całe goździki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 4 łyżki oleju rzepakowego 750 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki cukru po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wedle uznania Cukinie obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce, po czym zasypujemy łyżką soli(...)składników, oprócz soli i pieprzu. Dusimy kolejne 45 minut. Następnie całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. W razie gdyby wasze kubki smakowe odczuwały zbyt mało kwasowości dodajcie więcej octu, gdyby się okazało, że keczup wyszedł zbyt kwaśny, analogicznie dodajcie cukru ;) Teraz to cudo przełóżcie do wyparzonych słoików, jakie Wam się tylko zamarza i pasteryzujcie we wrzątku do 3/4 wysokości
MamaOskarkasriracha 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku pęczek drobno posiekanego szczypiorku 1 łyżka octu Brazylijska: 6 wyciśniętych ząbków czosnku 1 pokruszona papryczka chili 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soli morskiej 1 łyżeczka białego pieprzu Kanadyjska: 2 łyżki papryki w proszku 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli koszernej 1 łyżka czosnku
naRuszciepojemności 250ml - w tym jeden niepełny: 1,5 kg czerwonej papryki - waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 1 główka czosnku 2 cebule - średnie 2 pomidory suszone z oleju - duże 200 gramów koncentratu pomidorowego 30% 1/2 szkl. soku pomidorowego 1 szkl. cukru 1/3 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 3 liście laurowe(...)łyżeczka chili 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 garście świeżej bazylii - same listki bez łodyżek; drobno posiekać Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Pomidory suszone odcedzić z zalewy. Wszystkie warzywa zmielić na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Tak otrzymane puree przełożyć
Grunt to przepis!chili (mała) 5 -6 zielonych, ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki ramiro grzanki z bułki - opcjonalnie sos 1 szklanka świeżej natki pietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 3/4 - 1 szklanka oleju kujawskiego bazylia z cytryną 2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka soli(...)bazylię i czosnek, papryczkę jalapeno (najwygodniej w blenderze). Umieścić w małej misce. Wymieszać z olejem, octem, solą, pieprzem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. sałata: Opłukane i osuszone liście sałaty rzymskiej pokroić w poprzeczne paski. Włożyć do dużej miski. Dodać kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Polać sosem (jeżeli nie zużyjemy całego - zamknąć
Stare Garymixu sałat 100g pomidorków koktajlowych 150g żółtego wędzonego sera 350g mrożonego bobu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 łyżka obranych pestek dyni 25g kiełków rzodkiewki przyprawa do kurczaka sól szczypta cukru oliwa Dressing: 30ml oliwy z oliwek 30ml octu winnego 1 łyżka miodu Wykonanie: 1. Fileta umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki , posypać przyprawą do kurczaka i odstawić
Szalona Kuchnia Ewelinyostrygowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru olej do smażenia (używam arachidowy) ½ papryczki chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1/2 bakłażana (opcjonalnie) cebulka dymka do posypania Sos: ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukry trzcinowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 2 łyżeczki
Mania Gotowaniagarście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy. Chrupie i nadaje surówce pyszny smak. Składniki na dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki octu jabłkowego sok z połowy cytryny łyżka miodu pół łyżeczki musztardy dijon Koper włoski umyłam. Wykroiłam z niego
potrawyregionalnewedług własnego uznania. Moim zdaniem sałatka się udała. Składniki: pomidorki winogronowe - małe opakowanie 1 czerwona papryka 1 szalotka 5 - 10 dkg salami 1 szklanka ciecierzycy 5 - 10 dkg sera edam 2 cykorie 1 sałata rzymska suszone oregano sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu wostershire 1 łyżka cukru pudru 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie
Mama Gotujemała sałata lodowa 1 szklanka roszponki 1 szklanka czarnych oliwek 2 podłużne czerwone papryki 2 cebule czerwone 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka sera żółtego 5 jajek sos : 1/2 szklanki Oleju rzepakowego Olejowy Raj 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy oregano , tymianek sól ,pieprz(...)Wykonanie : Wszystkie warzywa myjemy i osuszmy . Do kubka wlewamy olej , ocet, sok z cytryny, musztardę, przeciśnięty ząbek czosnku , szczypta tymianku , szczypta oregano , sól , pieprz do smaku .Wszystko dobrze mieszamy. Sał atę lodow ą drobno kroimy . Warstwy : 1. Roszponka z garścią sałaty lodowej posolonej i skropionej oliwą 2. Czerwona papryka pokrojona w kostkę 3. Kukurydza 4. Tuńczyk pokruszony bez oleju
Sama słodycz i szczypta chilimała cebula sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka płynnego miodu + dodatkowo: placki tortilla Wykonanie: Pulled chicken: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj passatę, dopraw papryką słodką i ostrą, solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem oraz sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj i patelnię(...)czasie kapustę odciśnij. Marchewkę umyj i obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Do kapusty dodaj marchewkę, cebulę, majonez, jogurt naturalny, miód, ocet winny. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby – solą. Całość dokładnie wymieszaj. Na środek tortilli nałóż kurczaka i surówkę, zwiń i ciesz się pysznym jedzeniem w gronie najbliższych
Moja pasja smakupapryczki chili 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 6 łyżek keczupu 3/4 szkl wody sól, pieprz sos tabasco ( opcjonalnie) Wykonanie: 1.Piersi z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Pieczarki oczyszczamy, obieramy, gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku. Kiedy przestygną nadziewamy
Z Majeczką w kuchnipozycji w menu wg mnie świadczy na korzyść restauracji. Ale w tak małej karcie dań jest kilka pozycji wegetariańskich (nawet wegańskich) – np. humus, zupa soczewicowa, falafle, pasta z pieczonej papryki z orzechami czy pasta z bakłażanów. Z łatwością da się skomponować dwudaniowy obiad. 4. Całkiem przyjemna muzyka arabska. Z atrakcji niejedzeniowych można dodać taniec brzucha i shishę. PS. Bardzo jestem(...)udało... Jest podawany do niektórych dań. Smakował trochę, jak krem z mleka ryżowego ale był dość kwaśny (ocet, cytryna?). Właściwie smakiem przypominał majonez wegański na mleku ryżowym, ale był bardzo puszysty, kremowy i lekki . Drugi sos - z czerwonej papryki - myślałam, że to harissa, ale okazało się nie w ogóle nie był ostry, a marynowany - również bardzo smaczny (brak zdjęcia
Qlinarnie i QlinarnieFilety w aromatycznym sosie z octu balsamicznego z rozmarynem, z dodatkiem miękkich truskawek. Filety można zamarynować wcześniej, wtedy przygotowanie obiadu zajmie 10 minut :) Składniki na 2 porcje: na podstawie przepisu ze strony Kwestia Smaku 2 filety z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki z oliwy świeży rozmaryn 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy limonki Filety(...)kurczaka, przekroić na pół. Rozbić. Posypać solą i pieprzem. W miseczce wymieszać oliwę ze słodką i ostrą papryką, pokrojonym rozmarynem i wyciśniętym sokiem z limonki. Natrzeć marynatą filety. Odstawić do lodówki na 30-60 min. Sos balsamiczny z truskawkami: 2,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 1 łyżeczka soku z limonki niecała 1 łyżka oliwy
Moja Galeria Smakuznajdziecie poniżej to najbardziej klasyczna jej wersja, jednak zawierająca jeden dodatkowy składnik, a mianowicie: śliwki w occie. Ich słodko-kwaśny smak świetnie komponuje się z całością. Dodanie śliwek to pomysł mojego męża i moim zdaniem bardzo udany. Polecam również wersję z czerwoną papryką :) Składniki: 6 marchewek 2 pietruszki 1 mały seler (lub 1/2 dużego) 1 średni por (biała część
MyCookBook.plbiała i czerwona 2 ząbki czosnku zmiażdżone 1 czerwona papryka pokrojona w paski 0,5 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 1 łyżka soli 1/2 szklanki octu jabłkowego tu 3 duże łyżki miodu ,albo cukru do smaku
w mojej kuchni