paprykę (bez gniazd nasiennych), wsypujemy ziele angielskie, lekko solimy i pieprzymy. Mięso kroimy na kawałki podobnej wielkości jak paprykę i dorzucamy do garnka razem z liśćmi. Dodajemy przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy ok 5 minut mieszając. Do brytfanny wlewamy 2 łyżki octu winnego i pół litra wody. Garnek przykrywamy i wkładamy do pieca na ok 2 h. Przed podaniem
Dzieje kuchennej Wiewiórygarście mix sałat 10 pomidorków koktajlowych Sól i pieprz do smaku Sos 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego kopru Sól i pieprz do smaku 2 łyżki wody 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego PRZYGOTOWANIE: Buraka obieram a następnie kroję na bardzo cienkie słupki, zapałki. Na półmisek wykładam mix sałat
Gotowanie Patkipodjadałam ją z garnka-hihi polecam .... Składniki: - 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek - 3 czerwone papryki - 5 dużych cebul - 3 ząbki czosnku - 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej Zalewa: - 2 płaskie łyżki gorczycy - 3 szklanki cukru - 2 szklanki octu - 3 łyżeczki soli - 3 kopiaste łyżki kurkumy Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie
Swojskie jedzonkochilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia
Moja smaczna kuchniapapryka konserwowa - trzy rodzaje sałat (np. dębolistna, lodowa i rzymska) - pomidory - kapary Przygotowanie warzyw: Oliwki kroimy w plasterki, paprykę i pomidory w kostkę, a sałatę rwiemy. Wszystko umieszczamy w misce. Składniki na vinegret: - 100 mililitrów oliwy z oliwek - 30 mililitrów białego octu winnego - 3 ząbki czosnku - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie vinegretu: W wysokim
Życie zamknięte w smakuoleju. Dodać ziemniaki, posolić. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kolejne 2 łyżki oleju oraz paprykę i cebulę. Smażyć kolejne 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać szpinak. Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu klonowego 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki
Moja Galeria Smakupomidory ketchupem jest sekretem tego sosu. Składniki: 2 szklanki bogatego w pomidory ketchupu 1 ½ szklanki Dr Pepper ¼ szklanki octu z jabłek ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka masła 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki łagodnego chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować na średnim ogniu przez około
naRuszcietego potrzebujemy: 0,5 kg zmielonego mięsa wołowegopuszka groszku zielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 pomidor pokrojony w kostkę1 papryka zielona pokrojona w kostkęgarść świeżej kolendry posiekana1 łyżka koncentratu pomidorowego2-3 ząbki czosnku (kwestia gustu) starteszczypta soliłyżeczka octu białegokostka Knorra (wołowego) łyżka/2 łyżki Kuminu (dostępny w sklepach typu kuchnie świata lub też sklepach ziołowych)Krok 1: Mięso mieszamy
Smaki BrazyliiPrzepis do domu przyniosła mama. Taka sałatka ze słoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej
Pasja Smakuzmielony pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej) szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano) Przygotowanie : Ciasto
Symfonia Smakówskładniki na porcję 2 razy większą niż na poniższym zdjęciu) Składniki: - 1,5 szklanki keczupu - 1/3 szklanki octu jabłkowego - 1/3 szklanki brązowego cukru - 2 łyżki musztardy - 1 łyżka sosu worcestershire - 1 łyżka whiskey - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1/2 łyżki ostrej papryki - 1/2 łyżki soli Wszystkie składniki połączyć ze sobą w garnku i gotować na malutkim ogniu przez około
Zgrabne Gotowaniełyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki wody Marynata: 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczka imbiru(...)ostrej papryki ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka miodu 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie składnikami marynaty. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. W rondelku podgrzewamy sos teryaki , miód, ocet ryżowy
Mania Gotowaniaświeży - 1 duża marchew - 1 puszka cieciorki na parze - 1/2 dużej papryki czerwonej - 1/4 średniej cebuli czerwonej - 1 szklanka ugotowanej quinony białej - czarny sezam CIEMNY SOS SEZAMOWY: - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 płaska łyżeczka ziaren sezamu - 1 łyżeczka słodkiego sosu chili - odrobina octu ryżowego do smaku - 1/2 łyżeczki miodu W/w składniki dokładnie wymieszaj i odstaw(...)minut aby smaki się przegryzły. JASNY SOS AZJATYCKI: - 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu - ziarna białego sezamu - woda do nadania odpowiedniej gęstości - odrobina chili w proszku W/w składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut
SMYKWKUCHNIorzechowego lub kukurydzianego1 cebula- pokrojona w piórka4 piersi z kurczaka2 marchewki- pokrojone w pół talarki2 papryki- pokrojone w większą kostkę300 gr grzybów chińskich marynowanych*100 gr pędów bambusa60 gr nerkowców200 gr makaronu chińskiego-noodleSos słodko-kwaśny:250 ml wody3 łyżeczki mąki ziemniaczanej8 łyżek octu ryżowego lub winnego(...)grzyby sa opcjonalne- mogą być pieczarki Wykonanie sosu:Połowe wody nalać do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, koncentrat pomidorowy, starty czosnek I imbir- zagotowac. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie. Nalac do rondla - zagotować doprawić do smaku solą I trzymać na gazie około 3 min. Gotowe :)Gotujemy noodle-makaron.Wykonanie kurczaka:W woku lub na dużej patelni smażymy na rozgrzanym
Smaki Edyty