papryka w occie - 3457 przepisów (strona:150/231)

Sałatka z białej kapusty 450

Dzięki temu potem mam gotową surówkę do obiadu. składniki: sałatka 3 kg białej kapusty 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 4 łyżki soli kamiennej zalewa 9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10 % (ja daje nieco mniej) Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem(...)pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok.  W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce.  Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć

Monia miesza i gotuje
Wegańskie spaghetti „bolognese”, czyli makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą 184

pomidorów bez skóry z zalewą lub 3 – 4 świeże pomidory, bez skóry garść liści bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy nierafinowana sól, przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej i wędzonej papryki, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kuminu, czarny pieprz do smaku, 1 – 2 łyżeczki suszonego oregano(...)minuty, mieszając okazjonalnie. Dodać marchewkę, seler i czosnek wraz z niepełną łyżeczką soli – podsmażyć przez około 5 minut. Po tym czasie dodać drugą łyżkę oliwy i przyprawy (kurkumę, paprykę, kolendrę, kozieradkę, kumin), przesmażyć przez minutę. Dodać soczewicę oraz wodę, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż soczewica wchłonie większość płynu (około 5 – 8 minut). Dodać

Even Better Food
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 162

łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki w proszku kilka plasterków sera camembert pomidorki truskawkowe do dekoracji Oliwki, pomidory i czosnek drobno posiekać, zalać kilkoma łyżkami oleju i odstawić na pół godziny. Jabłka obrać, pokroić w talarki, skropić octem balsamicznym, obtoczyć w łyżce tymianku i mące. Jajka roztrzepać, porcjami dodawać przecier pomidorowy, mąkę

KUCHARNIA
76 przepisów na jesienne obiady 150

warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta(...)Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo

Moja smaczna kuchnia
Kanapka z grillowanym kurczakiem i warzywami 194

upiec. Składniki na 6 kanapek: 400g piersi z kurczaka 1 mała papryka żółta 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia 1 pomidor (u mnie malinowy) Ulubiona sałata (u mnie roszponka 1 bagietka (u mnie pełnoziarnista) Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie olej) 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki oregano Sos jogurtowo-musztardowy: 1 mały jogurt

Fabryka pomysłów
ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU 149

konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała.         Wykonanie : wymoczone płaty /moczyć w wodzie z octem, ilość octu zależy od gustu smakowego - przez dwa dni/ skropić sokiem

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kurczak słodko-kwaśny 229

biała cebula - 1 mała czerwona cebula - 1 papryka - 1 duża marchewka - kilka pieczarek - 1 ząbek czosnku (zgnieciony) - 1 łyżeczka imbiru - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 2 woreczki ryżu brązowego Marynata do kurczaka: - 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - sól, pieprz Sos słodko-kwaśny: - 5 łyżek octu ryżowego* - 4 łyżki cukru brązowego - 3 łyżeczki jasnego(...)lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli

Corner With Recipes
Włoska zupa pomidorowa z klopsikami z surowej kiełbasy 236

zimnej wody, ocet winny i całość wyrabiamy dłonią przez 3-4 minuty, do czasu aż masa stanie się spoista i kleista. Nie potrzeba jajek – masowanie mięsa z wodą sprawi, że uwolnią się połączenia kolagenowe i fragmenty mielonego mięsa połączą się. Z masy mięsnej formujemy dłońmi 20 okrągłych mini-klopsów, wielkości orzecha włoskiego, odkładamy klopsy na deskę. Paprykę myjemy i pozbawiamy(...)pełna (z lekką górką) łyżeczka suszonej bazylii 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 gwiazdka anyżu ½ łyżeczki soli (lub mniej, jeśli rosół bardzo słony) ½ łyżeczki płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki lodowato zimnej wody 1 łyżka octu z czerwonego wina DO PODANIA drobny makaron „koraliki” lub orzo natka pietruszki, świeża bazylia starty parmezan

Karo in the Kitchen
Indyk z ajvarem i szpinakiem 179

jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Pierś z indyka dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka

I LOVE LIFE
Indyk z ajvarem i szpinakiem 122

jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Pierś z indyka dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka

I LOVE LIFE
Jak przygotować grilla 178

grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość,  oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Menu sylwestrowe 407

Polędwiczki z szałwią Polędwiczki z pieczarkami  Pierożki meksykańskie  Parówki z serem Samosa Dania zimne: Klopsiki w occie Roladki z bagietki  Roladki z tortilli Koreczki  Pieczarki marynowane  Pomidorki faszerowane Sałatka z brokułem i słonecznikiem Sałatka z papryką i słonecznikiem Sałatka meksykańska Sałatka z tortellini Sałatka z suszonymi pomidorami Sałatka niemiecka

Pobite gary Barbary
PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano 114

obiadu, na kanapki lub jako sos do pizzy. Polecam Wam przepis, ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 3 kg czerwonej papryki, pokrojonej w paski 1 kg cebuli, pokrojonej w piórka 1 litr łagodnego keczupu 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka curry PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy

Moja Książka Kucharska
Sałatka ze świeżą figą 139

główki sałaty lodowej Przygotowanie : Umyte figi pokroić w cienkie plastry lub półplastry Kukurydze osączyć, sałatę pokroić w piórka, a umytą paprykę w kostkę Składniki wymieszać ostrożnie i polać przygotowanym sosem. Składniki na sos: ok. 2-3 łyżeczki miodu łyżka octu balsamicznego ok.2 łyżkek soku z cytryny łyżka lub dwie oliwy Składniki wymieszać najlepiej w małym słoiczku, polać przed podaniem

Proste Potrawy
Sałatka z ogórków z papryką i selerem 200

sałatkę, tym razem będzie słodko i occtowo. :) SKŁADNIKI: 4 kg małych  ogórków 0,5 kg cebuli 2 szt. czerwonej papryki 2 szt. selera ZALEWA SOLANKOWA: 9 szkl. wody 1 szkl. soli ZALEWA OCTOWA: 3 szkl. wody 3 szkl. octu 4 szkl. cukru 2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego estragon-po gałązce na słoik PRZYGOTOWANIE: Warzywa kroimy w słupki

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania