem, sosem rybnym, solą, pieprzem, gałką i cukrem (ksylitolem). Chwilę podgrzewać mieszając aż przyprawy dobrze się wymieszają. Keczup ostudzić i jeszcze raz sprawdzić czy nie wymaga doprawienia - będziemy przecież jedli zimny
Stare Garyłyżeczka, przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jajka 1 sztuka "L", bułka tarta 4 łyżki, mąka tortowa 4-6 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, ogórek gruntowy 4 większe, jogurt naturalny 250 ml, cukier 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony(...)czosnkiem, przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz, kucharka, tartą bułkę, mąkę, posiekany koperek najlepiej ręką wszystkie składniki połączyć dokładnie na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć nie duże placki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać wszystko z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, jogurtem i koperkiem, podawać z plackami kalafiorowymi
W Mojej Kuchni Lubiępapryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* Sos barbecue – BBQ - do wieprzowiny: ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego (375 ml) ½ szklanki ketchupu (125 ml) 2-3 łyżki octu(...)łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego (375 ml) ½ szklanki ketchupu (125 ml) 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka
Poezja smaku